Breaking News

Gavin Extence: Az univerzum és Alex Woods


Gavin Extence: Az univerzum és Alex Woods



A blogturnéról

November 23-án egy nagyon különleges könyvvel indul háromállomásos útjára a Blogturné Klub. A téma pedig nem más lesz, mint az, hogyan néz szembe Alex Woods az egész univerzummal. A nyereményjáték sem marad el, nyerhettek el példányt a regényből!


A könyvről

Fülszöveg:
Alex Woods jól tudja, hogy nem éppen átlagosan kezdődött az élete. Azt is sejti, hogy egy érzékfeletti képességekkel megáldott leányanya, az édesanyja, nem teszi rokonszenvessé az iskola rémei előtt. Tudja továbbá, hogy az életben a legképtelenebb dolgok megtörténhetnek – a fejét elcsúfító forradás tanúskodik erről. Azt azonban ő sem látta előre, hogy a mogorva, megözvegyült remetével, Mr. Petersonnal való ismeretsége barátság lesz. Az idős férfi arra tanítja, hogy az életben egyetlen nagy dobásunk van, és hogy ezért jól, a lehető legjobban kell dönteni. Így hát, amikor a tizenhét éves Alexet Doverben megállítják a vámtisztviselők 113 gramm marihuánával a kocsija kesztyűtartójában, meg egy urnával az utasülésen, miközben az egész ország felbolydult miatta, halálosan biztos abban, hogy jól döntött.

Véleményem:
Az Alex Woods egy igazán rendhagyó könyv. Számomra még olyan szempontból is, hogy a tartalma alapján elképzelni sem tudtam, hogy mire számítsak. Lutri volt ez a könyv, amit vagy nagyon fogok szeretni, vagy nagyon nem. A borítójába azonban első pillantásra szerelmes lettem, így nem volt kérdés, hogy olvasni akarom. És tudjátok mit? Szerencsére a második kategóriába került, vagyis nagyon szerettem. 

Alex Woods nem egy hétköznapi gyerek, és nem csak a baleset miatt, amelyet tízéves korában szenvedett el. Bár kétségtelenül ennek is hatalmas szerepe volt abban, hogyan alakult az élete. Alexet ugyanis fejbe találta egy égből alázuhanó meteordarab, és az orvosok egyöntetű véleménye alapján kész csoda, hogy él. De a szónak nem ebben az értelmében különleges Alex, és még csak nem is azért, mert a baleset miatt üldözik az újságírók. Ami Alexet igazán mássá teszi, az az egészen egyedi látásmódja. Számomra ez maradt meg leginkább a könyvből. Alex egészen más szemmel néz a dolgokra, mint ahogyan az átlagemberek, és ezáltal olyan összefüggéseket és olyan nagy igazságokat vesz észre, amelyeket öröm olvasni. Például van egy nagyon érdekes okfejtése arról, hogyan alakulnak ki az egyes klikkek az iskolákban és miért lesz valakiből kirekesztett. Alex egyszerre naiv és hihetetlenül intelligens, nekem végig az járt a fejemben, hogy tipikusan olyan zseni, akit csak nagyon kevesen értenek meg.

Az életét követjük végig a történetben, tulajdonképpen jó néhány éven keresztül, a balesettől kezdődően egészen tizenhét éves koráig. Plusz különlegessége a könyvnek, hogy Alex az egész történetet visszaemlékezésszerűen meséli el. Az első fejezet ugyanis rögtön belevág a dolgok közepébe: Alex külföldről tart hazafelé, amikor is megállítják a vámosok. Az autójában bömböl a komolyzene, mellette az ülésen egy urna és 113 gramm marihuána, amelyet saját bevallása szerint ő maga termesztett, de nem akarta eladni és ő sem élt vele. A fű Mr. Petersoné volt, és igen, Mr. Peterson van az urnában. Ezt még sikerül megfejelnie egy részleges epilepsziás rohammal, az olvasó pedig csak ül, és kapkodja a fejét, hogy most mi is történik tulajdonképpen. A második fejezet azonban már a balesetről szól, ugyanis Alex elmeséli, hogyan is kezdődött az egész folyamat, ami végül ahhoz vezetett, hogy elkapták a vámosok. Szép lassan bontakoznak ki az események, fejezetről fejezetre egyre többet tudunk meg, és mire átlátjuk az egészet, már egyáltalán nem értetlenkedünk az első fejezet miatt. Viszont helyette kapunk egy olyan igazán komoly kérdést, amin rágódhatunk. 

Az elmesélésmód és a stílus engem kicsit az Egy különc srác feljegyzéseire emlékeztetett. Persze itt nincsenek levelek, de Alex szerintem picit hasonlít Charlie-ra, már ami a különcségét és a naivitását illeti. 

