Breaking News

Katie McGarry: Dare You To - Aki mer, az nyer


Másodszorra már ezt is imádtam, nem csak szerettem
Dare You To - Aki mer, az nyer

A blogturnéról


Katie McGarry ifjúsági sorozata sok fiatal nő szívét hodította már meg világszerte. Magyarul elhozta nekünk a Könyvmolyképző Kiadó, az első rész után gyorsan meg is jelentette a folytatást, sok hazai rajongó örömére. A Blogturné Klub bloggereit is meghódította, ezért 7 lelkes rajongó az Aki mer, az nyer blogturné keretén belül értékelésekkel, extrákkal és nyereményjátékkal népszerűsíti tovább a Pushing the Limits sorozat második részét 2015. január 19. és 31. között. A blogturné végén a szokásokhoz híven a játékosok között 3 példány kerül sorsolásra.

Eredeti cím: Dare You To
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 496
Fordító: Komáromy Rudolf
ISBN: 9789633990650
Sorozat: Pushing the Limits 2.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,20)
Megrendelési link
konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/katie-mcgarry-aki-mer-az-nyer-6346?ap_id=DeszyHa kiderülne az igazság Beth Risk családi életéről, a tizenhét éves lány édesanyját börtönbe zárnák, ő maga meg ki tudja, hová kerülne. Mindenáron védeni igyekszik tehát az anyukáját, mígnem egy szép napon a nagybátyja beavatkozik, és választásra kényszeríti Bethet: az anyukája szabadsága vagy a saját boldogsága. Így találja a lány egy fedél alatt magát a nagybácsi feleségével, aki ki nem állhatja, és új iskolában, ahol senki sem érti meg. Egyetlen srác kivételével, akit viszont ő nem akar közel engedni magához, de hiába… Ryan Stone a város büszkesége, népszerű baseballsztár – olyan titkokkal, amelyekről mélyen hallgat. Még a barátai előtt is, akikkel pedig mindenben osztozik, például őrült fogadásokban. Vajon mi a legőrültebb fogadás tárgya? Randira hívni a deszkás csajt, aki fütyül rá. Ám ami fogadásnak indul, heves vonzalommá változik, amelyre se Ryan, se Beth nem számított. A kifogástalan hírű fiú egyszeriben kockára teszi álmait – és az életét – a lányért, akibe szerelmes, a lány pedig, aki senkit sem enged igazán közel magához, immár saját meggyőződését vonja kétségbe…

Véleményem

Azt hiszem, a poszt címe némi magyarázatra szorul. Mi az, hogy másodszorra már imádtam, nem csak szerettem?
Amikor annak idején a Pushing the Limits került a kezeim közé, elvesztem. Nem is volt számomra kérdés, hogy folytatom a sorozatot, méghozzá angolul, mert kizárt, hogy kibírjam a magyar megjelenésig. Őrületes Katie McGarry-rajongó lettem, talán ezt most már leírhatom. De valamiért nekem akkor, első olvasásra a Dare You To csalódás volt, és ezt le is írom. A Pushing the Limitsben mindkét szereplő nagyon megfogott magának, a két történeti szál is, Noah sztoriján még sírtam is. Imádtam őket külön-külön és együtt is. És lehet tippelni, hogy kiket shippeltem még. Naná, hogy Beth-t és Isaiah-t! 

Beth-t nem szerettem különösebben, még ha el is fogadtam, hogy miért lett ilyen tüskés. Isaiah viszont elrabolta a szívem és nagyon-nagyon szerettem, ahogyan védelmezi és titokban szereti Beth-t. Nagyon-nagyon akartam, hogy ezek ketten egymásra találjanak, de hamar rá kellett jönnöm - a második kötet fülszövegének hála -, hogy nem így lesz. És bevallom: nekem ez óriási csalódás volt. A Dare You To-nak közvetlenül a Pushing the Limits után nekiálltam, még nagyon élénken élt bennem a Beth-Isaiah páros, így amikor a második részt olvasni kezdtem, nem tudtam maradéktalanul megkedvelni Ryant. Nem volt vele semmi gond, félre ne értsetek!

Ryan egyszerűen imádnivaló. A "helyi menő csávó", akinek a szülei jó társaságban forognak, aki a suli legjobb csajával járt, aki jó eséllyel pályázik egy baseball ösztöndíjra, jó fej haverjai vannak és kitartó is. És aztán ahogy egyre jobban megismerjük, rájövünk, hogy HMCS külső mögött sokkal több van. A sportoló mellett egy művész, egy elhagyott öccs, egy elhanyagolt és korlátok közé szorított fiú. Imádtam, ahogy Beth-szel bánt, ahogy türelmes volt, ahogy próbálkozott és kitartott. Szóval mondom: Ryannel semmi gond nincs, sőt... Nagyon jó pasi, igazi könyves álompasi.

De első olvasásra még nagyon ott volt bennem Isaiah, és az, hogy én sokkal inkább őt akartam boldogan látni, nem Beth-t. Itt jön be az elfogult olvasó faktor. Hiába volt nagyon jó a történet, Isaiah miatt elfogult maradtam, és nem tudtam elmerülni Beth és Ryan történetében. 

Na de mi változott azóta, hogy azt írtam, most már imádom a történetet? 

Nos megmondom: az elfogultságom. Azóta eltelt egy-két év, merem remélni, némileg érettebb is lettem, de nem is ez, hanem a harmadik kötet volt itt a döntő. Nyilvánvalóan nem fogok spoilerezni, mindenesetre az már a harmadik rész fülszövegéből is kiderül, hogy az Isaiah története. És igen, olvastam: és imádtam! Imádtam, ahogyan Isaiah megkapta a maga happy endjét, és ahogy összeállt a fejemben, hogy így volt jó. Isaiah-t és Beth-t egyszerűen nem egymásnak rendelte a sors. Ha nincs Ryan, és nincs a harmadik rész női főszereplője, talán működhetett volna a kapcsolat. Még azt is kimerem jelenteni, hogy amolyan lagymatag-mindketten sebesültek vagyunk módon boldogok is lettek volna. De mindkettőjüknek sokkal jobb azokkal, akikkel végül egymásra találtak. Nem mondom, hogy nem fáj még mindig a szívem Isaiah-ért, de most már egészen más szemmel tudtam tekinteni a második részben gyakorlatilag folyamatosan egyre összetörtebb fiúra. 

Szóval ez változott az első és a második Dare You To olvasásom között: megértettem az írónőt, és azt a döntését, hogy miért nem hozta össze Beth-t és Isaiah-t. (Még ha eredetileg az volt is a terv.) És azzal, hogy megértettem a döntését, friss, új szemmel tudtam nézni Beth és Ryan közös kötetére. 

Beth talán még lejjebb van a süllyesztőben, mint Noah volt az első kötetben. Ő ugyanis legalább tudta, hogy a szülei szerették és ott lebegett előtte egy cél: a két öccse. Beth számára azonban valahogy nincs remény. Az anyja alkoholista, és ő próbálja istápolni, aminek általában rossz vége van, köszönhetően anyja túlságosan is agresszív pasijának. Így hát minden menedéke a füvezés, és egyedül Noah-ra és Isaiah-ra számíthat a bajban. Kemény csaj lett, mert annak kellett lennie. És tüskés, a két fiún kívül gyakorlatilag senkit sem enged közel magához, hiszen mindenkiben, akinek szeretnie kellett volna, csalódott. Leginkább is a nagybátyjában, aki annak idején apja helyett apja volt. De végül ő is elhagyta, hogy profi baseballjátékos lehessen.

A nagy fordulat akkor jön el, amikor ez a bizonyos nagybácsi immáron sikeresen és gazdagon visszatér, és kiutat akar mutatni Beth-nek. Csakhogy eddigre a lány már nem bízik senkiben, és nem is akar bízni. A már korábban emlegetett "jópasi" Ryan és a nagybátyja együtt próbálják kirángatni Beth-t a mélyből. Az érdekes pedig az, hogy Isaiah és kicsit Noah is, akiket annyira szeretünk, gyakorlatilag visszahúzó erővé válnak Beth életében. (Igen, ez is fájt. Hogy úgy kellett Isaiah-ra tekintem kicsit, mint akinek le kéne lépnie ahhoz, hogy minden a helyére kerüljön.) 

Ahogy Katie McGarry könyveiben már megszokhattuk, érzelmekben nem lesz hiány. Egyrészt itt van Beth szálán az a sok minden, amit már írtam, de azért Ryan sem marad probléma nélkül. A családja mintacsaládként viselkedik kifelé, azonban belül komoly gondok vannak. A szülei folyamatosan veszekednek, és egy családi botrány miatt a bátyja is lelépett otthonról - ez egyrészt nagyon is érthető, ennek ellenére Ryan mégis úgy érzi, elhagyta a legjobb barátja, akire mindig számíthatott. Ezenkívül Ryannek magának is meg kell küzdenie azzal, hogy a családja elfogadja. Rátalál egy új tehetségre magában, az írásban, de a szülei cseppet sem támogatják ebben. El kell döntenie, hogy mi a fontosabb számára: az, hogy elfogadja a családja vagy hogy a maga útját járja. És arra is rá kell jönnie, hogy a maga útja vajon mit jelent pontosan: baseball vagy írás? 

Szóval az érzelmi mutató megint csak az egekben, és nem csak a szerelmi szálat illetően. Katie McGarry előtt megint le a kalappal, nagyon jól dolgozza fel a családi problémákat, és nagyon hihetően bontakoznak ki a szereplőink. Nincs elkapkodva semmi. A szerelmi szál lassan bontakozik ki, bár a kémia érezhetően megvan az első pillanattól kezdve. A két szereplői problémái pedig fokról fokra nyernek megoldást, és nem valami csodás rózsaszín happy endet kapunk, hanem igenis ára van a boldogságnak, ahogyan az az első részben is volt.

A mellékszereplők közül ki kell emelnem Ryan haverjait, imádtam őket, nagyon-nagyon szívesen olvasnék még róluk akár többet is. Kifejezetten szimpatikus volt Ryan bátyja is, igazából akár róla is szívesen olvasnék többet. (Valójában melyik szimpatikus Katie McGarry mellékszereplőnek ne tudnék elképzelni külön könyvet? Költői kérdés, mert hát a válasz egyértelmű...) Nagyon-nagyon imádtam Beth nagybátyját, kicsit olyan volt, mint a tanácsadó az első részből, ugyanazt a szerepet töltötte be. Próbálta helyrebillenteni a megtört fiatalt. Annyival viszont összetettebb volt, hogy nála megtudtuk azt is, hogy ő maga is hibázott és hozott súlyos döntéseket, és így az ő története is kicsit komplexebb, mint az első részből Mrs. Collinsé. Negatív értelemben viszont kiemelném az idegesítő párját, te jó ég, a falra másztam tőle!

Szóval összességében azt kell mondanom, a második rész is nagyon jó volt. Másodszor olvasva még inkább, belső vizsgálat után rájöttem, a korábbi elfogultságom miatt. Szóval mindenkinek azt tudom javasolni, aki hasonlóan Isaiah-Beth shipper volt az első rész után, hogy nyitott szívvel álljon neki a könyvnek, készüljön rá fel, hogy fájni fog, de annyit ígérhetek, a harmadik rész után már minden kerek lesz mindenki számára. Megint csak tapsot érdemel Katie McGarry, még sok ilyen könyvet szeretnék tőle!

NAGYON AJÁNLOM


Blogturné extra - Borító és kulisszák mögötti fotó


A Pushing the Limits – Feszülő húr borítója magasra helyezte a lécet a sorozat második része, a Dare You To – Aki mer, az nyer előtt. Hogy sikerült-e megugrani, azt mindenki döntse el maga. Mindenesetre mi hoztunk nektek egy rövid kis elemzést a borítóhoz és érdekességképpen egy kulisszák mögötti képet a fotózásról is.

Ahogy láthatjuk a második rész hű maradt az elsőhöz. A borítón két visszatérő elemmel is találkozhatunk: a főszereplő párost láthatjuk, akik között érezhetően megvan a kémia, és visszatér a már ismert és az egész sorozatra jellemző hangsúlyos, ugyanazzal a betűtípussal szedett és érdekes elrendezésű cím is. A borító hangulata tökéletes tükrözi a regényét. Ezúttal sokkal kevesebb árnyékot kapunk, mint az első részben, de a feszültség érezhetően sokkal magasabb. 



Nyereményjáték

Dare You To - Aki mer, az nyer könyv 3 példányát sorsoljuk ki azon játékosok között, akik a szókeresőben megtalálják a 7 (hét) elrejtett szót. Nevek és kifejezések, amelyek kapcsolatban állnak a történettel segítik, hogy jobban megismerjétek a könyvet.
Segítségként a turné állomások bejegyzéseiben is megtalálhatjátok őket. A talált szavakat a rafflecopter arra kijelölt soraiba írjátok be.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk!



a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje


01.19. Kristina Blogja
01.21. Deszy Könyvajánlója
01.23. KellyLupi Olvas
01.25. CBooks
01.27. Dreamworld
01.29. Media Addict
01.31. MFKata gondolatai

Nincsenek megjegyzések