Breaking News

Amerikai költőnő előtt tiszteleg ma a Google

A koránkelők már észrevehették, hogy ma megint különleges Google Doodle-lel készült a legnagyobb internetes kereső. 



Az is hamar kiderül, hogy ezúttal egy fekete költőnő előtt tiszteleg a Google, egész pontosan Dr. Maya Angelou 90. születésnapját ünnepli.

Dr. Maya Angelou nálunk talán kevésbé ismert, úgyhogy nézzünk róla néhány tényt. 

Marguerite Annie Johnson 1928-ban született, és élete hamar tragédiával indult: nyolcéves korában megerőszakolta anyja barátja, Mr. Freeman. Amikor ez kiderült, a férfit elítélték, de mindössze egy napot töltött börtönben. Négy nappal a szabadulása után meggyilkolták, valószínűleg Angelou nagybátyjai. A trauma hatására viszont öt évre megnémult. Ez alatt az idő alatt a könyvek és a költészet jelentették számára a legfontosabb társaságot, és segítettek újra megtalálni a hangját.
Rögtön tinédzser és fiatal felnőtt korában sok olyan tapasztalatot megélt, amit sokan csak később: hamar házasodott, majd elvált, gyermeke született, ő lett San Francisco első női és fekete villamosvezetője.
Táncosnőként dolgozott San Franciscó-i klubokban, közte a The Purple Onion night clubban, ahol calypso stílusban énekelt és táncolt. Mindeddig Marguerite Johnson vagy Rita néven lépett fel, de itteni menedzserei és támogatói tanácsára a különlegesebb Maya Angelou nevet választotta, ami kiemelte a többiek közül és tükrözte táncfellépései hangulatát. 1954–55-ben Európában turnézott a Porgy és Bess operával. Megpróbálta minden olyan ország nyelvét megtanulni, ahol járt, és pár év múlva már számos nyelven értett.
Kabarékban énekelt, újságíróként dolgozott Afrikában, és generációja legkiemelkedőbb civiljogi aktivistája lett.
Első könyve, az I Know Why the Caged Bird Sings 1969-ben jelent meg, és nagy sikert aratott. Ezt hat önéletrajzi kötet, költemények, gyerekkönyvek és non-fiction kötetek követték - még szakácskönyvek is!
Dr. Angelou egész életében küzdött az egyenjogúságért, legyen szó akár a nemek között egyenjogúságról, akár a feketék jogairól. Állandóan felszólalt a háborúk ellen és a béke mellett kampányolt. 

A mai Google Doodle a Still I Rise című versre épít, amelyet az írónő hangja mellett több ismert ember hangján hallhatunk: Alicia Keys, America Ferrara, Martina McBride, Guy Johnson (a költőnő fia), Laverne Cox, Oprah Winfrey.

Ezekben az országban találkozni ma ezzel a Doodle-lel:


Nincsenek megjegyzések