Breaking News

Melissa Grey: A lány éjfélkor {Értékelés + Nyereményjáték}

Melissa Grey: A lány éjfélkor

A blogturnéról




A Maxim Kiadó a 2016-s Könyvhétre hozta el nekünk Melissa Grey debütáló regényét, A lány éjfélkort - egy tolvaj lány, két varázslatos nép és egy izgalmas hajsza történetét a titokzatos Tűzmadár után.
Kövessétek végig az öt állomásos turnénkat, a bloggereink véleményei mellett sok érdekességet is találtok, valamint nyereményjátékunkon megnyerhetitek a három példány egyikét a kiadó felajánlásában.

Eredeti cím: The Girl at Midnight
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 416
Fordító: Robin Edina
ISBN: 9789632617145
Sorozat: Midnight-trilógia 1.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: váltott E/3
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,75)
Megrendelési link
New York városa alatt él az aviánok titokzatos, ősi népe, akiknek testét toll borítja,
ereikben pedig varázslat folyik. Ősrégi bűvölet rejti el őket az emberek szeme elől – egyetlen lányt kivéve. Ekhó szökevény zsebtolvaj, lopott kincsek eladásából tengeti az életét, amelyeket a feketepiacon ad el a vevőinek. Az aviánokon kívül nincsenek barátai, sem családja.
Ekhó okos és merész, néha talán kissé pimasz is, ám mindenekfelett rendületlenül hűséges. Így amikor egy évszázadok óta húzódó háború hulláma ostromolja otthona határait, úgy határoz, hogy ideje végre cselekedni. A legenda szerint egyetlen módon lehet örök időkre véget vetni a harcnak: fel kell kutatni a Tűzmadarat. Ez a mesebeli teremtmény állítólag olyan elképesztő hatalommal rendelkezik, amilyet a világ még sohasem látott. Nem könnyű az Ekhó előtt álló feladat, de a tolvajélet egy leckét alaposan a lány fejébe vésett: hogyan szerezheti meg, amit akar.
A háború nem várt fordulatokat hoz, és Ekhónak küldetése során együtt kell működnie az ellenséggel, az ifjú sárkánypikkelyes drakhar herceggel. Először bizalmatlan vele, ám ahogy az idő halad, lassan összebarátkoznak, és Ekhó hirtelen azon kapja magát, hogy visszavonhatatlanul vonzódik a fiúhoz…

Az első mondat:


"Az Ala reményt keresve lépett be a könyvtárba."

Véleményem


Bevallom őszintén, a regény elején volt egy kis kételyem. Azt is elárulom, miért. 

A regény világában két természetfeletti nép áll küzdelemben egymással: az aviánok, akik félig madár-félig ember lények, és a drakharok, akik félig ember-félig sárkány lények. Na, ez volt az, ami először kicsit nehezebben csúszott. A félsárkány lényeket könnyen elfogadtam, de valahogy nehezen képzeltem el a mi világunkban futkosó, haj helyett tollas embereket. Ez szinte minden külső leírásnál megakasztott egy kissé. Elképzelni egy félig ember, félig páva lényt, pávatollakkal a fején. Hááát... (Illetve szívesen olvasnék még kicsit bővebben arról, mégis mire képesek.)

Mindenesetre ettől eltekintve tetszett a világ, ha nem is túlságosan bonyolult. A két nép háborúban áll, és egy jóslat szól arról, hogy a Tűzmadár vet majd véget neki. Szinte már arra sem emlékszik senki, mi a konfliktus oka, de ez nem is számít. Ez a része viszont nagyon is tetszett, szóval igazából a világra nem volt panaszom. Akadtak kellemes apróságok, például az utazásra használatos Árnyékpor.

A főszereplőt kifejezetten szerettem. Már azzal megvett az írónő, hogy Ekhó imádja a könyveket és egy könyvtárban lakik. Ráadásul van egy szokása: gyűjti a szavakat. Ebben az volt a nagyon érdekes, hogy szerintem az írónő forrása egy olyan oldal, amit jómagam is követek Tumblr-en, mert több ismerős kifejezéssel is találkoztam a regényben. Mindenesetre érdekes szokás, jól működött a regényben, és egy kis plusz életet lehet a főszereplőbe is. Ekhót mindenesetre nem kell félteni, zsebtolvaj, aki régóta gondoskodik magáról, ezért igazán talpraesett, még ha nem is mindig értettem együtt az erkölcsi mércéjével. Így keveredett bele a természetfeletti világba is - kifejezetten érdekes adaléka a karakterének az, hogy ennyire kívülálló. Próbálna beilleszkedi az aviánok közé, de mégis csak egy ember.

