Breaking News

Cassandra Clare - Maureen Johnson: The Whitechapel Fiend



Tessa és Jace és Will és Jem és... Imádtam!

Cassandra Clare - Maureen Johnson: The Whitechapel Fiend



Kiadó: Margaret K. McElderry Books
Oldalszám: 98
ASIN: B00OE2X6KG
Sorozat: Tales from Shadowhunter Academy 3.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Simon rájön, mi az igazság a Hasfelmetsző Jack gyilkosságok mögött - Jacket Will Herondale, a korábbi parabataia és Will viktoriánus Árnyvadászokból álló Intézete fékezte meg.


Véleményem

 
Már az előző két novellánál leírtam: szerelmes vagyok a Tales from Shadowhunters Academy sorozatba. Visszaidézi azt a hangulatot, amit szerettem a Végzet ereklyéi elején, sokkal inkább arra hasonlít, mint a három új kötetre. (Annak ellenére, hogy a történet nyilván a Mennyei tűz városa után folytatódik, és már összetettebb a világ, hisz van nekünk négy másik Árnyvadász sorozatunk is.)

Az előző novellákhoz képest ebben kevesebb Simon belső vívódása. Érezhető, hogy egyre inkább belerázódik az életbe az Akadémián, és kezdi összeszedni magát. Tudatában van persze, hogy nem a régi Simon, és még mindig küzd az emlékeivel - illetve az emlékei hiányával -, de a jelenbeli Simon mégis kezd magára találni. Még mindig nörd, még mindig vannak nehézségei az Árnyvadász tréningben, de legalább kezdi sejteni, hol a helye. Ebben sokat segít neki George is, aki igazi barátjává válik, én meg egyszerűen imádom érte! 
Szép lassan a problémáit is elkezdi feldolgozni, igyekszik például rendezni az ügyeit Isabelle-lel. 

De hogy némi konkrétumot is írjak, hiszen meglehetősen keveset árul el a fülszöveg: ez a novella igazi jutalomfalat a régi rajongóknak. Kapunk Végzet ereklyéit is, Pokoli szerkezeteket is, és finomabb utalások vannak már a negyedik Árnyvadász sorozatra, a The Last Hoursre. 


Simonéknak két fő leckéje van ebben a novellában: egyrészt meg kell tanulniuk, hogy ugorjanak le a magasból anélkül, hogy kitörnék a nyakukat. Ehhez érkezik egy újabb oktató is: Jace. Ennek köszönhetően nagyon sok Jace-Simon jelenetet kapunk, öröm nézni már csupán azt is, hogy az Akadémia elit tanulói tátott szájjal nézik, Jace milyen természetesen kezeli barátként Simont, de még ennél is jobbak azok a tipikus Jace-Simon párbeszédek. Szőke Árnyvadászunk nem hazudtolja meg magát, kellőképpen egoista és titokzatos, ráadásul folyamatosan oda-odaszúr Simonnak, de mégis érezni, hogy tényleg barátjának tekinti. És ez elképesztően jó. Ráadásul talán azért is, mert Simon nem emlékszik konkrétan kettejük kapcsolatára, és azért, amit az első novellában gondolt (hogy Jace talán az egyetlen, aki nem vár tőle semmit), még közelebb kerülnek egymáshoz. 

A másik lecke elméleti tananyag, egy történet a múltból. Ezt pedig maga Tessa hozza el a tanulóknak. Elmeséli, hogy ő maga boszorkánymester, de Árnyvadászként élt. És itt jön be Hasfelmetsző Jack története, amit a szerzők kreatív módon ültettek át az Árnyvadász világba, és adtak neki természetfeletti magyarázatot. Nem mondom, hogy hasraestem tőle, de azért érdekes elgondolás volt. Sokkal izgalmasabb az, hogy visszatérhetünk a régi szereplőkhöz: kapunk Tessát, Willt, Jemet, sok Gabrielt, egy kis Cecilyt és igen: Jamest, pici Lucie-t, és még egy kis Annát is. Egyszerűen tündéri a kis James, olvadoztam tőle, ahogy a kanállal hadonászott. És nem lenne ez igazi Herondale történet, ha nem kapnánk valamiképpen kacsát is. (Igen, tényleg van kacsa!) Annánál is tetszettek finom utalások arra, hogy milyen természete lesz majd a TLH-ban. 

Ezek már önmagában is lekenyerezik a rajongókat, de még ennél is sokkal jobb érzés, amikor Simon fejében összeáll a történet (Tessának mi köze Zakariáshoz és így tovább), és nem akarok spoilerezni, de tesz valami nagyon-nagyon fontosat. Soha nem gondoltam, hogy ebben benne volt/van/lesz (mihez képest nézzük) Simon keze, de zseniális ötlet. Tapsot Simonnak!

Összefoglalva még mindig tart a rajongásom a sorozatért, egyszerűen imádom. Ha kérhetnék valamit, akkor egy kicsivel több George-ot szeretnék, de nem panaszkodok, hiszen mindig kapunk valami jó kis csemegét. Epedve várom a folytatást! :)

KEDVENC LETT

1 megjegyzés:

  1. Én még valakit hiányoltam: Christopher-t! Ő elvileg ekkor kb. egyidős Lucie-val, szóval ha Anna az Intézetben volt ő miért nem?

    VálaszTörlés