Breaking News

Calia Read: Szétcsúszva


Az év arculcsapó befejezése

Calia Read: Szétcsúszva

A blogturnéról




A WOW Kiadó főleg a new adult műfajt népszerűsíti a magyar olvasók körében azáltal, hogy nemcsak sikeres, de egyedi és színvonalas szórakoztató könyvekkel lepi meg olvasóit. A Blogturné Klub 5 bloggere kapott lehetőséget, hogy megismerje, majd népszerűsítse olvasótábora között Calia Read: Szétcsúszva - Unravel c. könyvét.



Eredeti cím: Unravel
Kiadó: WOW
Oldalszám: 328
Fordító: Dudás Éva
ISBN: 9789631223286
Sorozat: -
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,09)
Megrendelési link
Naomi Carradine vagyok.
Hat hónapja még boldog voltam.
Egy hónapja diliházba zártak.
Tegnap Lachlan meglátogatott. Megcsókolt. És azt mondta, kezd elmenni az eszem.
Órákkal később Max belopózott a gondolataimba. Emlékeztetett arra, hogy nem vagyok
őrült, és hogy szüksége van a segítségemre.
Néhány perce, amikor próbáltam összerakni a múltamat, még távolabb sodródtam a valóságtól.
És most… mindenki azt hiszi, megbolondultam. De tudom, hogy ő létezik, és kellek neki.
Te hiszel nekem?
 

Az első mondat:


"Az ablakon keresztül nézem a földre hulló hópelyhek ezreit."

Véleményem


Az az első oldaltól kezdődően egészen biztos volt, hogy ez nem egy habkönnyű mese lesz. New adult történet, van szerelmi szál, mégis mindez mit sem könnyít a helyzeten, ha a főszereplőnk egy elmegyógyintézet lakója, és még ő maga sem biztos benne, mi a valóság és mi nem. Pont ez adja a Szétcsúszva különleges hangulatát. Hátborzongató a környezet, ahol járunk. Fehér falak között sétálunk, változatos mentális zavarokkal küzdő, az őrültség különböző fokain leledző lakókkal körülvéve, és szinte mi is enyhülésként tekintünk a benyugtatózva töltött percekre, amikor semmi más nincs, csak az alvás... Ha már elmegyógyintézet, a leghátborzongatóbb számomra a főszereplőnk által Pszicho Maminak elnevezett őrült nő volt, aki nem létező gyermekét babusgatja. Minden alkalommal, amikor feltűnt, a szívem szakadt meg. 

Szóval ilyen környezetben vagyunk, egy szereplővel, akinek nyilvánvaló látomásai vannak. Fenyegető alakokat és élete fontos, szeretett szereplőit látja, akiktől vagy fél vagy vigaszt nyújtanak a számára. Utóbbi, Max biztatja, hogy tartson ki, nemsokára kikerül és akkor együtt lehetnek. De amikor Naominak állítják, hogy ő nincs ott, nem valóságos, szinte már abban is elkezdünk kételkedni olvasás közben, hogy létezik-e. Egészen addig, amíg Naomi el nem kezd megnyílni az új pszichológusának, és ennek köszönhetően szépen, apránként, darabokban ismerhetjük meg életének történetét, míg végül mintegy puzzle-ként áll össze a fejünkben, hogy mi is történt vele. 



Ugyanis ez a nagy kérdés: hogyan került az intézetbe Naomi és miért. Az viszonylag hamar egyértelművé válik, hogy hiába tűnik sokszor kevésbé betegnek az intézetben lévőknél, valamilyen komoly mentális zavara biztosan van. Egy olyan szereplő fejében vagyunk, akinek nagy eséllyel tévképzetei vannak, és soha nem lehetünk teljesen biztosak benne, hogy amit most hall és lát, mennyire valóságos. Van, amikor biztosak vagyunk benne, hogy megtörténik a valóságban is, és tényleg ott van a másik szereplő, máskor pedig csak sejtjük. 

És Naomi életének három fontos szereplője van. A legjobb barátnője, Lana és két nagy szerelme: Max és Lachlan. Lanával viszonylag hamar dűlőre jutunk. Naomi és Lana is gazdag családból származnak, mindkettőjük a gazdagok képmutató világában nőtt fel és él azóta is, és a végtelenségig magányosak, amíg egyszer csak össze nem barátkoznak. Onnantól kezdve jóban-rosszban ott vannak egymásnak, mindent megosztanak egymással. Legalábbis úgy tűnik, amíg Naomi rá nem ébred egy sötét titokra, amivel képtelen megküzdeni. 

