Breaking News

Maria V. Snyder: Poison Study – Méregtan


Gyilkos egy könyv!
Poison Study – Méregtan

A blogturnéról
 

Hamarosan kezükben tarthatják a kedves olvasók Maria V. Snyder első magyarul megjelenő könyvét, a Study sorozat első részét, mely a sokat sejtető Méregtan címet viseli. 11 blogger vetette rá magát a történetre, kísérjétek figyelemmel az állomásokon zajló játékot, szokás szerint ebben a blogturnéban is három példányt sorsolunk ki a helyes megfejtők között, melyet a megjelenés után postáz a kiadó. Sok sikert az életben maradáshoz, mert ez a turné gyilkos lesz!


Nálam az év egyik kedvence. Imádtam minden sorát!
Ha valaki szerette a Gyilkos kegyelem könyvet, annak nagyon nagyon ajánlom ezt is.

Eredeti cím: Poison Study
Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633737750
Fordító: Robin Edina
Sorozat: Méregtan 1.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,18)
Megrendelési link

konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/maria-v-snyder-poison-study-meregtan-6602?ap_id=DeszyKoporsószerű sötétségbe zárva nincs körülöttem az égvilágon semmi, ami elterelhetné figyelmemet az emlékeimről. Megöltem Reyadot. Megérdemelte a halált – ám a törvény szerint a tettemért én is halált érdemlek. Ixiában a gyilkosságért kivégzés jár. S most már csak a hóhér kötelére várok. Ám ugyanaz a törvény, amely ítélettel sújt, akár meg is mentheti az életemet. Ixia ételkóstolója, akit arra választottak ki, hogy a Parancsnok egészségét a mérgezett ételektől megóvja, immár holtan hever. A törvény pedig kimondja, hogy a soron következő halálbüntetésre ítélt fogolynak – vagyis nekem – fel kell ajánlani a tisztséget. Merénylet, mágia, megpróbáltatások…

Véleményem

Sokat vártam ettől a könyvtől, nagyon. És meg is kaptam. Úgy értem, már a nyitójelenetben beszippantott a történet, nagyon ritkán olvasok olyan könyvet, ami ennyire magasra helyezi a lécet. Azt hiszem, nem nagy spoiler, ha elárulom, hogyan is kezdődik a regény, hiszen ez tényleg a legeleje a történetnek, de ha valaki nem szeretné tudni, akkor a következő bekezdést hagyja ki, és azután folytassa, onnantól még ennyire se spoilerezek, ígérem.

Szóval adott nekünk egy fiatal lány, Yelena, aki egy börtönben sínylődik. Nem tudjuk, mit tett, hogy került oda, egyszerűen csak belekerülünk a régóta ott senyvedő lány gyötrelmeinek közepébe. Őszintén, kicsit meg is ijedtem a jelenettől, annyira szépen meg van írva a borzalom, hogy minél hamarabb túl akartam rajta lenni. Lényeg a lényeg, hosszú idő után elérkezett a lány kivégzésének napja. Érte jönnek, és egészen őszintén, ennyi kín után kicsit már várja is a halált. Csakhogy nem a bitóhoz viszik, hanem Valekhez, aki a Parancsnok egyik fő védelmezője és jobb keze. Valek választási lehetőség elé állítja: vagy rögtön megölik vagy ő lesz a király ételkóstolója. Ez már önmagában izgalmas, de még nem ez volt, amit annyira imádtam a kezdésben. Ételkóstolóként Yelenának szabad járása van a kastélyban, így fejben már a szökését tervezgeti. Valek pedig próba elé állítja: csak egy egyszerű kóstolás. Ám hamar kiderül, hogy Yelena élete már nem az övé. A férfi ugyanis becsapta: a kóstolandó italban méreg volt, méghozzá lassan ölő fajta. Ha Yelene nem veszi be rendszeres időközönként az ellenmérget - amivel csak Valek rendelkezik és aminek az összetevőit is csak ő ismeri -, fájdalmas halált hal. Így tehát nincs menekvés, se így, se úgy. Ez a "választás" egyszerűen zseniális. 

Ahogy a banneren is áll: gyors halál vagy lassú méreg...
A Parancsnok ételkóstolójának lenni ugyanis nem életbiztosítás. Legyünk őszinték! Akiknek már kóstolóra van szüksége, azoknak bizony van okuk félni, hiszen jó eséllyel egy sor ellenséggel vagy legalábbis politikai ellenféllel rendelkeznek, olyanokkal, akik szívesen eltakarítanák az útból.

Egyébként erre van is okuk. Elég hamar rájövünk, hogy a Méregtan történetének világa nem békés és harmonikus, ahogyan azt szeretnék. Hívhatják akárhogy, mégiscsak egy önkényuralmi rendszerről van szó. Egy törvénykönyv mindenek felett és egy ember mindenek felett. Nem számít szegénység, nyomor, bűnözés, gond nélkül osztják a halálos ítéleteket. Ráadásul ahogy ez várható, egy kvázi nemesi rendszer is működik, bár nem így hívják. Tehát: valamiféle uralkodó, tanácsadók, várbörtön, mérgezések, nemesek, szolgálók és ételkóstoló: naná, hogy egy középkori, nagyjából feudális elvek szerint működő világgal állunk szemben.
Szóval maga a világ nevezhető szinte disztópikusnak, ha úgy tetszik, de ha valaki nagyon könnyen szeretné fejben elrendezni, hogy kb. miről van szó, képzeljen egy önkényuralmi feudális rendszert. 
Emellett persze egy fantasyről beszélünk, úgyhogy mindenki készüljön fel egy jó nagy adag mágiára is!
Összességében egy nagyon szépen kidolgozott világ, vezetőkkel, társadalmi felépítéssel, tartományokkal, intrikákkal, történelemmel, törvénykönyvvel. Van itt minden, ami szem-száj ingere.

Yelena tehát ott áll az udvarban, ételkóstolóként. Az élete múlik azon, hogy milyen gyorsan képes elsajátítani a mérgek azonosításának művészetét Valektől. Bármelyik perce lehet az utolsó, miközben egy olyan vezetőt szolgál, aki börtönbe vetette és halálra ítélte. Nem meglepő módon szökni készül, bármilyen lehetetlennek is tűnik a helyzet. Ehhez meg kell tudnia Valek titkát, miközben ki kell fürkésznie a környék gyenge pontjait, a katonák szokásait, mindent, ami hasznára lehet a sikeres szökésben. 

Ám minél több időt tölt az udvarban, annál több olyasmit talál, ami maradásra bírhatná: barátokat és talán szerelmet is.

A mellékszereplők közül kiemelném Jancót és Arit, akikkel Yelena edzeni kezd. Két ifjonc katona, akik még nyitottak, de közben próbálják megmutatni a feljebbvalóiknak, hogy érdemesek a figyelemre. Mindkettő csupaszív, és ha ők megjelennek, garantáltan mosolyt csalnak az ember arcára. 

Illetve nyilván fontos szerep jut a könyvben Valeknek. Emlékszik még innen valakire, aki a mérgek és bájitalok mestere, gyakran látni pincékben és sötét helyiségekben, valakinek a tanácsadója, és nagyon is rejtélyes figura. Khm... Piton? Valaki, esetleg? Na, Valek kicsit olyan, mint egy jóképűbb, fiatalabb Piton. Rendkívül rejtélyes figura, általában keménynek és hidegnek tűnik, de van néhány pillanat, amikor elbizonytalanítja az embert: ő most akkor jó- vagy rosszfiú? Annak ellenére, hogy a Parancsnokot szolgálja, meg lehet bízni benne? Van szíve? És amúgy is, milyen titkokat rejteget? 
Valeket egyszerűen imádtam! 

Ráadásul ha önmagában nem lenne elég érdekes, ha Yelenával egy helyiségbe kerülnek, akkor ott tutira nem maradunk izgalom nélkül. Vagy azért, mert félelmetes szópárbajt vívnak, vagy mert kiderül valami új, vagy mert szikrázik a levegő közöttük. Elképesztőek, komolyan! 

Yelenáról még nem ejtettem külön szót, de komolyan, rettentően örültem neki. Végre egy bátor, okos hősnő, akinek érdemes drukkolni, aki használja az eszét, aki erős harcos, de nem érzelemmentes. Rettentően szerettem róla olvasni. Nem mondom, hogy minden helyzetben megértettem, de még ő sem lehet mindig teljesen racionális, akkor unalmas lenne a könyv. 

A szereplőkön és a kapcsolatrendszerükön kívül öt dolog viszi előre a sztorit: Yelena szökésének tervezgetése, ezzel párhuzamosan pedig az oktatása (félelmetesen beleszőtte az írónő a mérgeket a történetbe, tényleg fontosak, nem csak a háttérben vannak jelen), a romantikus szál és még két dolog, amiről nem ejtettem szót. 
Az egyik az, hogy a király Parancsnok furcsán kezd viselkedni, és érezhetően valami szerveződik a nemesek körében. Kérdés, hogy mi és mi az oka annak, hogy a vezető ennyire megváltozott. És mi köze van ennek az egésznek az új desszerthez? Van egyáltalán? 
Az ötödik pedig: Yelena titkai. (És Valekéi, bár inkább Yelena titkai fontosak a cselekmény szempontjából.) Nagyon sokáig homályban tart minket az írónő például Yelena bűnével kapcsolatban, ha volt neki olyan egyáltalán. In medias res meg kapjuk, hogy Yelena börtönben van. Na de miért? Ártatlanul? Vagy tényleg elkövetett valamit törvényelleneset? És ha igen, akkor mit? Másrészt van itt még néhány rejtély Yelena múltjával kapcsolatban. Ahogy halad előre a történet, egyre többet és többet tudunk meg, szépen, apránként. 

Összességében én ezt a könyvet egyszerűen imádtam! Amikor befejeztem, mentem is áradozni a többi Blogturné Klub tagnak, mert akkor még csak velük tudtam megosztani, hogy mennyire tetszett. Izgalmas, akciódús, rejtélyekkel és fordulatokkal teli (a végén van egy olyan csavar, hogy nem tudtam eldönteni, nevessek vagy a fejem csóváljam), van benne barátság, románc, szenvedés, és a világ is nagyon jól felépített. Tényleg csak ajánlani tudom, nekem 

KEDVENC LETT



Blogturné extra - Álld ki a méregpróbát! + Fülhallgatós játék

Ezúttal extraként egy kis játékra invitállak titeket. Biztosan sokan ismeritek azt a kis mérges rejtvényt, amivel Piton igyekszik védeni a bölcsek kövét. A könyvből annak idején az illusztráció kimaradt, így az olvasóknak esélye sem volt arra, hogy megpróbálják megfejteni a versikét, ahogyan azt Hermione teszi. 

A Pottermore oldalra azonban felkerült a kép az üvegekről, úgyhogy most Ti magatok is játszhattok kicsit a mérgekkel, ahogyan Yelena teszi a könyv egyik jelenetében.

A feladat: eltalálni azt a két üvegcsét, ami nem méreg. Az egyikkel tovább mehet az ember, a másikkal pedig visszafordulhat.



,,Fordulj meg, s menekülj, vagy lépj be a vészbe;
két üveg megsegít, azokat vedd kézbe.
Az egyik visszaküld, a másik előre:
átkelhetsz a tűzön, ha iszol belőle.
Hétből két üvegben jámbor csalánbor van,
de három méreg is rejtőzik a sorban.
Válassz! Csak úgy vethetsz rabságodnak véget,
segítségül kapsz, ím, jó tanácsot, négyet:
Egy: ravasz a méreg, de gondolj csak arra,
mindkét bor mérget lát, ha elfordul balra.
Kettő: a két szélső más ízt rejt, meglátod,
de ha továbbmennél, egyik sem barátod.
Három: küllemében mindegyik palack más,
tudd meg, nem rejt mérget se törpe, se óriás.
Négy: a két második balról s jobbról nézve
hasonló nedűt rejt - vésd ezt, vándor észbe.''

(A megfejtést a poszt végén, a blogturné menetrendje után találjátok.)

 Valójában persze egy igazi méregkóstolás közel sem ilyen egyszerű. Ezt akár másik YA regényekből is megláthatjuk, például az Üvegtrónból:

"Az igazi erőpróbára viszont csak öt perccel később kerül majd sor.
Mindenkinek ki kell majd innia az egyik kupa tartalmát. Azét, amelyikről úgy vélik, hogy a leggyengébb méreg van benne. Ha valaki elrontja a választást... Brullónál persze ott voltak az ellenmérgek, de a gyógyítás így sem lesz túlzottan kellemes. Celaena előbbre hajolt, felemelte az egyik kupát, és beleszimatolt. Édes... Túlságosan is édes. Meglötyögtette a desszertbort, amely nagyon is alkalmas volt rá, hogy álcázzák vele a méreg ízét. A bronzkupában nehezére esett észrevenni az eltérő színeket. Belemártotta az egyik ujját. A körme végéről bíborszínű folyadék
csöpögött vissza a kupába. Egyértelműen nadragulya.
A többi edényre pillantott. Azokat már sikerült azonosítania. Bürök, vérgyökér, sisakvirág, oleander. Gyorsan sorba rakta a kupákat.
A nadragulyát beállította a halálos adag oleándert tartalmazó edény mellé.
Már csak három perce maradt. Felemelte az utolsó előtti kupát, és beleszagolt. Egyre erősebben szimatolt. Az égadta világon semmit sem érzett."

Ha kíváncsiak vagytok, mi lett a jelenet vége, olvassátok el a könyvet, nem akarok spoilerezni! ;) A véleményemet elolvashatjátok róla ITT, ITT pedig megrendelhetitek. (Egyébként a könyvet azoknak is ajánlom, akik az Üvegtrón szerették.)


De azért a mérges játék mellett készültem nektek még egy extrával, ami szorosabban kapcsolódik a könyvhöz.
Hogy átéljétek az élményt, semmi más dolgotok nincs, mint fülhallgatóval (fontos!) és lehunyt szemmel (fontos!) meghallgatni az alábbi videót. Ti magatok is ott lehettek a könyv elején Valekkel és Yelenával. Nem viccelek, tényleg. De hunyjátok le a szemeteket és szigorúan fülhallgatóval hallgassátok! (A videó angol nyelvű, és jellegéből fakadóan feliratnak nem sok értelme lenne, de azért érdemes meghallgatni.)




Nyereményjáték

A természet telis-tele van mérgekkel, melyek évszázadok óta erkölcstelen tettek főszereplői. A 19 éves halálraítélt Yelena kapott még egy esélyt. Ám csak addig élhet, amíg tökéletesen látja el feladatát, mint a Parancsnok ételkóstolója. Egy apró hiba számára halálos lehet.
Minden blogon találtok egy-egy üvegcsét. Ezekben az üvegcsékben különféle italok vannak, minden italnak van egy-egy neve. De vigyázzatok, nem minden arany, ami fénylik: a nevek becsapósak lehetnek. A ti feladatok hasonló Yelenáéhoz. Ki kell találnotok melyik üvegcse mérgező és melyik nem. Segítségképpen mindegyik ital receptjét megtaláljátok a blogokon.


Hozzávalók:

2 cl Fehér rum
2 cl Cointreau
1 db fugu máj
2 cl Cognac
1 cl Citromlé
 

a Rafflecopter giveaway

A blogturné menetrendje

09/09 MFKata gondolatai
09/11 Nem harap a...
09/13 Insane life
09/15 Kelly & Lupi olvas
09/17 Deszy könyvajánlója
09/19 Roni olvas
09/21 Függővég
09/23 Zakkant olvas
09/25 Dreamworld
09/27 Könyvszeretet
09/29 Media Addict


A mérges játék megfejtése:

"– Megvan! - kiáltott fel izgatottan. - A legkisebb fiola tartalma juttat át minket a fekete tűzön túlra -
ahol a követ találjuk.
Harry a parányi üvegre nézett.
– Ez csak egyikünknek elég - szólt. - Alig egy korty van benne.
A két barát egymásra pillantott.
– Melyikkel lehet átmenni a bíborszínű tűzön?
Hermione a sor jobb szélén álló, gömbölyded palackra mutatott."



Nincsenek megjegyzések