Breaking News

Rendhagyó értékelés: Cassandra Clare - Sarah Rees Brennan: The Midnight Heir (Az éjféli örökös)


Sziasztok!

Az Árnyvadász oldalra annak idején írtam véleményt néhány Bane krónikák novelláról. Nem pont olyan szemmel vizsgáltam őket, mint amilyen szemmel az itteni könyveket szoktam, nagyon sokszor inkább arra koncentráltam, hogy maga a történet és a belőle kiderülő részletek, apró információk hogyan kapcsolódnak a nagy egészbe - már nagy egész alatt az Árnyvadász krónikák világát értve.
Ezeket az értékeléseket annak idején csak az Árnyvadász oldalon tettem közzé, de most úgy döntöttem, itt is helye van. Viszont nem írom át őket, hogy jobban passzoljanak ehhez az oldalhoz, így egy az egyben abban a formában kerülnek fel ide, ahogyan annak idején a másik oldalamra. Fontos megjegyzés az is, hogy ezek a bejegyzések az angol olvasás után születtek, így ha idézet van benne magyarul, akkor az saját fordításom, nem pedig Kamper Gergely hivatalos fordítása.
Az is előfordulhat, hogy a megfigyeléseim ma már kicsit idejét múltak, a közben kiderült információk miatt.

Következzen az első ilyen véleményem, a Midnight Heir c. novelláról!
(Az értékelést ekkor írtam: 2013.07.16.)


Bane krónikák - The Midnight Heir


Megpróbálok az új Bane krónikák novelláról, a The Midnight Heirről összehozni egy olyan véleményt –
legalábbis ami az elejét illeti –, ami nincs tele spoilerrel, de nagyon nehéz lesz. Hogy miért?

Nos, ennek a novellának a főszereplője valaki, aki a Pokoli szerkezetek szereplők közül valakinek a gyereke. Nem árulhatom el még a keresztnevét sem, mert már ez is spoiler, mindenesetre ebből fakadóan, és mert több szereplő is visszatér a Pokoli szerkezetekből, ÓRIÁSI CLOCKWORK PRINCESS SPOILER! Arra nézve, hogy ki kivel jött össze, ki él még, kinek lett gyereke stb.

Annyit elárulhatok, hogy ez a novella gyakorlatilag Cassie egyik jövendőbeli Árnyvadászos sorozatának, a TLH-nak gyakorlatilag a beharangozója. Nem annyira önálló történetet mesél el, mint az eddigiek, sokkal inkább rengeteg kérdést vet fel a TLH-val kapcsolatban. Néhány dolgot azonban általánosságban elárulhatok azzal kapcsolatban, hogy mi történt és mire számíthatunk ezek alapján a TLH-ban.

A novella főszereplője megegyezik a TLH jövőbeni egyik főszereplőjével, és el kell mondanom, hogy szerintem imádni fogjuk! Mindene szava aranyat ér, minden szava egy tőrdöfés a szívbe. És nem, nem dramatizálom túl. A jelleméből fakadóan azt hiszem, rengeteg olyan kalandba keveredik majd, amilyet eddig még nem láttunk a főszereplőinktől, illetve van egy-két olyan rejtély a személye körül – ez az egyik kérdőjel, amiről beszéltem –, ami izgalmas alapot nyújt majd a TLH-nak.

Nyilvánvalóvá vált az is, hogy vissza fognak még térni a Pokoli szerkezetek szereplők is, és az ő cselekedeteik konkrétan könnyeket csalnak az ember szemébe, mert mindenben visszaköszön a Clockwork Princess. (Majd meglátjátok, mire gondolok!)

Cassie beszélt arról is, hogy a TLH hasonlítani fog a Pokoli szerkezetekhez annyiban, hogy ugyanúgy egy korábbi klasszikusra épül. Az ID a Két város regényére, és nagyon úgy érzem, hogy elég nagy magabiztossággal ki merem jelenteni, hogy a TLH a Szép reményekre. Legalábbis ez alapján a novella alapján nagyon úgy tűnik. Illetve nagy eséllyel már meg is ismertük a TLH főgonoszát is, és csipetnyi utalást kaptunk arra nézvést, hogy miben mesterkedik majd.

