Breaking News

Alan Snow: A vaszoknis ember


A furcsa mese folytatódik
A vaszoknis ember

A blogturnéról



A Kolibri kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Alan Snow: A vaszoknis ember című regénye, a Doboztrollok sorozat második része. Ennek örömére a Blogturné Klub három bloggere továbbkíséri Sajthida város lakóinak kalamajkával és titkokkal teli életét, melyben Arthur veszélyes feladatra vállalkozik.

2015. március 13-tól egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!

Kiadó: Kolibri
Oldalszám: 208
Fordító: Pék Zoltán
ISBN: 9786155234545
Sorozat: Doboztrollok 2.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: megbukott
Moly link
Megrendelési link 
Arthur és kalóz barátai nekivágnak, hogy kiszabadítsák a William otthonából elrabolt doboztrollokat és káposztafejet. Eközben minden erejükkel azon vannak, hogy megakadályozzák Suvasz ördögi tervét. De vajon bemerészkednek a baljóslatú Sajtpalotába is? Ha igen, vajon mit – és kit – találnak ott? És miféle alak az, aki vasból készült zoknit hord?

Véleményem

Tovább folytatódik Sajthida története!

Komolyan mondom, el se hiszitek, mennyire örültem, amikor kiderült, hogy a Doboztrollok második részével is turnézni fogunk. Rettentően vártam, a könyvben mi fog kisülni a sztoriból – ugyanis az első könyv olvasása óta már a filmet is megnéztem, és nyilvánvaló eltéréseket lehetett felfedezni a világot és a történetet illetően is. Fúrta az oldalamat, mi van azokkal a lényekkel, amelyek kimaradtak az adaptációból és pontosan hogyan függ majd össze a könyvben múlt és jelen.
Szerencsére nem kellett csalódnom, bár azért akkora meglepetések sem értek, mint az első rész olvasása közben. (Ott azért egy pillanatra megleptek a nyargalászó sajtgurigák és a sajtvadászok, ezt be kell vallanom.) Visszatérünk oda, ahol az első részt hagytuk, és lyukas agyam nagy örömére szerencsére egy kis visszaemlékezést is kapunk arra vonatkozólag, hogy mi is történt az első részben. (Igen, pont elég ahhoz, hogy visszajöjjön az első rész hangulata és már ebben elmerülve tudjunk elmerülni újra a világban.)

A küldetés most nem kisebb, mint kiszabadítani a barátokat a gonosz karmai közül, illetve csak kell kezdeni valamit az Alantvilágot elárasztó vízzel is. Arthurt persze nem kell félteni, megint beleveti magát a dolgok sűrűjébe - előkerül a repülőmasina is az első részből, aminek én személy szerint rettenetesen örültem. 

Imádom, hogy a szerző behozta nekünk a Mosoda szálat - odavagyok a mosodapatkányokért, minden egyes megszólalásukat imádtam most is, szívesen merülnék el még jobban a világukban, de már annak is örülök, hogy ennyire részei lettek Arthur sztorijának, mert így biztosan kapunk még belőlük. Mellettük felbukkantak ebben a részben végre a nyúlasszonyok is, jót mosolyogtam, mennyire logikus, hogyan lettek nyúlasszonyok - csak egy felnőtt lehet olyan ostoba, hogy nem jön rá rögtön. :)

Mellettük kiemelném még mindig a sztori főgonoszát. Suvasz úgy tud ördögi lenne ebben a mesében, hogy eközben vicces is. Nem szeretnék spoilerezni (bár talán a film miatt nem is teszem, meg egyébként is eddigre már mindenki sejti, mi történik), mindenesetre Madame Frufru zseniális, akárhányszor meglátok róla egy illusztrációt, rám tör a heveny röhögőgörcs, amiből csak igen nehezen tudok kikeveredni. Ezúttal ugyan nem szerepelt teljes valójában, de egy-egy darabkája csak felbukkant. (A turkálós jelenetet imádtam. Bizony, az ember sose tudhatja, mi rejtőzik valakinek a fiókjaiban.) És ha már szóba került Madame Frufru képe, az illusztrációk még mindig zseniálisak - nagyon egyediek és tökéletesen passzolnak a történet hangulatához.

Suvasz mellett pedig nem mehetek el szó nélkül a címadó vaszoknis ember mellett sem. Kellően őrültnek tűnik már most is, de szerintem lesz ez még jobb is a harmadik részben. Például lesz a történetben egy fonalgombolyag, amit azzal művelt... 
Azt már tudjuk, hogy több rejlik benne, mint amit elsőre gondolnánk (akik látták a filmet, még inkább), de komolyan nagyon gonosz dolog volt Alan Snowtól, hogy pont ott fejezte be a második kötetet, ahol. 

Ugyanis a nagy kérdőjelek megválaszolása még mindig várat magára - jól szórakozunk Arthur kalandjain, nevetünk a lehetetlen szituciókon, de a nagy robbanás a harmadik részre marad. A kérdőjelek megválaszolása, a nagy rejtélyek kitalálása, a gondok megoldása - ezek mind a nagy fináléra maradnak. Sőt, ha őszinte akarok lenni, csak még több kérdésem lett, mint amennyi az első rész végén volt. Az író ezt nem is nagyon rejti véka alá, az elején megkaptuk a visszaemlékezést, a sztori végén - csak hogy meglegyen a keret - pedig egy sor kérdést kapunk, persze válasz nélkül. Azok megmaradnak a harmadik részre. És tényleg alig várom, hogy mindenre választ kapjak. Szerintem a gyerekek is kapkodnak majd a folytatásért, ezért ki teheti, rögtön szerezze be a harmadik részt is. De tényleg. 

AJÁNLOM

Blogturné extra 

Extrának ezúttal néhány színezőt hoztam, ki lehet őket nyomtatni, a kicsik biztos élvezni fogják, ráadásul egy-egy remekmű többféle színverzióban is elkészíthető. :)

Az egyes képekre kattintva bejön a hozzá tartozó pdf fájl, amit lehet rögtön nyomtatni. 

http://www.here-be-monsters.com/flash/pdfs/arthurOnRoof.pdf

http://www.here-be-monsters.com/flash/pdfs/arthurAndFriends.pdf

http://www.here-be-monsters.com/flash/pdfs/ratbridgeNauticalLaundry.pdf

http://www.here-be-monsters.com/flash/pdfs/shop.pdf

http://www.here-be-monsters.com/flash/pdfs/madameFroufrou.pdf

http://www.here-be-monsters.com/flash/pdfs/wetDryDock.pdf



Nyereményjáték

Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a Johnson-féle rendszertan-, és a Doboztrollok világának különleges teremtményeit.
Nincs más dolgotok, mint az állomásokon található rövid ismertetők alapján kitalálni, mely lény(ek)re gondoltunk, és a helyes megfejtést beírni a rafflecopter megfelelő sorába.
Ha mind a három állomást sikerült megfejteni, esélyetek nyílik megnyerni a Doboztrollok második részét, A vaszoknis ember című meseregényt, a Kolibri kiadó felajánlásának hála.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! Amennyiben a nyertes 72 órán belül nem válaszol a sorsolás után kiküldött értesítő emailre, úgy új nyertest sorsolunk!

“A Vad Angol …. mocsárban élnek. Ideges teremtmények, éjjelente legelnek a mezőkön és az erdőkben. Meglehetősen buták, és minden váratlan eseménytől megrémülnek. Könnyű prédául szolgálnak a vadászoknak, mivel egyszerűbb elkapni őket, mint egy döglött birkát.”

a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje

03.13. - Deszy könyvajánlója
03.16. - Dreamworld
03.19. - Kelly Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések