Breaking News

Rachel Cohn - David Levithan: Nick és Norah végtelen éjszakája


Egy bevállalós ifjúsági

Rachel Cohn - David Levithan:  Nick és Norah végtelen éjszakája

A blogturnéról


A Tilos az Á Könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent Rachel Cohn és David Levithan:  Nick és Norah végtelen éjszakája című regénye. Ennek örömére a Blogturné Klub öt bloggere bemutatja két fiatal sorsszerű találkozását, és végigkíséri őket felejthetetlen éjszakájukon!

2015. április 5-től egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Eredeti cím: Nick & Norah's Infinite Playlist
Kiadó: Tilos az Á Könyvek
Oldalszám: 192
Fordító: Moldova Júlia
ISBN: 9786155441943
Sorozat: -
Függővég: nem
Bechdel-teszt: átment
El tudod képzelni, hogy életed első szerelme a szakítás után megjelenik egy másik
pasival a következő koncerteden? Amíg gondolkodsz, eláruljuk, mit tett Nick, a fellépő zenekar basszusgitárosa. Mielőtt még az excsaja odaért volna hozzá gratulálni a szuper jó koncerthez, megkért egy lányt a közönség soraiból, hogy legyen pár percre a barátnője. Nem tudhatja, kivel kezdett, de ki fog derülni. Mégpedig egyetlen pörgős éjszaka alatt! Vajon Norah és Nick útja tényleg csak egy csók erejéig keresztezi egymást? Vagy mit tartogat ez a zenés, hajnalig bulizós, egymás nyomában rohanós, végtelennek tűnő manhattani éjszaka Nick és Norah számára?



Véleményem

Nagyon örültem, amikor kiderül, hogy turnézhatunk a Nick és Norah-val, mert nagyon szeretem David Levithan könyveit. Igazán bevállalós, és mindenféle kertelés nélkül mer írni a fiatalokról - például nagy előszeretettel ír LMBT történeteket, nincsen gondja, ha alkoholról vagy épp drogról van szó. 

És ugyanez igaz erre a regényére is. Egyetlen éjszaka története ez, egy nagyon is eseménydús éjszakáé, amikor Nicket és Norah-t a váratlan egymás útjába sorolja. Nick épp átesett egy fájdalmas szakításon, amit még nem hevert ki, Norah úgyszintén. Mindkettőjük szíve összetört. Nick még reménykedik, hogy talán összejöhet a barátnőjével, és Norah is ugyanígy van a volt pasijával. Miközben számunkra teljesen nyilvánvaló, hogy egyik kapcsolat sem működött rendesen. Aztán elcsattan egy váratlan csók, ami Nicket és Norah-t is felkavarja, ráadásul mindkettőjük exe előkerül, és egyetlen éjszaka alatt rá kell jönniük, mire is vágynak valójában. Ez a könyv egyszerre a lezárás és valami újnak a kezdete. 


Nagyon tetszett, hogy ez a fő téma. Ugyanis mi látjuk, hogy tulajdonképpen nem is az exekről van itt szó. Sokkal inkább arról, hogy ők maguk mennyire tudtak önmaguk lenni a kapcsolatukban. Hogy mennyire adhatták igazán magukat, mennyire kellett megváltozniuk a másikért, mennyire kellett rejtegetniük önmagukat. Egyikőjüket sem fogadta el igazán úgy az exük, ahogyan voltak - és ez itt a kulcs. Még ha Norah és Nick esetleg össze sem jönnek, attól még nem igazán van visszaút a régibe. Ezt mi tudjuk, és végigkövethetjük, hogyan jutnak ők is ugyanerre. 

Eközben azonban szurkolhatunk azért Nicknek és Norah-nak is. Nem mondom, hogy életem lángoló könyves szerelmespárja, de attól még szurkoltam nekik. Annyi a közös bennük... Például imádják a zenét. Nem véletlen, hogy a könyv eredeti címe a zenelistára utal - ugyanis ez a könyv tele van zenével. A két főszereplőnk igazi zeneguru, nem hiszem, hogy volt olyan oldal, ahol ne került volna szóba legalább egy dal, vagy Nickék bandája, vagy Norah édesapjának és keresztapjának menedzselt bandái, vagy épp egy koncertről jövünk vagy a következőre igyekszünk... Szóval nagyon sok a zene. Én magam nem vagyok annyira nagy zenerajongó, bár szeretem a zenét, de tökéletesen tudtam azonosulni azzal, milyen, amikor szenvedéllyel szeret az ember valamit, és az egész életét áthatja. Szóval bár nekem a legtöbb felsorolt zene nem sokat mondott, Nick és Norah szenvedélyét kifejezetten imádtam. 


Ráadásul a Nick és Norah végtelen éjszakája újabb iskolapéldája annak, mennyire szeretem az ennyire rövid időtávot felölelő regényeket - amelyek egyetlen éjszaka vagy egyetlen nap sorsszerű történéseit meséli el. Abszolút hihető események történnek a szereplőinkkel, egy pillanatra sem merülhet fel bennünk a gondolat, hogy olyan nincs, hogy mindez csupán néhány óra leforgása alatt történik. Mégsem unatkozunk, bőven elég ez az egyetlen éjszaka. 

A váltott szemszög pedig kifejezetten érdekessé teszi az éjszakát - megtudjuk, hogyan éli meg Nick és hogyan éli meg Norah, ami velük történik. Kifejezetten megmosolygtató, amikor ugyanarra gondolnak, amikor ugyanazért válnak bizonytalanná. Hányszor van ilyen az életben! Ha csak kimondanák, mit éreznek, mire gondolnak, rögtön minden annyira egyértelmű lenne, mint ahogy az olvasó számára az is. De így... 

Szórakoztató történet volt, őszinte, abszolút hihető. Nem mondom, hogy egy életre szóló emléket nyújtott a regény, de szerettem, és kifejezetten egyedi volt ezzel a rengeteg zenei utalással. 

AJÁNLOM

Blogturné extra - Playlist


Rachel Cohn összeállította Norah lejátszási listáját. Nézzétek csak:

Sound of Music soundtrack The Sound of Music
Frank SinatraCome Fly With Me
Marshall Crenshaw Rockin' Around N. Y. C.
The JamIn The City
Nikka Costa Everybody Got Their Something
Sinéad O'Connor I Want Your ( Hands On Me )
Kasey Chambers Still Feeling Blue
Green Day American Idiot
Johnny Cash Hurt
Rufus & Chaka Khan Ain't Nothin' But a Maybe
Charley Pride All I Have to Offer You Is Me
Toshi Reagon This Moment
Boyz II MenUhh Ahh (Original)
Wild Colonials Philadelphia Story
Eva CassidyEarly Morning Rain
Rosanne CashFire Of The Newly Alive
Elvis CostelloYou Belong To Me
Shuggie Otis Ice Cold Daydream
Donny Hathaway I Believe in Music
Gwen McCrae Lead Me On
Astaire L-L-Love
Jill ScottGimme
Ash Punkboy
Ms. Dynamite Krazy Krush
Green Day Dominated Love Slave
Team America Freedom Isn't Free
YazOnly You
WheatusTeenage Dirtbag
PrinceSexy M.F.
Sound of Music soundtrack So Long, Farewell

Nyereményjáték


A történetben fontos szerepet játszik a zene. Így hát mostani játékunk során, nincs más dolgotok, mint az egyes állomásokon található dalszövegrészletek alapján kitalálni, mely előadó melyik számára gondoltunk, majd a megfejtést beírni a rafflecopter megfelelő mezőjébe. 
Ha mind az öt feladatot teljesítettétek, esélyetek nyílik megnyerni, a kiadó által felajánlott regény egy példányát!
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

Another turning point, a fork stuck in the road
Time grabs you by the wrist, directs you where to go
So make the best of this test, and don't ask why
It's not a question, but a lesson learned in time



a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje


04.05. - Deszy könyvajánlója
04.07. - Dreamworld
04.09. - Tekla könyvei
04.11. - Zakkant olvas
04.13. - Always Love a Wild Book

Nincsenek megjegyzések