Emellett két idősíkon, két szerelem kibontakozásának is tanúi lehetünk. Naomi már felnőttként ismerte meg Maxot egy családi partin. A srác idősebb nála, és elismert tőzsdeszakértő, aki épp kapaszkodik fel a gazdag elit világában. Amint találkoznak rögtön egyértelmű a vonzás közöttük, és nem is kérdés, hogy egymásra találnak. Max segít Naominak a titok feldolgozásában, és próbálja kirángatni őket a bajból. Eközben Lana időről időre rákérdez Lachlanre...

Lachlan az első nagy szerelem. A szomszéd fiú, akibe a jóval fiatabb Naomi belezúg. Tipikus történet: a szomszéd, idősebb srác valahogy mindig helyes, igazán menő, és húgaként tekint a lányra. Rengeteg közös emlék köti őket össze, és mindent tud Naomiról. 



Bontakozik ki fejben ez a szerelmi háromszög, egymás mellett haladva ismerjük meg a két szerelem kibontakozását, és mi magunk sem tudunk dönteni a két fiú között. És amikor Naomi azt mondja, mindkettőjükbe szerelmes, mi is elhisszük. De nem tudjuk, hogyan is ért véget ez a két kapcsolat, mi történt Lachlannel, amiért már nem volt ott, mikor Naomi találkozott Maxszel? És mi van Maxszel, miért csak Lachlan látogatja Naomit az intézetben? 

Csupa-csupa kérdőjel és rejtély ez a történet, sorban kapjuk a válaszokat, szépen, lassan. Nyomasztó a történet, több ponton is, de eközben élvezzük mindkét kibontakozó szerelmet is. És amikor már azt hisszük, megkapjuk a válaszokat, jön a vége... 

Nem fogok spoilerezni, semmiképpen sem. De annyit mondhatok, a vége sokkoló volt, és az tette igazán különlegessé a történetet. Az utolsó résznél csak kapkodtam a fejem, el se akartam hinni, amit olvasok, és amikor befejeztem, legszívesebben kezdtem volna elölről, immáron újraértelmezve a kezdeteket is. Azt hiszem, ez a lezárás az év meglepetése, még csak 2015 közepén járunk, de én megelőlegezem neki már most. 

Naomi érdekes karakter volt, bár azt nem merném kijelenteni, hogy megszerettem. Lanához kötődtem, de különösebben őt sem kedveltem. Maxot és Lachlant ellenben imádtam, minden közös jelenetükért odavoltam Naomival. Átjárta őket a finom nosztalgia, és a nyomasztó intézetes napok közben nem csak Naominak, hanem nekem is ezek az emlékek csaltak mosolyt az arcomra. Édesek voltak, mégis kicsit borúsak, mert tudtuk, nem tartanak örökké...

Összességében nagyon szerettem a történetet, nem tipikus rózsaszín romantikus new adult történet, és még ha felvonultat is olyan elemeket, amiket megszokhattunk már, teljesen új módon tálalja őket. A végén pedig mintha arcul csapna minket, akkora a meglepetés. 

AJÁNLOM

Blogturné extra - A másik kötetről


Mielőtt valaki megijedne, direkt nem folytatást írtam. Ugyanis a Szétcsúszva stand-alone könyv, de az írónő egy másik regényt is írt, ami kapcsolódik ennek a világához. Amikor befejeztem a Szétcsúszvát, muszáj volt kicsit utánanéznem, hátha az írónő nyilatkozott valami érdekeset a végével kapcsolatban, ekkor találtam rá az Untangle-re. 

Az értékelésemben már szót ejtettem arra a bizonyos őrült nőre, aki a nem létező gyermekét babusgatja, és akárhányszor felbukkant, összetörte a szívem. Nos, az Untangle az ő története. 



Nyereményjáték


Naomi Carradine diliházba kerül, látogassunk meg hát mi is párat. :) A Szétcsúszva turné keretén belül, a WOW Kiadó által felajánlott egy példányt a Szétcsúszva c. könyvből azok között sorsoljuk ki, akik a legtöbb filmek által híressé vált bolondok házát/elmegyógyintézetet felismer. Filmcímet, de akár magának az elmegyógyintézetnek a nevét is elfogadjuk megoldásként.
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére a megküldött e-mailre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.






a Rafflecopter giveaway
 

A blogturné menetrendje


06.01. - Kelly & Lupi olvas
06.03. - MFKata gondolatai
06.05. - Deszy könyvajánlója
06.07. - CBooks
06.09. - Kristina blogja

Nincsenek megjegyzések