Breaking News

7 érdekes tény Victor Hugoról

214 éve, február 26-án született Victor Hugo, a híres regényíró, akinek többek között A párizsi Notre-Dame és A nyomorultak megírását köszönhetjük. 

Ennek alkalmából összeszedtem 7 érdekes tényt az életéről. De mindenkinek javaslom, kicsit olvasson utána, komolyan megéri. Nem csak a regényei, hanem az élete is érdekes és tartalmas volt, meglepő tényekkel teletűzdelve. 





1. Első verseskötete 1821-ben jelent meg Ódák címmel. A Bourbonokat dicsérő versekért a király évi 1000 frank kegydíjban részesítette.

2. 1822-ben feleségül vette gyerekkori szerelmét, Adele Fouchert. A nő nem lelkesedett az irodalomért, sokkal nagyobb örömét lelte a rajzolásban, és rosszul viselte Hugo egyre növekvő népszerűségét. Ötödik gyermekük születése után végleg elhidegültek egymástól. 

Adele Hugo, a feleség


3. Élete során kilenc regényt írt, az elsőt 16, az utolsót 72 évesen. 

4. A nyomorultak megírását már a 30-as években elkezdte tervezni - végül 1862-ben jelent meg, és a valaha volt leghosszabb regények között tartják számon. 

5. Hugo 1851-ben részt vállalt a III. Napóleon elleni államcsínyben - egyszer öt órán át szónokolt a monarchia intézménye ellen, és közel állt az ájuláshoz. Az 1851. december 2-i államcsíny estéjén mintegy hatvan képviselő élén röpiratot szerkesztett, amely fegyveres ellenállásra szólított fel.

6. 1833-ban ismerte meg Juliette Drouet színésznőt, ő játszotta Negroni hercegnőt a Lukrécia Borgiában. Juliette egész életét az írónak szentelte, ő mentette meg a börtöntől az államcsíny után, útlevelet szerzett neki, és követte is Hugót az emigrációba. Ennek ellenére nem éltek együtt. Hugo számos verset írt hozzá. Minden évben együtt ünnepelték megismerkedésük évfordulóját, és írtak a közösen vezetett, gyengéd szeretettel Évfordulók könyvének nevezett füzetbe.

Charles-Emile-Callande de Champmartin festménye a színésznőről


7. 1845. április 15-én Lajos Fülöp király vikomt rangban felvette a főrendbe, s így bekerülhetett az eléggé konzervatív Felsőházba. Az alkotmányozó és a törvényhozó nemzetgyűlésben felszólalt a szegénység, a társadalmi kirekesztettség ellen, a nők és gyerekek emberi jogaiért, a halálbüntetés eltörléséért, a sajtószabadságért, az ingyenes és világi oktatásért.

Nincsenek megjegyzések