A legérdekesebb talán az volt, ami rögtön teóriagyártásra is indította az olvasókat. Cassie annak idején beszélt róla, hogy a Clockwork Princessben lévő családfa nem feltétlenül 100%-ig igaz, lehetnek rajta félrevezető információk. Na, az első ilyet meg is kaptuk, ugyanis a családfa szerint egy bizonyos szereplő él még a TLH idején, azonban ebben a novellában már évek óta halott...

Összességében nekem eddig ez volt a kedvenc Bane krónikák novellám, pedig már az előzőt is imádtam. Tele van utalásokkal a Pokoli szerkezetekre és a TMI-ra is(!), és rengeteg olyan apró momentum van benne, ami könnyeket csal az ember szemébe. Mindeközben a könnyek közepette kacagtam a főszereplő parádés megszólalásain, illetve törtem/töröm a fejem a rengeteg felmerülő kérdésen.

Ennyit spoiler nélkül, és akkor spoilerek a törés után! Amennyiben közvetlenül nyitod meg a posztot, és nem olvastad a Clockwork Princesst, innen ne olvass tovább! ERŐS CP2 SPOILEREK!





Vázlatosan (vagyis nem is olyan vázlatosan) sorolnám a dolgokat, amiket említésre érdemesnek tartok:

Magnus New Yorkban – utalások a TMI-ra

Magnus először látja meg James Herondale-t
Na, ennél a résznél már nem tértem magamhoz, pedig tudtam, hogy ez lesz. Az, hogy Magnus először Willnek hiszi, majd amikor megfordul, egyetlen dolog különbözteti meg őket: a szemük! James szeme aranyszínű! Azt hiszem, senkinek sem kell elmondanom, kinek van még ilyen színű szeme, de ha mégis: JACE! És Magnus még meg is jegyzi, hogy a szeme színét a démonvér okozhatja! Emlékeztek még, mit érzett Jace, amikor rájött, hogy démonvér folyik az ereiben? És aztán rájött, hogy mégsem. Közben pedig dehogynem! Tessa miatt! És azért ilyen a szeme színe!
És ahogy Magnus leírja James szépségét, ahogy trójai Helénához hasonlítja, és pusztuláshoz meg égő városokhoz! Előrevetíti James történetét... 



James tudja, ki Magnus
James elmondja, hogy tudja, ki Magnus, mert Will rengeteget mesélt róla. Na, kinek tört még össze a szíve? Magnus életében az első hálás Árnyvadász!

James gondolatai
James megszólalásaiból érezzük, hogy megvan benne a Herondale-ek bölcsessége. De minden szavából süt a keserűség.
És van ez a mondata:
"We are all betrayed sooner or later—all betrayed, or traitors."
Csak nekem jutott róla eszembe az a bizonyos To love is to destroy?

Ragnor Fell felbukkanása kellemes meglepetés, és megemlíti Perut! Pirospont. Illetve a megjegyzése, hogy Magnus szereti a rossz ötleteket és az elveszett lelkeket. Ezzel nem csak a Pokoli szerkezetekre utal, hanem a TMI-ra is előre. Hiszen Alec sem egy könnyű eset.

James szerencsejátékot játszik
Hahó, csak nem Edmund Herondale unokája? Imádom, ahogy Cassie folyamatosan visszahozza a Herondale szereplőkben ezeket a dolgokat, mintha csak a vérükben öröklődne, és ezzel tényleg megteremti a tipikus Herondale fiúkat. Süt belőlük, hogy Herondale-ek, de mégis különbözőek.

James és a rendőr
Van ez a jelenet, ahol James elemeli egy mondén rendőr sisakját. Na, emlékeztek még Az angyal prológusára? Ha nem, ezt gondolja Will:
A fiút hirtelen elkapta a késztetés, hogy elragadja a rendőr gumibotját, és figyelje, ahogy az értetlenkedve próbálja megfejteni, hová tűnhetett a fegyvere. Csakhogy Jem mindig leteremtette,
amikor korábban ilyesmit művelt, és bár Will sosem értette, mi lehet a gond egy ilyen ártatlan csínnyel, nem akarta felbosszantani a barátját.”
Na, ki apja fia?

