Breaking News

Shannon Hale: A Mesehősök Végzetkönyve


Szupervicces mesefeldolgozás!
A Mesehősök Végzetkönyve

A blogturnéról


Ki ne akarná megismerni a mesehősök gyermekeit? Itt az alkalom, hogy a Móra Könyvkiadó jóvoltából belepillantsunk a híres utódok középiskolai életébe az Ever After High sorozatban. Vajon az összes tini korú csemete elfogadja a neki szánt sorsot, vagy esetleg fellázad a már megírt története ellen? Megtudhatjuk A mesehősök végzetkönyve segítségével, amely az első regény a sorozatban. Tartsatok a Blogturné Klub öt bloggerével és fejtsétek meg az állomások feladványait! A sorozat első két megjelent részét mutatjuk be az olvasóknak összesen tíz állomáson keresztül.

Eredeti cím: The Storybook of Legends
Kiadó: Móra
Oldalszám: 320
Fordító: Bottka Sándor Mátyás
ISBN: 9789631197532
Sorozat: Ever After High 1.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,04)
Megrendelési link
Az Ever After High varázslatos gimi! Itt készülnek fel a híres mesehősök tini gyermekei arra, hogy beteljesítsék előre elrendelt végzetüket, és átvegyék szüleik helyét a mesékben. Belőlük lesz majd a következő Hófehérke, Daliás Herceg vagy éppen Gonosz Királynő – akár tetszik, akár nem. Az örökség napján ugyanis ünnepélyesen el kell fogadniuk a Mesehősök Végzetkönyvében megírt sorsukat, és mindenki tudja, hogy aki ezzel szembeszegül, annak örökre eltűnik a meséje.
A Gonosz Királynő lánya, Raven Queen is hamarosan anyja nyomdokaiba lép, de éppen a kellő rosszindulat hiányzik belőle. Mi lenne, ha átírná élete meséjét?
Az előkelő Apple White a vidék legszebb lánya. Gondosan eltervezte, hogyan él majd boldogan, amíg meg nem hal, de ehhez el kell fogadnia Raventől a mérgezett almát, ahogyan a mese szól.
Ám ha Raven nem írja alá a Mesehősök Végzetkönyvét, mindkettejük számára…
ITT A VÉGE, DE EL NE FUSS VÉLE!

Véleményem

Mindenféle előzetes tudás nélkül vágtam neki ennek a könyvnek. Tudtam, hogy van belőle valamilyen adaptáció és hallottam róla, hogy népszerű, de ebben ki is merült minden tudásom. Illetve még annyit tudtam, hogy Shannon Hale volt a szerzője az Austenlandnek is, de mivel az egy felnőtt regény, így nem mertem nagy következtetéseket levonni abból a könyvből az Ever After Highra nézve. 

De tudjátok mit? Rettentően élveztem! Nyilvánvalóan nálam jóval fiatalabbaknak szánták a könyvet, valahol middle grade és young adult határán mozog, inkább még a middle grade-hez közelebb. Magát a történetet és a világ alapjait viszonylag könnyen össze lehetne foglalni.

Adott nekünk az Ever After High, amelyet Milton Grimm vezet. A cél, hogy a mesehősök leszármazottait felkészítsék arra, hogy amint eljön az idő, átvegyék szüleik szerepét, és újraéljék azok történetét. A Mesehősök Végzetkönyvében szerepel minden egyes mese, és az Ever After High második éveseinek ünnepélyes ceremónia keretében kell aláírni sorsukat. Egészen addig nincs is probléma, amíg a mese jó oldalán állsz - mint ahogy például Apple White, Hófehérke lány. Apple-t egész életében annak a biztos tudatban a békessége vette körül, hogy őrá bizony happy end vár. Persze, menekülnie kell majd a Gonosz Királynő elől, aki ki akarja majd vágatni a szívét, aztán ott a mérgezett alma, de a lényeg, hogy a végén jön majd a hercege és boldogan élhetnek, amíg meg nem halnak. Melyik kislány ne vágyna erre? De amikor az ember a másik oldalon áll, rögtön egészen más értelmet nyer a végzet. Képzeld el, hogy a Gonosz Királynő lánya vagy, és bizony, nem születtél gonosznak. Hiába akarsz barátkozni, hiába lehet kenyérre kenni, tudod, hogy ha aláírod a könyvet, gonosz leszel és ölni fogsz - olyanokat, akikkel előtte lehet, hogy épp barátok voltatok. No igen, így már látszik, mi itt a probléma, ugye? 

Az ebben a történetben a nagyon érdekes, hogy mese, mégis nagyon sokszor az járt a fejemben, hogy tulajdonképpen egy nagyon fiataloknak íródott disztópiában járok. Mindenkinek előre eldöntetett a sorsa, nem alakíthatja azt ő maga, egy felsőbb hatalom mindent megtesz, hogy a szereplők a szabályrendszer keretei között maradjanak. Miközben ha valaki egy pillanatra megáll, akkor tulajdonképpen nem is olyan biztos, hogy miért ezek a szabályok és mi történik valójában, ha valaki nem követi őket vakon. 
Mindeemellett azért a mesei elemek és a töménytelen humorforrás, valamint az egész stílus gondoskodik róla, hogy ne érezzük az "elnyomó rendszert" nyomasztónak. 

