Breaking News

Bella Thorne: Autumn ​ajándéka {Értékelés + Nyereményjáték}

Bella Thorne: Autumn ​ajándéka

A blogturnéról




Vigyázz, mit kívánsz! Autumn Falls, a suli új lánya nem a legnépszerűbb, hiába szerez barátokat, és hiába beszélget egyre többet a nagyon cuki Seannal. A kezébe kerül viszont egy napló, amibe ha beleírja a kívánságait, azok bizony teljesülnek...

Az imádnivaló regény az egykori Disney-sztár, Bella Thorne életéből merít, és a szép színész-énekesnő az egyik társszerzője.

Kövessétek velünk a turnét, amin a Menő Könyvek jóvoltából 1 példányt ti is megnyerhettek a regényből!
Eredeti cím: Autumn Falls
Kiadó: Menő Könyvek
Oldalszám: 280
Fordító: Steiner Kristóf
ISBN: 9789634032458
Sorozat: Autumn 1.
Kezelhető-e standalone-ként? so-so
Nézőpont: E/1
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,86)
Megrendelési link
Autumn Falls, a suli új csaja. Nem épp a legnépszerűbb lány az Aventura Gimiben.
Bár szerencsére szerez magának barátokat, akik jóban-rosszban mellette állnak, az mégsem túl jó jel, hogy kivívja a gimnázium méhkirálynőjének haragját. Sőt, rájön, hogy a fiú, akit kinézett magának, sajnos szintén a gonosz csajokkal lóg.
Attól kezdve, hogy Autumn elkezd az érzéseiről naplót vezetni, valóra válnak a legvadabb kívánságai. Vajon ez csak egy furcsa egybeesés? Vagy lehet, hogy a napló képes helyrehozni az életét?

Az első mondat:


"Eljött a nagy nap."

Véleményem


Egy töredelmes vallomással indítok: nem vagyok nagy Bella Thorne rajongó. Kicsit úgy érzem, minden generációnak megvan a maga Disney-csapata, mármint a Disney tinisztárokra, és nem a mesehősökre gondolok. Az én generációm a Jonas Brothers-Selena Gomez-Demi Lovato-Miley Cyrus banda volt - bár a részemről utóbbit inkább elfelejteném. Na de Bella Thorne határozottan a nálamnál fiatalabbak körében menő (mondtam már, hogy amikor meglátom a születési dátumát, az ugrik be: "Akkor még születtek emberek???", mert hát nyilván igen, de 1997-ben voltam elsős, nálam az az egyik vízválasztó). 

Szóval nem vagyok különösebben nagy Bella Thorne rajongó, eddig a Duffből ismerem egyedül, de kíváncsi voltam. Manapság divat könyvet írni, ebben semmi rossz nincs - sőt. Ettől függetlenül érdekelt, vajon milyen lesz ez a könyv.

És egyébként az alapötlet kecsegtető is: egy napló, ami teljesíti a kívánságokat. (Könyvmolyoknak külön élvezet lehet, hogy ez bizony egy kívánságteljesítő KÖNYV!) No nem mintha nem láttunk, olvastunk volna már hasonló sztorikat, hiszen tulajdonképpen az eszköz majdnem mindegy. Lehet csodalámpás vagy aranyhal, a lényeg ugyanaz. De vajon lehet-e ebben még újat hozni? 

Én tulajdonképpen hiszem, hogy igen. És ha nem is... nem biztos, hogy az feltétlenül probléma. Lehet, hogy elég elgondolkozni a mi lenne, ha kérdéseken. Mi lenne, ha egy csettintésre bosszút állhatnék, ha valaki szívat a suliban? Mi lenne, ha nem kéne hónapokig kerülgetni a cuki srácot, hanem rögtön lehetőséget kapnánk, hogy összejöjjünk? Mi lenne, ha... Mi lenne, ha elég egyszerűen csak kívánni, és minden úgy alakulna? 

