Breaking News

Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 11. - A hercegnő férjhez megy {Értékelés}

Megnyugodtam, nem szúrta el

Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 11. - A hercegnő férjhez megy


Eredeti cím: Royal Wedding
Kiadó: Ciceró
Oldalszám: 384
Fordító: Merényi Ágnes
ISBN: 9789635399604
Sorozat: A neveletlen hercegnő naplója 11.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem.
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,97)
Megrendelési link
MIA ÚJRA ITT VAN!
MEG CABOT VÉGRE MEGÍRTA A 2000-es évek sikersorozatának FOLYTATÁSÁT!!!
El sem hiszitek, de Mia immár huszonhat éves, és szerelme Michaellal változatlan hőfokon lobog. Sűrű programjaik ellenére a fiúnak sikerül néhány napra egy Karib-tengeri szigetre csábítania a hercegnőt, ahol végre felteszi a várva-várt kérdést. Miának pedig sem a naplója, sem a pszichológusa tanácsára nincs szüksége ahhoz, hogy kimondja a boldogító igent.
De a mesés vakáció végeztével minden a feje tetejére áll: Grandmere kiszivárogtatja az esküvő részleteit, amiből egyetlen szó sem igaz, ráadásul Mia apja körül is sok a zűrzavar. Végül fény derül Phillipe herceg régóta őrzött titkára, és ez alapjaiban változtatja meg a hercegi család életét.



Az első mondat:


"MANHATTAN - Phillipe Renaldo herceget (50), Genovia uralkodóját szerdán kora reggel letartóztatták, mert a West Side Highway-en vezette újonnan vásárolt, 1978 Ferrari 312 T3 Forma 1-es versenyautóját."

Véleményem


Újfent bebizonyosodott, hogy igazam volt, amikor azt mondtam, hogy kicsit olyan érzésem van, mintha Meg Cabotnak inkább az ötletekkel lenne problémája. Ugyanis csakúgy, mint a Mediátor sorozat 6,5. részénél, most is azt tapasztaltam, hogy újra ugyanazzal a lelkesedéssel olvasom az új részt, mint régen - hiába volt egy kis hiátusunk az írónővel, mert az új könyvei valahogy nem csúsznak annyira. 

Féltem ettől a kötettől, ugyanis bizonyos szempontból A neveletlen hercegnő naplója a tinikoromat jelenti, egészen végigkísérte a tiniéveimet. Azt hiszem, hatodikos koromban álltam neki a sorozatnak, és mire a tizedik rész megérkezett, már végzős gimis voltam. Az egyik első könyvszerelmem, és így féltem, hogy ez az új részét belerondít majd ebbe a nosztalgikus érzésbe. Nyilvánvalóan szükség van új konfliktusra egy új kötetben, de nem szerettem volna, ha lábba tiporjuk a happy end érzést, amivel elbúcsúztam a sorozattól. 


A jó hír viszont, hogy ugyanolyan jó volt ez a rész, mint a régiek. A szereplőink idősebbel, Mia immáron huszonhat éves felnőtt. A legjobban talán pont azt imádtam a könyvben, hogy egyszerre éreztem a szereplőkön, hogy felnőttek, mégis megmaradtak a réginek. Nem tudtam volna mit kezdeni egy olyan Miával, aki már nem bénácska és nem kavarja magát cikibbnél cikibb helyzetekbe. Éppen így furcsa lett volna egy laza csajos Lilly, és még sorolhatnám. Persze ettől még érezni kellett azt is, hogy itt bizony teltek az évek, történtek dolgok. És úristen, micsoda meglepetésekkel szolgált az írónő!

Ezek közül néhányat már előzetesen is megtudhattak azok, akik olvasták az általa megosztott részleteket és a vele készített interjúkat. Nem kell aggódni, nem fogok spoilerezni, mert úgy az igazi, ha minden meglepetés. De annyit ígérhetek: tragikus és meghökkentő eseményekből maradtunk ki. Viszont ezzel együtt visszatér mindenki, akiről tudni szeretnénk valamit: van Tina Hakim Baba, Lilly, Lana, Lars (haha, neki kijut az áldásból végre, erről a részről valami kiegészítő novellát szívesen olvasnék), Boris és még JP is felbukkan! Bár örültem volna, ha ennél egy fokkal több Lillyt kapunk, azért nem panaszkodom, hiszen annyi minden történt ebben a kötetben, annyi mindent kellett bepótolni! Az is csoda, hogy sikerült úgy összehozni, hogy ne érződjön erőltetettnek ez a sok szereplő és esemény.

Ami a cselekményt illeti... a fülszöveg-cím egy dolgot már sikeresen ellő, ez ugye az esküvő, de nem csak erre számíthatunk. Azt picit ismétlésnek éreztem, hogy Mia apja a választásokon indult, és a szavazatok miatt aggodalmaskodunk, mert ugye pont ez volt a probléma az előző részben is. De szerencsére emellé még jöttek szálak - ezek közül egyet az írónő már ellőtt a másik sorozat hírével, de még mindezekkel együtt is voltak még csavarok. Főleg a végén döbbentem meg nagyon, a valaki kilétén, nem spoilerezek - de nagyot koppant az állam, ennyit mondok. 

A fő szálakon kívül pedig mellékvonalon is van miért szurkolni, például Tina Hakim Baba szerelmi életéért. (Erről is szívesen olvasnék egy kiegészítő novellát egyébként.)
 
Egyébként a szereplők mellett a stílus is maradt a régi. Mia naplót ír, csapong, mindenhez megjegyzéseket fűz, és amolyan töltelék jelleggel a listák, sulis eredmények stb. helyett most cikktöredékeket, bevásárlólistát és sok más kis apróságot kapunk. 

Amiből még szívesen láttam volna többet, az Michael és Mia. Voltak persze közös jeleneteik, némelyik vicces volt, némelyik romantikus, némelyik mindkettő, de örültem volna még náluk egy kis rózsaszínfaktornak. 

Összességében viszont egyáltalán nem volt csalódás. Hozta azt a tipikus happy end utáni happy end érzést, amikor is rubickolhatunk a boldoságban, és még azokat a szálakat is lezárjuk, amikre nem is gondoltunk. Másrészről nem volt erőltetett, hiszen valóban akadt konfliktus, nem is kevés, a cselekmény egyáltalán nem volt lapos, sőt... 

NAGYON AJÁNLOM

Nincsenek megjegyzések