Breaking News

J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve


Pár szó az alaptörténetről:

Nem hiszem, hogy van még elő ember, aki nem ismerné Harry Potter történetét, de ha mégis akad ilyen, akkor röviden azért leírom.
Harry Potter 11 éves tökéletesen átlagos gyerek: fekete, kócos haj, szemüveg, idegesítő rokonok. Bár az ő rokonai talán még szörnyűségesebbek, mint másokéi. Szülei meghaltak, ezért nagynénje és nagybátyja nevelik, akik nem szeretik őt különösebben, viszont hagyják, hogy végletekig elkényeztetett gyermekük, Dudley pokollá tegye Harry életét.
Harrynek egyetlen különlegessége van, amit kifejezetten szeret magán: a homlokát díszítő villám alakú sebhely, amit nagynénje szerint még az autóbalesetben szerzett, amelyben a szülei meghaltak.
Egy nap Harry rejtélyes levelet kap, amit nem tud kinyitni, mivel nagynénje és nagybátyja minden képességüket latba vetik, hogy ne tudja elolvasni. Ám a levelek csak jönnek és jönnek, minden nappal egyre több, míg végül kiderül: Harry varázsló, a levél pedig egy boszorkány- és varázslóképző szakiskolából érkezett, a Roxfortból, ahová felvételt nyert. És ahol szembe kell néznie minden idők legsötétebb mágusával.

Véleményem ömlesztve:

Ez a könyv egyszerűen varázslatos. A szó minden értelmében. Tele van humorral, szerethető szereplőkkel, és olyanokat, akiket nagyon lehet gyűlölni.

A regényt olvasása közben az olvasó maga is a világ részesévé válik: szinte elhiszi, hogy a varázslat létezik, hogy a leveleket baglyok viszik, hogy a Roxfort Expressz a 9 és ¾. vágányról indul.

Az egész könyv tele van apró utalásokkal, lehet keresgélni a nyomokat, amelyekből végül összeáll a kép. Minden apróságnak jelentősége és jelentése van: a számoknak, a neveknek. A könyvben elrejtett utalások vonatkozhatnak az első kötet végkifejletére is, de ami a csodálatos az első részben (is), hogy rengeteg nyom van a későbbi kötetekre vonatkozóan is. (Nem kell messzebbre menni például a kígyónál.)

Rowling úgy fűzi össze a különböző mitológiák lényeit, a történelmet és a hétköznapi gondokat, hogy azok egy egészet alkotnak. Az üzenetek, amelyeket egy varázsló életén keresztül ismerünk meg, ugyanazok, mint amire a valós életben is szükség van: a szeretet és a barátság ereje, a jó és rossz út választása, élet és halál viszonya, gyávaság és bátorság.

A Harry Potter sorozat kötetei közül talán ez a legelső hasonlít leginkább egy mesére. A hős közülünk származik, egy hétköznapi fiú, aki elindul, hogy szerencsét próbáljon, majd a gonoszt legyőzve elnyeri méltó jutalmát.

Rowling finoman elhelyezett humormorzsákkal teszi még előbbé a történetet, amelyeken felnőttek és gyerekek egyaránt tudnak nevetni.

Az első rész, a Harry Potter és a bölcsek köve mindennek a kezdete és az alapja. Ez a történet még kedves, még nem olyan sötét, hiszen tulajdonképpen gyerekekről szól. Mégis kalandos és izgalmas.

Pár szó a főbb szereplőkről:

Harry Potter, a kis túlélő. Történetünk főhőse, aki 11 éves és egy új világba csöppen. Harry az a szereplő, akinek a szemén keresztül megismerjük a történetet. A jó megtestesítője, aki kedves, ártatlan, szerény, bátor és fiatal kora ellenére harcba száll a jóért. Viszont Harry valószínűleg pont azért ilyen semleges karakter (a bátorságán és az önfeláldozásán kívül), hogy mindenki bele tudjon helyezkedni az ő szerepébe.

Ron Weasley az a szereplő, akit valamiért nagyon sokan nem szeretnek. Kicsit vicces, kicsit esetlen, lusta, nem nevezhető zseninek. Némi kisebbségi komplexus gyötri, mivel szegények és ő a legkisebb fiú, aki elől már minden dicsőséget elhappolnak a bátyjai. De igenis szerethető karakter: mert ennek ellenére a végletekig szereti a családját, esendő, mint minden ember, de közben a szíve mélyén igazán bátor. És van néhány nagyon vicces jelenete, amiért hálásak lehetünk.

Hermione Granger, az észlény, a stréber, akiről kiderül, hogy ha az ember megismeri, akkor már is rejlik benne. Nem véletlenül lett griffendéles, ő is bátor, és harcol, ha kell. Eszével pedig nagyon is hasznára van a házának és a barátainak.

Cím: A cím tökéletesen illeszkedik a későbbi címekkel a sorozatba. A bölcsek köve cím egyszerű, és elmondja a történet lényegét. Nincs benne semmi csavar, semmi meglepetés. A címről még annyit, hogy nekem az amerikai címváltoztatás nem tetszik.

Kedvenc karakter: Sok van. Szigorúan erre a kötetre értendően talán Harry.

Legkevésbé tetsző karakter: Percy. Nagyon idegesítő már ebben a könyvben is.

Ami tetszett: Az egész.

Ami nem tetszett: -

Kiknek ajánlom: Korosztálytól és nemtől függetlenül mindenkinek. Kötelező!

Borító: Még sohasem gondolkoztam a könyv borítóján. Nem rossz, de ha nem tudnám, miről szól, nem biztos, hogy levenném a polcról.

Amivel esetleg összekötném: Nem hiszem, hogy van olyan könyvsorozat, mint a Harry Potter. De talán ajánlanám a Percy Jackson sorozatot, ami szintén mitológiára épül, a főhős szintén 11 éves, amikor megváltozik az élete, és Percy is ugyanúgy felnő (egy bizonyos feladathoz is), mint Harry.

Kiadó: Animus Kiadó

Nincsenek megjegyzések