Breaking News

Amanda Maxlyn: Mi lesz velem?


Fájdalmas, de imádtam!

Amanda Maxlyn: Mi lesz velem?

A blogturnéról



A WOW-ból sosem elég. Június 3-tól a Blogturné Klub a Mi lesz velem?-mel indul hat állomásos turnéra. Ismerd meg velünk Aundrea akadályokkal teli útját, és egy igazán erős hősnő nagyon is realisztikus küzdelmét.


Eredeti cím: What's Left of Me
Kiadó: WOW
Oldalszám: 320
Fordító: Deres Anita
ISBN: 9789631221480
Sorozat: What's Left of Me 1.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,32)
Megrendelési link
Az élet olykor tréfát űz velünk.
Négy év óta mindenki csak a végzetes betegségben szenvedő lányt látja bennem.
De nem vagyok hajlandó sírni.
És feladni sem fogom.
Egy komoly kapcsolat a legutolsó dolog, ami mostanában szóba jöhet nálam, de a
Parkerrel töltött éjszaka felforgatja a világomat. Ő kitartó, és tudja, mit akar. Engem.
Nem bánik úgy velem, mintha törékeny lennék.
Ám sejtelme sincs az igazságról, én pedig még nem állok készen arra, hogy bevalljam neki.
Mert mi van, ha ez mindent megváltoztat?
Tizenhét éves voltam, amikor az életemből tragédia lett.
Huszonegy, amikor rám talált a szerelem.
Aundrea McCall vagyok. Ismerd meg az utat, amit végig kell járnom.

A első mondat: 

"Vágyakoztál valaha is egy másik élet, egy második lehetőség után?"

Véleményem


Hú, de kellett nekem ez a könyv! Korábban panaszkodtam, hogy mennyi az egyforma tematikára (nem erőszak) épülő new adult történet, de jelentem, végre egy friss és üde kivétel! Nem kevésbé nyomasztó a téma, de a tálalást imádtam! 

Amikor az előszót kezdtem olvasni, bevallom, kicsit bizonytalan voltam még. A ki ne vágyna második esélyre, egy új életre, ki ne szeretné ismerni a jövőt bevezető nekem kicsit túlságosan is sablonosnak tűnt elsőre, de aztán hamar továbbléptünk, és kiderült, mi is lesz a regény főgonosza: a rák. Aundrea tizenhét évesen jött rá, hogy rákos, és ez az egész életét gyökeresen megváltoztatta. Azóta kórházról kórházra, kezelésről kezelésre rá: sugár, kemó, daganateltávolító műtét, szinte már meg sem érzi, ha tűt döfnek a karjába, olyan mindennapossá vált az évek során. Lemaradt egy csomó mindenről, amit egy tizenéves meg akar élni: érettségi a többiekkel, ballagás, szalagavató bál... Ezúttal egy új kezelést próbálnak ki nála, ezért új helyre költözik, a nővéréhez és férjéhez. Amikor a barátnője látogatóba jön hozzá, rábeszéli, hogy még a kezelés előtt menjenek el bulizni. Aundrea végül beleegyezik, és nem is bánja meg: megismer egy elképesztően jóképű pasit, akivel végül lelépnek. De szeretne szigorúan egyéjszakás keretek között tartani a találkozást, mert senkinek sincs szüksége egy rákos barátnőre. Ő csak egyszer az életében élvezni akarja, hogy végre valaki nem a rákos lányt látja benne, és nem sajnálattal néz rá. De persze ahogy mondani szokás, a sors útjai kifürkészhetetlenek, így nyilván Parker is visszasétál Aundrea életébe, és nem hagyja magát olyan könnyen lerázni. 


Ezt a történetet imádtam! Egyrészt ott van a rákos szál, amit nagyon is realisztikusan ábrázol az írónő. Vagy nagyon komoly kutatómunka előzte meg a könyvet, vagy maga az írónő vagy egy közeli ismerőse, családtagja is átélte a rákot, mert mindent elhittem. Persze mivel nem vagyok orvos, a tárgyi tévedéseket nem tudnám persze kiszúrni, de maga az érzés, hogy milyen lehet betegnek lenni, és a másik oldal, hogy milyen, ha valakinek a szerette beteg, szerintem pont ilyen. Nagyon tetszett, hogy a rák nem maradt meg valahol a háttérben, semmit sem szépített meg az írónő. Igenis beültünk Aundreával a kezelésekre, vele együtt hánytunk mindegyik után, rázott a hideg, fájt minden porcikánk, olyan tüneteket produkáltunk, amikre nem is számítottunk. Aztán jöttek a hosszú távú hatások, pl. a haj- és szőrhullás. Talán ennek a leírását imádtam a legjobban, mert tényleg húsbavágó volt nézni, ahogy hullik, és ahogy Aundrea is megfogalmazta, a legszörnyűbb az, hogy semmi befolyása nincs a dologra. Egyszerűen a teste dönt helyette. Volt egy jelenet, ami kifejezetten fájdalmasra sikeredett, valószínűleg soha nem fogok elfelejteni. 

Emellett viszont ott a másik szál is, a szerelmi szál. A realisztikus rákos szál mellett Andreának és az olvasónak is ez jelenti az enyhülést, amikor kicsit leteheti a válláról a terheket. Igazi belezúgós, első látásra megszeretni románc ez, a szenvedély ott pezseg Aundrea és Parker között. Parker halad előre, udvarol és nem hagyja magát lerázni. Hihetetlenül élvezetes nézni, ahogy a falak mögé húzódó, kicsit megkeményedett Aundrea életébe belerobban ez a rendkívül laza, könnyed stílusú srác, aki mindig vidám és mindig képes mosolyt csalni az arcára. Elképesztően udvarias, és kedves, és... Ne szépítsük, igazi álompasi. Mintha csak jutalmat kapott volna Aundrea a sorstól, amiért ennyi mindent kiállt és hősiesen küzdött. 

Tehát ez a húsbavágóan realisztikus és ez az álomszerű szál váltakozik, és a kettőnek egy ponton törvényszerűen találkoznia kell, mert hát ez az élet... Erről nem írok semmit, olvassátok el a könyvet, nem lövök le poénokat. 



Amit még nagyon szerettem a történetben, hogy nem szorította a háttérbe a szerelmi szál mellett Aundrea többi kapcsolatát sem. Legalább ilyen fontos a testvérek közötti szeretet a nővérével, Gennával, itt ráadásul még az is megjelenik, hogy ebben sem csak a vérségi kötelék számít. (Gennát örökbefogadták.) Odavoltam Genna férjének minden megszólalásáért, igazán vicces és gondoskodó pasi, a tökéletes sógor, és a tökéletes férg Genna számára. Aztán ott van még Jean, a legjobb barátnő, aki a legrosszabb helyzetben is ott van Aundrea mellett, és az egyetlen, aki képes kicsit előrángatni a burokból, és aki képes úgy vigasztalni a lányt, hogy nem érzi hamisnak. Nála sajnálom, hogy nem tért vissza a regény végén még egyszer, örültem volna a jelenlétének. Aundrea szüleit is nagyon szerettem, tökéletes volt a családi összetartás, ahogy annak bajban minden családban lennie kellene. Igazán megható volt nézni ennyi szeretetet. 

A cselekmény egész egyszerűen halad előre a két szálon: kezelések és románc, és a végkifejletre nyilván az a kérdés marad, sikerül-e legyőzni a rákot. Ezt sem fogom lelőni, de annyit mondok, hogy a végén érkezik egy csavar... Aztán a csavar után az írónő rettenetesen gonosszá válik (no nem kell megijedni), és volt egy rész, ahol kisebbfajta szívrohamot kaptam, aztán kiderült... Megint csak nem spoilerek, olvassátok el, tudni fogjátok, melyik részre gondolok. 

Összességében kifejezetten üdítő volt a könyv, még ha furcsa is ezt mondani egy rákkal foglalkozó sztorira. De hát legyünk őszinték, Aundrea is azt szeretné, ha inkább nem rákos történetként gondolnánk az övére. Nem ígérem, hogy 100%-ig meg tudom ezt tenni neki, de azért Parker és az ő szerelmi történéte ráktól függetlenül is nagyon jó volt. 

NAGYON AJÁNLOM


Olvass bele a képre kattintva!


http://issuu.com/wowkiado/docs/milesz



Blogturné extra - A folytatásról


Ez a regény önmagában is megállja a helyét, szóval aki retteg a sorozatoktól, az nyugodjon meg! Ha nem szeretné a második részt (igen, csak második rész van, nem kell több kötetes sorozattól tartani), az is nyugodtan olvassa el a történetet! 

Viszont az írónő a What's Left of Me után megírta a What's Left of Us-t is. (Magyar mintára gondolom a Mi lesz velem? után Mi lesz velünk? lehet a címe.)



Mivel nem akarok spoilerezni az első rész után, csak annyit mondok, én nagyon várom, rettentő kíváncsi vagyok a "Hogyan tovább?"-ra.

Nyereményjáték


A Mi lesz velem? című regényben Aundrea a modern kor egyik rémisztő betegségével, a rákkal harcol. Erről a nehéz küzdelemről, arról, ki hogyan éli meg - legyen szó a páciensről, avagy annak szeretteiről -, számos irodalmi mű született. Mi most ezek közül szeretnénk néhány olyat feleleveníteni, amelyekből később mozifilm is készült. Játékunkban arra kérünk titeket, hogy az egyes blogturné állomásokon közreadott jelenetfotók alapján nyomozzátok ki a szerző nevét, akinek regényét megfilmesítették.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje


06.03. - Angelika blogja
06.04. - CBooks
06.05. - MFKata gondolatai
06.06. - Deszy könyvajánlója
06.07. - Kelly & Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések