Breaking News

Cecelia Ahern: Amikor megismertelek


Meglepően nem romantikus, de szerettem

Cecelia Ahern: Amikor megismertelek

A blogturnéról



Az élet néha váratlan fordulatot vesz, és olyasmivel kell szembenéznünk, amire a legvadabb álmaimban sem gondoltunk volna. 
Pont ilyen meglepetések érik az Amikor megismertelek főszereplőjét, Jasmine-t. De hogy pontosan mi is történik vele, azt megtudhatjátok blogturnékból. Április 10-től öt állomáson keresztül foglalkozunk a könyvvel, és ha ügyesek vagytok, akár meg is nyerhetitek!



Eredeti cím: The Year I Met You
Kiadó: Athenaeum
Oldalszám: 352
Fordító: Szieberth Ádám
ISBN: 9789632934099
Sorozat: -
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,65)
Megrendelési link 
Jasmine két dologhoz ért: profi üzletasszony és odaadó testvér. Ám amikor váratlanul
Álmatlan éjszakáin az ablakból figyeli a szomszéd sztár-DJ és családapa részeg randalírozását: Matt is munkanélkülivé vált, amikor a talkshow-jában egy szilveszteri pajzán tréfa nem úgy sült el, ahogy tervezte.
Jasmine-nak minden oka megvan rá, hogy utálja Mattet, és úgy tűnik, az érzés kölcsönös, a két ember útjai azonban visszavonhatatlanul keresztezték egymást. Az évszakok múlásával pedig nem csak a kertészkedésbe temetkező Jasmine udvara lesz egyre pompázatosabb: egy valószerűtlen barátság és egy bimbózó szerelem is bekopogtat hősnőnk ajtaján.
Cecelia Ahern legújabb története elgondolkodtató, bájos és felemelő, megnevettet és könnyekre fakaszt, és legfőképp emlékeztet minket arra, hogy az életet élni érdemes.
elveszíti a munkáját, törékeny nővére pedig kezdi önállóan bontogatni a szárnyait, rá kell ébrednie, hogy nem tudja, merre halad az élete.
 

Véleményem

Hú, mennyi mindent lehetne mesélni erről a könyvről, és mennyire kell gondolkoznom rajta, hogy mi minősül spoilernek és mi nem…

Cecelia Ahern nevével én is – mint gondolom, sokan – az Utóirat: Szeretlek miatt ismerkedtem meg. Amikor megnéztem a filmet, nagyon tetszett, és beszereztem a könyvet is. Tetszett, de Ahern nem lett örök szerelmem. Ezután akárhányszor könyvtárba mentem, biztosan szembejött velem minimum egy könyve, és újra meg újra elgondolkoztatott, hogy talán be kéne próbálkoznom egy másik kötettel is. Aztán jött a Love, Rosie film is, ami miatt megint ott volt előttem Ahern, és foglalkoztam is vele elég sokat a teljesen más témájú, mégis kacskaringós utakon a filmmel kapcsolatba kerülő rajongói oldalam miatt. De elég hamar megtudtam valamit a könyvről, ami miatt a szívfájdalom esetleg súlyos mértéke miatt inkább mégis halogattam a könyv olvasását… És akkor jött az Amikor megismertelek. Én meg kérdés nélkül azt mondtam: igen, most jött el az ideje.

És nem bántam meg, hogy így döntöttem. Ahern még mindig nem lett nagy szerelmem, de most már legalább érzem, miért nem vagyunk mi ketten annyira kompatibilisek, és miért lehet az, hogy ennek ellenére ennyi rajongója van. Ugyanis a történetei szuperek – valóban szerettem ezt a történetet is, majd erre még kitérek. A karakterei különlegesek és mégis hétköznapiak, lehet velük azonosulni, mégsem érezzük őket tucatárunak, akikről már ezer másik könyvben is olvashattunk. Minden történetében – legalábbis azokban, amiket én ismerek – akadnak olyan apróságok, amik megtöltik élettel a könyveit.

Akkor mégis mi az, ami miatt mégsem fekszik annyira? Nos, a stílusa nem kompatibilis az én ritmusommal. Az Amikor megismertelek is viszonylag lassan indul be, nagyon-nagyon hosszan azzal foglalkozunk a sztori elején, hogy megismerjük, mi az alapszituáció. Nem mondom, hogy ezt nem érdekesen tesszük – engem már a nyitómondat megfogott –, ennek ellenére hosszú oldalakon keresztül nem kapunk semmilyen párbeszédet, és nagyon sokáig még csak sejteni lehet, hogy mi lesz itt a fő történeti szál, már azon kívül, hogy a főszereplőnket kirúgták és egy túlságosan is hosszú felmondási idő következményeit nyögi. Ráadásul miután beindul a történet, ezek a visszaemlékezések, ha úgy tetszik, a regénybe épített anekdoták megmaradnak. Persze, valamilyen kacifántos módon kapcsolódnak a cselekményhez, mégis újra meg újra megtorpanunk, hogy most akkor megszakad a történés, és néhány oldalon keresztül tutira nem is halad előrébb… Ez az Utóirat: Szeretlek-nél még abszolút indokolt volt, pont a rengeteg közös emlék és a gyász miatt, itt azonban nekem már túl sok volt.

Ez nem feltétlenül rossz dolog, mint a példa mutatja, sokan kifejezetten szeretik ezt, egyszerűen csak velem nem kompatibilis ez a rengeteg mesélés.

Na de akkor tekintsünk el ettől, és nézzük a többit!

Főszereplőnk, Jasmine elveszíti az állását, ami azért is különösen fájdalmas, mert ő is társalapítója volt a cégnek, és apait-anyait beleadott. Ráadásul a szerződése egy pontja miatt nem helyezkedhet el még egy évig más cégnél, hiszen az veszélyeztetné az előzőt. Ezért Jasmine  otthon ragad, és valahogyan le kellene vezetnie a felesleges energiát. Mindig ezer fokon pörgött, dolgozott, istápolta a nővérét, most azonban hirtelen nem tud mit csinál. Tétlenségében a szomszédokat lesi, különösképpen a vele szemben élő Mattet, akit ki nem állhat. Matt egy betelefonálós rádiós műsort vezet, abból is a legbotrányosabb fajtából. Tudjátok, amik éjszaka mennek, és simán betelefonál minden részeg és osztja az észt. Ráadásul Matt minden éjjel részegen állít haza, és dörömböl a feleségének, hogy engedje meg. Aztán amikor Mattet elhagyja a felesége és felfüggesztik a rádiónál, mindketten otthon ragadnak. A sors egymás útjába terelgeti őket. És itt jönne az, amikor az ember elkezd szívecskéket rajzolni, és azt hiszi, hogy itt egy csodálatos szerelmi viszony van kibontakozóban – de nem erről van szó. (Persze azért az sem fog csalódni, aki egy kis romantikára vágyik.)

És ezt imádtam. Ez a történet nem ilyen klisés. És aki arra számít, hogy Matt majd csodák csodája gyökeresen megváltozik és jó útra tér, az is meg fog lepődni. Nem csak fekete és fehér van. Nincsenek csodás pálfordulások, csettintésre megoldódó problémák. Realitás van, még ha azért a realitás boldogabbik végéről is, de rengeteg a nehézség, a kínos döntési helyzetek, a rossz döntések, néha egy-egy ciki szitu is belefér…



Ez alatt az egy év alatt pedig a főhőseink megismerik nem csak egymást, hanem önmagukat is. Két válságát élő ember története ez, és végignézhetjük, hogyan próbálnak kilábalni ebből a válságból. Őszintén, ki ne tudna ezzel azonosulni? Valószínűleg nincs olyan ember, aki még nem érezte magát a padlón. Matt és Jasmine most tényleg a padlón vannak, nagyon. De felküzdik magukat, szépen lassan, centiről centire. Nem várja őket szivárvány, unikornisok és csillámpónik a sztori végén, de az üzenet egyértelmű: a kitartás és a küzdelem kifizetődik. Az első benyomások pedig nem mindig helytállóak – ki tudja, ki lakik valójában a szomszédban?

Kiemelném még a mellékszereplők tengeréből Heathert, Jasmine Down-kóros nővérét. Kifejezetten tetszett ez a szál. Nagyon sokáig nem is válik egyértelművé, hogy Heather Down-kóros, csak később jön a kis meglepetés. Utána viszont újra meg újra megjelenik nekünk Heather, és az is kiderül, hogy Jasmine személyiségére milyen hatással volt nővére betegsége és anyja korai halála. Nincs az arcunkba tolva, mégis tanít az elfogadásról. 

Külön színezetet ad a történetnek, hogy Jasmine ennek a bizonyos szomszédnak mesél. Amikor először volt benne olyan mondat, hogy "és akkor megláttalak téged", nagyon meglepődtem. De határozottan tetszett, a könyv elején sokszor szinte szemrehányóak voltak az ilyen kommentek, a könyv végén pedig megmosolyogtatóak.

Összességében jó könyv, ajánlom. A sztorit, a szereplőket, az apróságokat, néhány gondolatot nagyon szerettem, csak a stílussal nem tudok kibékülni.


AJÁNLOM


Blogturné extra - Borítómánia


Ami nem látszik a fenti borítóképen, hogy egy almafa mintázata milyen szépen csillog a magyar borítón. De hoztam nektek képet, illetve megmutatom, milyen borítókkal jelent meg külföldön a könyv!


Az eredeti, angol nyelvű kiadás borítója:


A német borító:


Az orosz borító:



Nyereményjáték


Minden blogon találtok egy-egy idézetet, amelyek Cecilia Ahern különböző könyveiből származnak.
A ti feladatok megmondani, hogy melyik ez a könyv.
Figyelem!
A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta.
A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

"Az emberek olyanok, akár a házaik: teli vannak titkokkal. Vagy a titkok uralják őket, vagy ők a titkaikat: szorosan magukhoz szorítják, hazug nyelvük béklyóba köti az igazságot. De az igazság, akár a tegnapi pecsenyelé, mindig a felszínre tör. Addig-addig tekereg legbelül, addig növekszik, míg kitör a megdagadt nyelv béklyójából. Amikor eljön az ideje, kiköpi a szavakat, amelyek áthasítanak a levegőn (...)."

a Rafflecopter giveaway
 

A blogturné menetrendje


04.10. - Deszy könyvajánlója
04.12. - Angelika blogja
04.14. - Zakkant olvas
04.16. - Dreamworld
04.18. - MFKata

Nincsenek megjegyzések