Breaking News

Kami Garcia: Unbreakable - Törhetetlen


Odaát tiniknek
Unbreakable - Törhetetlen


Rossz szellemek, családban öröklődő tudás a gonoszról, pentagramok és borzongás. 
Ha olvasod, te is megszállottá válhatsz!

A blogturnéról



A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Kami Garcia Törhetetlen című regénye, a Légió sorozat első kötete. Ennek örömére a Blogturné Klub nyolc bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja Kennedy veszélyekkel- és szellemekkel teli kalandját!

2014. június 12-től mindennap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!

Eredeti cím: Unbreakable
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 292
ISBN: 9789633737903
Fordító: Zelei Róbert
Sorozat: Légió 1.
Függővég: nincs
Moly link
Goodreads link (3,74)
Megrendelési link

http://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/kami-garcia-unbreakable-torhetetlen-6642?ap_id=DeszyMiután Kennedy Waters holtan találja édesanyját, fenekestül felfordul az egész élete. Az ideig meg sem fordul a fejében, hogy a világot valójában a sötét szellemvilág lényei irányítják. Erre akkor döbben rá, amikor egy ikerpár, Jared és Lukas Lockhart betörnek Kennedy szobájába, és elpusztítják azt a veszélyes szellemet, amelynek a lány megölése lett volna a feladata. A testvérektől tudja meg, hogy édesanyja egy titkos ősi szervezet, a Légió tagja volt, melynek célja és feladata a világ megvédelmezése egy bosszúszomjas démontól. És a szervezet öt tagját ugyanazon az estén gyilkolták meg. Most Kennedy-nek kell átvennie anyja szerepét a Légióban, hogy fényt derítsen az igazságra, és hogy életben maradjon. Két másik Légió-tag, Csuhás és Alara segítségével a fiatalok azt a fegyvert keresik, amivel elpusztíthatják a démont. Útjuk során a démon általa irányított szellemekkel is felveszik a harcot.

Véleményem

Nekem ez a könyv kellemes meglepetés volt. Olvastam már Kami Garciától, a Lenyűgöző teremtményeket, és bár tetszett, őszintén nem tudtam, vajon mire számíthatok tőle, ha egyedül ír, nem párban. Amellett, hogy azért olyan óriási rajongója a Beautiful Creatures sorozatnak sem lettem. Ráadásul, bevallom, a kinti borító nem is tetszett, bár persze tudom, hogy a borító nem változtat a mögötte lapuló történeten. Viszont ha már borító, nekem a magyar nagyon bejön, szerintem szép lett. 

Adott nekünk Kennedy, akinek egy furcsa, szellemes élmény után meghal az édesanyja. Nem sokkal később őt magát is meg akarják ölni, mire két vadidegen srác, Jared és Lukas megjelennek a házában, és sóval lövöldözik a megszállt macskáját. Kiderül, hogy a fiúk - akik egyébként ikertesók, de ennél különbözőbbek nem is lehetnének - egy régi titkos társaság tagjai, akik arra tették fel az életüket, hogy a világunkban található természetfeletti gonoszra vadásznak. A társaságnak mindig öt tagja van, és a családokban generációról generációra öröklődik nem csak a tudás, de a küldetés is. És azt állítják, Kennedy az ötödik örökös, akire szükségük van, hiszen minden tagnak megvan a maga feladata, képessége a csoporton belül. Kennedynek nincs sok választása, a fiúkkal tart, immáron árvaként, hiába nem hisz ebben az egészben.

Nem véletlenül írtam a címben, hogy Odaát tiniknek. Ebben a sztoriban vannak démonok, gonosz szellemek, elrejtett jelek, minden, ami kell. Az öt fiatal meg elindul az úton egy rejtély nyomában, és folyamatosan természetfeletti csapdákkal kell szembenézniük. Az meg már csak hab a tortán, hogy van egy testvérpárunk is, akik nagyon különbözőek természetben.

Jared és Lukas - Lukas nekem néha túl simulékony volt, túlságosan is őt akarták beállítani a jó testvérnek, pedig szerintem nincs így. Úgyhogy én ezért nem tudtam igazán megkedvelni őt, viszont Jared körül ott van az a rejtély, ami úgyis mindenkit vonz. Értem, ők a két pólus, akik között Kennedynek döntenie kellene, és annyira mások, hogy ez nehezíti a helyzetet, ettől függetlenül számomra ez a helyzet nem volt elég kiélezett. Pedig azért ciki ez a szerelmi háromszög, hiszen egy ikerpár van benne. Ebből lehetne kemény szituációkat kihozni. Nem mondom, hogy nem próbálkozott az írónő, aranyos helyzetek voltak, de egyik sem mart csontba.

És akkor ejtsünk pár szót a főszereplőnkről is, Kennedyről. Nem igazán tudom megmondani, hogy állok vele. Vannak jó pillanatai, az kétségtelen, máskor viszont annyira értetlen és éretlen, hogy megmondaná neki az olvasó a magáért. Értem én, hogy nehéz helyzetben van, de attól még nem kellene ennyire döntésképtelennek lennie. Egyik pillanatban ezt gondolja, a másikban azt, és sokszor azt sem veszi észre, ami kiböki a szemét.

A légió többi tagját, azaz a másik két mellékszereplőt nagyon csíptem. Illetve Csuhást nagyon szerettem, Alarát pedig jó karakternek tartom. (Egyébként Csuhást is.) Csuhás az a tipikus tudóspalánta egy erős MacGyver beütéssel, szó szerint még pár szögből képes fegyvert készíteni. De nagyon jó volt egy ilyen karakter a sok badass, meg a bizonytalan főhősnő mellé. Valaki, aki az eszét is használja, de még hogy! Általában szoktam szeretni az ilyen zsenicsemetéket, Csuhás sem kivétel. De persze ő sem marad a négy fal között, bizonyítja, hogy igenis bátor és szembe mer nézni maga is a sötét teremtményekkel.

