Breaking News

Holly Smale: A lány, akit soha senki nem vett észre


Egy geekből is lehet sztár, sőt...
A lány, akit soha senki nem vett észre 


A blogturnéról



“The geek is the new sexy” - azaz a geekség az új szexis tulajdonság! Tényleg így lenne? Holly Smale regényének főszereplője Harriet Manners olyan dolgokat tud, amiket más nem. Különleges érdeklődési köre van, kedvenc olvasmánya az értelmező kéziszótár és betéve tudja az egész wikipediát. De vajon lehet egy stréber geek csaj, akit az emberek furának tartanak egyben szexis és világhírű modell? 

Tarts velünk a Manó könyvek Kiadónál szeptember 15-én megjelenő Geek Girl 1. - A lány, akit soha senki nem vett észre blogturnéján. Ismerd meg Harrietet,  kerülj közelebb a geek-ek és a modellek  világához és ha ügyes vagy és jól válaszolsz a kérdésekre a turné végén meg is nyerheted magadnak a kiadó által felajánlott 3 nyereménykönyv egyikét.



Egy szereplő, akivel minden bénasága ellen tudtam azonosulni és egy történet, amit minden klisé ellenére nagyon szerettem!

Eredeti cím: Geek Girl
Kiadó: Manó könyvek
Oldalszám: 352
ISBN: 9789634030003
Sorozat: Geek Girl 1.
Függővég: nem
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,86) 
Megrendelési link

Harriet Manners tudja, hogy egy macska fülében 32 izom van, hogy az egy napi járásra lévő hely 27 750 méter messze van, és azt is, hogy egy átlagember naponta 15 alkalommal nevet. Azzal is tisztában van, hogy a denevérek mindig bal irányba repülnek, ha előjönnek az üregükből, és hogy a dinamit egyik alkotóeleme a mogyoró. Azt viszont nem tudja, hogy vajon miért nem kedveli őt senki az iskolában. Így hát, amikor Harrietet felfedezi egy modellügynökség, megragadja a lehetőséget, hogy új emberré váljon. Még akkor is, ha ez azzal jár, hogy ellopja a legjobb barátja álmát, magára vonja ősellensége, Alexa haragját, és újra meg újra hülyét csináljon magából a pofátlanul jóképű modell, Nick előtt. És még akkor is, ha hazudnia kell azoknak, akiket a legjobban szeret. Bár ott van mellette segítőtársnak a mindig lelkes és izgatott apja, meg az überstréber zaklatója, Toby is, mégis egyik divatkatasztrófa követi a másikat, és Harriet lassan rájön, hogy a divat kulisszái között ugyanúgy nem találja a helyét, mint a hétköznapi világban. Vajon sikerül-e stréberből menő csajjá változnia, miután a régi élete szinte már darabokra hullott, vagy mindent elszúr az új életében is?

Véleményem

Ha egész őszinte akarok lenni, már a könyv olvasása előtt is tudtam: geek vagyok. (Támaszcsoport kerestetik, súlyos fangirl jeligére.) Őszintén: könyves blogger vagyok, és rajongói oldalt vezetek és imádom a Harry Pottert meg úgy alapból egy csomó mindent, és ezt még azzal is sikerült megfejelnem annak idején, hogy jó jegyeim voltak a gimiben. Puff neki. De ha nem lettem volna mindebben már amúgy is marha biztos, akkor a Geek Girl csak még inkább rávilágított. (Amúgy pont a geek státuszom volt az egyik oka, amiért olvasni akartam a könyvet.)

A könyv eleje rögtön egy takaros kis értelmező szótári bejegyzéssel kezdődik: ki is a geek? Én ebbe most nem mennék bele részletesebben, mert egyrészt lesz greek extra a turné keretein belül, másrészt meg mindenki olvassa el a könyvben! Mindenesetre legyen elég annyi, hogy a könyv elején olvasható meghatározás három pontjából nálam mindhárom pipa. Evvan. 

Szóval hivatalosan is igazolt geek státuszommal felszerelkezve - magamra kellene tetováltatnom? -
indultam neki ennek a könyvnek, és hát nem meglepő módon nagyon jól tudtam azonosulni a főszereplőnkkel. Harriet geek. Tudja ezt ő, tudják az osztálytársai, tudja a családja, ez nem titok. Lehet, hogy a címke még egészen friss - már ami a valaki által a táskájára firkantott üzenetet illeti -, de címke ide vagy oda, Harriet maga attól még előtte is az volt, ami. Egy olyan lány, akit jobban érdekelnek a könyvek és a kemény tények, mint a divat. Egy lány, aki nem kezd el hobbiból pasizni, akinek nem ciki, ha jelentkezik órán, mert valamit tud, és akinek nem gáz, hogy a szociális érzéke a béka feneke alatt kettővel mérhető. A legváratlanabb helyzetekben képes bedobni valami abszolút nem releváns - vagy csak részben releváns - tényt, így a legtöbben totál dilisnek nézik. (Míg egy igazi geek tudja, hogy ez geek agya nagyon is kiszámíthatatlan módon működik, és ember legyen a talpán, aki rajta kívül logikát talál benne.) Ehhez még hozzájön, hogy Harriet nem csak geek, de még tini is. Ennek a kornak minden önbizalomhiányával, bénaságával és ciki sztorijaival. Na, pont erre kell számítani ebben a sztoriban. És nem, Harriet nem tökéletes szereplő. Nagyon is lehetne őt nem szeretni: mert béna, mert hülyeségeket beszél, mert sokszor fogjuk a fejünket olvasás közben, hogy hogy lehet ilyen vak/szerencsétlen/béna/hülye. Eközben mindezt annyira viccesen teszi, hogy én magam inkább csak hátradőltem és jót nevettem rajta. 

