Breaking News

Sarah Fine: Sanctum


Belépő a Pokolba
Sanctum

A blogturnéról



A Könyvmolyképző kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Sarah Fine Sanctum című regénye, Az Árnyékvilág Őrei sorozat első része. Ennek örömére a Blogturné Klub négy bátor bloggere átlép a Kapun egy olyan helyre, melyet beborít a sötétség, és hemzseg a lecsúszott teremtményektől. Ha bátornak érzed magad, tarts velünk, a sötét város nem a legrosszabb hely, ahova kerülhet az ember…

2015. január 23-tól egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Eredeti cím: Sanctum
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 408
Fordító: Mátics Róbert
ISBN: 9789633739921
Sorozat: Árnyékvilág Őrei 1.
Függővég: nem
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,04)
Megrendelési link
konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/sarah-fine-sanctum-6718?ap_id=DeszyEgy hete a tizenhét éves Lela Santos legjobb barátnője megölte magát. Ma, annak köszönhetően, hogy a búcsúztatási szertartás félrecsúszott, Lela a paradicsomban van, és egy óriási, elkerített várost néz a távolban – a poklot. Senki nem megy át saját jószántából az Öngyilkos Kapukon egy olyan helyre, amelyet beborít a sötétség, és hemzseg a lecsúszott teremtményektől. Lela azonban nem akárki, ő eldöntötte, hogy megmenti legjobb barátja lelkét, még akkor is, ha ezzel feláldozza örök síron túli életét.
Miközben Lela megpróbálja megtalálni Nadiát, elfogják az Őrök, ezek az óriási, nem éppen emberi lények, akik a város sötét, végtelen utcáin járőröznek. Túlságosan is emberi vezetőjük, Malachi minden tekintetben különbözik tőlük, egyet kivéve: halálos hatékonyságát. Amikor találkozik Lelával, Malachi saját tervet dolgoz ki: kijuttatni Lelát a városból, még akkor is, ha maga mögött kell hagynia Nadiát. Malachi tud valamit, amit Lela nem: a sötét város nem a legrosszabb hely, ahova kerülhet az ember, és mindent megtesz azért, hogy a lány elkerülje ezt a még rosszabb sorsot.



Véleményem

Amikor olvasni kezdtem a könyvet, rögtön teljesen egyértelművé vált, hogy olyan történetről van szó, amilyenről még nem olvastam. Lela élete közel sem csupa öröm és boldogság, sőt... Egész fiatalkora azzal telt, hogy pocsékabbnál pocsékabb helyeken és helyzetekben találta magát, például az egyik nevelőszülőnél, Ricknél, aki szexuálisan zaklatja a lányt. Mivel Lela nem lát más kiutat, öngyilkosságot kísérel meg, de megmentik. Viszont arra épp elég ez, hogy bepillantást nyerjen a Pokol egyik bugyrába: az Öngyilkos Kapuk nyitva állnak előtte. Lela hiába marad életben, hiába kerül egy sokkal jobb helyre és hiába szerez egy barátnőt, akiért tűzön-vízen átmenne, éjszaka az álmaiban még mindig kísérti a Pokol és egy rejtélyes alak hívogatja magához. Amikor a legjobb barátnője öngyilkosságot követ el, Lela látja álmában, mi történt a lánnyal. És amikor ő maga egy szerencsétlen balesetben szintén életét veszíti, hiába vár rá a Paradicsom, nem tudja elviselni, hogy a legjobb barátnőjének örökre szenvednie kelljen. Ő maga már tudja, hová kerülnek az öngyilkosok, úgy gondolja, fel van készülve arra, amit a túloldalon talál, így elhatározza, kimenti Nadiát, bármi áron.

Egy valamit gyorsan megtanul: nem bízhat senkiben. A járőrök azért akarják elkapni, mert nyilvánvalóan nem ott a helye. A Mazikinek pedig még náluk is veszélyesebbek, és még azt a kevéske lelket is kiszippantják az emberből, ami megmaradt nekik a Pokolban. Ráadásul nem csak Lela, hanem Nadia számára is a véget jelenthetik, főleg, mivel Juri kiszemelte magának a főhősnőnket.

