Breaking News

Kígyós trend hódít a YA könyvek között


Ám akkor két dologról nem beszéltünk: arról, hogy igazából nem csak ez a kígyó bukkan fel sokszor, hanem általánosságban szaporodtak meg a kígyós borítók, illetve arról, hogy vajon mi lehet ennek a kígyóláznak az oka. 




Az első kérdésre a bejegyzés második felében láthattok majd példát, összeszedtem nektek egy sor olyan borítót az elmúlt évből (esetenként talán ennél kicsit hosszabb időből, de nem túl régről), amin kígyót, kígyókat láthattok. Külön izgalmas, hogy ezek nagy része ráadásul elég nagy figyelmet kapott kötet. 

De vajon mi lehet ennek az oka? 

Jó kérdés. Divathullámok jönnek és mennek, ez igaz a YA borítókra is. Egy időben a báli ruhás borítók mentek nagyon, aztán volt egy időszak, amikor a kör motívum vált erőssé, most pedig a kígyó. 

Persze nem mondom, hogy ennek egyáltalán nincs oka. Egyrészt mostanában egyre divatosabbak a sötét hangulatú YA kötetek: így sokszor találkozhatunk thrillerrel, horrorral, ami régen nem igazán volt jellemző. És szinte mindenféle szempontból messzebb mernek elmenni a YA könyvek, mint valaha: simán érintenek fontos politikai kérdések, foglalkoznak családon belüli erőszakkal, mentális betegségekkel, rasszizmussal... Ez a hullám pedig igazából nem csak az ilyen zsánerek elterjedését hozta, hanem azt is, hogy a többi zsáner is kicsit sötétebbé, borongósabbá válik. Egyértelmű, hogy ehhez igazodnak a borítók is, így pedig új trend születik. 

És persze azt sem mondhatjuk, hogy a "kígyózás" új dolog lenne, sőt! Az egyik legősibb és leggyakrabban használt szimbólumról beszélünk. Ebbe én most nem megyek bele bővebben, de ha valakit érdekel, akkor bátran használhatja a Google-t - szerintem ez például egy érdekes cikk a témában.

De nem húzom tovább az idegeiteket, jöjjenek a borítók!



Ugyanez a kötet, a másik borítóval - ezen még hangsúlyosabb a kígyó:








Nincsenek megjegyzések