Ami a történetet illeti, az is egész hasonlóan alakul. A főhősnőnk sem rendhagyó, de a sztori sem. Mi több, elég sok klisével találkozhatunk benne. A főszereplő ciki sztorijai például, a rejtélyes és mindenhol felbukkanó srác, a hazugságok hálója. Nem mondanám, hogy különösebben meglepett volna bármelyik is. Bizonyos dolgok borítékolhatóak voltak. Ahogy például a sztori kiindulópontja is. Ha van egy főszereplőnk, aki kényszerből elkíséri a legjobb barátnőjét egy divatbemutatóra, ahol modellekre vadásznak, garantált, hogy nem a legjobb barátnőt fedezik fel, hanem a főszereplőt. Ez tuti. (Tanulság: ne vigyétek el a barátnőtöket semmilyen válogatásra, mert az csak rosszul sülhet el!)

Mitől lesz akkor mégis nagyon jó és nagyon jól fogyasztható a történet? Nos egyrészt a humorától. Más említettem, hogy Harriet pont azért nem válik utálandó karakterré a bénaságai ellenére, mert egyszerűen vicces. De nem csak ő: személyes kedvencem volt például Wilbur - bur és nem iam -, a meleg divatszakértő, aki felfedezi Harrietet. Imádtam a viselkedését, a kifejezéseket, amiket használt, komolyan nagyon sokat nevettem rajta, miközben tökéletesen el tudtam képzelni, hogy a divatvilág valóban ilyen pofákkal van tele. Ez pedig a másik dolog, ami nagyon tetszett. Sok modelles tiniregényt olvastam már eddig, de ennyire valóságosnak a modellkedés része egyiknek sem tűnt. Megjelent a modellek közötti versengés és utálat, a hirtelen jött utazások, a pattanás-problematika, a divatvilág piramisának csúcsán trónoló, mindenek felett álló divatkirálynő, a photoshop, volt itt minden. Persze arra csak a könyv végén jöttem rá, hogy az egész nem véletlenül tűnt ennyire hihetőnek: az írónő maga is modellkedett.

Szóval a Geek Girl nem egy világmegváltó történet, senki ne is várja tőle, de nem is ez a cél. Viszont egy olyan rút kiskacsa történet, ami minden klisé ellenére olvastatja magát és leköt - én legalábbis nagyon jól szórakoztam. Meglepő módon még néhány érdekes tényt is tanultam Harriet kifakadásaiból. (Újabb bizonyíték, hogy geek vagyok: érdekesnek találtam őket, mint Harriet, miközben senki más...) Egy vicces, vidám történet, ami leköti és feldobja az embert néhány órára, még ha kicsit kiszámítható is. Kíváncsi vagyok, mire számíthatunk a folytatásban.

AJÁNLOM


Blogturné extra - Geek or Poser?

Ha az ember geekeket akar találni, nincs túl nehéz dolga. Van ugyanis egy gyűjtőtégely, ahol garantáltam a legnagyobb az egy négyzetméterre jutó geekek száma: a Comic Con. Aki kicsit is szereti a filmek, képregények világát, valószínűleg már hallott erről az eseményről, akkorára nőtte ki magát, hogy ki sem lehet kerülni, hogy az ember olvasson róla vagy megnézzen egy interjút a helyszínről. 

Ha esetleg mégis így áll a helyzet, akkor ezen mindjárt javítunk. Josh Horowitz, az MTV riportere minden évben kint van az eseményen, és most már évek óta mindig elkészül a Geek or Poser interjúja, melynek lényege, hogy egy előre elkészített kérdéssor alapján próbálja kitalálni, hogy az egyes sztárok, akik megjelentek az eseményen, valóban geekek-e? Meg fogtok lepődni, ha megnézitek a videókat. (Justin Timberlake átment a geek teszten, gondoltátok volna?)






Nyereményjáték

Te vágod a legújabb technikai újdonságokat? Esetleg kedvenc filmjeid mind sci-fik? Ha igazi geek vagy, netán ismersz geekeket, akkor ez a játék menni fog. Nincs más dolgod, mint a blogokon lévő képeket jól megnézd, és kiválaszd a geekekre jellemző dolgokat. Ha bizonytalan vagy, érdemes egy kicsit keresgélned a google-ben, vagy a blogok gazdáitól segítséget kérni. 

Minden blogon egy-egy képet látsz, amelynek egyik fele geek dolgot takar, a másik pedig valami átlagosat. Írd be a Rafflecopper dobozban a geekekhez tartozó betűjelet. Ha a játék végén eltaláltad az összes betűt az összes blogon (és lájkoltad is a megfelelő oldalakat) akkor te is esélyes vagy, hogy megnyerd a Manó könyvekkiadó által felajánlott 3 darab Holly Smale - A lány, akit soha nem vettek észre című regényét.


Hajrá! The geek is the new sexy!



a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje

09.07. Zakkant olvas 
09.09. Dreamworld
09.11. Deszy Könyvajánlója
09.13. Nem harap a... blog
09.15. Media Addict

Nincsenek megjegyzések