Breaking News

Scott Spencer: Végtelen szerelem


Nem egy szimpla romantikus sztori
Végtelen szerelem

A blogturnéról



Scott Spencer regénye először jelenik meg magyarul az Európa Kiadó gondozásában. A két szerelmes fiatal története már bejárta a világot, 2 film is készült a mindent elsöprő szerelmükről, amik tragédiákkal, elválással, vágyakozással, sóvárgással, bizonytalanságokkal, megszállott és tiltott gondolatokkal, érzelmi hullámvölgyekkel tarkított. Bár Jade és David története a 60-as évek Amerikájában játszódik, de a mai korban élő olvasóknak is rengeteg elgondolkodnivalót ad.
Kövesd velünk a Blogturnét, ismerd meg David és Jade érzéseit, és a kettőjük utazása végén te is megnyerheted Scott Spencer klasszikussá vált szerelmi történetét, azaz a Végtelen szerelem című könyvet.

Eredeti cím: Endless Love
Kiadó: Európa
Oldalszám: 488
Fordító: Borbás Mária
ISBN: 9789630799218
Sorozat: -
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,51)
Megrendelési link
„Tizenhét éves voltam, szívem legsürgetőbb parancsainak hű követője, amikor letértem a mindennapi élet ösvényéről, s egyetlen pillanat alatt leromboltam mindent, amit szeretek.” Így kezdődik David és Jade, két kamasz mindent felemésztő, érzéki szerelmének tragikus története. A hatvanas évek Amerikájában járunk. Jade szabad szellemű szülei nem bánják, ha lányuk korán kezdi a nemi életet, de amikor a fiatalok olyannyira egymásba feledkeznek, hogy senki és semmi mással nem foglalkoznak, Jade apja kitiltja Davidet a házból. David ekkor kétségbeesésében arról kezd ábrándozni, hogy mekkora szeretettel és hálával fogadják majd vissza, ha megmenti a családot valamilyen szörnyűségtől…
Ami ezután következik, az maga a legsötétebb rémálom, névtelen telefonhívásokkal, őrült levelekkel és szörnyű következményekkel, David számára ugyanis a Jade iránt érzett szerelme immár valóságosabb, mint bármilyen egyéb világ, valóságosabb, mint az idő és mint a halál.

A Végtelen szerelem társadalmi és politikai témákban bővelkedő, sok rétegű regény, immár klasszikusnak számító irodalmi csemege, amelyben a szerelem és megszállott keresésének ürügyén a lélek sötét mélységei tárulnak föl az Olvasó előtt.

Véleményem

A Végtelen szerelem történettel először a legújabb adaptáció kapcsán találkoztam. Nem is tudtam volna elkerülni, mindenhonnan Alex Pettyfer képe figyelt rám az interneten, és végül be is adtam a derekamat és megnéztem a filmet. Egy olyan igazi, örök szerelemmel szeretlek típusú romantikus film az két fiatalról, akiknek a körülményei nem feltétlenül kedveznek a szerelmüknek, ennek ellenére ők mégis megküzdenek érte. Minden nehézség ellenére azonban a film kedves volt. Romantikus történet, nehezebb elemekkel, de még mindig "csak" egy romantikus történet.

Amikor a könyvvel kerültem kapcsolatba, elég hamar egyértelművé tették számomra, hogy nagyon ne arra számítsak, mint amit ez a bizonyos új adaptáció sugall. (A régit nem láttam, arról nem tudok nyilatkozni.) Mindenféle szempontból súlyosabb történetnek tűnt, mint a film, és valóban az is volt. És őszinte leszek: sokkal-sokkal súlyosabb és lassabb és nyomasztóbb volt, mint amire számítottam. Szóval első jó tanács: ne a film alapján ítélj, mert ha arra számítasz, amit a filmtől kaptál, akkor keservesen csalódni fogsz.

Ez már a nyitójelenetben is egyértelművé válik. Visszaemlékezéssel indítunk ugyanis, David már felnőtt férfi, és már távolról - legalábbis időben - emlékezik vissza arra, mi is történt vele valamikor régen, amikor a Jade-del való szerelme mindent megváltoztatott az életében. És amikor azt írom, hogy mindent megváltoztatott, akkor az nem barokkos túlzás, mint ahogy egy rózsaszín romantikus történettől várnánk. David szerelme már az őrület határát súrolta és olyan dolgokra vette rá, amelyek nyilvánvalóan nem normálisak. Rögtön a történet elején a dolgokat beindító cselekedet: David tüzet gyújt Jade-ék teraszán azzal a szándékkal, hogy majd mintegy véletlenül arra járva majd ő menthesse meg a családot, ezzel kiérdemelve, hogy Jade a szakítás után újra vele akarjon lenni. Arra nem számít, hogy a tűz gyorsabban terjed, mint gondolta, a család pedig éppen LSD-zett, így nem igazán vannak tudatában a veszélynek. 
Itt rögtön egyértelművé válik jó néhány dolog: nem egy tiniszerelem sztoriját ismerjük meg, legalábbis nem abban az értelemben, ahogy a filmben. És David valóban őrületes tette és a család közös drogozása - az egyéb apróságokkal, amelyeket David elmesél - egyértelműsíti, hogy nem egy szokványos love storyval állunk szemben. 

Ki merem jelenteni, hogy ebben a történetben senki sem teljesen egészséges mentálisan. Jade szülei, akik meglehetősen szabadosak, ha gyereknevelésről van szó, például Ann-nel, az anyával, és a kényszerrel, hogy sikeres írónő legyen. Így mondhatjuk, bármilyen őrület is kerítette hatalmába Davidet, azért senki sem volt teljesen normális - legalábbis számomra mindenkinél megfigyelhető volt valami szélsőség. 

Az élen persze David áll, aki bevallja tettét és börtön helyett egy pszichiátriai intézetbe kerül. Eltiltják nem csak Jade-től, de az egész családjától is, hiszen ők voltak az őrület kiváltói, és nyilvánvaló, hogy David egyrészt veszélyes rájuk, másrészt ártana magának azzal, ha tovább táplálná magában a megszállottságot. Viszont az érzelmeken nem olyan könnyű uralkodni, és számunkra végig nyilvánvaló az, hogy David beteges szerelme nem múlhat el csak úgy egyszerűen, egy csettintésre, de még a hosszú kezelés sem segíthet. Hiszen olvastuk a regény nyitányát. Érezzük, hogy ha nem is olyan módon, amit elfogadható szerelemnek tart a társadalom, David egyszerűen képtelen kiheverni azt, ami vele történt akkor régen. Innentől kezdve pedig nincs megállás, Daviddel együtt haladunk végig a kezelések hosszú során, és mindazon, amit amiatt kellett kiállnia, hogy beleszeretett Jade-be. 

Őszinte leszek: félelmetesen nehéz volt David fejében lenni. Egyrészt azért, mert a tetteitől már rögtön a történet elején valahogy... távol éreztem magam. Olvasás közben az ember a szerelemmel meglehetősen könnyen tud azonosulni - olyasmi ez, amit átéltünk, vagy ha nem, át akarjuk élni, és hinni akarunk benne. Viszont rögtön az elején nyilvánvalóvá válik, hogy David és Jade szerelme pusztító, nem egészséges, innentől kezdve pedig végigélni a jó pillanatokat és a nehéz pillanatokat ezzel a tudattal nagyon nehéz. Éppúgy őrlődünk, ahogyan David teszi, miközben tudjuk, hogy nem jó, ami történik, kiút mégsincs. A történet lassú és nyomasztó, pontosan ezért - mert nyilvánvalóan nem látjuk a fényt az alagút végén. Persze, vágyhat a szívünk a happy endre - de teljesen egyértelmű, hogy ez az opció nem létezik. Valóban akarhatjuk, hogy Jade és David együtt legyenek, amikor nyilvánvalóan tönkretette őket és ez csak még rosszabb lenne? Egyáltalán ez jelentené-e számukra a boldog befejezést, vagy az, ha továbblépnének? Tovább lehet-e lépni egy ilyen mélyen a lélekbe ivódott szerelemből, ami annyi mindent hozott magával - még ha szörnyűségeket is. 

Mindenesetre míg a filmben David egy szimpatikus, szerelméért harcoló fiú, addig a könyvben ez közel sem olyan egyértelmű. Egyszerűen nehéz szimpatikusnak találni. Mindeközben végig sajnálat, szánalom volt bennem iránta, mert nyilvánvalóan nem egészséges. De a tettei...

Ehhez kapcsolódóan a stílus tovább mélyíti a regény megrázó mivoltát. David sokszor meglehetősen nyers, olyan természetességgel ír bizonyos dolgokról - például az intézetben uralkodó körülményekről, a szexről, az érzelmeiről -, hogy pont ettől a nyersességtől lesz húsbavágó az egész. Az olvasó szeme kitágul, elborzad, de olvas tovább, mert hát mi lehet ennek az egésznek a végén? 

A könyv hosszú és nyomasztó, tele leírásokkal, fájdalommal és kétségbeeséssel, miközben nagyon könnyű lenne első pillantásra a cím, a tartalom és a finoman szólva is szabadon kezelt adaptáció után azt gondolnunk, egy romantikus történetet kapunk. De ez a regény inkább az, ami mögötte van. Romantikusnak tűnhet az a kitartás és elszántság, amivel David harcol a szerelméért - de ha mögé látunk, ha meglátjuk, mi történik a lángoló szerelem után, az már fájdalmas. Megint csak eszembe jutott a gondolat, amit először a Rómeó és Júliával kapcsolatban ültetett belém a magyar tanárom. Lángoló tiniszerelem az, és kellett a halál, mert a tetőponton ért véget a történet. És a legtöbb romantikus történettel így van ez. A szereplők legyőzik az akadályokat, egymásra találnak, tombol a szerelem és... legördül a függöny, következik a stáblista, vagy elfogynak a lapok. Senki sem tudja, mi van akkor, ha újabb problémák jönnek, ha a szerelem elfogy vagy épp megszállottság lesz belőle, mint Davidnél. 

Na, ez a könyv a borzalmas példája annak, hogy mi lehet mögötte, ha az egész kapcsolat önromboló és egészségtelen. David története lehet a vége - még ha meglehetősen szélsőséges eset is az övé. 


Olvassatok bele a képre kattintva!

http://www.europakiado.hu/Content/Media/Spencer_Vegtelen_szerelem.pdf


Blogturné extra - Az íróról

Scott Spencer 1945-ben született amerikai író, aki mostanáig 11 regényt írt. Bestseller szerző, és műveit a kritikusok is elismerték, mind a Végtelen szerelem c. regényét, mind a Papírhajót jelölték a National Book Awardra. A Végtelen szerelemből és egy másik regényéből, a Waking the Deadből film is készült. 

Az írás mellett tanít is, többek között professzor volt a Columbia Egyetemen és az Iowai Egyetemen is. Újságíróként is dolgozott, cikkei jelentek meg többek között a The New York Times-ban, a The New Yorkerben, a Harpers Magazine-ban, a GQ-ban, a The Oprah Magazine-ban és rendszeresen ír a Rolling Stone-nak is.  

Nyereményjáték

Jade és David megismerkedése, majd a körülöttük történő események láncolata nagyon sokrétű és néhány helyen tragikusnak is mondható . Szerelmük bármennyire is tiszta, és egyedülálló mégis sötét örvénybe húzza őket. Főleg Davidet. Az ilyen tragikus szerelmekből az irodalomban sokszor volt már példa. A nyereményjátékban ezekre a párosokra keressük a választ.

A te feladatod lesz kitalálni, hogy a turné egyes állomásain a leírásokban rejtő híres szerelmes párok neveit, majd beírnod a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, és a turné végén ha mindegyik párost kitaláltad, neked is esélyed van megnyerni a Végtelen szerelem című könyvet.

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! Amennyiben a nyertes 72 órán belül nem válaszol a sorsolás után kiküldött értesítő emailre, úgy új nyertest sorsolunk!

A mai feladvány:

Az általam választott páros történetében az az igazán gyönyörű, hogy valóban megtörtént - a szerelmesek éltek és lélegeztek.
A fiatal királynő élettel teli, vidám lány volt, aki imádott rajzolni és festeni, mint sok már korabeli lány akkoriban. De az ő vállára sokkal nagyobb teher nehezedett, amikor alig 18 évesen királynőként a fél világ sorsáért kellett felelnie. A hajadon királynő mellé mindenki férjet akart keríteni - hisz egy fiatal lány mégsem uralkodhat egyedül! Ez persze nem tetszett neki, végül aztán 21 évesen mégis házasságot ajánlott unokatestvérének - hiszen a királynő kezét senki sem kérhette meg az etikett szerint. Az esküvőről írt naplóbejegyzéséből már süt szeretete és rajongása férje iránt, élete legboldogabb napjaként emlegeti.
Bár a férfi eleinte nem volt túl népszerű német származása miatt, később mindenki becsülni és szeretni kezdte őszinteségéért, intelligenciájáért és a családja iránt mutatott odaadásáért. 
A királynő mélyen szerette férjét, mindig számított a férfi tanácsaira. A párnak 9 gyermeke született, és amikor a férfi idejekorán meghalt, a királynőt mélyen lesúlytotta a veszteség. Három évig nem is mutatkozott nyilvános eseményen és egészen élete végéig gyászruhát viselt. Azt mondják, korábbi szokásához híven minden reggel kikészítette férje ruháját. 
Szerelmükről számtalan könyv íródott és film készült, azon kevés uralkodópáros sorába tartoznak, akik legendásan szerették egymást. 

a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje

Február 2 - Zakkant olvas
Február 4 - Kelly Lupi olvas
Február 6 - CBooks
Február 8 - Deszy Könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések