Breaking News

Diana Gabaldon: Outlander - Az idegen


Én sassenachom!
Outlander - Az idegen

Ez a könyv hatalmas szerelem, a kiltek és csaták világában találtam rá a tökéletes pasira. *nyálcsorgatás felsőfokon* De azért a cselekmény is jó ám!

A blogturnéról



Azt már sokan tudhatjátok, hogy 2014. augusztus 9-én kerül bemutatásra Diana Gabaldon népszerű sorozatának az Outlandernek a bemutatója az amerikai Starz csatornán, melyet nagy várakozás övez a magyar könyv rajongói körében.
Ezért úgy döntöttünk, hogy egy különleges blogturnéra invitálunk benneteket, mely során különböző szempontok szerint mutatjuk be a könyveket és a sorozatot, legyen szó szereplőkről, életérzésről, hangulatról, helyszínről vagy a nyelvezetről.

Ezenkívül egy kis nyereményjátékot is találhattok, ahol még többet tudhattok meg Skóciáról és egy Outlander ajándékcsomagot nyerhettek, melyet a sorozat magyar rajongói oldala ajánlott fel.


Eredeti cím: Outlander
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 910
ISBN: 9789632453798
Fordító: Farkas Veronika
Sorozat: Outlander 1.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link 87%
Goodreads link (4,14)
Megrendelési link

konyvmolykepzo.hu/products-page/arany-pottyos-konyvek/diana-gabaldon-outlander-az-idegen-532?ap_id=Deszy„Lenyűgözően szórakoztató… A legmagasabb színvonalú letehetetlen könyvek közé tartozik, és az első oldalától az utolsóig izgalmas olvasmány” – Chattanooga Times
Felülmúlhatatlan történetszövés, feledhetetlen jellemrajzok, részletes történelmi háttér – Diana Gabaldon munkájában mindez megtalálható. Ez a regénysorozata nem csak New York Times Bestseller lett, de a kritikusok javának elismerését is elnyerte amellett, hogy olvasók millióit ejtette rabul.
Az első kötetben, amelyben minden elkezdődik, két kiemelkedő karaktert ismerünk meg, Claire Randallt és Jamie Frasert ebben a szenvedélyes, történelmi háttérrel átitatott regényben, amiben a kaland a kortalan szerelemmel párosul…
1945-öt írunk. Claire Randall, a volt hadiápolónő éppen a második nászútját tölti a férjével a háború után, amikor keresztülsétál a brit szigetek rengeteg ősi kőkörének egyikén. Hirtelen „sassenach” lesz belőle, vagyis idegen a háborútól és portyázó klánoktól sújtott Skót Felföldön…Urunk 1743. évében.
Miután az általa ismeretlen erők visszasodorták az időben, Claire olyan intrikák és veszélyek közé pottyan, amelyekre az élete is rámehet…továbbá a szívét is összetörhetik. Mert találkozik Jamie Fraserrel, egy lovagias, ifjú harcossal, és innentől úgy érzi, kettészakítja a hűség és a szenvedély, amely a két teljesen különböző férfihoz köti két egymással összeegyeztethetetlen életben.


Véleményem
A regény a szerelmi szál tükrében

Ez most egy rendhagyó értékelés lesz az Outlanderről, egy adott szempont alapján fogok nektek írni a könyvről, de azért nem tudok elmenni mellette anélkül, hogy előbb ne szóljak róla kicsit általánosságban is.

Az Outlanderrel már a kezdetektől nagyon furcsa a viszonyom. Tudnotok kell, hogy körülbelül két éve csücsül ugyanis a polcomon. Többen ajánlották annak idején, ezért beszereztem, de valahogy soha nem jutottam el az olvasásig. Ennek az egyik oka a könyv vaskos mérete volt, na nem azért, mert nem merek hosszabb könyvnek nekiállni, de abban egyetérthetünk, hogy az ilyen példányokat az ember nem nagyon szereti magával cincálni a buszon, villamoson. Aztán egyszer - erőteljes ajánlásra - nekiálltam, de valahogy megrekedtem a sztori elején. Húsz oldal környékén hagytam abba, valószínűleg nem jó pillanatomban kapott el, ráadásul már a kezdetekben nem szerettem Claire-t Frankkel, Jamie-ig meg el sem jutottam. Aztán jött a sorozat híre, szép lassan érkeztek a képek, az előzetesek, és nem is volt kérdés, hogy nekem olvasnom kell a regényt végre. De ekkor sem állt minden össze: időm nem jutott rá. Viszont abban biztos voltam, hogy még a tévésorozat első része előtt olvasnom kell. 

