Breaking News

David Levithan - John Green: Will & Will


Levithan és Green mellett garantáltan különleges

David Levithan - John Green: Will & Will

A blogturnéról




Mi történik, ha két bestseller szerző összefog? Nos, eláruljuk: a Will & Will történik, és persze garantálható a siker. John Green és David Levithan két Will bőrébe bújtak. Will Graysonnak lenni pedig nem is olyan egyszerű - rögtön két szemszögből is megtudjuk ezt.
A Will & Will blogturnéban május 23-tól 12 napon keresztül mutatjuk be a két drusza kalandjait, és ha ügyesen lavíroztok a nyereményjáték musicaljei között, még nyerhettek is a könyvből!



Eredeti cím: Will Grayson, Will Grayson
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 310
Fordító: Komáromy Zsófia
ISBN: 9789632616223
Sorozat: -
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,92)
Megrendelési link
Will Grayson megismerkedik Will Graysonnal. Az egyik fiú okos és különc, akinek egyik alapszabálya: mindentől és mindenkitől tartja a távolságot. A másik dühös és depressziós, életének egyetlen fénypontja egy internetes barátság. Egy hideg éjszakán Chicago egyik legfurcsább pontján a két fiú útja keresztezi egymást. Ettől a pillanattól kezdve világaik összekeverednek, az életük visszavonhatatlanul egybefonódik. A Chicago különböző kertvárosaiban lakó két Will Grayson mintha nem is ugyanazon a bolygón élne, pedig Evanston nincs is olyan messze Naperville-től. Amikor a sors ugyanarra a meglepő helyre sodorja őket, a két fiú azon kapja magát, hogy hirtelen minden a feje tetejére áll, szembesülnek elkövetett hibáikkal, és esélyt kapnak a változtatásra. Régi és új barátaik – köztük a nagyon nagy és nagyon csúcs Mini Cooper, vérbeli focista és káprázatosan tehetséges musicalszerző – segítségével a két Will végül úrrá lehet szívügyein, mi pedig tanúi lehetünk egy olyan zseniálisan szuper gimis musicalnek, amelyhez foghatót még nem látott a világ.

Az első mondat


"Amikor kicsi voltam, apám mindig azt mondogatta nekem: „Will, megválogathatod a barátaidat, és megválogathatod, kire orrolsz, de nem válogathatod meg a barátaid orrát.”"

Véleményem


David Levithant szeretem. John Greent imádom. És amikor megtudtam, hogy érkezik magyarul a Will Grayson, Will Grayson, nagyon boldog voltam. Őszintén szólva nem voltam biztos benne, hogy ez a két szerzős LMBT sztori eljuthat-e a magyar polcokra, de legnagyobb örömömre igen! 
A borító nem igazán jön be, és a címváltoztatást sem értem - még így olvasás után is indokolatlannak érzem, mert az eredeti többet mond -, na de hát üsse kő, a lényeg a könyv. 

Ebben a sztoriban sok mindent duplán kapunk: két szerző, két nézőpontkarakter, két stílus. Ezért, habár a mű két fele elválaszthatatlan egymástól, az értékelésem első felében kettébontanám a két részt. 

Először John Green Willjét ismerhetjük meg. A sztori számomra kicsit döcögősen indult, de aztán csak elkezdett beszippantani. Willt nem teljesen értettem, bár elfogadtam, hogy tini és nagyon szenved, legszívesebben mindenből kimaradna, csak hogy elkerülje a bajt. De Mini Cooper mellett elég nehéz dolga van, mert a nagydarab meleg srác el se tudja kerülni a figyelmet. És nem is akarja, sőt... Nem volt olyan tipikusan John Green-es, mint amilyenek az önálló regényei, érezni, hogy azért picit próbálták egymáshoz közelíteni kettejük stílusát - elmaradtak a nagy filozofálosok, a tipikus nerd factek, amiket John Green olyan sokszor beleír a történeteibe. Megmaradt viszont az, hogy szerethető és valóságos, hihető fiatalokról ír. 



