Breaking News

James Frey: Endgame - Toborzás


Mi a megoldás?
Endgame - Toborzás


A blogturnéról



Mit tennél, ha tudnád, hogy a világ elindult a végítélet felé? Mit tennél, ha te lehetsz az egyetlen, aki megmenti az emberiség egy részét? Te részt vennél a játékban?
Tarts velünk James Frey nagysikerű könyvének blogturnéján január 15-22. között, és talán közelebb kerülhetsz a megoldáshoz! Olvasd el a blogbejegyzéseket, ismerd meg a 12 vérvonal játékosát, és nyomozd ki, ki az, aki kimaradt a bemutatkozásból! Aki ügyes, részt vehet a sorsoláson, ahol a Libri Kiadó által felajánlott sikerkönyv 3 példányának egyikét nyerhetitek meg!
Kezdődjék a játék!

Eredeti cím: The Calling
Kiadó: Libri
Oldalszám: 528
Fordító: ???
ISBN: 9789633104125
Sorozat: Endgame 1.
Függővég: so-so
Bechdel-teszt: nagyon átment
Moly link
Goodreads link (3,73)
Megrendelési link
Tizenkét fiatal játékos. Ősi nemzetségek leszármazottai. Évezredekkel ezelőtt választották ki őket. Életük minden egyes napján erre a megmérettetésre készültek. Erősek, kegyetlenek, szépek, kedvesek, hűségesek, okosak, lusták és gyávák. Olyanok, mint mi. Jók és rosszak. Ők a Föld örökösei, és rájuk vár a feladat, hogy megoldják a rejtélyt, különben mind elbukunk. A végjátékban egy szabály létezik: hogy nincs szabály.
OLVASD EL A KÖNYVET.
KÖVESD A NYOMOKAT.
OLDD MEG A REJTÉLYT.
A VÉGJÁTÉK ELKEZDŐDÖTT.
Amit a kezedben tartasz, az nem csak egy könyv. Te magad vagy a játékosa, és ha jól teszed a dolgod, akár a győztese is lehetsz. A sorsunk a te kezedben van.
James Frey sikerkönyve több mint negyven országban jelenik meg egy időben, nagyszabású multiplatform játék társul mellé, és filmváltozat is készül belőle!



Véleményem

Annyi minden volt ez a könyv, hogy hirtelenjében nem is tudom, hol kezdjem az értékelést. Talán egy kis élménybeszámolóval fogom felvezetésként. 

Amikor elmentem a könyvért, elsőre a borítón csodálkoztam el - ugyanis a felső kép csalóka, a borító bizony nem sárga, hanem arany-ezüst. (Kicsit lentebb beszúrok egy fotót róla, ami bár nem a legjobb, azért a lényeg látszik rajta.) Aztán nyilván egyből észrevettem a borítón a "Játssz és nyerj 500.000 dollárt!" feliratot, de első körben azt hittem, csak vicc az egész. Viszont belelapoztam a könyvbe, és amikor megláttam a rengeteg rejtvényt, hirtelen nagyon boldog lettem, az interaktivitás ötlete tetszett, meg egyébként is, én bohó azt gondoltam, majd szépen együtt fejthetem meg a rejtvényeket a szereplőkkel. 

De akkor rögtön tisztázzuk, mennyi mindenben tévedtem első körben! Az 500.000 dollár nyeremény nagyon is valós, a játék érte október 7-től tart, azóta se nyerte meg senki. Élőben nézhetjük az aranyat, közösséget alakultak a megfejtésére, de még mindig semmi. Innentől kezdve pedig a következő állításom talán nem lesz meglepő: hát nem sikerült a szereplőkkel együtt megfejteni a rejtvényeket. Tovább megyek, nem csak megfejteni, még nekikezdeni sem sikerült. Ahogy az ember olvassa könyvet, a fejezetek elején furcsa számokkal, képekkel találkozik, sokszor olyan nyelveken, amiket nem is ért, és őszintén, fogalmam sem volt, ez a sok minden hogyan is kapcsolódik bele a nagy egészbe. Szóval őszintén mondhatom: ilyen hülyének olvasás közben én még soha nem éreztem magam. 

És nem csak a rejtvények miatt. A könyv elején a 12 játékos közül néhánnyal találkozunk váltott szemszögben, aztán szépen lassan mindenki fejébe belemászhatunk. A probléma az volt, hogy hirtelen nagyon sok információ szakadt a nyakamba, másodpercre pontosan tudtuk, ki hány éves, hol született, hol van éppen, melyik vérvonal leszármazottja, milyen fegyvert szeret, hogy találta meg a meteorját, de konkrétan még a nevüket is nehezen tudtam megjegyezni hirtelenjében. Mind a Föld más-más részéről származnak, más kultúrából, és ez minden cselekedetükben, gesztusukban, külsejükben és természetesen a nevükben is megnyilvánul. Komolyan mondom, ha hülyének tűnök is, elismerem: nehezen jegyeztem meg a neveket. 