James különleges képessége
Na, ez az egyik kulcsdolog, amit megtudtunk Jamesről ebből a novellából. Tessa képességéből örökölt valamennyit, így képes köddé válni! Ez előre érdekes lehetőségeket vet fel a TLH-ra, illetve felmerül a kérdés, hogy a titoknak, amit James tud – és amiről később beszél – vajon köze van-e a ahhoz, hogy a képessége miatt látott olyasvalamit, amit nem kellett volna?

Magnus rébuszokban beszél egy fiúról, aki kedves, de azt hiszi, elátkozott, ezért mindenkivel szemét módon viselkedik. James elmosolyodik, meglepi a dolog, de rögtön ráismer az apjára. Mire közli, hogy ő nem az apja, hanem sokkal rosszabb helyzetben van. Ezt a részt is imádtam, mert süt belőle, hogy James szereti az apját, és az is, hogy azt hiszi, nincsen számára remény.

Magnus találkozása a régi szereplőkkel szintén szívszorító, és ahogy megállapítja, hogy Will hogyan öregedett. Megint előkerül a jó öreg mások öregszenek, míg ő – és Tessa – örökkévaló állandóságra vannak ítélve.

James beceneve JAMIE! Na, erre ki volt felkészülve? Körülöttem megfordult a világ, amikor ezt megláttam, egyáltalán nem voltam rá felkészülve. Pont végiggondoltam, hogy milyen jó, Jem az Jem, Jamest pedig majd emlegetjük a teljes nevén, erre Jamie! Pont JAMIE!

Ducks, embrace me as your king! – Na jó, ez nagyon kellett! Egy Herondale már nem is Herondale kacsa nélkül!

Grace. Nekem rögtön egyértelmű volt, hogy ez egy név, de vajon kié?

Tetszett a viccelődés arról, hogy James olyan, mint az apja, Will pedig ezen megjátszottan felháborodik. Mindig is szerettem Magnus és Will kapcsolatát, és nagyon jó volt újra együtt látni őket.

Szóba kerül még egy fontos dolog Jamesről: van egy parabatai párja, Matthew. Illetve megtudjuk, hogy imádott latint tanulni. Na, ki a Herondale?



Morgensternek. Na igen, nem túl szimpatikus képet kapunk róluk, mivel nem adták Magnusnak a leveleket. Viszont megtudjuk, hogy New Yorkban vannak! Helló, TMI!

I have a shocking memory for Lightwoods.” - Magnusnak ezen megszólalása mellett sem tudok szó nélkül elmenni. Akárhányszor mond valamit a Lightwoodokról, mindig Alecre gondolunk, és arra, hogy mennyire meg fog változni a véleménye Magnusnak...

És itt jön be az a bizonyos családfa dolog, ami még később is szóba kerül. Tatiana Lightwood fia, Jesse Blackthorn meghal, a későbbi jelenetből megtudjuk, hogy 16 évesen. Na de a családfa szerint Jesse még él és virul, és elveszi James húgát, Lucie-t. Rejtély. (Viszont sok teóriának táptalaj!)

A TLH 1903-ban játszódik!


Illetve viccelődnek rajta, hogy nézhet ki a pártfogoltja, nem is sejtve, hogy ő lesz a bizonyos Grace, aki egyáltalán nem ronda, és akibe a jelek szerint James beleszeretett, és akinek a szívét a lány már össze is törte.

Aztán megjelenik Jem – vagyis Zakariás – és itt jön az újabb szívfacsarás. Nagyon tetszett Magnus gondolata, amikor együtt látta hármójukat. Az, hogy Will milyen szeretettel viselkedik Jemmel, és hogy hiába Néma Testvér, a család része, hiszen James nagybátyjaként emlegeti. Illetve abból, ahogyan beszélnek róla, hogy hívni kéne a Néma Testvéreket, majd Tessa megjegyzi, hogy úgy érti, Jemet, látszik, hogy hiába Néma Testvér, azért viszonylag gyakran hívják.

James és Magnus beszélgetéséből kiderül, hogy valami nyomja James lelkét, és nem eredendően gonosz. És kiderül az is, hogy a szerelemben csalódott, mert azt hitte, olyan lesz, mint amilyen a szülei között is van. James pedig újra megjegyzi, hogy ő nem olyan, mint az apja. Látszik, hogy szeretne megnyílni, de nem teszi, mert állítólag a szavát adta, hogy nem teszi. Én azt mondanám, valószínűleg Grace-nek adta a szavát valamiben, de ez majd kiderül...

A hármashoz, illetve leginkább a parabatai dologhoz utolsó tőrdöfés, amikor Magnus meghallja, hogy Jem hegedűjéről beszélnek, majd meghallja később a zenét is. Tessa pedig megjegyzi, hogy Will sosem Néma Testvérként gondol Jemre.

Illetve szerintem a rövid párbeszéd egyik részében Magnus és Tessa között – Magnus korábbi gondolataival kiegészítve – benne van az egész TID szerelmi szál lényege: mindenki szeret mindenkit. Tessa Jemet és Willt, Jem Tessát és Willt, Will pedig Jemet és Tessát. Ők így... körbeszeretik egymást.

Aztán jön egy fájdalmas beszélgetés Magnus és Tessa között, ami előrevetíti Tessa sorsát: Will meg fog halni, ő pedig tovább él... És tudjuk a Clockwork Princessből, hogy Tessa tényleg Magnushoz fordul majd, amikor ez megtörténik.

A Tatianás részekbe nem szeretnék ennyire részletesen belemenni, annyiban csak, hogy tetszett, hogy a falon megjelenik a felirat, újabb utalás a TID-re.

Ez a rész leginkább kérdéseket vet fel. Ki Grace? Hogyan találkozott Jamessszel? Miért védi ennyire Tatianát? Pontosan miért akar Tatiana megölni öt Árnyvadászt? Konkrét jelöltjei vannak vagy csak a szám a fontos? Mi van Jesse Blackthornnal? Most akkor meghalt vagy nem?

Mindenesetre nagyon valószínűnek tűnik, hogy Tatiana lesz majd a TLH főgonosza, az ő „Robinja” pedig Grace. Ebből a szálból gondolom azt, hogy a Szép remények lesz az alap. Tatiana egy az egyben Miss Havisham a maga csalódott, beszürkült, világtól elzárkózó módján, csak ő nem alapjáraton a férfi nemen, hanem az Árnyvadászokon akar bosszút állni. Grace Estella, a megközelíthetetlen szépség, Tatiana fegyvere, akinek a bevetésével a bosszúját tervezi, James pedig Pip, aki őrülten beleszeret a lányba...

A további érdekessége a szerelmi szálnak, hogy a családfa szerint James nem Grace-t, hanem Cordelia Carstairst veszi el. És még csak azt sem feltételezhetjük, hogy Cordelia és Grace ugyanaz a személy, csak a nevekben van becsapás, mert elvileg Cordelia Lucie parabataia. Tehát ez egy újabb kérdőjel, aminek a megoldása a TLH-ra vár.

Az eddigi teóriák szerint mindenesetre sokan lehetségesnek tartják, hogy Jesse azért él majd, és azért tudja elvenni Lucie-t, Tatianának pedig azért van szüksége fekete mágiára, mert vissza akarja hozni a fiát a halálból. Ha ez esetleg sikerül neki, az megmagyarázná, hogyan élhet még jóval a TLH után is, amikor halottnak kellene lennie. Természetesen a másik lehetőség az, hogy valójában nem is halt meg.

És akkor még egy mondat a végére Magnustól, amit imádtam:
It would be ironic, Magnus thought, terribly and cruelly ironic, for one Herondale to be saved by love, and another Herondale damned by it.”

Hát, mindenesetre nagyon úgy tűnik, hogy ennek a Herondale-nak is lesznek nehézségei szerelmi téren, az biztos...


Nincsenek megjegyzések