Breaking News

Kiersten White: Paranormalcy – Természetfölötti


Ide nekünk minden mondabeli lényt!
Paranormalcy - Természetfölötti

Tündérek, vámpírok, vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók... minden, amit a természetfölöttitől elvársz. 
 Plusz egy rejtélyes jóslat és titkos szervezet, ami ezeket felügyeli. Kell ennél több?

A blogturnéról



Természetfeletti márpedig létezik. Ezt Evie-nél jobban senki sem tudja, és most megmutatja nekünk, milyen is az ő világa - ahol bármikor beleszaladhatsz egy elvadult vérfarkasba, ahol szembejöhet veled egy troll az utcán és ahol a vámpírok igazán veszélyesek, és egyáltalán nem a szívedre nézve.
Június 13-tól nyolc állomásos turnénkon ebben a világban kalauzolunk titeket.
És ha kiálljátok a próbákat és jól megtanultátok a természetfeletti világ minden szabályát, még nyerhettek is három példányt a könyvből!

Eredeti cím: Paranormalcy
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 355
ISBN: 9789633736364
Fordító: Hetesy Szilvia
Sorozat: Paranormalcy 1.
Függővég: nincs
Moly link
Goodreads link (3,94)
Megrendelési link

http://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/kiersten-white-paranormalcy-termeszetfolotti-6394?ap_id=DeszyAkármennyire is szokatlan, hogy valaki a Nemzetközi Paranormális Ellenőrző Hivatalnál dolgozik, Evie mindig is normálisnak gondolta magát. Igaz, hogy a legjobb barátnője sellő és a volt barátja tündér, most pedig egy alakváltó srácért van oda. Egyébként pedig Evie az egyedüli olyan ember a világon, aki felismeri a paranormális lényeket, akárhogy is álcázzák magukat. De a paranormális lények most sorra halnak meg és Evie álmai is hemzsegnek az ijesztő és titokzatos jóslatoktól. Gyorsan rájön, hogy összefüggés lehet a képességei és a paranormális lények pusztulása között. Nagyon is elképzelhető, hogy ő a kulcsfigura egy tündér sötét jóslatában, amely minden paranormális lény pusztulását ígéri.

Véleményem

A természetfelettiről szóló YA, mindenféle lénnyel vegyesen, nem mellesleg egy gyönyörű borítóval. Na igen, ezt a könyvet olvasnom kellett. Így utólag olyan so-so viszonyban vagyunk. Van, ami nagyon tetszett benne, és van, ami kevésbé. 

Kezdjük azokkal a dolgokkal, amik tetszettek!

Először is az egész alapötlet. Adott egy természetfeletti lényekkel telepakolt világ. Tényleg van itt minden, nem csak vámpírok, vérfarkasok, alakváltók meg tündérek, szóval a mostanában divatos lények, ha mindenféle mitológiából mindenféle lény, olyanok is, amilyenekről talán még nem is hallott az ember. Ráadásul ez a fajta világfelépítés remek lehetőséget nyújt arra is, hogy később akár újabb és újabb lények kerüljenek elő. 

Az is nagyon tetszett, ahogyan ezt a rengeteg fajt kezeli. Különösen bejött például az, ahogyan a vámpírok feltűntek. Valamiféleképpen ötvözte az undorító, többszáz éves hullák és a szexi lények mítoszát. (Röviden: a főszereplőnk, Evie minden álcán átlát. Így ő látja a vámpírok igazi arcát, ami nem szép. Egyáltalán nem. Közben pedig azt is leírja, hogy az olyan álca mögé lát, ami a halandók számára vonzó lehet.)
Ugyanez érvényes a tündérekre is. Szeretem az olyan sztorikat, ahol a tündérek nem cuki kis repülő lények, hanem kétszínűek és próbálják kijátszani a szabályokat. Ráadásul ez a névvel irányítós dolog is bejön, állandóan az Eragon jutott róla eszembe. (Persze ez mellékes.)

Szintén bejött, hogy van nekünk ez a szabályozó szervünk, a Nemzetközi Paranormális Ellenőrző Hivatal. Őszintén szólva nagyon logikusnak tűnik, hogy létezik ilyesmi, és annak is nagyon örültem, hogy többet megtudtunk arról is, hogyan alakult ki ez a nemzetközi szervezet, hogy nem egyik pillanatról a másikra, hanem voltak "ősei" a világ különböző pontjain. Bár az is igaz, hogy kissé kevésnek éreztem a kiváltó okot a nagy összefogásra, kivéve persze, ha ők többet tudnak, mint amit mi tudunk arról, hogy ők mit tudnak. (Hú, de fárasztó tud lenni, amikor nem akarok spoilerezni, igaz? :D) És tetszett, hogy már rögtön a kezdetektől felmerült a szervezettel kapcsolatban a kérdés, ami minden ilyen szervezettel kapcsolatban fel szokott merülni: mennyiben az igazságosság szülte, és mennyiben a félelem? Jó, hogy ennyire központosítani akarják az emberek a természetfeletti társadalmat vagy inkább ártalmas? 

Voltak mellékszereplők is, akiket nagyon megkedveltem. Először is Evie sellő barátnőjét, még ha kicsit furcsa is volt elképzelnem őket együtt, géphangostul-elválasztó falastul. A másik pedig Lend, illetve Lend édesapja. Az édesapa történetét nagyon szívesen elolvasnám akár külön is, az a sztori nagyon is érdekesen hangzik. Lend pedig... Kifejezetten tetszett, hogy kicsit sebezhetőre van véve a figurája, mert annyira logikusnak tűnik amellett, hogy mindenkinek más arcát kénytelen mutatni. És akkor jön valaki, aki belát az álca mögé... Rémisztő és egyben felemelő lehet ez számára, tetszett, hogy ez meg is jelent.

És akkor térjünk át azokra a dolgokra, amik nem, vagy kevésbé tetszettek. 

Evie. Néha nagyon menőnek éreztem, amilyennek be akarták állítani, de az esetek többségében leginkább csak kérdőjelet hagyott bennem. Nem volt vele konkrét problémám, és az kétségtelen, hogy cselekvő típus, nem elszenvedő hősnő, de némelyik döntésével egyszerűen nem tudok mit kezdeni. Tudjátok, azokra a tipikus helyzetekre gondolok, amikor az ember benyúlna a könyvbe, hogy jól megrázza a főszereplőt, hogy miért nem csinálja már végre azt, amit kellene. Na, Evie-nek vannak ilyen jelenetei, amit sajnáltam. Ráadásul adott lenne egy egyedi képességgel megáldott főhősnő, ha úgy tetszik, a kiválasztott, és nagyon sokszor csak tipikus tinidolgokat kapunk tőle. Értem én, hogy tiniregényről van szó, de néha már túl sok volt a rózsaszín meg a sorozat, amit állandóan nézni akar. Érthető persze, hogy normális életet akarna, de talán kevésbé sablon és kevésbé idegesítő módot is ki lehetett volna rá találni.

A másik gondom a sztori volt. Kellően rejtélyes, sorozatos gyilkosságok, amelyek után nyomozni kell, és amelyek a főhősnőnk életét is fenyegetni kezdik. Nagyon jó kis sztori kerekedhetett volna belőle. És kerekedett? Háááát... Félig. De két okból nem lett annyira mély és izgalmas, mint lehetett volna: egyrészt van nekünk egy jóslatunk, és a történetben elég hamar rá lehet jönni, hogy ez nagyjából mire is vonatkozik. Persze a részleteket még nem tudjuk, de a fő vonalat hamar elkapjuk... A másik ok pedig szintén a sztori túlságosan tini jellege. Sokkal keményebb akciójelenetek, sokkal izgibb részek fértek volna bele ebbe a sztoriba, mint amiket végül kaptunk. 

Összességében olyan elvoltam vele viszonyba kerültem ezzel a könyvvel. Nem volt rossz, de sokszor sajnáltam a sok tiniklisét, ami belekerült. Persze elgondolkoztam azon is, hogy ha pár évvel és jó pár hasonló YA könyvvel előbb olvasom, akkor ennél valószínűleg jobban beszippantott volna. Így viszont kicsit drukkoltam az írónak, hogy sikerüljön belőle többet kihozni, mint egy standard misztikus-romantikus YA. Mindenesetre várom a folytatást, azért a rejtélyek, a tündérek, a misztikus lényekre szakosodott szervezet foglalkoztatnak, meglátjuk, mi lesz ezekből a folytatásban. 

AJÁNLOM


Olvass bele a könyvbe!

http://konyvmolykepzo.hu/reszlet/paranormalcy.pdf?ap_id=Deszy


Rendeld meg a könyvet a képre kattintva!

http://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/kiersten-white-paranormalcy-termeszetfolotti-6394?ap_id=Deszy


Blogturné extra

Az írónő mesélt kicsit arról, hogyan is született meg ez a gyönyörű borító. 

"Úgy voltam vele, hogy a szerzőknek nincs sok beleszólásuk a borítóikba, így nem volt semmi konkrét a fejemben. És amikor a szerkesztőm megkérdezte, milyen ötleteim vannak, csak azt kérdetem: Várj, mi? Nincsenek ötleteim! Nem akartam, hogy legyen a fejemben egy kép, aztán csalódnom kelljen, ha végül nem azt használják."

Ez teljesen érthető, nagyon sok író és írónő mesél hasonlókról. És tényleg nagyon sokan nem szólhatnak bele. Aztán az írónőnek persze mégis támadtak ötletei, legalábbis azt biztosan tudta, mit nem szeretne.

"Mondtam rengeteg dolgot, amit nem akartam. A legnagyobb félelmen az volt, hogy a borítóm pink lesz egy fej nélküli torzóval."

Végül pedig a konkrétumokhoz is elérkeztek.

"Az egyik ötletem két a borítót átkulcsoló kéz volt, amelyek találkoznak középen. Az egyik halványan tündököl, és egy szinte láthatatlan, amelyek a két főszereplőt képviselték volna. Nagyon, nagyon örülök, hogy nem hallgattak rám. Szintén volt egy olyan javaslatom, hogy legyen rajta egy sírból kiemelkedő kéz, és egy rózsaszín csizmás láb mellette, de túlságosan Buffy-snak tűnt, úgyhogy megint csak örülök, hogy nem ezt használták. Egy ponton azt mondták, hogy egy szemről készült közelivel játszanak, ami nekem tetszett is, mert a szemeknek fontos szerepe van a könyvben.

Végig abban reménykedtem, hogy a borítón nem lesz modell. De aztán amikor először megláttam a borítót, kész voltam - a jó értelemben. Sokkolt, hogy ennyire sötét és dramatikus lett, de annyira tetszett."

Aztán persze alakítgattak még rajta, és az írónő legnagyobb örömére megint csak figyelembe vették az ötleteiket. Például az ő ötletük volt a bogáncs az előtérben, illetve az, hogy kicsit homályosítsanak a modell körvonalain. Aztán a ruháját is megváltoztatták, és még egy-két apróságba belenyúltak. A koncepció azonban ugyanaz maradt. És persze Kiersten White minden félelme elszállt, már egyáltalán nem zavarta, hogy modell van a borítóján.

És hogy mi van a modellel?

"Kiírtak egy castingot, aztán küldtek nekem képet a modellről, akit választottak. Imádtam, mert nem csak nyilvánvalóan gyönyörű, hanem van valami furcsa, szokatlan fény a szemében, ami nekem nagyon fontos volt. A szerkesztőm még egy videót is küldött nekem a fotózásról, és kiderült, hogy négy nagy rajongó is ott sürgölődött a modell körül, miközben az emberek damillal tartották a ruháját, hogy szépen álljon! Egy teljes fotósorozatot készítettek a későbbi könyvekre miatt, ami nagyon jó ötlet volt. Örülök, hogy ennyire előre terveztek egy állandó arculattal."

Kép a fotózásról:



Forrás
 

Nyereményjáték

A turné elején azt ígértük, megismertetünk titeket a természetfeletti világgal. És mi aztán tartjuk a szavunkat - és nem csak azért, mert ismeritek az igazi nevünket!
A turné minden állomásán találtok egy kis leírást valamilyen természetfeletti lényről. A ti dolgotok csupán annyi, hogy a leírt jellemzők alapján kitaláljátok, milyen lényről is van szó! Amint ezzel megvagytok, írjátok be az egyes napi megfejtéseket a Rafflecopter dobozba, és már versenyben is vagytok a nyereményért!
(Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére szállít, a nyertesek jelentkezését pedig a kiértesítéstől számított három napon belül várjuk, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.)

A mai lény:

6-os szintű paranormális lények
Ismert faj, Ősi eredet, Ragadozó, Más Evolúció, Elementál
Halhatatlanság: Amennyiben ezeket a lényeket élőknek tekintjük, úgy igen.
Szaporodás:  Nincs szaporodási veszély
Megjelenés: Úgy néznek ki, mint a ráncos öregasszonyok – már önmagukban nem túl vonzóak –, de ami az álcájuk alatt van, az tényleg undorító. Hányászöldek, nagy, kerek halszemük teljesen fehér. Hajuk úgy néz ki, mint egy félig elrohadt fűcsomó és a hab a tortán a háromsornyi, tűéles fekete fog a szájukban. Erős penészbűz jellemző rájuk.
Mítosz: Minden hátborzongató történet igaz.
Bizonyított tények: előszeretettel élnek mocsárban – innen kapták a nevüket is –, tavakban vagy patakokban. Szárazföldön gond nélkül lehet áramütésben és lábbilincsben részesíteni őket
Szibéria speciális intézetében helyezték el őket
Veszélyek: Gyerekeket esznek. Az a trükkjük, hogy segítséget kérnek, aztán pedig lerántják őket a víz alá, és addig tartják őket ott, amíg ellenállnak. Aztán egy szuszra lenyelik őket. Vízben semmi esély ellenük, mert ott erősek. Nem lehet kasztrálni őket.

Az alábbi információk az eredeti hanganyag átiratából, a 15 éves Evelyntől származnak:
A keselyűkhöz lehetne őket hasonlítani. Ők is ocsmányak és undorítóak, persze, de hát ilyenek ők. Ettől függetlenül Utálom őket! Gusztustalan egy lények. Ezerszer rosszabbak, mint a vámpírok.

a Rafflecopter giveaway



A turné menetrendje

06/13 Könyvszeretet
06/14 Media Addict
06/15 Dreamworld
06/16 Always Love a Wild Book
06/17 Függővég
06/18 Nem harap a...
06/19 Deszy Könyvajánlója
06/20 Bibliotecha Fummie

1 megjegyzés:

  1. Nekem nagyon tetszett ez a könyv. Azt sajnáltam, hogy túl hamar kiolvastam . Nem tudok arról, hogy van-e folytatás, de ha nincs addig is várok. Mindenkinek ajánlom. Ez a legjobb könyv a világon. :)

    VálaszTörlés