A másik főszereplőt is nagyon szerettem, eléggé más karakter, mint Ekhó, de nem kevésbé izgalmas. Caius az ellenség, ugyanis drakhar, ráadásul a vezetőjük. Ez a szál sok szempontból még izgalmasabb is, mint az aviánoké. Ott egy zsarnokoskodó vezetőt kapunk, ami még lehet érdekes, de egyelőre kevéssé bontotta ki az írónő. Caius problémái viszont a múltban gyökereznek és a mában bontakoznak ki, nem csak lehetőség. Caius szerelmi élete meglehetősen tragikus, és meg kell küzdenie egy belső viszállyal is. Az, hogy az egyes fordulatokat hogyan reagálja le, nagyon sokat mond. Tetszett, hogy küzd a céljaiért, és mer másként gondolkozni. Kifejezetten szimpatikus volt, morálisan sok szempontból sokkal szimpatikusabb is, mint Ekhó. 

Mindenesetre jól működtek külön-külön is, a furcsa párosukat is kedveltem, de leginkább csapatban szerettem őket. Ugyanis mindkettőjük mellé járnak még néhányan. Ők persze szigorúan véve mellékszereplők, de nem szorulnak túlságosan háttérbe. Az egyik nagy kedvencem Dorian, Caius katonája és hű barátja. Az ő története is nagyon érdekes, és egyszerűen imádtam a szerelmi szálakat, amik nála futnak össze. Azoknak mondom, akik ismerik Cassandra Clare A végzet ereklyéi sorozatot: egy Jace-Alec-Magnus féle szerelmi szálat látok kibontakozóban Doriannél, és egyszerűen imádtam. Most még az elején járunk, de nagyon remélem, hogy szépen kibontja majd az írónő a folytatásban. 
Szintén nagyon érdekes volt a csapat avián fele. Borostyán, a legjobb barátnő önmagában sok vizet egyelőre nem zavart, de a Dorian-Borostyán kapcsolat nagyon tetszett. Tele volt feszültséggel, és szépen bemutatta a regény alapvető témáját. Egy avián és egy drakhar - mindkettő jó ember, de a háborúba keveredve minden megváltozik. De ez a furcsa csoport - a két aviánnal, a két drakharral és a lökhárító emberrel - nagyon is működik, és már ez reményt ad a háborúban. 

Szóval összefoglalva: talán a kapcsolatokat szerettem a legjobban. Van itt barátság, bajtársiasság, nyakatekert testvéri kapcsolat, szerelmi szálak, árulás... 

Ami a cselekményt illeti: kapunk politikai viszályt mindkét oldalon, bár a drakhar szál kidolgozottabb. Aztán állomásról állomásra, nyomokat követve kutatják a szereplők a Tűzmadarat is, kisebb akciójelenetek és kalandok kíséretében, ezenfelül pedig mindenféle szerelmi bonyodalmat is kapunk, a főszereplők és a mellékszereplők esetében is. 

Szóval engem beszippantott a történet, annak ellenére is, hogy kicsit kiszámítható volt az első rész vége. Pont erre készültem, még ha nem is teljesen így. És bár kicsit gyorsnak éreztem a lezárást, annyira izgalmas volt az út, amit a szereplőkkel bejártunk, és annyira megkedveltem őket, hogy nagyon várom a folytatást. 

NAGYON AJÁNLOM


Blogturné extra - Könyvek, amik az évek során az írónővel maradtak


Egy interjúban Melissa Greyt arról is faggatták, mely könyvek érintették meg úgy, hogy még évekkel később is vele vannak. 

Íme az írónő válasza: 

"Kétségtelenül Neil Gaiaman Soseholja. Körülbelül 15 évvel ezelőtt olvastam, amikor még gimis voltam, és az ötlet, hogy egy földalatti táj van a világ egyik legzsongóbb városa - London - alatt, velem maradt. Belekódolódott az írói DNS-embe is, és egyszerűen nem akart elhagyni, amíg meg nem alkottam a sajátomat. És bár úgy érzem, a mai YA fantasy szerzők esetében már elvárt ez a válasz, a Harry Potter megváltoztatta az életemet. Tizenegy voltam, amikor Harry tizenegy volt, vele együtt nőttem vele, és a világával meg J. K. Rowling írásmódjával. Mind nagyon fontossá vált nem csak abban, hogy milyen író vagyok, hanem abban is, hogy milyen ember."

Nyereményjáték


Ekhó profi tolvaj és erre a képességére nagy szüksége is van a történet folyamán, hogy a Tűzmadár nyomára bukkanjanak. Így most mi játékunk is a tolvajlás körül forog.
Minden blogon találtok egy képet egy-egy filmről, amely a címében és/vagy a történetében is  tolvajlásra utal. A feladatotok, hogy kitaláljátok a film címét és a rafflecopter megfelelő mezőjébe beleírjátok.

Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.




a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje

06.16 - MFKata gondolatai ~ borítók
06.17 - Függővég ~ aviánok és drakharok

Nincsenek megjegyzések