Breaking News

Amit eddig nem tudtál a Potter családról


Sziasztok!

Amúgy is fontolgatom egy ideje, hogy gyakrabban foglalkozom majd a Harry Potter sorozattal, de most apropója is van, amiért elővehettem megint! 


Egyrészt megújult a Pottermore oldal, amit beharangoztak korábban is. Az új oldal könnyebben elérhető regisztráció nélkül is, mivel már nem flash alapú, ezért könnyebben megtalálják a keresők is, illetve valószínűleg kevésbé fagyasztja a lassabb gépeket. 

Sajnos minden pozitívuma ellenére a változtatásnak megvannak a hátulütői is. Valójában a közösségi élet rovására ment, és picit kevésbé... varázslatos lett az oldal. Búcsút inthetünk a házaknak, a játékoknak, a pontgyűjtögetésnek... Ez bizony szomorú, még akkor is, ha én nem voltam napi látogató az oldalon. Rengeteg a panasz az újítások miatt, a korábbi felhasználók háborognak rendesen, hiszen mindent elveszítettek, amit korábban összegyűjtöttek. Meglátjuk, mit lépnek erre a készítők. Valamiféle konszenzus lenne az igazi - egy oldal, ami esetleg elérhető így is, úgy is. Jó megoldás lett volna szerintem a flash Pottermore oldal mellé akár egy Pottermore blog, ahol a konkrét tartalom könnyebben elérhető lett volna, viszont a játék öröme is megmarad. 

Mindenesetre most ez van. De azért jó kis tartalmat is kaptunk, ezzel vigasztalódhatunk kicsit: a Potter család történetébe áshatjuk bele magunkat jobban. 

Úgyhogy a kesergés helyett én most ezzel foglalkoznék. Nem fogok mindent lefordítani, de nézzünk néhány különösen érdekes részt a szövegből! 

1. A Potter név eredete


Az első Potter egy Linfred of Stinchcombe nevű varázsló volt a XII. században, aki munkájában igen jó volt - nem véletlenül, hiszen bevetette varázsképességeit is, mindenféle gyógyító keveréket készített. Mindenesetre rajtaragadt a Potterer becenév, majd ez lerövidült a Potterre. A "potter" ige jelentése piszmog, pepecsel - Linfred állandóan ezt tette a furcsa növényekkel a kertjében.
A gyógyszerei nagyon híresek lettek, bizonyos bájitalait a mai napig használják. Ezzel szép kis vagyont halmozott fel, amit aztán szétosztott hét gyermeke között.

2. Beházasodott a családba a Köpeny


Azt már a hetedik Harry Potter kötet óta tudjuk, hogy Harry valamilyen módon a legkisebb Peverell fivér leszármazottja, de eddig titok volt, hogy pontosan miképpen. 
Nos, íme a válasz: Linfred legidősebb fia, Hardwin elvett egy gyönyörű fiatal boszorkányt, Iolanthe Peverellt. Ő volt Ignotus, a legkisebb fivér unokája, és mivel nem volt férfi örökös, ezért rá hagyományozódott a Láthatatlanná tévő köpeny. Innentől egyenes ágon öröklődött tovább egészen Harryig.

3. Kiálltak a muglikért 


A Potterek innentől kezdve gyakran szomszédokat vettek el, akár muglikat is. Nem különesebben foglalkoztatta őket a vérük tisztasága. Jellemzően mindegyikük kitartó volt és sokat dolgozott, így tovább növelték a családi vagyont. 
Két családtag is a Wizengamotba került, közülük Henry (barátainak csak Harry) Potter, Harry druszája volt az, aki végleg elérte, hogy a család kikerüljön a Szentesített 28-ból, az aranyvérű családok köréből. (Másrészt a vezetéknevük is nagyon "muglis" volt.) Ő ugyanis az első világháború idején hangosan tiltakozott, amikor az akkori Mágiaügyi Miniszter, Archer Evermonde megtiltotta, hogy a varázslók segítsék a muglikat. 

4. A gazdagság kulcsa egy hajápoló


Valószínűleg sokan elgondolkoztunk már, hogy vajon miért is van annyira tele Harry széfje a Gringottsban. Vannak persze gazdag varázslócsaládok, de azt a vagyont mégiscsak fel kellett halmozni valahogy. 
Nos, a válasz sokkal váratlanabb, nem hiszem, hogy bárki számított volna rá. A család igazi gazdagságát az előbb említett Henry fiának, Fleamontnak köszönheti, aki megnégyszerezte a vagyont. Hogy mivel? A Sleekeazy’s Hair Potion megalkotásával.

5. Ő volt Harry nagyapja


És itt jön a sztorinak azon része, amit kicsit megkönnyeztem. (Bár én érzékeny vagyok amúgy is az ilyesmire, meg ráadásul Harry Potter...)
Fleamont nagy hasznot szerzett a hajas bájitalból, és amikor visszavonult, jó áron eladta a vállalkozást. Ám ez nem kárpótolhatta azért, hogy feleségével, Euphemiával nem született gyermekük. Már feladták a reményt, amikor az asszony terhes lett, és megszületett szeretett fiuk, James. 
Fleamont és Euphemia hosszú és boldog életet éltek, és láthatták, hogy James elvesz egy mugli származású lányt, Lily Evanst. Unokájukat, Harryt azonban már nem ismerhették, mert alig néhány nap különbséggel elvitte őket a sárkányhimlő. A Láthatatlanná tévő köpeny pedig így végül James Potterre szállt...


5 megjegyzés:

  1. Kedves Blogger!

    Köszönöm ezt az érdekes kis Harry Potter kiegészítést! :D

    Üdvözlettel:
    Hollótoll

    VálaszTörlés
  2. Kedves Blogger!

    Örülök, van még olyan, aki örömét leli a Harry Potter univerzum titkainak feltárásában és nem rest megosztani másokkal! Köszönjünk ezeket az információkat. :)

    Üdvözlettel:
    Mard

    VálaszTörlés
  3. A láthatatlanná tévő köpeny résszel az utolsó pontból nem értek egyet, mert az már James birtokában volt, mikor még a Roxfortba járt, nem csak a szülei halála után....

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jo volt! Irj meg tobb cikket, erdekesseget. Feldobtad vele a napomat. Minden napra egy Potter, a gyerekkor nem mulik el❤️

    VálaszTörlés