Breaking News

Jennifer Bosworth: Struck - Villámtól sújtva


Jennifer Bosworth: Struck - Villámtól sújtva





A blogturnéról

A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából november 30-án jelenik meg Jennifer Bosworth: Struck – Villámtól sújtva című könyve. A Blogturné Klub öt bloggere egy blogturné keretein belül mutatja be Mia Price villámsújtotta világát! 
2013. november 7-től minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel találkozhattok, ha velünk tartotok.
Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogy az lenni szokott nyerhettek is! A Könyvmolyképző Kiadó felajánlott 3db nyereménykönyvet!!! A bejegyzések végén megtaláljátok a játékhoz tartozó Rafflecopter dobozt, aminek helyes kitöltésével versenybe szállhattok a könyvekért!

A könyvről


Fülszöveg:
Mia Price villámfüggő. Számos villámcsapást túlélt már, de folyamatos vágyával, hogy részesedjen a vihar energiájából, veszélybe sodorja önmagát, és a körülötte élőket.
Los Angeles azon ritka helyek egyike, ahol Mia biztonságban érezheti magát függőségétől, hiszen csak elvétve csap villám a városra. De amikor a várost lerombolja egy földrengés, Mia mennyországa egy csapásra a veszélyek és a káosz aknamezejévé változik. A hajdani tengerparton áthatolhatatlan sátortáborok nőnek. Az összeomlott belváros senkiföldje lesz, ahol éjszakánként egy „kószáló” buli hol az egyik, hol a másik elhagyatott épületet „bérli ki” magának. A bulizókat egy megmagyarázhatatlan erő vonzza pusztulás színhelyére. A katasztrófa után megerősödik két szekta, melyek szemben állnak egymással. De mindkét szekta végítéletről szóló próféciájában Mia Price játssza a főszerepet. Biztosak benne, hogy Mia Price kapcsolatban áll a földrengést kiváltó elektromos viharral, és a közeledő, sokkal pusztítóbb égszakadással-földindulással.
Mia Price szeretne megbízni a titokzatos és vonzó Jeremyben, amikor az megígéri, hogy vigyáz rá, de attól tart, a srác nem az, akinek mondja magát. A szenvedély és az energia, ami egymáshoz vonzza őket, a végüket jelentheti. Amikor eljön a végzetes vihar, Miának mindent kockára kell tennie. Szörnyű erejét szabadon engedi, hogy megmentse szeretteit, vagy elveszítsem mindent.

Véleményem:
Az, hogy valakibe belecsap a villám és ettől különleges képességre tesz szert, nem új ötlet. Ezért bevallom, kicsit félve álltam neki a könyvnek, de tulajdonképpen nem csalódtam. 

Bár nyilvánvalóan fontos szerep jut a villámcsapásnak a történetben, vannak benne olyan elemek, amelyek egyedivé tették. Az egyik ilyen a földrengés sújtotta Los Angeles képe. Nagyon tetszett, ahogy nagyon is realisztikusan festette le nekünk, milyen is lehet egy ekkora tragédia után a város. Ételosztások, félelmetes szegénység, áramkimaradások, kétségbeesett emberek, gettók... Tényleg olyan volt a helyszín, mint valami miniapokalipszis. 

A másik dolog, ami nagyon tetszett, az a Próféta és annak köre. Ugyanis közvetlenül a földrengés előtt egy férfi, aki Prófétának nevezteti magát és egy egyházat vezet, megjósolta a tragédiát. Amikor az be is következett, a követői száma egyre nőni kezdett, ami annak is volt köszönhető, hogy azt prédikálta, hamarosan jön a világvége, és az ő, igaz egyházát követők lesznek azok, akik tovább élhetnek. És ki merne nem hinni neki, amikor az első jóslata valóra vált? 
A Prófétát nagyon sokáig nem is látjuk teljes valójában, csak hallunk róla és a követőit látjuk, de ez is bőven elég. Zseniálisan mutatja be a szerző, hogyan is lehet tömegeket "meghülyíteni". Anélkül, hogy ítéletet mondanék bármelyik vallás felett, elmondhatjuk, hogy gyakorlatilag ugyanez történik a szekták esetében és nekem még a tévéjósok is beugrottak. A Próféta pont ilyen. Kihasználja a gyanútlan és hiszékeny emberek rettegését. Szóval ez a könyv gyakorlatilag egy szektaellenes reklámkampány is lehetne, bár annak azért elég hosszú. 

A Próféta követői mellett adott még a vele szemben "ellenséges" másik tábor, akiket kicsit közelebbről is megismerünk, de egy pillanatig sem bízunk meg bennük sem. Így ott van Mia, akire mindkét tábornak szüksége van, és mindkét tábor hajlandó megtenni szinte bármit, hogy megszerezzék. És Miának eközben fogalma sincs róla, hogy kiben bízhat és kiben nem. Viszont a saját és a családja túléléséhez szüksége van a támogatásra. Így az egész könyv állandó feszültségben telik, minden döntésnél együtt kételkedünk Miával, hogy vajon jól tesszük-e, amit teszünk.

Van ezenkívül egy rejtélyes szereplőnk is, Jeremy, aki tovább fokozza az izgalmakat. Tulajdonképpen alig tudunk róla valamit, bízni akarunk benne, hiszen tetszik nekünk. De nem lehet benne biztosak, hogy melyik oldalon áll, és jók-e a szándékai. Miához hasonlóan neki is van egy különleges képessége, emiatt mindenképpen távol akarja tartani a lányt a villámtól. 

Mia azonban úgy nőtt fel, hogy szinte függővé vált, vadássza a villámcsapásokat. Nagyon tetszett, ahogyan bepillantást nyerünk a gondolataiba, hogy miért teszi ezt magával. Hiszen jogosan tűnik őrültnek a szemünkben, amiért azt akarja, hogy a villám csapjon belé, de annyira jól vannak leírva az érzései, hogy előbb-utóbb mi is megértjük, honnan jön a vágy. 

Ami a szereplőket illeti, nem mondhatnám, hogy bárkit kifejezetten megszerettem volna. Szinte minden szereplőnek voltak idióta húzásai, és ezért igazából egyikükért sem tudok igazán lelkesedni. Még talán Jeremy az, akit a leginkább megkedveltem, hányattatott és nehéz sorsa volt, és tetszik a kitartása. Mia mellett szól, hogy a nehéz időkben hajlandó küzdeni a családjáért, és valóban nincs könnyű dolga ebben a kavarodásban. Viszont ha negatív értelemben kellene kiemelnem valakit, akkor az Mia öccse, Parker lenne. Az esetek többségében kifejezetten idegesített.

Néhány apróság is tetszett. Okosan használja például az írónő a tarotkártyát, ez például kifejezetten jó ötlet volt, és örültem a regény végén lévő kisebb-nagyobb csavaroknak. 

A regény tulajdonképpen önállóan is megállná a helyét, és kicsit úgy érzem, hogy direkt erőltetett bele Jennifer Bosworth egy-két félmondatot, ami előrevetíti, hogy lesz folytatás. Ami viszont aggasztó, hogy a Goodreads szerint a folytatás 2016-ban érkezik, amit egyszerűen nem értek. 

Összességében nem volt rossz könyv, bár azért azt sem mondanám, hogy toporzékolva követelem a folytatást. 

AJÁNLOM


Rendeljétek meg most!

A Könyvmolyképző kiadótól már most megrendelhetitek a képre kattintva:



Blogturné extra - Novella a prófétáról


A könyvhöz íródott egy kiegészítő novella is, amely tulajdonképpen még az első rész előtt játszódik. A főszereplője az a bizonyos Próféta, aki itt tömegeket manipulál. 

De vajon hogyan jutott idáig? Milyen lehetett a Próféta gyerekkora? Mikor lett más, mint a többiek?

Ahogy a fülszöveg is mondja:

Néhány ember szörnyetegnek születik. Másokat azzá tesznek. A Prófétában Rance Ridley, egy kultusz vezetőjének fia egy tökéletesen elszigetelt közösségben él, teljesen elválasztva a modern civilizációtól. Nincs folyóvíz. Nincs elektromosság. És nincs más törvény, csak a Prófétáé. Amikor Rance kirívó engedetlenségről tesz tanúbizonyságot, az apja kirója rá a büntetést, és ezzel kezdetét veszi a folyamat, ami mindent megváltoztat. 

Már a fülszövegből is kitűnik, hogy a Struckban már Prófétaként megismert férfi közel sem hétköznapi körülmények között nőtt fel. Nekem nagyon tetszett a novellában, hogy Rance felismerhető. Azaz már tinédzser korában látszódnak olyan jellemvonások, amelyek később Prófétaként is megmaradnak nála. Mindeközben azonban tökéletesen látszik a folyamat is, hogy hogyan vált egy hányattatott gyerekkorú fiúból egyik pillanatról a másikra a Próféta. 

Bár megszeretni képtelen vagyok, hiszen akármi történt is vele, azzá vált, amivé. Viszont megsajnáltam, miközben olvastam, és sokkal jobban megértettem, hogyan válhat valaki ilyenné. Mindig szerettem, ha a történet szempontjából gonosz szereplőnek megvan az eredettörténete, a magyarázat, hogy hogyan vált ilyenné. A Stuck Prófétájának magyarázatát ebben a novellában találjuk. 

Nem túl hosszú, viszont szerintem érdemes elolvasni, jó kis csemege a regény mellé. 
És külön jó hír, hogy ingyenesen elérhető, ezen a linken.


Nyereményjáték


1)   Töltsétek ki a Rafflecopter dobozt, lájkoljátok a kért oldalakat
2)  Minden blogon elrejtettünk egy helyszínt, ahol hatalmas földrengés pusztított. Keressétek meg a szavakat alkotó betűket, és az összegyűjtött betűk alapján kapott helyszíneket írjátok bele a Rafflecopter adott bloghoz tartozó rubrikájába.


a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje  



10/07. Függővég
10/09. Nem harap a...
10/11. Deszy könyvajánlója
10/13. Dreamworld
10/15. Kelly Lupi olvas


Nézzetek be mindenhová! 

Nincsenek megjegyzések