A sztori másik szemszögét rögtön külön tudjuk választani. David Levithan Willje ugyanis a történetet teljes egészében kisbetűkkel meséli el. Nem érdeklik a mondatkezdők, mehetnek a nyelvtan tanárok a sunyiba. Viszont ez egyébként nagyon hatásos eszköz, hogy akár egy pillantással is tudjuk, hogy éppen melyik Willnél járunk. Ez a Will valóban visszahúzódó. Nem úgy, mint másik Will, aki kerüli a bajt, hanem úgy, hogy nincsenek barátai, ellenben van antidepresszánsa. Meg egy gót csaj a suliból, akivel lóghat, de mindent megtesz azért, hogy a lány minden kísérlete ellenére megtartsa legalább a karnyújtásnyi távolságot. Egy vigasza azért mégis akad: Isaac, a srác, akivel az interneten ismerkedett meg, és akibe úgy érzi, beleszeretett. Jó ideje ő az egyetlen, aki megérti. 

A két szemszöghöz a sztori elején nagyon máshogy álltam. David Levithan Willje túlságosan szenvedő volt, nem tudtam mit kezdeni a visszahúzódó, időnként kifejezetten bunkó viselkedésével. A másik Will viszont még a bajkerülése ellenére is beleveti magát az életbe, koncertekre jár, Mini pedig arról is gondoskodik, hogy beindítsa a szerelmi életét. Őszintén szólva eleinte alig vártam a nézőpontváltásoknál, hogy visszatérjünk első Willre, mert őt magát is sokkal jobban szerettem, az ottani mellékszereplőket is jobban szerettem, ráadásul a története is sokkal jobban beszippantott. Ami Levithan Willjének történetét feldobta, az a néha-néha előforduló chatbeszélgetés volt Isaackel, de még így is lassan haladtunk előre. 

Aztán eljött a pont, ahol ezek ketten találkoztak, és onnantól kezdve minden sokkal izgalmasabb lett. És ahogy haladt előre a sztori, egyre jobban érdekel kisbetűs Will sztorija, és bár túlzás lenne azt mondani, hogy a végére jobban érdekelt ő, mint John Green Willje, de azt elmondhatom, hogy a vége határozottan izgibb volt Levithan Willjének oldalán. (Legalábbis számomra.)
Egyiküket sem szerettem meg igazán, nem válnak kedvenc szereplőimmé, az biztos, de nem is idegesítettek különösebben. Na jó, kicsit mindketten, de ezt még meg tudtam nekik bocsátani.



A sztori további érdekessége, hogy bár nyilván a két Will a két főszereplő, sokszor úgy éreztem, a mi valódi hősünk Mini Cooper. Mintha körülötte lebegnének a szereplők, ő tartja össze a szálakat, ő indítja be és változtatja meg az események sodrását. Ráadásul a fontosabb kérdéseket is ő szolgáltatja nekünk, mint egy személyes LMBT jogi harcos. (Na jó, nem egyszemélyes, mert van mögötte egy klub, meg azért kapunk egy másik meleg szereplőt is, de ettől még ő van a középpontban.) Mini világmegváltásra készül a saját életéről írott musicaljével, és egy idő után kicsit mi is elhisszük neki, hogy igen, ez a musical lehet, hogy sikerülhet. Mi is bekerülünk Mini bűvkörébe, még akkor is, amikor valamiért a nézőpontkarakterünk nincs legnagyobb Minirajongása tetőpontján. 

