Breaking News

Hugh Howey: A siló - Holston

A siló


Fülszöveg:
A Siló félig-meddig földbe süllyedt betontorony, ahová a lakosság egy része szorult be az egykori nagy
csapás elől, ami a külvilágot lakhatatlanná, mérgezővé tette. Az összezártságban csak a szigorú rendszabályok könyörtelen kikényszerítésével képesek rendet tartani a száznegyvennégy szintes, túlnépesedett monstrum hatóságai – ideig-óráig legalábbis, hiszen nyílt titok, hogy legalább minden generáció idején zavargások robbannak ki, amelyek következményeit rendszeresen eltitkolják a később születendők elől. Így senki sem tudja, mi tette lakhatatlanná a világot, egyesek pedig arra kezdenek gyanakodni: talán senki, talán átverik őket, a külvilág nem is olyan szörnyű, amilyennek hazudják… Ez az eretnek gondolat a Siló seriffjének történelem után érdeklődő felesége fejében is megfogan, és a seriffnek nincs más választása, mint hogy saját asszonyát is takarítani küldje – a külvilágba, ahonnan nincs visszaút…


Nem tudom, hol is kezdjem. 

Az az érdekes ebben a történetben, hogy úgy tudtam imádni, hogy mostanában már kicsit besokalltam a disztópiákból és a posztapokaliptikus történetekből. De ez ennek ellenére nagyon tetszett, talán azért, mert nem young adult, és sokkal inkább a klasszikus disztópiákra hasonlít. Nekem az 1984 jutott róla eszembe, mindjárt kifejtem, hogy miért. 

Ahogy a fülszövegben is olvasható a történet főhőse a seriff, Holston, akinek a feladata, hogy azokat, akik megszegik a törvényt, a külső világba száműzze. A fülszöveggel ellentétben azonban a történet nem azzal kezdődik, hogy a feleségét kénytelen a külső világba küldeni. Ugyanis Holston ezúttal önmagát száműzi. Körbetekint a világában, és rájön, mennyire üres az élete, és mennyire üres az a világ, amelyben élni kénytelen, és tulajdonképpen többé már képtelen. Így egy nap úgy dönt: önként választja a külső világot. 

A silón kívüli világ mérgező. Ez egy olyan tény, amit mindenkibe belenevelnek, aki a silóban születik. Ha valaki kimegy, a halál vár rá. A külső világra, a szürkére - ami valamikor régen színes volt, zöld és kék - csak képernyőkön keresztül vethetnek pillantást. Ennek viszont ára van: a kamerákat, amelyek a képet szolgáltatják, bizonyos időközönként takarítani kell. A takarítás pedig a bűnözőkre vár.

Ezúttal Holston vállalkozik rá, hogy kimegy a halált jelentő külső világba, és megtisztítja a kamerákat. A kíváncsiság, a magány és a szabadulni akarás hajtja, úgy érzi, összenyomják a falak.

A történet első része Holston utolsó napját meséli napját meséli a silóban, miközben a külső világ rejtélyén, a silóban folytatott élet szürkeségén illetve a múlton, felesége elvesztésén mereng. 

De vajon a külső világ tényleg mérgező, vagy csak azt akarják elhitetni velük?

Na jó, elmondom, mi az ami nagyon tetszett ebben a történetben: egyrészt a rejtély. Végig rágja az embert a gondolat: most tényleg mérgező a külső világ, vagy kint megint minden zöld és kék, és van remény a jobb életre?

A másik pedig - és emiatt írtam, hogy számomra hasonlít kicsit a történet az 1984-re - a manipuláció, amivel fogva tartják a siló lakóit. Az 1984-ben is az a kedvenc részem, amikor a főhős megkapja a könyvet, és rádöbben, hogy egy nagy méretű átverés részei. Elhitették velük, hogy nem tehetnek mást. Központilag manipulálják őket, hogy azt tegyék, amit akarnak, és ott maradjanak, ahol lenniük kell. Pontosan ez a gondolat kerül elő itt is: direkt elhitették, hogy a külső világ mérgező. Beléd nevelték, hogy aki ellenkezik, az takarít. Akkor lehet gyereked, ha a lottó engedi. Minden egyes cselekedetedet szabályok közé szorították, de senki sem tudja, hogy ezek a szabályok kit és mit szolgálnak valójában. 

Összefoglalva szerintem egy nagyon érdekes történet, elgondolkodtató, és a szerző nagyon szépen leírta Holston gondolatait. Bár nem young adult, tulajdonképpen én minden korosztálynak ajánlanám, a fiatalabbaknak is, amennyiben szeretik az ilyen jellegű, disztópikus, posztapokaliptikus történeteket. Nem annyira cselekmény, sokkal inkább gondolatközpontú, de egyáltalán nem unalmas. 

A végét nem szeretném senkinek sem lelőni, mindenesetre nagyon várom a folytatást. A rész nem túl hosszú, viszont összesen még négy várható, és nagyon-nagyon remélem, hogy választ fogok kapni belőlük a rengeteg kérdésre, ami a fejemben motoszkál. 

Utánanéztem, elvileg mindegyik rész más szereplő történetét meséli el, de mindegyik a nagy rejtélyre koncentrál: milyen titkai vannak a silónak?

A történet filmes jogait a 20th Century Fox vette meg, és többek között Ridley Scott is érdeklődött a iránta.

Amit még esetleg érdekességként érdemes megjegyezni, hogy Hugh Howey eredetileg "csak" egy novellát tervezett, pontosan Holston történetét, amit saját maga adatott ki e-bookban az Amazon Kindle Direct Publishing rendszerén keresztül, és csak amikor úgy tűnt, hogy sikeres a novella, kezdett el folytatást írni. 

Találtam hozzá egy előzetest is, ez nem Holston történetéhez kapcsolódik, de szerintem ehhez is tökéletesen illik hangulatában és képi világában. (Viszont szólok, hogy a végén megjelenő link nem működik, a működőképes a Youtube videó leírásában van. :D)


Nincsenek megjegyzések