Ebben a könyvben az a kifejezetten izgalmas, hogy látszólag nincsenek is korlátok. Nincs három kívánság, legalábbis nem tudunk róla. Nem John Greenesen szólva ebben a könyvben az élet egy kívánságteljesítő üzem. Na de vajon ez összességében jó dolog? Vajon mi, emberek vagyunk-e elég intelligensek, mind érzelmileg, mind fejben, hogy valóban jól tudjuk használni ezeket a kívánságokat? 

Régi kérdések régi meséknek köszönhetően, most ebben az új köntösben. 

És őszintén szólva, én ezeket a kérdéseket nem igazán unom meg, bár nem állítom, hogy a sztori ennek (is) köszönhetően nem volt némileg kiszámítható. Az ilyen történeteknél borítékolható, hogy előbb-utóbb valami galibát okoznak a kívánságok és kisül, hogy gáz van. A kérdés a mikor és a hogyan? 

Másrészről azért is amolyan szokásos tinisztori ez - természetfeletti szál és celebíró ide vagy oda -, mert ez tényleg egy szokásos tinisztori. Nem lépünk túl a tiniklikkesedés, a gonosz libák, a menő pasik és a "majd én is menő leszek és megmutatom" kérdéskörön. Ami szerintem sajnálatos, mert a sztoriban több is lehetett volna. A téma a sok feldolgozás ellenére szerintem izgalmas, és pont az a jó a kívánságos sztorikban, hogy még a nyilvánvalóan kisülő állandó tanulságon túl is lehet váratlan és meglepő - ha másnem azért, mert valami vicces sül ki belőle. Annyi kívánság, annyi lehetőség. Ezenfelül volt itt olyan szál, amiről szívesen olvastam volna mélyebben - például a gyász.

Mindezt a valószínűséget megfejeltük még egy dologgal, amit nem fogok elárulni, mindenesetre...

Na igen. Azt mondanám, ez a könyv azoknak fog tetszeni, akik szeretik az amolyan klasszikus, menő-nem menő klikkek harca, szerelmi szálak és... nos, nem fogom szépíteni, tininyafogás ötvözetéből készülő tinisztorikat. Én magam szeretem őket, nyolcvanadszorra is képes vagyok elolvasni, megnézni a kedvenc tinirománcaimat. Sajnos ennek ellenére ebből nekem hiányzott valami, hogy igazán a bűnös élvezet kategóriába soroljam, amit tuti újra meg újra el fogok olvasni. 

Talán az, hogy a főszereplőt megkedveljem? Mert sajnos nem igazán sikerült. Mondjuk kicsit mentett a helyzeten a sajnálatos módon háttérbe szoruló legjobb barát, aki számomra magasan a könyv legjobb karaktere volt. A többiek nyafogása viszont sajnos itt-ott kifejezetten irritált. 

Kíváncsi vagyok, hogyan tovább a kívánságos szállal, szóval valószínűleg olvasom tovább, de azért... számomra egy olyan átlagos, egyszerolvasós élmény volt ez a könyv. Úgyhogy... most ezt is határra sorolom. 

EGYNEK ELMEGY-AJÁNLOM

Blogturné extra - Bella Thorne a könyvről




Nyereményjáték


Mennyire ismeritek a kötet szerzőjét, Bella Thorne-t? A színész-énekesnő számos filmben és tévésorozatban mutatta már meg a tehetségét.

A feladatotok most a következő! Minden állomáson találtok 1-1 képet Bella Thorne valamely híres filmes, vagy sorozatos szerepéből. A feladat, hogy felismerjétek azt, és beírjátok a film/sorozat címét a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Hajrá!

Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

A turné menetrendje


10.02. - Sorok Között
10.03. - Deszy könyvajánlója
10.05. - Kelly & Lupi olvas
10.07. - Dreamworld
10.09. - Zakkant olvas

Nincsenek megjegyzések