Őszinte leszek, az ötletet imádom. Az, hogy van egy tökös főhősnőnk, aki a saját boldogságát is beáldozva bevonul a Pokolba, hogy kihozza a barátnőjét, zseniális. Ahogy majd a játékukban is látszódni fog, számtalan Pokolba vonulós történet volt már az irodalomban, és szerintem mindegyiknek van egy bája - az olyan fokú szeretet, amiért az ember nem csak az életét, hanem a síron túli boldogságát is kockáztatja, nem semmi. Viszont én itt őszintén szólva hiányoltam még egy kis mélységet. Alig kapunk néhány oldalt Nadia és Lela barátságáról, így nem mindig éreztem megalapozottnak ezt a fokú szeretetet. Megtudtam magamnak magyarázni, hogy miért kockáztat érte ennyi mindent Lela, de ezeket leginkább hozzá kellett gondolnom ahhoz a néhány oldalhoz. Sem Nadiát nincs időnk igazán megkedvelni a történet előtt, sem a barátságuk mélységét nincs időnk megérezni. Lela kitartását ennek ellenére szerettem, meg azt is, hogy harcra képes volt, küzdött egész végig, és néha kifejezetten találékonynak bizonyult, bár azért voltak gyengébb pillanatai is, amikor megmondtam volna neki, hogy kicsit gondolkozzon, mielőtt cselekszik.

Mindenesetre maga az alapötlet tetszett, és egyértelművé tette a célt, tudtuk, hogy merre kell haladnunk előre, és nyilvánvaló akadályokba is rögtön beleütköztünk. Nagyon tetszett a világ felépítése. Kifejezetten nyomasztó volt, hogy szinte az egész könyvet a Pokolban töltjük - nem tudunk örülni az ételek zamatának, nincsenek szép színek, nincsen szórakozás, csak a magukról nem tudó halottak, a fájdalom, a kilátástalanság és egy kvázi lehetetlen küldetés. 

Ezt a kilátástalanságot pezsdíti fel kicsit a szerelmi szál. Malachi, az őrök vezetője, aki már jó régen van a Pokolban. Kemény harcos és kemény férfi, de érezhetően nyitottabb és érzékenyebb, mint a legtöbb társa. A problémát sokáig az jelenti, hogy nem tudjuk, megbízhatunk-e benne. De minél többet ismertem meg Malachi múltjáról, annál jobban imádtam, kifejezetten érdekes és fájdalmas története van - ahogy arra számíthatunk is, hiszen mégis az öngyilkosok közé került ő is.

Nagyon szerettem néhány mellékszereplőt is - leginkább Anát, egy másik Őrt, illetve Raphaelt emelném ki. Nem akarok senkinek sem spoilerezni, úgyhogy nem ennék bele bővebben, hogy nekik milyen szerep jut, de Raphael például képes volt mosolyt csalni az arcomra a Pokol közepén. 

Ami a cselekmény többi részét illeti... Tetszett, ahogyan egyre többet megtudtunk a Mazikinekről, bár úgy érzem, ebbe még belefért volna egy kicsivel több. 

És mondanám azt, hogy az első pillanattól kezdve berántott a történet, de sajnos nem. Körülbelül 100 oldalt olvastam el úgy (az ebook példányom olyan 250 oldal körüli volt), amikor fontolgattam, hogy félbehagyom a könyvet. Sok volt az olvasnivalóm, ráadásul én álltam neki először a Blogturné Klubból, még tavaly, a könyv megjelenése előtt, így nem volt senki, aki biztatott volna, hogy folytassam, lesz ez még jobb is. Szerencsére lett, a 100-120. oldal környékén beindult a sztori, innentől kezdve jobban elkezdtek foglalkoztatni a szereplők és a kapcsolataik, illetve hajtott előre a kíváncsiság, hogy vajon sikerül-e kiszabadítani Nadiát, és mi lesz a szerelmi szállal. 

Szóval összességében azt tudnám mondani, hogy nem volt rossz a könyv, de azért nem szerettem teljesen maradéktalanul. Az alapötlet jó volt, a világban mászkálni kifejezetten érdekes volt, Lela sajnos néha idegesítő volt, de azért szerettem az elvihatottságát. Malachit viszont kifejezetten imádtam, meg a romantikus szál alakulását is. Akciót is kaptunk, bár azért a körmömet nem rágtam le az izgalomtól, és ami a jó hír, hogy érdekel, hogyan tovább a sorozatban. Nem mondom, hogy csúcsszuper a könyv, de azért ha az ember átrágja magát az elején, nem rossz történet. 

AJÁNLOM



Olvassatok bele a képre kattintva!

http://konyvmolykepzo.hu/reszlet/sanctum_reszlet.pdf?ap_id=Deszy



Blogturné extra - Részlet Malachi feljegyzéseiből

Figyelem! Malachi feljegyzése spoilereket tartalmaz!

Ébren van. Él. Az íze még mindig a számban.
Amikor meghallottam, épp visszajöttem az őrjáratból, és épp csak arra volt időm, hogy levegyem a vértem. Végigfutottam a folyosón, és épp mielőtt belöktem volna az ajtót, olyan mélységes félelem lett úrrá rajtam, ami visszarántott. 
Ez lehet a pillanat, amikor rájövök, ez az egész nem a valóság, gondoltam. A pillanat, amikor elárulja, hogy bolond voltam.
Úgyhogy bementem, láttam őt, ahogy felült az ágyában, a haja kócos és megzabolázhatatlan az arca körül, borostyán szemével engem méregetett.  És aztán hirtelen rájöttem, egyik pillanatról a másikra, hogy látnom kell azt a szempárt, látnom kellett, ahogy kinyitja a szemét, ami tele van kíváncsisággal és élettel. Olyan kemény volt a felismerés, hogy beleremegtem, ahogy leültem az ágya szélére. Összetört. Teljesen összezuhantam. A veszteségtől nem estem szét. De egy ilyen ajándéktól? Sírni kezdtem, először azóta, hogy... Fogalmam sincs, milyen rég. 
Először értetlennek látszott, de aztán nyilvánvaló lett, hogy fogalma sincs, milyen régen ment el. Úgy nézett ki, mint aki bocsánatot akar kérni, hogy miért, nem tudtam. De aztán azt mondta, hiányoztam neki, és megkérdezte, ő hiányzott-e nekem és a lehető legőszintébben válaszoltam neki.
Lela Santost megcsókolni semmihez sem hasonlított, amit valaha megtapasztaltam.
Nem mondtam el neki a Nadiával kapcsolatos félelmeim. Nem volt rá időm, és annyira elvesztem Lelában, hogy amúgy is alig emlékeztem Nadia nevére. De aztán megjelent Raphael, és bejelentette, hogy Emirt megölték a fal közelében. Vártam az embereimre, hogy felkészüljenek, de most már el kell indulnom velük az őrjáratra. Nehéz lesz koncentrálni, tudva, hogy Lela ébren fekszik és várja, hogy visszatérjek.

Forrás


Nyereményjáték

Pokolra szállni könnyű… vagy talán mégsem. Ennek ellenére, időről-időre mégis akadnak olyanok, akik nekivágnak az útnak. Lelához hasonlóan számtalan mitológiai-, könyves- és filmes hős próbálta már meg visszahozni valamely szerettét a pokolból. Hogy milyen sikerrel? Nos, az más történet.

A ti feladatok nem más, mint a megadott információk alapján kitalálni, kik lehetnek azok a bátor hősök, akik megkísérelték megmenteni szerelmüket vagy éppen édesanyjukat.
Ám a dolgotok még közel sem ér itt véget! Ha már tudjátok a nevüket, segítsetek nekik kitalálni, melyik úton induljanak el küldetésükre.
Ha Fortuna mellétek áll, segítségetek busásan megtérül, hisz tiétek lehet a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott Sanctum könyv egy példánya! Kalandra fel!

Feladat:
1) Az állomásokon található információk alapján fejtsétek meg a hős nevét, majd írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő mezőjébe.
2) A labirintusban bogozzátok ki, mely út vezeti el a hőst szerettéhez, és a helyes út számát szintén írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő mezőjébe. Tehát egy állomáson két mezőt is ki kell töltenetek!
3) Ahhoz, hogy tiétek lehessen a nyeremény, mind a három állomást teljesítenetek kell.
4) A kiadó csak Magyarország  területén belül postáz!
5) Ha a nyertes nem jelentkezik 72 órán belül, automatikusan új nyertest sorsolunk helyette.


A mai feladvány:

A hősről:
- félisten
- apja a három nagy görög istenség egyike
- történetéből könyv és film is készült
- a víz jótékonyan hat rá, meggyógyítja sérüléseit

Megmentendő személy:
- édesanyja



a Rafflecopter giveaway

 
A blogturné menetrendje

01.23. - Deszy könyvajánlója
01.26. - Dreamworld
01.29. - Könyvszeretet
01.31. - Tekla könyvei 

Nincsenek megjegyzések