Breaking News

Monica McCarty: A Vipera {Értékelés + Nyereményjáték}

Lassan indult, de a végére tetszett

Monica McCarty: A Vipera

A blogturnéról




A General Press Kiadó megújult külsővel lepte meg az olvasóit a Romantikus Regények sorozatánál, és Monica McCarty A vipera című regénye az első, mely az új stílust bemutatja. A Felföld rettegett fiai sorozat 4. része a napokban jelent, így a Blogturné 5 állomásos turnéval népszerűsíti a történelmi romantikus műfajú regényt, extrákkal, értékelésekkel és természetesen nyereményjátékkal.


Eredeti cím: The Viper
Kiadó: General Press
Oldalszám: 392
Fordító: Szigeti Judit
ISBN: 9789636438548
Sorozat: A Felföld rettegett fiai 4.
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,32)
Megrendelési link
William Wallace, a rettenthetetlen skót szabadságharcos halott. Skócia az angolok igáját nyögi.
Klánok ragadnak kardot klánok ellen. A remény lángja azonban még nem hunyt ki. A skót Robert the Bruce úgy dönt, a Felföld és a Hebridák legendás harcosaiból titokban megkísérli a valaha volt legkiválóbb csapatot megszervezni, hogy egyesült erejüket felhasználva szerezze meg a trónt, és ezzel ismét kivívja Skócia függetlenségét…
Lachlan McRuairi – vagy ahogy harcostársai nevezték, a Vipera – kegyetlen, erőszakos, megalkuvó férfi hírében áll, aki az erszényén túl senkihez sem hűséges. Egy nap váratlan feladattal bízzák meg: vigye el biztonságban Isabella MacDuffot a király megkoronázására. A makacs asszony ugyanis úgy döntött, férjét elárulva, családja örökös jogával élve maga emeli trónra Robert the Bruce-t. Lachlan maga sem tudja, milyen fába vágja a fejszéjét a küldetés elvállalásakor – a büszke, érzékien szép grófné ugyanis akarva-akaratlan megbabonázza őt.
Bellának bátor tettéért azonban szörnyű árat kell fizetnie: nemcsak a szabadságától, de a lányától is megfosztják. Szörnyű rabsága idején egyedül az a remény tartja életben, hogy egyszer még viszontláthatja szeretett leányát. És ezért hajlandó szinte bármire. Még arra is, hogy ha kell, testét-lelkét eladja a rettenhetetlen harcosnak, akinek valamilyen oknál fogva képtelen ellenállni. Közös útjuk alatt Lachlant és Isabellát megannyi kalandos és veszélyes helyzet elé állítja az élet, miközben mindketten óriási küzdelmet vívnak: Bella a lányáért és a boldogságért, Vipera pedig azért, hogy újra képes legyen szeretni.
A Felföld rettegett fiai-sorozat negyedik darabját tartja kezében az olvasó: a rettenthetetlen harcosok és szerelmeik kalandos és buja történetei folytatódnak.

Az első mondat:


"Eljöttek érte."

Véleményem


Nem is volt kérdés, hogy erre a könyvre be kell neveznem - történelmi romantikus ÉS skót. Ide vele, de azonnal! 

Ennek ellenére bevallom őszintén, a könyv elején kicsit megijedtem. Egyrészt picit töménynek éreztem a történelmi ki kivel van-t, és próbáltam az agyam mélyéről előásni azt a keveset, amit tavaly a skót történelemből a magamévá tettem. Bár az biztos, hogy izgatott voltam minden alkalommal, amikor előkerültek a jól ismert klánok, a klasszikus viszálykodások és kifejezetten boldoggá tett, amikor egyszer-egyszer olyan helyszínekről volt szó, amikről már olvastam vagy még akár jártam is ott. 

Másrészt a konkrét cselekmény is kicsit problémás volt az elején. Egyrészt az izgalom lassan indult be nálam, másrészt a románc túl gyorsan kezdett kibontakozni - annyira hamar kezdték egymást fejben vetkőztetni a szereplők, hogy csak pislogtam. Ráadásul ez egy sokszor egészen nyers stílussal párosult, amit ugyan egyrészről megértek, hiszen ez egy ilyen kor volt, másrészről elsőre tényleg kicsit nagy adagot kaptam telibe belőle. 

Aztán ahogy haladt előre a történet, egyre jobban együtt tudtam élni a szereplőkkel, és szurkolni és izgulni - a regény végére már kifejezetten izgalmas árulások, menekülések és akciójelenetek voltak. Lachlan időnként még meg is mosolyogtatott, amire aztán tényleg nem számítottam. 

Ennek ellenére itt-ott (leginkább az elején, de néhol a regény végén is) küzdöttem azzal az érzéssel, hogy szívesen megnéztem volna egy-egy jelenetet, amit csak elmesélt a szerző és nem megmutatott. Szerintem sokat dobott volna Lachlan és Bella kezdeti kapcsolatán, ha az elején a kalandjaikat, a közös lovaglást konkrétan is olvashatjuk, nem pedig csak egy összefoglalót kapunk róla. 

