Breaking News

Marni Bates: Gyilkos a vonal végén {Értékelés + Nyereményjáték}

Marni Bates: Gyilkos a vonal végén

A blogturnéról




A Móra Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Marni Bates Gyilkos a vonal végén című regénye. Ennek örömére a Blogturné Klub három bloggere, az álmodozó Emmy-vel karöltve belevág a nyomozásba, hogy kiderítse, ki akarta megölni a lányt és miért.

2016. június 18-tól minden harmadnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!



Eredeti cím: Dial Em for Murder
Kiadó: Móra
Oldalszám: 346
Fordító: Chovanecz-Molnár Éva
ISBN: 9789634153757
Sorozat: Gyilkos a vonal végén 1.(?)
Kezelhető-e standalone-ként?
Nézőpont: E/1
Függővég: so-so
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (~4,67)
Megrendelési link
Emmy álma egy öt regényre szóló kiadói szerződés, romantikus vacsora a legjobb barátjával (aki végre bevallja iránta érzett halhatatlan szerelmét) és sok-sok csokitorta. Happy End. Ehelyett valami őrült öregember a Starbucksban összevissza zagyvál neki a sosem látott apjáról, a zsebébe csúsztat egy hipermodern telefont, aztán… meghal. Ennél csak az sokkolóbb, hogy az ismeretlent megölték, és a valódi célpont Emmy volt. Felbukkan a halott férfi arrogáns unokája, aki állítja, hogy a nagyapja él (miért van az, hogy a szexi srácok mind taplók és/vagy zakkantak?), és ráveszi a lányt, hogy iratkozzon át az ő szuperbiztonságos elitiskolájába, amíg meg nem oldják a rejtélyt. Emmynek semmi kedve Sebastian sznob sulijába járni, de minél hamarabb derül ki az igazság, annál kisebb a veszélye, hogy megfojtja a srácot egy kanál vízben. Vagy megcsókolja. Mindkét lehetőség egyformán csábító…

Az első mondat:


"A lány felsóhajtott, amint a férfi ajka egyre követelődzőbben tapadt az övére."

Véleményem


Először is fontos tisztázandó az első mondat tükrében: valóban, ez a fenti mondat valami történelmi romantikusra utalna, épp ezért kissé megtévesztő lehet. Szóval a lényeg, hogy egyáltalán nem erről van szó, csupán egy olyan főszereplővel áldotta meg olvasóit Marni Bates, aki maga is ír - vagyis inkább írogat. És persze, hogy minden helyzetben valamilyen klisés romantikus könyv egy jelenete születik meg a fejében, ami számomra roppant szórakoztató volt. Egyrészt mert ezzel a tulajdonságával könyvmolyként elég könnyen tudtam azonosulni, másrészt nem kevés humort csempészett a történetbe. Ettől könnyed maradt minden bűntény és rejtély ellenére is. Ráadásul kissé görbe tükröt is állít az olvasó elég: mert aki Marni Bates könyvet olvas, nagy eséllyel maga is szívesen olvas hasonlóan csöpögős jeleneteket. Mert hát miért is ne? Ettől még azért jó, ha ilyenkor az ember tud nevetni magán (is). 

Ezzel szépen bele is csaptam a dolgok közepébe, mindenféle hosszas bevezető nélkül, de azért fontosnak tartom még megjegyezni a bejegyzés elején: nagyon örültem neki, hogy Marni ezt a könyvet a magyar olvasóknak ajánlotta. Tényleg élvezetes látni, mennyire szereti az itteni rajongóit, és mennyire törődik velük. Annyit mondok: nem csak az ajánlásban bukkannak fel a magyarok, bizony a történetben is előkerül Magyarország, nem is akárhogy. Nagyon-nagyon kíváncsi vagyok néhány válaszra, de tartok tőle, ez is olyan lesz, mint Columbo felesége, meg Natasha és Barton budapesti sztorija, amit a Bosszúállókban emlegetnek. (De ne legyen igazam!)

És akkor ebből az elszólásomból még valami elég egyértelművé válik: ez bizony egy sorozat, ami őszintén szólva engem meglepett. Nagyjából a történet háromnegyedénél már kezdtem erre rájönni, amikor még annyi rejtély volt, annyi lezáratlan szál... Szóval sorozat, erre készüljetek fel, mert sok kérdés marad, a befejezés után pedig garantáltan nyúlnátok a folytatásért. 

Ami még újdonság: ez nem a szokásos gimis szerelmi sztori. Persze, a főszereplők mind ebbe a korosztályba tartoznak, de most kicsit komolyabb és rejtélyesebb cselekmény is társul hozzájuk. Emmy egy Starbucksban belebotlik egy furcsa öregúrba, aki zagyvaságokat hord össze, majd meghal - rajta. Amire nem számít, hogy ez teljesen megváltoztatja majd az életét. Ki a fene a vén róka? Mit akar tőle az idegesítő unokája? Egyáltalán tényleg halott az öreg? Mit rejt a titokzatos phablet memóriája? Ki akarja megölni Emmyt? Mi vár rá Sebastian - az unoka - elitiskolájában? Ó, és tulajdonképpen kicsoda az apja? 

Igen, sok-sok érdekes kérdés, és szuper hír: egyáltalán nem kiszámíthatóak a válaszok. Nem lehet rájönni már a regény elején, hogy hová is futunk ki majd a végén, ez a sok kis plusz izgi pedig tényleg jót tesz a történetnek. Nem mondom, hogy egy körmömet csontig rágós krimi a sztori, de attól még tetszett ez a kis plusz. 

De persze mivel tinikről és Marni Bates regényről beszélünk, a szerelmi szál sem maradhat el, és rögtön kapunk egy szerelmi háromszöget és még egy szerelmi szálat mellékágon is. Utóbbi is nagyon érdekelt - a legjobb barátok románca is izgalmas lehet, főleg, ha egy rejtély még oda is jut -, de azért persze a fő hangsúly a háromszögön van. Emmy, a főszereplőnk bele van zúgva a legjobb barátjába. Közben pedig ott van még Sebastian is, aki rettentő idegesítő, de érezhetően megvan köztük a kémia. A magam részéről Sebastian-Emmy drukker vagyok, úgy érzem, mintha erre hajlana a mérleg, de tetszett, hogy nem ennyire fekete vagy fehér a helyzet. Nincs idegesítő szerelmi háromszög, de nem éreztem egyértelműnek, ki mit is érez valójában. Még bármerre alakulhat a dolog, és képes leszek elfogadni. Különösen érdekel, vajon Ben viszonozza-e hősnőnk érzéseit. Nem egyértelmű. (Vagy de?)

Mindenesetre a Ben-Emmy szálon inkább kedves jelenetek voltak, az Emmy-Sebastian szálon viszont nagyon jól szórakoztam - a szócsatáik nagyon viccesek, és kifejezetten örültem, hogy Emmy nem omlik a srác vállaiba. 

Összességében kellemes olvasmány volt, üdítő ez a plusz bűnügyi szál a tinisztoriban, és megint csak számíthatunk Marni humorára. 

AJÁNLOM

Nyereményjáték


Mostani játékunk során egy kis nyomozásra invitálunk benneteket; híres gyilkosokat kell lelepleznetek. 
Emhez hasonlóan ti is kaptok egy telefont, benne egy üzenettel. Az üzenet tartalmaz egy koordinátát, egy nevet rovásírással (rovásírás szabályainak megfelelő módon írva), és egy hónap-nap párost picit nyakatekert módon megfogalmazva. Ha ügyesek vagytok, a jelekből kikövetkeztethetitek az áldozat nevét, holttestének helyét, és annak megtalálásának időpontját. Csakhogy mi a gyilkos személyére vagyunk kíváncsiak! 
Kalapot, pipát, nagyítót, google-t, Watsont elő, ugyanis a helyes megfejtők között (akik mindhárom gyilkost megpróbálják leleplezni) három darab Gyilkos a vonal végént sorsolunk ki, a Móra kiadó jóvoltából!
Figyelem! A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Továbbá a kiadó csak magyarországi címre postáz.



a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje


06/18 Deszy könyvajánlója
06/23 Dreamworld
06/24 Sorok Között

Nincsenek megjegyzések