De aztán ahogy halad előre a történet, és közeledünk a közös ponthoz, kezdenek letisztulni a dolgok. Nem mondom, hogy néha nem fordult elő olvasás közben, hogy el kellett gondolkoznom, hogy most akkor ki hol van és mit csinál éppen, de azért egyre követhetőbb lett a dolog, ahogy egyre jobban elkülönültek a szereplők. Mert azt el kell ismernem, abban, hogy a szereplők egyediek legyenek, határozottan jó volt a könyv. 

A legkönnyebben lehatárolható talán Sarah és a pasija, Christopher. Amerikaiak, és nagyjából ennek megfelelően is viselkednek. Az egyikük Játékos, a másik nem. Nagyon tetszett Christopher útja, ahogyan külsősként belefolyik ebbe az egészbe, és totál hihetetlen dolgokat lát és tapasztal meg. Eleinte nagyon magabiztos és azt hiszi, mindent tud. Aztán már tudja, hogy amit hisz, nem igaz, és egyre jobban elfogadja, hogy ő más, mint a Játékosok. De minden első benyomásom ellenére nagyon megkedveltem Jagót is, aki elég sokat szerepel, hiszen ő lesz az, aki Sarah-val szövetségre lép. 

Az egyik legérdekesebb karakter kétségtelenül Csijokó volt, a külsejét állandóan változtató, hihetetlenül taktikus lány, aki mindenre kivárja a megfelelő pillanatot. 

Sari szála is nagyon tetszett, az indiai kultúrával nagyon érdekes kérdéseket hozott be, leginkább az anyasága, és az ilyen fiatalkori anyasága volt egyszerre sokkoló és gyönyörű, és az, hogy ez hogyan befolyásolja a Végjátékhoz való hozzáállását. 

Nem szeretnék belemenni minden karakterbe, a blogturné állomásokon legtöbbükről úgyis írunk bővebben, meg egyébként is, a Végjáték sűrűjében lehet igazából rájönni, hogy melyik szereplőnek miben áll a tehetsége. Az mindenesetre kétségtelen, hogy rengeteg nagyon különböző szereplő vív a győzelemért, panaszra semmi okunk. 

Ez a tizenvalahány szereplő pedig egy nagyszabású küzdelemben vívja össze tudásást. Nem olyasmire kell számítani, mint az Éhezők viadalában, annál az egész sokkal bonyolultabb. A Játékosokat születésük vagy kisgyerekkoruk óta készítették a versenyre, bár nem lehettek biztosak benne, hogy valóban küzdeniük kell-e. Azt minden vérvonal tudja, hogy valamikor eljön majd a Végjáték, de senki sem tudja pontosan mikor. Mivel csak bizonyos korhatáron belül lehet a vérvonal tagja Játékos, így a jelöltek folyamatosan váltják egymást, nem tudhatják előre, hogy valóban kell-e játszaniuk vagy nem. A mi főszereplőink nem úszták meg, ők belekerültek a sűrűjébe. 

A Végjáték alatt pedig nem arra kell gondolni, hogy 12 fiatalt beterelnek egy arénába, hogy öldököljenek. Ebben a játékban egyáltalán nincsenek szabályok. Lehet ölni, barátkozni, szövetségeket kötni, szerelembe esni. Ráadásul szó szerint sincsenek határok, ugyanis a győzelemhez szükséges Kulcsokat bárhol elrejthették a Földön - így a szereplőinkre utazás is vár, nem is kevés, ahogy követik a nyomokat. 

Szóval a szereplők nem csak harcolnak egymással, közel sem ilyen egyszerű a történet. Nem csak fizikai, hanem szellemi megmérettetésről is van szó, így minden képességnek jelentősége lehet. Fontos a fizikum is, persze, de a találékonyság, a nyomolvasás, a rejtvények megfejtésének képessége, a megvilágosodás képessége, mind-mind ugyanolyan fontos. Így látni fogjuk, hogy a Játékosok nagyon máshogy állnak neki a Végjátéknak, mindenkinek más a stratégiája. Valaki mindenkit meg akar ölni, valaki pedig békét szeretne a Játékosok között, mert nem a harc a megoldás. Valaki a rejtvények megfejtésére koncentrál, más pedig az ellenfelek kiiktatására (jaj, Bajcsakán, hogy én mennyire utáltalak!). Mind járható út, és épp az az izgalmas, hogy nem sejtjük mi sem, ők sem, hogy vajon melyik út a leghatékonyabb és a legkifizetődőbb. 
A feladat mindenesetre alapvetően egyszerű: nyerd meg a Játékot! Ha nem te nyersz, meghalsz te is, és veled hal mindenki, akit szeretsz, az egész vérvonalad. Szóval a tétek bizony nagyok. 

Olvasás közben pedig ennek megfelelően bennünk és a szereplőkben is felmerülnek kérdések. Miért a játék? Mi történne, ha nem próbálnák megölni egymást? Van-e valamilyen kiskapu, hogy akik együttműködnek, együtt nyerjenek és ne kelljen a végén egymással is megküzdeniük? Rengeteg, rengeteg kérdés merül fel összességében is, nem csak a rejtélyek és rejtvények miatt. Az emberi természetről, arról, hogyan használjuk ki a Földet, hogy vajon van-e élet a miénken kívül, van-e valamilyen felsőbb hatalom, ami irányítja az életünket.

Ami viszont igazán lenyűgöző a könyvben, az a rengeteg részlet.  Komolyan elképzelni sem tudom, mennyi munka lehet a könyv mögött. Már ahhoz is rengeteg kutatásra lehetett szükség, hogy maga a cselekmény megszülethessen - a rengeteg különböző kultúrából érkezett szereplővel, a különböző helyszínekkel, fegyverekkel, nyomkövetőkkel, ősi építményekkel. De ehhez még hozzájön maga a rejtvény, amiről már szót ejtettem. Rengeteg-rengeteg részlet és nyom, képek, térképrészletek, rejtélyes versikék, titokzatos számok, részletek a periódusos-rendszerből, gyakorlatilag mindenféle dolog, az egyik képen még egy flip-flop papucs is megjelent. És minden összefügg valamiképpen, még ha mi nem is látjuk át. Az íróknak mindent elő kellett készíteni a játékhoz, ami persze az 500.000 dolláros nyereménnyel arányosan bonyolult. Ezenkívül minden egyes Játékos saját honlapot és közösségi oldalakat kapott, amit rendszeresen frissítenek és még sorolhatnám. Olyan mélyen ki van dolgozva az egész világ, a Játék, hogy csak ámultam és bámultam, még ha nagyon sokszor teljesen reménytelennek is éreztem a saját szellemi képességeimet. 

Le a kalappal a szerzők előtt, amiért ennyi munkát fektettek a könyvbe! (Bár azért van egy sejtésem, hogy ebbe nem csak a szerzőpáros, hanem a mögöttük álló csapat keze is jócskán benne van.) Akárhogy is, a történet izgalmas, meghökkentő, sokszor fájdalmas, olyan jeleneteket kapunk, amelyeket nem várnánk egy ifjúsági regényben (igen, itt bizony folyik a vér, hullanak a fejek és egyéb testrészek) és az biztos, hogy még jóval az olvasás után is tart az élmény. Meg persze a kíváncsiság, hogy mi a fene lesz a még élő szereplőkkel a következő kötetben. Mi jöhet még? 

NAGYON AJÁNLOM




Sari Csopra

Születési helye: Dzsodhpur, India
Neme: nő
Kora a játék kezdetekor: 17 éves
Vérvonala: harappai. Az 55. vérvonalból való.

Megjelenés: okkerszín bőr, sötét haj

Jellemzők: Sari másként áll a Végjátékhoz, mint a többiek. Őt az élet vezérli, és talán kultúrájóbl fakadóan is a felkészülése során a fizikai tréning helyett a lelki és elmebeli egyensúlyra helyezte a hangsúlyt. A rengeteg meditációnak köszönhetően szinte tökéletes a memóriája, rendkívüé fogékony az új információkra és mivel nagyon erős mentálisan, jól tűri a fájdalmat. Az egyetlen a versenyzők közül, akinek gyermeke van, anyaként egészen más szemmel tekint a Végjátékra és a Játékosokra, mint társai.


Nyereményjáték

 A Végjátéknak 12 játékosa van. Ősi nemzetségek leszármazottjai, akiket már születésük előtt erre a sorsra szántak. Minden egyes napjuk arról szól, hogy felkészüljenek a megmérettetésre, a Végjátékra. Vannak köztük fiúk, vannak lányok, fiatalabbak és idősebbek. Mindannyian kemények, harciasak, kegyetlenek - igazi Játékosok.
Te vajon kinek szurkolsz?
A könyv turnéjának 8 állomásán bemutatunk nektek egy-egy játékost,  vagyis összesen nyolcat. Négyen azonban kimaradnak az ismertetésből. A feladatotok annyi, hogy kitaláljátok, melyik 4 játékos, melyik 4 vérvonal nem került bemutatásra általunk, és beírjátok őket a rafflecopter doboz megfelelő kérdéséhez.
A helyesen válaszolók közül kisorsoljuk a Libri Kiadó által felajánlott 3 könyvpéldány egyikét!
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! Amennyiben a nyertes 72 órán belül nem válaszol a sorsolás után kiküldött értesítő emailre, úgy új nyertest sorsolunk!


a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje


01/15 Roni Olvas
01/16.Kelly és Lupi Olvas
01/17. Always love a wild book
01/18. Függővég
01/19. Zakkant Olvas
01/20. Bibliotheca Fummie
01/21. Deszy Könyvajánlója
01/22. Dreamworld

Nincsenek megjegyzések