Na de vissza a sztorihoz! Raven, a Gonosz Királynő lánya nem akarja aláírni a könyvet, Apple pedig mindent megtesz, hogy a meséjük egyenesen haladhasson a helyes úton. Ebben az a különösen érdekes, hogy nem csak az érdekeik ütköznek, hanem nagyon furcsa helyzet áll fenn. Apple és Raven szobatársak és kifejezetten jóban vannak - miközben a meséjük szerint ellenségeknek kell lenniük. Kettejük szemszögéből ismerhetjük meg a történetet, melléjük pedig kapunk egy kifejezetten vicces mesélőt, aki időközönként beszélgetni kezd az egyik szereplővel - a Bolond Kalapos hasonlóan bolond lányával -, és bizony sokszor szólja el magát... (Nagyon szerettem ezeket a részeket, még ha kicsit kiszámíthatóak voltak is.)

És ha már szóba került a Kalapos lánya. Mivel egy össznépi mesesuliban vagyunk, természetesen rengeteg mellékszereplőt kapunk, mindenféle mesék hőseit és gonoszait. Pinokkió lánya, a Vadász fia, Rapunzel lánya és még sorolhatnám. És akkor itt hoznám be, ami talán a legjobban tetszett: az apró részletek. Akik követik a blogot, tudják, hogy odavagyok az apróságokért, pl. a beszélő nevekért, és ebben akad ilyenekből, de még mennyi! Apple White (Fehér Alma) nevét már említettem, de ott van a Kalapos lánya, Maddie (mad=bolond), Hunter (vadász), Pinokkió lánya, Cedar (cédrus) és még sorolhatnám, gyakorlatilag mindenki nevének van valamilyen plusz jelentése. Ez már csak azért is jó, mert tényleg elég sok a szereplő, és a beszélő nevekkel könnyebb követni, hogy most akkor ki kinek a gyereke is tulajdonképpen. 

Az egyes mesék tulajdonságai is felbukkannak a karakterekben. Hunteren például elképesztően jót szórakoztam, akárhányszor felbukkant - fejszével, és pillanatok alatt felsőjét letépve sietve a bajba jutott hölgyek segítségéve. Vagy a herceg, aki elképesztően taszító a szépfiúságával. A kedvencem egyértelműen Maddie volt, soha nem lehetett tudni, mire számíthatunk tőle, mindig meglepett és megmosolyogtatott, imádtam! 

Viszont a másik oldalt is nagyon szépen sikerült kihasználni. A legtöbb szereplőnél nagyon egyértelmű, hogy melyik meséhez is tartozik. Akadnak azonban, akiknél elbizonytalanodunk. Őt nem akarom megnevezni, mert spoileres lenne, de tudni fogjátok, kire gondolok, mert feltűnően rejteget valamit, elég egyértelmű is, hogy mit. De ott van például Dexter, a herceg öccse, aki még azt sem tudja, melyik meséhez tartozik. Ezek megbombáznak minket egy adag kérdőjellel, még a fő kérdés (vajon lehet-e változtatni a mesés végzeten?) mellett még ez is leköti a figyelmünket. 

Őszintén szólva tudnék még áradozni arról, hogy ez a könyv mennyire vicces és milyen apróságokat imádtam benne, meg milyen cuki állatok voltak benne és egyébként is a szerelmi szálak (igen, többes számban mondom, ebben is lesz meglepi), de nem szeretném. Komolyan mondom: olvassátok. Számomra rettentő szórakoztató volt, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan tovább. 

NAGYON AJÁNLOM

Blogturné extra - Az írónőről

Shannon Hale 6 young adult New York Times bestseller regény szerzője. Emellett ír könyveket felnőtteknek is, ezek közül a magyarul is megjelent Austenland - Vakáció Mr. Darcyval a legismertebb, hiszen 2013-ban láthatta a közönség a regény alapján készült filmet. Férje oldalán társszerzője volt ezenkívül két szó szerint mesés képregénynek is. Salt Lake City közelében élnek négy gyermekükkel és a háziállatukkal, egy kis, műanyag malaccal. 
Shannonnak az írás előtt is érdekes élete volt. Színházi és tévészínésznő volt, tanult Mexikóban és Nagy-Britanniában, és másfél évet töltött Paraguayban önkéntesként. Amikor visszatért hazájába, megszerezte BA diplomáját angolból, majd mester képesítést kreatív írás szakon. 


Nyereményjáték

Minden állomáson egy-egy szereplő nevét rejtettük el, nincs más dolgod, mint helyes sorrendbe rakni a kiemelt betűket és beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Segítenek a karakterképek!
A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre. Sok szerencsét!



a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje

03.10. Kelly és Lupi olvas
03.12. Deszy Könyvajánlója
03.14. Insane Life
03.16. Függővég
03.18. Dreamworld

Nincsenek megjegyzések