Így utólag arra tudok csak gondolni, hogy a sors is azt akarta, hogy az Outlandernek ne ugorjak neki felelőtlenül, ismeretlenül. Kellett a plusz löket a sorozattal, és kellett ez a két év szemezés a könyvvel, mert rég olvastam könyvet ennyire elégedetten. Pedig elég gyorsan is sikerült végigolvasnom. Szóval, kiderült, hogy ezek vagyunk én meg az Outlander: várnunk kellett a kapcsolatunkra, de aztán szépen kivirágzott. 

Ahogy Claire-nek is várnia kellett. De aztán csak kivirágzott az a bizonyos...

Írtam az értékelés elején, hogy egy bizonyos téma tükrében fogom értékelni ezt a könyvet, ez pedig mi más is lehetne - jaj a a romantikus lelkemnek -, a szerelmi szál. 

Nehéz lenne azt mondani az Outlanderre, hogy egyszerű romantikus regény. Még történelmi romantikusnak sem nevezném, mert sokkal összetettebb, mint mondjuk egy átlag Arany Széphistória regény. Ám elvonatkoztatni sem lehet a benne futó szerelmi szálaktól. Így azt tudom mondani nektek, mielőtt mélyebben belemásznék: az Outlander egy erős szerelmi szállal operál, viszont annyi minden más van még benne emellett. Félelmetesen érdekes karakterek, mind a mellékszereplők, mind a főszereplők szintjén, rettentően jól megalkotott, élő és lélegző történelmi világ, elgondolkodtató kérdések, akció, politikai viszályok és intrika. Szóval van itt minden, amit az ember egy jó kis történelmi regénytől vár. 

De ott az a bizonyos szerelmi szál, ez az, ami végig ébren tart, ennek a szerelmi háromszögnek a sorsa az, ami kérdőjelekkel bombáz, és aminek hatására jönnek sorban a Mi lett volna, ha típusú kérdések. Vajon kit választ Claire? És ha választ, az vajon végleges, nem lesz visszaút? És egyébként is, számít az, hogy ő mit akar, vagy hoz valamilyen döntést, aztán azt a véletlen vagy a sors megint keresztülhúzza majd? Ezek a kérdések a könyv legvégéig marnak és égetnek, mert egyszerűen nem lehetünk biztosak benne, mi lesz a vége. 

Claire a második világháborúban szolgált ápolónőként, a háború vége után pedig második nászútra indul férjével Skóciába. Remélik, hogy a hosszú külön töltött idő ellenére újra egymásra találnak, vissza a mézeshetek korszakába. Hiszen alig voltak házasok, amikor kitört a háború, nem is ismerik egymást igazán. Arra azonban legvadabb álmaiban sem számít a főszereplőnk, hogy egy skót szertartás és egy kőkör visszarepíti a 18. századi Skóciába - ahol a klánok csatáznak az angolokkal és egymással sem tudnak tökéletes békében élni. Ráadásul a független és erős Claire egy olyan világba kerül, ahol tetszik, nem tetszik, alárendelt helyzetbe kerül. De talán ez nem is akkora baj, ha olyan valaki segíti, mint Jamie Fraser, a fiatal skót.
Egyik oldalon tehát ott van Claire törvényes férje, a saját idejéből, akinek szenvedélye a családtörténet, mit sem sejtve róla, hogy Claire pont az ő egyik velejéig gonosz ősével néz szembe az 1700-as években. A másik oldalon pedig ott van Jamie, a skót harcos, aki ha kell istállófiú, de aki fiatal kora ellenére hihetetlen dolgokat tapasztalt és élt már át és túl, és aki rettentő okosan lavíroz a politikai játszmák és csaták sűrűjében, miközben végig képes megőrizni jó szívét és érző lelkét. (És merjék azt mondani, hogy egy szoknyás férfi nem lehet szexi!)
A serpenyő billeg, és mi magunk érezzük, hogy merre szeretnénk billenteni. De Claire szívében egyszerre fér meg a két férfi. Egyik irányba húzza a saját múltja a jövőben, a másikba pedig a talán múltbéli jövője. Nehéz ügy.

És pont ez a furcsa szerelmi háromszög adja meg ennek a történetnek a dinamikáját. Érezzük a kémiát, valószínűleg még drukkolunk is, ennek ellenére valami tüske mindig marad bennünk. Akárhogyan alakul is Jamie és Claire kapcsolata, mi tudjuk, hogy valahol ott van azért az egyenletben Frank is, aki tulajdonképpen ártatlan elszenvedője a sors különös játszmáinak. Boldogok akarunk lenni, de végig a fejünkben jár a jövő, ami nem tudjuk, hol ér majd. Talán a múltban, talán a jövőben.