Alarát eleinte nem tudtam hova tenni. Egyrészt indokoltnak éreztem a reakcióját, másrészt pont ezért nem volt túl szimpatikus. De persze ahogy várható, ez egyre enyhül. (Ha valaki ismeri a Végzet ereklyéit, én kicsit Isabelle-hez tudnám hasonlítani.)

És ha már szóba került egy TMI karakter, mindenféle hátsó gondolat és gyanúsítgatás nélkül (mert fel sem merült bennem, hogy a kettőnek bármi köze lenne egymáshoz), abban is hasonlít a Törhetetlen a Csontvároshoz (meg az Odaáthoz), hogy a szereplők szinte meg sem állnak. Folyamatosan úton vannak, mozognak, egyik állomásról mennek a következőre, hogy felgöngyölítsék a rejtélyt. Pont ettől lesz pörgős és izgalmas sztori. Nincsenek túl véres jelenetek, nem kell animeszerű harcjelenetekre számítani. Viszont a folyamatos pörgés miatt nem unatkozunk, keressük a megoldást és a rejtélyre, ráadásul minden állomáson szembejön valami hátborzongató.

Annak ellenére, hogy nagyon szerettem a sztorit, azért voltak gyenge pontjai. Egyrészt a szerelmi háromszög, amit már emlegettem. Másrészt... Itt vannak az ebbe született Jared és Lukas, a nagy szakértők, mégsem jön rá senki Kennedy képességére. Még ő maga sem, pedig komolyan nem gondolhatja azt, miután valami ilyen horderejű dolog kiderült, hogy tök véletlenül van fotografikus memóriája. Ugyan már! Némelyik szituációban határozottan amatőrnek tűntek ahhoz képest, hogy elvileg őket erre képezték ki. Persze voltak jó pillanataik, meg akármire nevelték is őket, mégis csak tinikről beszélünk, akik forrófejűek és hirtelen döntéseket hoznak, ennek ellenére nekem kicsit sok volt ebből. 

Az alaptörténet mindenesetre nagyon tetszett, és mer kicsit keményebb, félősebb lenni, mint az átlagos YA-k, aminek szintén örültem. Lenne még rajta mit csiszolgatni, de számomra azért kellemes olvasmány volt, és kíváncsian várom a folytatást. Főleg egy ilyen befejezés után.

AJÁNLOM


Olvass bele a képre kattintva!

konyvmolykepzo.hu/reszlet/unbreakable.pdf?ap_id=Deszy


Ha érdekel a könyv, rendeld meg a képre kattintva!

http://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/kami-garcia-unbreakable-torhetetlen-6642?ap_id=Deszy


Blogturné extra - Csuhás playlistje

Az értékelésben már írtam, hogy Csuhás volt az egyik kedvenc szereplőm a történetből. Így hát most következzen az ő lejátszási listája, amit az írónő állított össze.





Nyereményjáték

Kami Garcia történetében jelentős szerepe van egy titkos társaságnak, a Légiónak. A Légió célja, hogy megvédelmezzék a világot a bosszúszomjas démonoktól, és az azok szolgálatában álló szellemektől.
Most meghívunk benneteket, gyertek, legyetek Ti is a Légió tagjai, és segítsetek a nyomozásban!

Minden blogon találtok egy kérdést, két válasszal. Kattintsatok az általatok helyesnek vélt válaszra, és jegyezzétek fel az alatta rejlő szót. Gyűjtsétek össze az összeset, majd rakjátok ki belőle az idézetet, amit keresünk.
De vigyázzatok! A Légió tagjai nem ismerik egymást, mindenki csak egyetlen társa nevét tudja, így az idézet szavai össze vannak keveredve. Nektek kell rájönnötök a helyes sorrendre.
Továbbá legyetek nagyon szemfülesek, mert a szellemek azon munkálkodnak, hogy eltérítsenek benneteket, és a rossz válaszok mögé is rejtettek el részleteket.

Feladat:
1. Kattintsatok arra a válaszra, ami szerintetek helyes, és jegyezzétek le a talált szót.
2. Rakjátok sorrendbe a szavakat, és a turné végén küldjétek el az idézetet. (Kis- és nagybetűket, írásjeleket nem jelöltük)
3. Hogy nyerési esélyeiteket növeljétek, minden nap beírhatjátok a rafflecopter megfelelő mezőjébe az aznapi kérdésre a választ. (A két megadott válasz valamelyikét!)
4. A kilencedik kérdésért látogassatok el a Blogturné Klub blogjára.
5. A kiadó csak magyarországi lakcímre postáz!
6. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem érkezik válasz, új nyertes(eke)t sorsolunk.

Nyomozásra fel!
A mai kérdés:
A Könyvmolyképző Kiadónál több olyan regény is megjelent, amiben hosszabb vagy rövidebb időre felbukkannak szellemek. Az alábbiak közül melyikben NINCS szellem vagy kísértet?

a Rafflecopter giveaway
 
A blogturné menetrendje

06.12. - Dreamworld
06.13. - Bibliotheca Fummie
06.14. - Nem harap a...
06.15. - CBooks
06.16. - MFKata gondolatai
06.17. - Deszy Könyvajánlója
06.18. - Könyvszeretet
06.19. - Media Addict

Nincsenek megjegyzések