Breaking News

CJ Roberts: Captive in the Dark – Fogoly a sötétben


Rosszul voltam a könyvtől
Fogoly a sötétben

Eredeti cím: Captive in the Dark
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám:
Fordító: Sándor Alexandra Valéria
ISBN: 9789633738719
Sorozat: Fogoly a sötétben 1.
Függővég: so-so
Bechdel-teszt: megbukott
Moly link
Goodreads link (4,08)
Megrendelési link
Caleb olyan ember, akit csak a bosszú érdekel. Amióta egy hatalomra éhes gengszter kiskorában elrabolta, majd eladta rabszolgának, másra sem tud gondolni – kizárólag a revans foglalkoztatja. Tizenkét évre merült el az élvezeti célból tartott rabszolgák világában, az egyedüli felelősnek tartott férfit keresve. A szenvedését okozó építész végül előkerült: a személyi igazolványa új volt, a személyisége azonban a régi maradt. Ha Caleb elég közel akar kerülni a céljához, muszáj azzá vállalnia, amit gyűlöl. Elrabol egy gyönyörű lányt, hogy azzá tegye, ami ő maga volt egykoron.

Véleményem

18 éven felülieknek!!!

A legjobb, amit a könyvről a magam részéről elmondhatok, hogy tökös és hogy olyan heves érzelmeket váltott ki belőlem, mint könyv már nagyon régen. A rossz hír, hogy ezek inkább negatívak voltak, mint pozitívak. Bár nyilvánvalóan egy olyan könyvről van szó, ami nagyon-nagyon-nagyon megosztó. Amikor elolvastam a könyvet, kiléptem a turnéjából, és nagyon kampányoltam érte, hogy a turné 18-as karikát kapjon. És akkor egy nagyon érdekes beszélgetés kezdődött a Blogturné Klub zárt csoportjában, ami egy-két napon keresztül tartott. A könyv senkit sem hagyott hidegen, de a véleményeink nagyon különbözőek voltak. Bár az biztos, hogy a beszélgetés sok BTK tag érdeklődését felkeltette, egyszerűen kíváncsivá tette őket, hogy vajon mi az, amin mi ennyit vitázunk. Talán a blogturnék történetének egyik legmegosztóbb könyve ez, legalábbis eddig.

Nos, ha le kellene írnom, milyen érzéseket váltott ki belőlem ennek a történetnek az olvasása, az nagyon egyszerű lenne: értetlenség, undor és düh.  És mielőtt megkapom, hogy minek olvasom, ha gondom van az erotikus történetekkel meg a BDSM-mel, jelentem, nem. Sok erotikus történetet szeretek, és BDSM-ben is olvastam már olyat, ami tetszett. (És nem A szürke ötven árnyalatára gondolok, bár én azt is szeretem.)

Aki azt gondolja, hogy ez a könyv egy BDSM romantikus történet, azt muszáj figyelmeztetnem, nem az. Legalábbis szerintem nem az. És akkor ezen a ponton szeretnék mindenkit emlékeztetni, hogy a véleményem nagyon is szubjektív, nem tudok elvonatkoztatni az érzéseimtől.

A Fogoly a sötétben egy nemi erőszak és egy ebből kibontakozó beteg szerelmi viszony (nagy eséllyel egy jó nagy adag Stockholm-szindrómával) nagyon hosszú leírása. Komolyan, olvastam én már nemi erőszakot, de ez konkrétan vagy száz oldalon keresztül zajlik. Olyan, mintha köröznének körülöttünk a keselyűk, mindig csak egy darabot kitépve, mintha csak előkészítenék a nagy lakomát.

Adott nekünk a férfi főszereplőnk, Caleb, aki elrabolja a női főszereplőt. És amikor elrablásról írok, akkor nem arra gondolok, hogy elrabolja a szívét, hanem konkrétan elkábítja, aztán a csaj következőleg egy sötét szobában ébred Mexikóban. Így indul egy szép szerelmi viszony, nem igaz? Ó, milyen romantikus.