Mellékszereplőkről itt egyébként nagyon nehéz beszélni. Annyira szorosan kötődünk végig Alexhez, és mindent annyira az ő szemén keresztül nézünk, hogy egyetlen szereplő, Mr. Peterson kivételével a többieknek nincs igazi jelentősége. Persze, ott van Alex édesanyja meg az iskolai osztálytársak közül néhányan, meg Alex orvosa és a tudós, aki a meteordarabkát vizsgálta, de mind csak epizódszereplők. A fő szálat Alex gondolatai illetve Alex és az öreg Mr. Peterson kapcsolatának kibontakozása adja.

A könyv elolvasása után egyébként érdekes az eredeti címválasztás: The Universe versus Alex Woods, azaz az univerzum Alex Woods ellen. És ez bizony nagyon találó! És nem csak a meteorra utal, hanem mindennel, ami Alexszel történik. Fiatal fiú létére annyi mindennel kell megküzdenie és szembenéznie, hogy tényleg kicsit olyan, mintha - ahogy mondani szokás - az univerzum összeesküdött volna ellene. De pontosan az a gyönyörű Alexben, hogy mindennel szembenéz, megalkotja a saját erkölcsi iránytűjét, felnő és megküzd a problémákkal úgy, ahogyan nagyon kevesen mernének. Bátor, és nem számít, milyen következményei lehetnek, ha valami szerinte helyes, akkor annak megfelelően cselekszik. Irigylésre méltó és félelmetes tulajdonság.

Ezt a könyvet én mindenkinek ajánlanám, igazából korosztálytól függetlenül. Szerintem fiataloknak - persze nem gyerekeknek, ahhoz azért túl komoly - és felnőtteknek egyaránt képes olyat nyújtani, ami maradandó lesz. Alex gondolatai lenyűgözőek és elgondolkodtatóak, és ezért a történet végig sodor magával. Olyan könyv, amiről hosszan lehet beszélgetni és vitatkozni egy olvasókörben. (És Alex ezt nagyon élvezné is, tekintve, hogy ő maga is alapított egy ilyet.)

NAGYON AJÁNLOM


Rendeld meg már most a könyvet nagy kedvezménnyel a képre kattintva!

https://docs.google.com/forms/d/1hlwGnkD95CozyQejdxani7d0a8VgyefWZiIsXhIVz1o/viewform


Olvass bele!





Blogturné extra - Alex olvasmánylistája

Alex rengeteget olvas a könyvben, ahogy már említettem, még egy olvasókört is alapít. Íme egy lista arról, milyen könyveket ajánl olvasásra nektek Alex:

Neuroscience for Dummies (Idegtudomány kezdőknek)
Frank Amthor

Meteors and Meteorites (Meteorok és meteoritok)
Martin Beech

Alice in Wonderland (Alíz Csodaországban)
Lewis Carroll

Through the Looking Glass (Alíz Tükörországban)
Lewis Carroll

The Hobbit (A hobbit)
J.R.R. Tolkein

The Lord of the Rings (A gyűrűk ura)
J.R.R. Tolkein

His Dark Materials (Az Úr sötét anyagai sorozat)
Philip Pullman

Catch-22 (A 22-es csapdája)
Joseph Heller

One Flew Over the Cuckoo's Nest (Száll a kakukk fészkére)
Ken Kesey
A Prayer for Owen Meany (Fohász Owen Meanyért)
John Irving

The Sirens of Titan (A Titán szirénjei)
Kurt Vonnegut

Cat's Cradle (Macskabölcső)
Kurt Vonnegut

Slaughterhouse-Five (Az ötös számú vágóhíd)
Kurt Vonnegut

Breakfast of Champions (Bajnokok reggelije)
Kurt Vonnegut

A Man Without a Country (A hazátlan ember)
Kurt Vonnegut

Player Piano (Gépzongora)
Kurt Vonnegut

Mother Night (Éj anyánk)
Kurt Vonnegut

God Bless You, Mr Rosewater (Áldja magát az Isten, Mr Rosewater)
Kurt Vonnegut

Timequake (Időomlás)
Kurt Vonnegut

Hocus Pocus (Hókuszpókusz)
Kurt Vonnegut

Slapstick (Börleszk)
Kurt Vonnegut

Bluebeard (Kékszakáll)
Kurt Vonnegut

Jailbird (Börtöntöltelék)
Kurt Vonnegut

Deadeye Dick (Mesterlövész)
Kurt Vonnegut

Galápagos: A Novel (Galápagos)
Kurt Vonnegut


Nyereményjáték

A nyereményjáték most sem marad el, és nincs is sok dolgotok ahhoz, hogy megnyerhessétek az 1 db Alex Woods könyvet! Egyszerűen csak töltsétek ki az alábbi Rafflecopter dobozt, amelyben a turné résztvevőinek és a Mont Blanc sorozatnak a Facebook oldalát kell lájkolnotok és megválaszolni egy nagyon egyszerű kérdést, és már versenyben is vagytok! A kérdésre a választ a Beleolvasóban találjátok!


a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje

nov. 23 - Deszy könyvajánlója
nov. 25 - Kelly Lupi olvas
nov. 27 - Nem a harap a...


Nézzetek be mindenhová!
 

1 megjegyzés: