Breaking News

Sarah J. Maas: The Assassins Blade – Az orgyilkos pengéje és más történetek


Sarah J. Maas meg akar ölni!

Sarah J. Maas The Assassin's Blade – Az orgyilkos pengéje és más történetek

A blogturnéról



Az Üvegtrónban már mint legendás orgyilkost ismerhettük meg Celaena Sardothient. De vajon hogy lett legendává? Mi tette legyőzhetetlenné? Milyen kalandokban vett részt, mielőtt a bányákba került, kik álltak hozzá közel és kik befolyásolták az életét? 
Ezt mind megtudhatod, ha követed 5 állomásos Az orgyilkos pengéje turnénkat április 16-a és 24-e között. És ha ügyesek vagytok a játékunkban, még akár meg is nyerhetitek a könyvet!


Eredeti cím: The Assassin's Blade
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: ???
Fordító: Hetesy Szilvia
ISBN: 9789633991398
Sorozat: Üvegtrón 0,1-0,4
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,54)
Megrendelési link
Celaena Sardothien Adarlan legfélelmetesebb orgyilkosa.
Az orgyilkosok törvényei szerint teljes engedelmességgel tartozik mesterének, Arobynn Hamelnek, de ő senkire sem hallgat, és csak társában, Samben bízik. Az akciódús előzmény-történetekben Celaena öt kockázatos küldetésre indul távoli szigetekre és ellenséges sivatagokba, ahol a rabszolgák felszabadításáért küzd, és egyben elégtételt akar venni a kegyetlen királyon. Ám eközben megszegi Arobynn parancsait, egy ilyen árulásért pedig elképzelhetetlenül súlyos büntetés jár…
Fedezd fel az öntörvényű hősnő sötét és izgalmas világát, és tudd meg öt fordulatos előzménytörténetben, hogy az Üvegtrón sorozat legendája hogyan kezdődött!



Véleményem


Gondolkoztam rajta, hogyan is kellene értékelnem ezt a novelláskötetet. Egyesével, novellánként? Vagy esetleg egyben az egészet, azt, hogy milyen érzést keltett bennem, milyen hangulata, stílusa volt? Korábban két novellát olvastam már angolul, és az egyiket már értékeltem is, Az orgyilkos és a kalózok fejedelme értékelésemet elolvashatjátok ITT.

Végül mégis úgy döntöttem, hogy inkább egy egységes képről fogok írni, mert nagyokat spoilerezni nem szeretnék, így az egyes novellákról csak néhány szót ejtenék külön-külön.



Az orgyilkos és a kalózok fejedelme
Ebben a novellában Celaena Sam Cortlanddal indul küldetésre, akiről említés szintjén már hallhattunk a regényekben. Celaenának választania kell, hogy mestere parancsát követi, vagy hallgat a szívére és felszabadítja a rabszolgákat. És hogy Sam melyik oldalon áll? Ki tudja?

Az orgyilkos és a gyógyító
Ez egy rövidebb novellácska, ami valójában az első és a harmadik novella közötti eseményeket meséli el. Megtudhatjuk, milyen árat kell fizetnie Celaenának a döntéseiért.

Az orgyilkos és a sivatag
Celaena büntetése nem maradhat el, így tulajdonképpen száműzik a Vörös-Sivatagba, ahol még tökéletesebb gyilkossá edzhetik. Amire nem számít, hogy egy váratlan új barátság szövődik a nehéz körülmények között.  

Az orgyilkos és az alvilág
Celaena visszatér Arobynnhoz, és rá kell jönnie, hogy már semmi sem ugyanolyan, mint régen volt. Az előző novellában megismert események miatt bizonytalanabb, mint korábban volt, ráadásul a kapcsolata is teljesen megváltozik Sammel. 

Az orgyilkos és a birodalom
A szabad Celaena úgy érzi, kitárultak a világ kapui. Csakhogy ára is van a nagy szabadságnak, jó ideje nem láthatta Samet. Ráadásil Arobynn igazán megnehezíti a dolgát, ezért fontolgatja, hogy elhagyja Résvárat. Csakhogy a dolgok nyilván nem lehetnek ennyire egyszerűek, Arobynn bosszúja elől nincs menekvés.



Stílusra nagyon hasonlóak a novellák is, mint a regények. Tele van akcióval, izgalommal, fordulatokkal. Ami viszont más: nincs nekünk szerelmi szenvedés Doriannel és Chaollal, és itt Celaena még keményen része Arobynn alvilágának, nem mindig lehet olyan önfejű, mint ahogy a regényekben megismerhettük. Illetve lehet, de annak itt következményei vannak.

Talán pont ezért nagyon izgalmasak ezek a novellák. Akik nem csupán a szerelmi szálat szerették az Üvegtrón könyvekben, azok ezt imádni fogják. Celaena kalandjai itt még talán sokkal izgalmasabbak is, mint korábban voltak, hiszen tulajdonképpen azt követhetjük, hogyan vált azzá a híres bérgyilkossá, akinek már megismertük. És most nem kell megtalálni az egyensúlyt a Dorian-Chaol-Celaena jelenetek között. Helyette viszont kapunk rengeteg áskálódást, árulást, és gyakorlatilag végig pengeélen táncolunk. Pont olyan az egész világ, amilyennek tényleg elképzelném a maffiózók életét. Soha semmi nem lehet biztos, mindig játszani kell a játékot és készen kell állni bármire.



Persze ez nem jelenti azt, hogy teljesen magunk mögött hagyjuk az érzelmeket. És itt nem Celaena és Arobynn kapcsolatára gondolok, bár erről is megtudhatunk többet. Viszont kapunk egy nagyon érdekes barátságot Ansellel, aminek hosszú távon is nagy hatása lesz Celaenára. Kemény lecke, de lecke. Viszont itt van nekünk Sam. Azt hihetnénk, hogy azzal, hogy nincs Dorian és nincs Chaol, minden sokkal egyszerűbb lesz. De jön Sam, és úristen... Komolyan mondom, nem tudom, Sarah J. Maas hány szerelmi szállal tudja még összetörni a szívem egyetlen történeten belül, de... És még tudtam is, hogy számíthatok rá, hiszen a regényből nyomokban megtudunk dolgokat Samről. Azt persze nem, hogy pontosan milyen volt a kapcsolat, de azt igen, hogy Sam valaki fontos volt Celaena életében, és elveszítette őt. És most premierplánban követhetjük, hogyan formálódik Celaena és Sam kapcsolata: munkatársakból bajtársak, talán barátok, és végül... Még mindig nem vagyok hajlandó elfogadni, ami történt.

Szóval érzelmekből és akcióból garantáltan nincs hiány egyik novellában sem. Celaena ezekben a novellákban is olyan erős karakter, mint a regényekben, bár érezhetően történik még sok minden, mire megkapjuk azt a kemény Celaenát, aki az Üvegtrónban köszönt minket.

NAGYON AJÁNLOM

Blogturné extra - Ansel




Ansel az elhunyt Briarcriff lordjának lánya, Briarcliff és Sivatagföld száműzött hercegnője. Amikor először találkozik Celaenával, Csendes Orgyilkos a Vörös-Sivatagban.

Sötétvörös haja, és megdöbbentő, vörösesbarna szeme van. Általában páncélt visel, ami gazdagon díszített. "A jobb vállrész egy vicsorgó farkast formázott, a sisakon pedig, amit a lány a hóna alatt tartott, szintén egy farkas lapult az orrnyergen. Kardjának markolata is farkasfejet formált. Egy ilyen páncélzat mindenki máson túlzónak és nevetségesnek hatott volna, de ez a lány valami különös, gyermeki gondtalanságot sugárzott."

Ansel igazán vicces és elbűvölő, nagyon szeret beszélni, de van egy sötétebb oldala is.


Nyereményjáték

Egy kis nyomozásra invitálunk benneteket. Minden blogon találtok egy-egy híresebb halál esetet. A feladatotok, hogy kitaláljátok melyik ismert történelmi vagy fikcionális személy az áldozat.

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz, a győzteseknek pedig 72 órája van válasz e-mailt küldeni, ellenkező esetben új nyertest kell sorsolnunk.

Minden idők egyik leghíresebb zenésze volt. New York-ban érte a halál, amikor egy megszállott rajongója többször is meglőtte. Sokan összeesküvés elméleteket gyártottak halála kapcsán, hiszen gyilkosa közvetve kapcsolatban állt a CIA-val is. A zenész aktája azóta is szigorúan titkos. A legbizarrabb azonban, hogy pontosan tudta ki lesz a gyilkosa, és ezt egyik lemezével együtt közzé is tette.


a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje


04.16 Deszy Könyvajánlója
04.18 Függővég
04.20 Kelly & Lupi olvas
04.22 CBooks
04.24 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések