Breaking News

Isaac Marion: Warm Bodies (Eleven testek)

Warm Bodies


Na jó, erről a könyvről tényleg csak röviden, gyanítom, a filmmel úgyis fogok még külön is foglalkozni, illetve előrevetítem, hogy engem azért nem vett le a lábamról.

Szóval a adott a főszereplőnk, aki egy zombi. Ilyenformán, halott, semmire nem emlékszik az életéből, még a nevére sem, bár mintha az rémlene neki, hogy R betűvel kezdődött, ezért R-nek hívják. Éli a zombik hétköznapi életben ebben a furcsa poszt-apokaliptikus világban. Egy csapat másik zombival egy repülőtéren tanyáznak, és néha beszerzőkörútra indulnak a közeli városba - mert ők bizony emberi hússal táplálkoznak, meg mindenféle egyéb szervvel. Különösen szeretik az emberek agyát, mert ilyenkor egy pillanatra élőbbnek érezhetitek magukat. Az egyik ilyen vadászaton R megeszi egy fiatal fú agyát. Itt kezdődnek a bonyodalmak, ugyanis ennek következményeként beleszeret a fiú korábbi barátnőjébe, Julie-ba. Megmenti az életét, és magával viszi a zombi reptérre. Mindeközben pedig rájön, hogy valami változik benne - ugyanis a fiú emlékeit valamiért nem felejti el, sőt, csak egyre több van belőle. (Persze közben azért elfogyasztja azt, amit még elraktározott a fiú agyából - no komment.) Hirtelen érezni kezd, nem eszik többet emberi húst, sőt, még az emberi ételekre is ráfanyalodik néha, folyamatosan megdönti a kimondott szótagok számában felállított rekordját stb. (A zombik nem túl kommunikatív lények.) 

Összességében ez a zombis dolog nem zavart, erre fel voltam készülve. És kevésbé éreztem abszurdnak ezt az egész megeszem a pasid agyát, aztán összejövök vele dolgot, mint az előtte gondoltam. (Azért mondjuk így is kicsit morbid volt.) R jópofa, tetszik, ahogyan gondolkozik mindenféléről. Van egy két humorosabb megállapítása is, és mélyebb gondolatai is - még ha ez nincs is kifejtve rendesen, egy zombitól már ez is nagy dolog. Szóval R kifejezetten jópofa. 

Julie már kissé furcsa volt nekem, és úgy alapból R-on kívül minden szereplőről azt éreztem, hogy mintha nem teljesen lenne kidolgozva. Kivéve talán a fiút, akinek az agyát R megette. Komolyan mondom, R után ő volt a legérdekesebb szereplő, még úgy is, hogy ténylegesen csak kb. két oldalon szerepel, az össze többi dolog róla emlék vagy visszaemlékezés.

Aztán ami még furcsa volt számomra, az a világ felépítése. Nem rossz az alap, csak semmi sincs normálisan kifejtve. És még az elején ez nem zavart annyira, de meggyőződésem volt, hogy a végére azért kiderül egy-két dolog. De a legtöbb nagy kérdés megválaszolatlan maradt, vagy csak félválaszt kaptunk rá. (Itt kisebb spoilerek lesznek, előre szólok.) Hogyan jutott idáig a világ? Tényleg nem maradt élet, csak Amerika területén? Egyáltalán honnan jönnek a zombik? Emlegetnek átkot, vírust, mindenfélét, de tényleges magyarázatot nem kapunk, csak találgatások vannak. Miért hallja R a gondolataiban a fiút? (Bocsi, nem emlékszem a nevére.) És egyáltalán miért más ő, már azelőtt is? És miért kezd el változni? Egyáltalán, hogyan gyógyítja meg a többieket? Mi van R múltjával? Oké, nem derül ki, de valahogy olyan furcsa, hogy végig foglalkoznak vele, az ember várja, hogy legalább egy kis részletet kapjunk belőle, de semmi. És egyébként is, most akkor R teljesen emberré változik? Vagy nem? És mennyi időbe telik, ha igen? És akkor most - tudom, hogy apróság - de minden testi funkciója rendesen működik? Ja, és mi van R gyerekeivel meg feleségével? Oké, nem volt mély a kapcsolat, de akkor is érdekelne, ha már benne voltak. Aztán ráadásul elő van készítve valami félelmetes összeütközés a zombik meg az emberek között, amit oké, majd Julie és R biztos eloszlatnak. Na de így? Ilyen könnyedén?

Na jó, nem sorolom tovább, szerintem a lényeg érthető. Azt gondolom, hogy ez alapból - a morbidsága ellenére - ellenére nem lenne rossz ötlet, de kicsit összecsapottnak éreztem. Egy csomó kérdésre nem kapunk választ, és nagyon sok dolog kidolgozatlan marad.

Könyvelőzetes:


 


És hogy miért várom mégis annyira a filmet? Mert az az érzésem, hogy ezek a dolgok vagy nem lesznek olyan zavaróak, mint a könyvben, vagy megoldást találnak rájuk - pl. a csatára tuti jobban rájátszanak. Ráadásul az eddigi előzetesek és részletek alapján a zombik viccesebb oldalát fogják fel, és ez szerintem határozottan jót fog tenni a történetnek. Ráadásul tetszik a szereposztás. Na, majd meglátjuk.


Nincsenek megjegyzések