Ettől eltekintve amikor a szereplők maguk is, és a köztük lévő kapcsolatok is kezdtek jobban kibontakozni, már élveztem a sztorit. Tényleg nagyon irigylésre méltó, milyen erős Bella, és hogy megállja a helyét a legnehezebb helyzetekben is. Lachlan pedig tipikus borús főhős, és nagyon tetszett, hogy valóban az is. Nem egyszer akadtam ki rá olvasás közben, de illett hozzá - Bella ide vagy oda, nem lett egyik pillanatról a másikra rózsaszín-romantikus főhős. Végig megmaradt kemény harcosnak, aki küzd a démonaival, emiatt sokszor túlságosan nyers, vagy még akár akaratlanul/jóindulatból gonosz is.

Nagyon tetszett a Bella és a lánya között kibontakozó történet, bár kicsit gyorsnak éreztem a lezárást. Viszont gondolom, az ő történetében majd többet tudunk meg róla és hogy mi történt vele, így rettentő kíváncsi vagyok. 

Kifejezetten élveztem a tényleges történelmi utalásokat, és nagyon izgalmas, hogy az írónő valós történelmi alakokat mozgatott. Biztosan jobban utánuk fogok olvasni még, de azért örültem a kis összefoglalónak az írónőtől a könyv végén, amiben elmesélte, mit, miért és hogyan dolgozott át a valósághoz képest. Ezek a homályos történelmi korszakok, amikor bizonyos emberek konkrét sorsáról és cselekedeteiről nem tudunk mindent, mindig izgalmas - ez az egyik oka, hogy szeretem a történelmet, és hogy leginkább az ókor és a középkor történelme vonz. A fikció és a valóság összemosása szerintem nagyon jól sikerült, és a kor bizonytalanságát is jól átadta a regény - soha nem lehetett tudni, hogy holnap épp ki lesz az uralkodó, és kinek az oldalára érdemes állni. 

A mellékszereplők szálai is nagyon tetszettek. Ritkán fordul elő velem, hogy egy sorozatot nem az első résznél kezdek, most ez volt a helyzet, de probléma nélkül értettem mindent. Viszont rögtön éreztem, hogy ebben a csapatnyi harcosban már van történet, és még lesz is. Kifejezetten érdekel, mi lesz majd a két legjobb baráttal, és ahogy említettem, Bella lányának szála is nagyon foglalkoztat. Feltétlenül kíváncsi vagyok a folytatásra, és remélhetőleg a korábbi köteteket is fogom még olvasni. 

AJÁNLOM

Blogturné extra


Gondolkoztam rajta, hogy mi is lehetne most az extrám és újra meg újra ugyanoda jutottam vissza. Olvasás közben elég sokszor úgy éreztem, szükségem lenne valami jegyzetre, hogy a történelmi környezet szempontjából épp most mi történik, ki kivel van és hogy alakultak a dolgok. Természetesen voltak összefoglalók erről a könyvben, de végig éreztem, hogy nekem utána kell olvasnom a dolgoknak. 


Tavaly, mielőtt Skóciába mentem, fejembe vettem, hogy minél többet kiderítek a skót történelemről. Akkor találtam rá Neil Oliver History of Scotland című dokumentumfilmsorozatára, amit imádtam. Ezt szeretném most a figyelmetekbe ajánlani. 

Neil Oliver maga is skót, és a helyszíneket is végigjárva, illusztrálva és hihetetlen lelkesedéssel mutatja be a meglehetősen kacifántos skót történelmet. Ami már csak azért is érdekes lehet a számunkra, mert szinte minden új belőle. Az angol történelemről még csak-csak tanulunk, de valahogy a skót történelem maximum csak itt-ott bukkan fel a mi törikönyveinkben, akkor is csak azért, mert befolyásolta Anglia harci politikáját, hogy épp mit rosszalkodtak a skótok északon. És persze, mindenki hallott már Robert the Bruce-ról és William Wallace-ról, de általában róluk sem túl kiterjedt a tudásunk. 

Erre megoldás ez a tíz részes dokumentumfilm-sorozat. (Egyébként Robert the Bruce-é a harmadik rész.)

Egyébként tartozik hozzá egy könyv is, amit szintén a General Press jelentetett meg, és gyakorlatilag beszerezhetetlen. Próbáltam már megvásárolni, sajnos eddig egy antikváriumban sem jártam sikerrel, viszont egy időre sikerült megkaparintani könyvtárból. Befejezni sajnos nem, úgyhogy még várok a csodára, hátha egyszer csak megpillantom valahol és meg tudom venni. 




Nyereményjáték


A General Press Kiadó megújult külsővel lepte meg a Romantikus Regények sorozata rajongóit. Mivel mi is szeretjük a szép borítókat, a játék ezúttal abból fog állni, hogy minden állomáson egy-egy borító részletből kell kitalálnotok, melyik szépségből vágtunk ki egy kockát. A rafflecopter megfelelő helyére az író nevét és a könyv címét várjuk. 4 példányt sorsolunk ki azok között, akik minden megfejtést helyesen adnak meg.



a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


Február 10. - Insane Life
Február 12. - Kelly Lupi olvas
Február 14. - Dreamworld
Február 16. - Deszy könyvajánlója
Február 18. - Kristina blogja

Nincsenek megjegyzések