És nem is lenne még csak ezzel sem gond. Mármint... persze, nyilvánvalóan gond van vele, szörnyű, de ha csak szimplán arról szólna a történet, hogy bemutassa, ilyen szörnyűségek megesnek, azt mondanám, oké. Mert akkor csak simán undorodnék attól, ami történik. De! 
Caleb nem magának rabolta el a lányt, hanem szexrabszolgát akar belőle nevelni, ilyenformán pedig mindenféle eszközzel igyekszik megtörni a lelkét. Csúsznia-másznia kell a férfi előtt, könyörögni az ételéért, megverik, kiláncolják, amit el tudtok képzelni, van itt minden. Na igen, ha az lenne a könyv célja, hogy elborzadjak azon, milyen borzalmak történhetnek meg, és undort akarna kelteni, akkor a dolgot már ki is pipálhatnánk.

Ám itt lép be a képbe a düh. Ugyanis a könyv mindannak a szörnyűségnek ellenére el akarja hitetni, hogy ő egy szerelem története. Az egész Caleb-Livvie kapcsolatot elkezdi romantizálni - bizonyos jelenetekben a férfi vonzó, a könyv végére pedig már határozottan el akarja velünk hitetni, hogy sajnálnunk kellene Caleböt, és ő valójában egy szegény, megtört szereplő, aki csak amiatt a sok szörnyűség miatt cselekszik, ami vele történt. Ami kétségtelenül igaz, az is borzasztó, amit neki át kellett élnie - ám ez még nem igazolja, amit a könyv jelenében tesz, nem ad neki felmentést. 

Az, hogy az erotikus könyvekben a szereplők defektességét valami múltbeli trauma igazolja, meglehetősen gyakori. Utálom, hogy ezt a példát kell hoznom, de benne van úgyis a levegőben most a film miatt - Christian Greynél a gyerekkori trauma és egy tinikori defektes kapcsolat hozta magával a dominancia igényét. Lehet fejtegetni, hogy milyen elcseszett kapcsolatról szól az a trilógia, de legalább egy valamit elmondhatunk: Ana maga dönt. 

A Fogoly a sötétben nem ilyen. Szépíthetjük bármelyik oldalról, előhozakodhatunk azzal, hogy Livvie élete már előtte sem volt túl szép, meg azzal, hogy Calebnek a pokol hét bugyrában telt a gyerekkora és bosszúra szomjazik - az még nem változtat azon, hogy erővel rabolta el a lányt, és kényszeríti dolgokra. Jó alap lenne ez - ha nem akarná az írónő mindezt igazolni azzal, hogy tulajdonképpen Livvie-nek mégis csak tetszik, amit Caleb vele tesz, mert hát olyan jóképű és ó, vajh, mi történhetett vele, amiért ilyen lett...

És ne feledjük! Mindezt annak árnyékában, hogy épp egy "nevelőtáborban" vagyunk, ahol Caleb kiképzni a szexrabszolgákat a piacra... 

Szóval egyrészt azt akarja a könyv, hogy szörnyű legyen és fájjon olvasni - és ez nagyon jól működik is. Tényleg jól lefesti a regényt, hogy ilyen borzalmak bizony még a mai, modern világban is előfordulnak, és talán észre sem vesszük. Hallunk ilyesmikről a hírekben, hogy lányokat rabolnak és adnak el, hogy pedofilok kiskorúakat zaklatnak, hogy bizonyos helyeken tárgyiasítják a nőket. És ez még jó is lehetett volna - egy megrázó regény, és igen, működött volna. Viszont szerintem bűn volt beletenni a romantikus szálat, mert ettől valahogy az egész hangsúly áttevődött, és igen, ez már tényleg olyan kapcsolat, ami ellen a feministák kapálózhatnak - én is azt teszem. Mert igen, ez a kapcsolat beteg.

Nem akarok belemenni ennél jobban a részletekbe, akit ezután érdekel a történet, az úgyis elolvassa, a többieket pedig nem szeretném velük terhelni. Számomra a könyv elborzasztó volt, és minden szinten mondom: szigorúan 18 éven felüliek álljanak neki, ez nem A szürke ötven árnyalata, amit mindenki szabadon kapkod a kezébe a romantikus szál miatt és nem egy kis történelmi romantikus egy-két erotikus jelenettel. Ez egy kemény könyv.

CSAK MAZOCHISTÁKNAK


Olvassatok bele a könyvbe a képre kattintva!

konyvmolykepzo.hu/reszlet/fogoly_a_sotetben_reszlet.pdf?ap_id=Deszy

Nincsenek megjegyzések