Breaking News

James Lecesne: Trevor


Fontos leckére tanít

James Lecesne: Trevor

A blogturnéról




2015. július 3-án, pénteken veszi kezdetét az idei Budapest Pride Fesztivál, melynek mottója: „Budapest Pride: 20 esztendőnk hatalom!”. A fesztivál leglátványosabb eseményére  a Budapest Pride Felvonulásra 2015. július 11-én, szombaton délután kerül sor.
A Blogturné Klub egy nyílt LMBTQ blogturnéval szeretné kifejezni támogatását az idén 20 éves  Budapest Pride tiszteletére. Ezen a turnén olyan könyvek vesznek részt, amelyek fő- illetve mellékszereplője leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű vagy queer.
A turnéban résztvevő blogok részvételükkel támogatják, hogy olyan társadalomban éljünk, amely véget vet a kirekesztésnek és egyenlően elfogadó minden polgárával szemben.
A turné időpontja: 2015. július 3-12.


Eredeti cím: Trevor
Kiadó: Tilos az Á Könyvek
Oldalszám: 96
Fordító: Moldova Júlia
ISBN: 9786155441400
Sorozat: -
Függővég:
Bechdel-teszt: 
Moly link
Goodreads link (3,61)
Megrendelési link
Trevor egy vidám, jó humorú, tizenhárom éves fiú, de otthon és az iskolában különcként kezelik. Trevor művész szeretne lenni, mégpedig olyan, aki megváltoztatja a világot. De miért vesz föl csillogó Lady Gaga-jelmezt halloweenkor? Trevor szerint azért, mert jól néz ki, és amúgy is Lady Gaga a példaképe. A többieknek erről teljesen más a véleménye. Egy ideig a szülei és a barátai is megpróbálnak úgy tenni, mintha Trevor egy átlagos srác lenne. Hisz ez volna a legjobb, nem? Könnyebb elfogadni azt, aki olyan, mint te vagy én. Ha valaki nagyon más, akkor mindenki félrenéz, és reménykedik, hogy nem jól látja. De Trevor különleges, tehetséges és más, és ilyen is akar maradni. De meddig úszhat szemben az árral?
A Trevor egy fordulatos, amerikai kisregény a kamaszkori útkeresésről, a másságról és az elfogadásról. Elfogadni magunkat és egymást nem a legegyszerűbb, de a legszebb feladat a világon.

Az első mondat:


"A ház előtt feküdtem a füvön, és egyértelműen egy kés állt ki a hátamból."

Véleményem


Előrevetítem: ez az értékelésem jobban eltávolodik majd magától a konkrét történettől, mint azt megszokhattátok. De most egyszerűen ezt érzem helyesnek, és remélem, ez egyikőtöknek sem jelent gondot. (Ha meg mégis, akkor ez most nem nektek íródott.)

A Trevor egy rövidke történet: kisalakos 96 oldal magyarul, valójában egy novella. Egy novella, ami rövidsége ellenére nagyon is fontos kérdéseket boncolgat. Valójában azonban a történetbe nem kell a fülszövegnél sokkal mélyebben belemászni a megértéséhez. Adott nekünk Trevor, aki más. Tudja ezt ő is, és rájön a környezete is. Nem akar ő semmi különlegeset, csupán arra vágyik, mint amire minden ember: odafigyelésre, elfogadásra, szeretetre. Hát ja, ez az, amit nem mindig kap meg, pusztán azért, mert más. És minél nyilvánvalóbbá válik mássága, annák lejjebb süllyed az önmarcangolásba. A szülei nem figyelnek rá, amikor meg mégis, akkor próbálják megváltoztatni. A legjobb barátja eltávolodik tőle, a suliban kirekesztik. Mi marad egy ilyen helyzetben vigasznak? Hát nem sok. 

És pontosan ez az, ami miatt eltávolodnék a történettől. 