Közben azonban végigkövethetjük Claire és Jamie kapcsolatának fejlődését egészen a kezdetektől, amit garantáltan imádni fogja mindenki. A furcsa első találkozástól kezdve a barátságon át az érzéki örömökig, és talán még tovább kísérjük őket. (Nem akarok spoilerezni, szóval nem lövöm le mi az a "még tovább".) Nincs itt szó szerelemről első látásra, legalábbis a főszereplőnk, Claire szemszögéből semmiképp. Nem is első szerelem ez, még csak nem is direkt szerelem. Hiába a kémia, Claire férjes asszony, idősebb is Jamie-nél, tapasztalt nő, nem naiv fruska. Így nem esik csak úgy szerelembe, nem kezd csacska lányként rajongani, még Jamie-ért sem, akiért pedig bőven lehetne. A sors mégis egymás mellé sodorja őket. De vajon milyen közös jövője lehet két ennyire különböző múlttal rendelkező embernek? Mintha még a sors is ellenük lenne.

A rengeteg izgalmas akciójelenet mellett ez a kérdés, ez a feszültség és ez a kémia viszi tovább az olvasót, ez teszi szó szerint letehetetlenné a könyvet. (Ami azért jegyzem meg, súlyos szemfájdalomhoz és a karizomlázig vezethet, ne mondjátok, hogy nem szóltam!)

Összességében szerelmi szálastul-mindenestül imádtam ezt a könyvet, nem csodálom, hogy mindenki próbálta elérni, hogy elolvassam végre. Bőven megérte. Alig várom, hogy nekiugorhassak a folytatásnak. Azért még muszáj megjegyeznem, hogy ez bizony dolog a regény vége felé nem tetszett, sajnálom, hogy így alakult. De még ezzel együtt is nagy szerelem a történet, a sorozat első részén is túl vagyok már, kezdek igazi rajongóvá válni. És igyekszem rágni a kiadó fülét a folytatásért, mert egyszóval: nagyonakarom. (Bár azért ehhez az is kellene, hogy jobban fogyjon a könyv. Csak mondom. Nem befolyásolni szeretnélek titeket, ááá... De azért a megrendelési linket megtaláljátok fent.)

NAGYON AJÁNLOM


Olvass bele a képre kattintva!

konyvmolykepzo.chr.hu/wg3/files/download/10/outlanderidegen1_60.pdf?ap_id=Deszy


Blogturné extra - A sorozat előzetese magyar felirattal

Ezúttal extraként a sorozat két előzetesét hoztam el nektek magyar felirattal. Ne felejtsétek el bekapcsolni, az alsó menüsorban a fogaskerék és az óra közötti téglalappal!






Nyereményjáték

Minden turné állomáson egy skót jellegzetességet mutatunk be nektek.
A megfejtést a Rafflecopter megfelelő sorában kell beírnotok, így részt vehettek a sorsoláson,
ahol egy Outlander könyvcsomagot sorsolunk ki.
Figyelem! Csak magyarországi címre postázunk!
Amennyiben a nyertes 72 órán belül nem válaszol a sorsolás után kiküldött értesítő emailre, úgy új nyertest sorsolunk!

A mai skót kalandunk a zene világába repít:

Talán a legismertebb dudaféleség világszerte. Egy oboaszerű dallamsípja, három burdonsípja van, a nagyobb (basszus) két oktávval, a két kisebb (tenor) egyformán egy oktávval szól a dallamsíp alaphangja alatt. Nagy hangerejű hangszer, szólóban és többedmagában is használatos. A történelem során hadihangszerként, napjainkban gyakran katonai ceremóniákon szerepel.
Képet nem kaptok, mert úgy már tényleg túl könnyű lenne. :P



A blogturné állomásai

Augusztus 9 - MFKata gondolatai
Augusztus 10 - Roni olvas
Augusztus 11 - Kelly Lupi olvas
Augusztus 12 - Függővég
Augusztus 13 - Insane life
Augusztus 14 - Deszy könyvajánlója

1 megjegyzés:

  1. Tényleg érdemes elolvasni. Engem mondjuk az első betűtől az utolsóig lekötött. A sorozat hangulata pedig azonnal beszippantott. Néztem és olvastam párhuzamosan.Soha nem gondoltam volna, hogy kíváncsi lennék arra a ködös, örökösen esős Skóciára, vagy tetszene a kelta zene. Pedig tetszik, és szívesen elutaznék oda. A film szereplői meg telitalálat !
    Nagyon jó lenne, ha a többi rész (3.-tól) elérhető lenne mielőbb, de azért a könyvkiadónak is tennie kellene érte. Sokkal több reklám kellene a könyvnek, hiszen tényleg jó, külföldön ismert, de nálunk nem igazán beszélnek róla. Ha leadná valamelyik tv csatorna, az lenne az igazi, biztos, hogy nagyon fogyna a könyv, vagy legalább valamelyik rádióban lenne róla ismertető.

    VálaszTörlés