Breaking News

Rendhagyó értékelés: Cassandra Clare - Maureen Johnson: The Rise of the Hotel Dumort (A Dumort Hotel felemelkedése)


Sziasztok!

Az Árnyvadász oldalra annak idején írtam véleményt néhány Bane krónikák novelláról. Nem pont olyan szemmel vizsgáltam őket, mint amilyen szemmel az itteni könyveket szoktam, nagyon sokszor inkább arra koncentráltam, hogy maga a történet és a belőle kiderülő részletek, apró információk hogyan kapcsolódnak a nagy egészbe - már nagy egész alatt az Árnyvadász krónikák világát értve.
Ezeket az értékeléseket annak idején csak az Árnyvadász oldalon tettem közzé, de most úgy döntöttem, itt is helye van. Viszont nem írom át őket, hogy jobban passzoljanak ehhez az oldalhoz, így egy az egyben abban a formában kerülnek fel ide, ahogyan annak idején a másik oldalamra. Fontos megjegyzés az is, hogy ezek a bejegyzések az angol olvasás után születtek, így ha idézet van benne magyarul, akkor az saját fordításom, nem pedig Kamper Gergely hivatalos fordítása.
Az is előfordulhat, hogy a megfigyeléseim ma már kicsit idejét múltak, a közben kiderült információk miatt.

Következzen a második ilyen véleményem, a The Rise of the Hotel Dumort c. novelláról!
(Az értékelést akkor írtam: 2013.08.24.)

Bane krónikák: The Rise of the Hotel Dumort


A 20-as években járunk, Magnus éppen New Yorkban él, egészen pontosan Manhattanben. Tombol a
jazzőrület, és igen, éppen szesztilalom van. Mi mással foglalhatná le magát Magnus, mint hogy egy bárt vezet, ahol természetesen folyik az illegális alkohol mindenhonnan.

A Bane krónikák előző két novellája közelebb vitt minket a nagy sorozatokhoz: az Árnyvadász történelem szempontjából fontos események zajlottak, felbukkantak régi ismerősök vagy azoknak ősei, illetve bevezetésre került az egyik későbbi trilógia, a TLH.

Ez a novella visszatér az első kettőhöz abban az értelemben, hogy nincs túl sok fontos utalás az Árnyvadász sorozatokra, egyszerűen csak Magnus hétköznapjait követhetjük egy új, izgalmas korban, egy új helyszínen.

Ahogy ezt már megszokhattuk a novelláktól, ebben is vannak vicces jelenetek, például Magnus reakciója, amikor rájuk törnek a rendőrök és keresik az alkoholt. Ami nagyon tetszett még, az az, hogy az Árnyvilágban is érzik, valami történik a mondén világban. Először csak sejtik, és van, aki komolyan sem veszi. Aztán bekövetkezik ugye a nagy gazdasági világválság. Életek omlanak össze, tömegesen követnek el öngyilkosságot, és ez mind benne van. A nagy gondtalanságból hirtelen a legnagyobb kétségbeesésbe zuhannak.

Tetszett Magnus reakciója a szituációra, mert egyrészt nagyon magnusos, másrészt egy halhatatlan tipikus reakciója: ezt is túl fogjuk élni, a világ megy tovább.

Szintén nagyon tetszett, hogy megismertünk egy újabb boszorkánymestert, aki eddig a legöregebb, akiről hallottunk, és nagyon fura figura. Igazából szívesen olvastam volna róla többet is, de gyanítom, már nem fogok.

De azért ebben is történtek olyan dolgok, amelyeknek jelentősége van. Egyrészt SPOILER!!! találkozunk Magnus apjával, és engem már majd megöl a kíváncsiság, hogy ki lehet az. SPOILER VÉGE

Másrészt történik egy dolog, ami a novella csattanóját adja, és nem tudok szabadulni az érzéstől, hogy Cassie ezt nem véletlenül írta bele a novellába, ennek bizony jelentősége lesz a Mennyei tűz városában.

És akkor most kifejtem az elméletem, viszont szólok, SPOILERES!
Szóval van az a bizonyos rész a végén, amikor kinyitják a kaput a Pandemoniumba. Cassie már pedzegette, hogy megismerünk egy másik világot a CoHF-ben, és nekem nagyon az az érzésem, hogy ez kapcsolatban lesz azzal. Magyarul: Magnus segítségével fognak majd egy másik világba menni, hiszen ő már tudja, hogyan lehet kaput nyitni. Ráadásul ha pont a Pandemonium lenne az, ahová mennek, akkor plusz érdekesség és szép keret lenne, ha Clary története a Pandemonium nevű klubban kezdődne, és a tényleges Pandemoniumban fejeződne be, mármint abban az értelemben, hogy az utolsó kötetben oda megy.
SPOILER VÉGE!!!

A novella kicsit előfutára a Csontvárosbeli Dumort Hotel jelenetnek is, mert itt derül ki, hogyan jutott abba a lepusztult állapotba.

Összességében nem volt rossz történet, de nekem a két előző azért sokkal jobban tetszett. Hiába, csak hiányoznak a Herondale-ek! :D

Nincsenek megjegyzések