Nem titok, ezt a könyvet pontosan emiatt a turné miatt kezdtem el olvasni, Kellytől kaptam kölcsön. Korábban már szemeztem vele, minden magyarul megjelenő LMBT könyv egy gyöngyszem, mert öröm látni, hogy egyre jobban nyitnak a kiadók is ebbe az irányba. Még különlegesebb a helyzet, ha ifjúsági kötetről van szó. De most végre itt volt az alkalom, hogy elolvassam. Első döbbenetem a hossza miatt volt, a második viszont valami másért. 

Ne kérdezzétek, hogyan, de egészen addig, amíg a könyv végére nem értem, nem sikerült fejben összeillesztenem a Trevort a Trevor-projekttel. Olvastam a történetet, helyenként megkönnyeztem vagy épp elborzadtam, és legnagyobb örömömre azért mosolyogni is tudtam. Aztán jött az Utószó, és egyszerre zuhant rám a felismerés: ez a Trevor az a Trevor! 

Régóta követek már amerikai írókat, írónőket, akik közül többen felsorakoztak a Trevor-projekt mellett. Először Cassandra Clare oldalán találkoztam vele, és akkor még fogalmam sem volt, miről van szó. Aztán utánaolvastam, és egyre többször találkoztam vele. A Trevor-projekt a meleg, leszbikus, biszexuális, transzszexuális vagy akármilyen nemi orientációjú fiatalok segítésére jött létre. És mint ilyen, zseniális kezdeményezés! Az ihletője pedig, elég nyakatekert és hosszú utat bejárva Trevor volt. És már csak ezért is imádni kell ezt a könyvet! 

Senkit sem akarok áltatni: valószínűleg nem ez volt életem legmeghatározóbb olvasmánya. Kellemes olvasmány volt, rengeteg kérdést vetett fel, rövidsége miatt a fiatalabb korosztály is simán képes befogadni. Trevor gondolatai érdekesek, jó volt kicsit elmerülni abban, milyen nehéz is egy fiatal dolga, ha más. Könnyű is vele azonosulni, hiszen szinte borítékolható, hogy ha nem is pont amiatt, mint Trevor, de mind éreztük, hogy senki nem ért meg minket, és hogy kilógunk a sorból. 

Szóval a novella maga nem életem olvasmánya, de kérdés nélkül mindenkinek a kezébe nyomnám, aki képtelen elfogadni másokat a másságuk miatt. A Trevor komoly leckére tanít, minden rövidsége ellenére is. 

AJÁNLOM



Nyereményjáték



Természetesen a megszokott játék sem maradhat el! :) Három nyeremény könyv vár a szerencsés nyertesre: 1 példány Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el,  1 példány Ryan Loveless: Ethan és Carter, és 1 példány Becca Prior: A tanítvány.

Alább elolvashatod minden blogger kedvenc LMBT hírességét, közéleti személyiségét, a Te feladatod pedig, hogy beírd a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy mely blogon kiről olvashattál.

Figyelem: 72 óra áll rendelkezésre a nyertesnek az értesítő e-mailre válaszolni. Ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Kizárólag magyarországi címre postázunk! Sok szerencsét!
 
Amikor rátaláltam a választottam tévéshowjára, rögtön beleszerettem. Egyszerre informatív és végtelenül vicces, és rettentően élvezem a beszélgetéseit. Ugyanis ezek egyszerre interjúk és beszélgetések - pont ettől annyira jó. És ezért választottam róla ezt a vicces fotót. Ha valaki gyakorolni szeretné az angolt, tökéletes választás, mert észre se veszi az ember, és már el is telt egy óra... Persze nem lesz könnyű, emberünk szeret hadarni - de hát, megéri a nehézségeket. 



a Rafflecopter giveaway


A blogturné állomásai


07.12. - Thinking About You - David Levithan - John Green: Will & Will
07.12. - Gabó olvas - Nádasdy Ádám: Vastagbőrű mimóza

Nincsenek megjegyzések