Mindenesetre amint valóban beindult a történet, azt vettem észre, hogy nevetek (még mindig nevetek azon, hogyan találkozik először a két Will), élvezem a rejtett easter eggeket, meg úgy alapvetően sütkéreztem Mini furcsaságaiban. Szurkoltam a szereplőknek, izgultam a musicalért, igazán lekötött. És ami még szuper: van szerelmi szál, mégsem mondanám romantikus YA sztorinak a könyvet. Ugyanolyan, vagy még fontosabb benne a barátság fontossága, az emberi kapcsolatok nehézségei - legyen az barátság, családi kötelék vagy szerelem -, előkerülnek a szokásos tinibizonytalanságok is, a hogyan éljük az életünket kérdések és persze a korábban már emlegetett LMBT szál és Mini mássága (és nem feltétlen a melegségét értem másság alatt) miatt az elfogadás is nagyon fontos. És amikor ezt végiggondolja az ember, akkor válik igazán teljessé Mini musicalje és akkor értjük meg igazán a változtatások fontosságát benne. (Nem fogok spoilerezni, nem és nem. :D) 
Mentes volt a szokásos kliséktől, a rózsaszín happy endektől, de közben mégsem hagyott csalódottan. 

AJÁNLOM


https://www.facebook.com/DreamValogatas/app_137541772984354

Blogturné extra - 10 érdekesség a könyvről


1. Mini Cooper karaktere John Green ötlete volt, de úgy emlegetik, hogy ő szülte meg, de két apukája volt. 

2. A két író nem tervezte meg előre a befejezést és a történetet. Kitalálták, hogy két egyforma nevű srácról szól majd a történet - David választotta a Willt, John a Graysont -, hogy mikor játszódik - David választotta február végét, március elejét - és azt, hogy hol találkozzon majd a két srác - ez John ötlete volt. 

3. Amikor írni kezdték a történetet, nem volt semmilyen megállapodás arról, hogy lesznek LMBT szereplők. 

4. A könyvben olvasható dalszövegeket együtt írta a két szerző, bár John Green állítja, hogy a jó dolgok Davidtől jöttek. 

5. Amikor elkezdték írni a könyvet, John a saját első fejezetét és David a saját első fejezetét, egyikük sem tudott róla, milyenek lesznek a másik karakterei és története. Teljesen függetlenül álltak neki a saját Willjeik történetének. De amint elolvasták egymás fejezeteit, biztosak voltak, hogy meglesz a kapcsolat. 

6. Amint túl voltak az első fejezeteken, tovább folytatták a történet írását így: John Green és David Levithan is írta a maga fejezetét, a másiktól függetlenül. Több, mint egy évig írtak így. Néha megbeszélték, mi történik a másiknál, de leginkább a közös felolvasás volt a találkozási pont az egyes fejezetek végén. 

7. Amikor John elnevezte Minit, fogalma sem volt, mint az igazi neve, egyszerűen Mini volt. 

8. John szerint sokkal könnyebb volt Daviddel együtt írni, mert mindig tudta, kinek írja a következő fejezetet: Davidnek. És persze az is fontos szempont, hogy a fele munka Davidnek jutott, bár John szerint ennél is több, mert sok fontos pont a történet szempontjából Davidnek jutott.

9. Sokszor kérdezték a két szerzőt, miért ír csupa kisbetűvel a páros fejezetes Will. Az ötlet Davidé volt, és szerinte többféleképpen is értelmezhető. Bele lehet olvasni azt, hogy Will kisebbnek érzi magát a környezeténél, de akár a sok online kommunikáció következménye is lehet. Az olvasókra bízzák. 

10. A Will & Will megszületése közvetett módon az Alaszka nyomában c. John Green könyvnek köszönhető, mert a két szerző emiatt ismerkedett meg, miután David hónapokkal a megjelenés előtt elolvasta a regényt és írt Johnnak egy e-mailt. Ő meg válaszolt, és ez így ment tovább...

Nyereményjáték


A Will & Willben az egyik legegyedibb szereplő, Mini Cooper musicalt rendez. És hát legyünk őszinték! Meg is tudjuk érteni, hogy ennyire szereti a zenés színházat.
Mostani játékunkban azt szeretnénk tesztelni, ti mennyire vagytok otthon a musicalek világában: Minden állomáson találtok egy képet valamelyik musicalből, és nincs más dolgotok, mint kitalálni, melyikből, majd a darab címét beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába!
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz, a nyertesek jelentkezését az értesítő e-mailtől számított 72 órán belül várjuk, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.



a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje


06/03. Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések