Breaking News

Joss Stirling: Storm és Stone


Iskolai nyomozás egy zsenivel és elnyomottal
Storm és Stone

Tini Sherlock kalandjai a suli kitaszítottjával - tiltott szerelem, naná

A blogturnéról


A Manó Könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent Joss Stirling - a Lélektársak sorozat szerzője - legújabb regénye, a Storm és Stone. Ennek örömére a Blogturné Klub tizenegy bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja Raven izgalmas kalandját!

2014. július 3-tól mindennap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Eredeti cím: Storm and Stone
Kiadó: Manó könyvek
Oldalszám: 328
ISBN: 9786155385735
Fordító: Kiss Enikő Hajna
Sorozat: Struck 1.
Függővég: nincs
Moly link
Goodreads link (4,05)
Megrendelési link

Az előkelő bentlakásos iskola borostyánnal borított falai között korrupció, botrány és egy összeesküvés baljós hálózata rejtőzik.
Az Amerikából jött Raven Stone-nak feltűnik, hogy valami nagyon nem stimmel. Először is ott vannak a titokzatos eltűnések. Aztán a tanárok hazugságai.
És most pedig a halálos fenyegetések…
A nyugtalanító történéseket csak tovább bonyolítja a rejtélyes Kieran Storm feltűnése, akinek nemcsak az agya penge, de a teste is döglesztő.
Raven érzi, hogy beleszeret a fiúba, de megbízhat olyasvalakiben, akiről szinte semmit sem tud?

Véleményem

Engem ez a borító becsapott. Hogy mégis hogyan? Nem tudom, ki hogy van vele, de én ránéztem, és rögtön azt gondoltam, hogy ez YA fantasyvel állok szemben. Sötét, misztikus kastély, szellemalak fejek, villám... Az egész hangulatából ezt éreztem. Aztán nekiálltam olvasni a könyvet, és már a legelején gyanússá volt, hogy itt nem erről van szó, koránt sem. De a borító miatt még egész sokáig nem temettem el teljesen ezt a gondolatot, nem tudtam, számíthatok-e rá, hogy a teljesen normális - na jó, nem normális, de semmiképp sem természetfeletti - történetben felbukkan-e valamikor mégis egy misztikus szál. Ha valaki más is ezt érzi a borítóra nézve, most megsúgom: nincs benne semmilyen természetfeletti dolog, ez nem misztikus romantikus YA, de persze ezzel nincs is semmi probléma.

Egy az elit tagjainak fenntartott bentlakásos iskolában játszódik történetünk. (A bentlakásos iskolás sztorik mindig jó kiindulóalapnak bizonyulnak, észrevettétek? Még akkor is, ha nem a Roxfortról van szó.) Szóval Raven szegény árvaként ebben az újgazdagoknak (és régi gazdagoknak) fenntartott iskolába jár az összes fellelhető sznob gyerekkel, hála nagyapja gondnoki állásának. Nincs is semmi probléma, bár nyilvánvalóan mindig kívülálló marad, van egy jó barátnője, és senki sem foglalkozik vele különösebben, egészen az új tanévig. Mert akkor hirtelen barátnő nélkül marad, és a támadások középpontjába kerül. Egyetlen vigasza van: a két új srác, Joe és Kieran, akik láthatóan nem törődnek a róla keringő gonosz pletykákkal.
Eközben a másik szálon beleláthatunk Kieran szemszögébe is, ahonnan szép lassan kiderül, hogy a fiúk nem véletlenül kerültek az iskolába. Egy világszintű bűnszövetkezet nyomozásának szálai vezetnek az iskolába, az agymosott diákokig és szüleikig, Kieran és Joe pedig beépített ügynökök, akiknek az a feladatuk, hogy rájöjjenek, mi is az összefüggés és az iskola ész összeesküvés között. 

Ez a sztori nekem nagyon bejött. Mármint, egészen őszintén a bűnügyi része nem volt megfejthetetlen, sőt... Ennek ellenére élveztem, ahogyan a szereplők felgöngyölítik a szálakat, és az biztos, hogy Raven változatos szívatásai sem hagytak hidegen. Sokszor legszívesebben benyúltam volna a könyvbe, hogy néhány gazdag szereplőnek lekeverjek egy jó nagyot. Szóval a bűnügyi rész nem volt különösebben izgalmas, bár a történet vége felé azért kapunk egy kis akciót is. És azért annak örültem, hogy nem egy újabb fantasyszálas tinisztori, szerelmes-nyomozós YA-t még viszonylag keveset olvastam.

És ha már szóba került, nagy szerep jut ennek a bizonyos szerelmi szálnak. A könyv ugyanis elég romantikus. Raven és Kieran lassan kibontakozó szerelmét követhetjük végig, amit nyugodtan nevezhetünk tiltott szerelemnek is. Hiszen Kieran nem beszélhet a küldetésről Ravennek, nem kezdhet vele kapcsolatba, ráadásul tudja azt is, hogy csak addig marad az iskolában, amíg új küldetést nem kap. A legrosszabb pedig az, hogy így tulajdonképpen saját magáról is csak vetíteni tud Ravennek, nem mondhatja el, hogyan nőtt fel, mi a munkája... Kettejüknek ennek ellenére volt néhány kifejezetten cuki, amolyan "awwww" jelenete, még egy közös tánc is belefért a történetbe. (Ami Kierannál nagyon nagy dolog, mindjárt szót ejtek arról is, miért.)

Viszont ami nekem a legjobban tetszett a történetben: a szereplők. Raven sem volt nyafka hősnő, tetszett, ahogyan viselte az egész helyzetet, nem hunyászkodott meg, sokáig kitartott. (Egyébiránt van itt némi Hamupipőke beütés, nem?) Mindenesetre a főhősnővel nem volt különösebb bajom, már ez értékelendő.

És Kieran! Tudjátok, mi a legjobb Kieranban? Hogy nem az a tipikus rosszfiú, akit várnál, főleg nem egy nyomozós történetben. Ő inkább az a Sherlock tipikus, a fiatal zseni, ami mindenfélét észrevesz, amit te nem, és mindenfélét tud, amit te nem, de a szociális érzéke valami tragikus. Ebből van néhány megmosolyogtató pillanat, meg úgy alapból nem lehet nem szeretni.

Joe pedig viccesebb nem is lehetne. Az a srác, aki bárkivel képes dűlőre jutni, néhány pillanat alatt beilleszkedik bármelyik társaságba, hogy aztán már ő legyen a középpontban, de eközben nem nagyképű, nem tenyérebe mászó. Nagyon szeretnék még róla olvasni, szóval remélem, visszatér majd a folytatásban, lehetőleg minél többször. Kierannal együtt különösen érdekes párost alkotnak, kicsit tényleg olyanok, mint Sherlock és Watson. Kieran a zseni nulla szociális érzékkel, Joe pedig a "katona", aki próbál utat mutatni a barátjának a társaságban.

Egyébként úgy érzem, ebben a nyomozós dologban van még lehetőség, kíváncsian várom, hogy a folytatásokban többet megtudjunk a szervezet működéséről, mert most egy-egy elejtett megjegyzésem, egy-két alap dolgon kívül ez elmaradt.

Viszont hogy elmondjam azt is, mi volt a legnagyobb problémám, mert sajnos sokat rontott a regényen: a fordítás. Bár nem olvastam az eredetit, sajnos úgy érzem, a fordító lehúzta az eredeti stílust, és néhány olyan visszatérő nyelvtani hiba volt a könyvben, hogy néha már csak a fejemet fogtam. Nem nagy dolgok, de ahhoz pont elég, hogy zavaróvá váljon. Ezt nagyon sajnálom, és remélem, a következő résznél erre sokkal jobban odafigyelnek, a fordító is, a szerkesztő is. 

Összességében nekem tetszett a regény, az a kedves történet volt, amit szívesen olvasok, de azért nagy rajongója nem leszek, bár szerintem ebben sajnos nagy szerepe volt annak is, hogy rendszeres időközönként megtorpantam a fordítás miatt. Mindenesetre én várom a folytatást, kíváncsi vagyok az FDÜ részletes felépítésére és a szereplőket is megszerettem.

AJÁNLOM



Nyereményjáték

Mostani játékunk során a nyomozásé lesz a főszerep! Ha velünk tartotok, Ti magatok is vérbeli detektívekké válhattok, ráadásul 2 szerencsés játékos gazdagabb lehet egy Storm és Stone könyvvel is.

Egy bűnöző menekülés közben elhullajtott néhány aktát, melyen híres könyves és filmes detektívek, ügynökök, kémek és nyomozók legfőbb ismertetői szerepelnek. Derítsétek ki, hogy kiket rejthetnek a leírások, majd ha már mindet megtaláltátok, azok segítségével rakjátok össze a bűnöző nevét, hogy minél előbb elkaphassuk őt.

A feladat:

1. Lájkoljátok a Manó Könyvek és a Blogturné Klub facebook oldalát.
2. Találjátok ki, kiket rejtenek a leírások, és a neveket írjátok be a rafflecopter megfelelő mezőjébe. (Mindegyik mező kitöltése kötelező!)
3. Töltsétek ki a közös blogon található keresztrejtvényt, hogy a pirossal jelölt fősor kiadja a bűnöző nevét. Ezt a nevet pedig írjátok be a rafflecopter erre kijelölt mezőjébe. (Kötelező!)
4. A hiányzó betűket a közös blogon keressétek.

És a mai megfejtendő nyomozó:



a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje

07.05. - Roni olvas   
07.06. - Könyvszeretet 
07.07. - Zakkant olvas   
07.08. - Insane Life
07.09. - Nem harap a...
07.10. - CBooks
07.11. - Deszy könyvajánlója
07.12. - Media Addict
07.13. - Dreamworld

1 megjegyzés:

  1. Sajnálom, hogy nem jelent meg a többi része magyarul. Olyan jó lenne, ha valamelyik kiadó újra felkarolná ezt a sorozatot.

    VálaszTörlés