Breaking News

Csendes Nóra: Zápor ​utca {Értékelés + Nyereményjáték}

Csendes Nóra: Zápor ​utca

A blogturnéról




Hamarosan megjelenik a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában Csendes Nóra: Zápor utca című  regénye. A IV. Aranymosás pályázat nyertese hihetetlenül tehetséges, nem véletlenül jutott tovább a szigorú előolvasók/lektorok  rostáján. A történet a múltban és a jelenben jár, az egyik ötven évvel ezelőtt mutatja be a szerelmesek sorsát, míg a másik napjainkban játszódik, mai problémákkal küzdenek a főszereplők. Négy  blogger véleményét olvashatod erről a nem hétköznapi témájú könyvről, és esélyed lesz megnyerni a három nyereménykönyv egyikét, ha velünk tartasz a blogturné játékán.

Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 384
ISBN: 9789633997574
Sorozat: -
Nézőpont: E/1
Függővég: igen
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Megrendelési link
Kockáztatnál ​​a szerelemért?
Két történet – két tizennyolc éves lányról.

Ötven év választja el őket egymástól, és az életük nem is lehetne különbözőbb, mégis
összeköti őket valami.
Bogi félénk gimnazista, Gergő pedig igazi vagány, aki több lányt bolondított már magába, mint amennyit meg tudna számolni. De mikor a szülők baráti nyaralása egy fedél alá kényszeríti őket, Bogi meglátja a kemény külső mögött az érzékeny művészt, aki a színpadra lépve álomszerű játékával önti dallamokba a benne lakozó fájdalmat.

Vajon lehet szerelem ennyire különböző emberek között?

Gergő különleges ajánlatot kap, és Boginak döntenie kell.
Egy kemény korszak sötét éveiben, az alföldi táj varázslatos ege alatt egymásra talál két fiatal. Amikor mindkettőjüket Budapestre küldi a családja, a lány azt hiszi, végre boldogok lehetnek együtt. De a fiú többre vágyik, kiútra… és a lány kegyetlen válaszút elé kerül.
Ki ez a lány, és hogyan fonódik össze a sorsa Bogi életével?
A regény a IV. Aranymosás Irodalmi Válogató nyertes műve. Az író a tizennyolc évével a kiadó legfiatalabb szerzője.
Megfordulhat az élet egyetlen pillanaton?

Kövesd a szíved!

Az első mondat:


"Egy történetet szeretnék elmesélni."

Véleményem


Ez aztán különleges hangulatú könyv volt, azt meg kell hagyni. 

Amit első körben kiemelnék, mert nagyon-nagyon tetszett, és szeretem az ilyen típusú történeteket: két idősíkon mozgunk, két különböző történetet ismerünk meg, amik valamilyen módon - illetve módokon - mégis összetartoznak. Egyrészt nyilván egy ponton találkozik a kettő, nem mondom meg, hogyan. Másrészt témájában is közük van egymáshoz, és ez hamar nyilvánvalóvá is válik, de minél inkább halad előre a két cselekmény, annál több a hasonlóság. Ötven év távolság, de vannak dolgok, amik nem változnak. A körülmények talán, a szokások, a divat, a kor... de az emberek emberek maradnak, emberi érzésekkel. És azok bizony ugyanolyanok, még ha sokszor nehéz is elképzelni, hogy a múltban élő, régi fotókon látott emberek is pont olyanok voltak, mint mi. 

Szóval két idősíkon mozgunk. Az egyik történetben egy idős hölgy emlékszik vissza életének egy fontos szakaszára. Egy falusi lány, aki találkozott egy suhanccal. Nem lehettek volna együtt, mégis egymásba szerettek. A kapcsolat nagyon lassan bontakozik ki, de pont ettől olyan szép. Jellemző a korra, minden ízében. Nagyon érdekes volt azt látni, egy friss kapcsolat mennyire máshogy bontakozott ki a múltban, mint most. Amikor a szülők szava még döntő volt. Amikor az egész falu rólad pletykált, ha valamit nem úgy csináltál, ahogy tisztességesnek tartják. Amikor még egy-egy futó érintés is skandalumnak számított. 

Ezzel együtt pedig ott a másik szál: Bogi és Gergő, akik egy nyaraláson találkoznak, és ha nem is első látásra, de egymásba szeretnek. Más kor, máshogy bontakozik ki a kapcsolatuk, mégis sok ponton meglepően hasonlóan. Ez volt az egyik dolog, amit nagyon szerettem a könyvben: a rengeteg ellentétpár és párhuzam, kifejezetten üdítő volt őket keresgélni, ráadásul ezeknek köszönhetően nem volt olyan érzésem, hogy fut a két történet, egymással nulla kapcsolattal. Minden egyes váltásnál érezni lehetett, miért ott, miért passzol össze a múltbéli fejezet a jelenbélivel, hol a kapcsolat. Gratula az írónőnek! 

Azért is külön jó pontok járnak, hogy igazából nem tudjuk, miért is a mese. Van valamilyen apropója? Az idősebb nő valakinek meséli? Kinek? Milyen céllal? Csak apróság, és nem gondoltam rá folyamatosan olvasás közben, mégis ébren tartja a kíváncsiságot végig.

A másik, ami rögtön mindenkinek feltűnik majd, aki olvasni kezdi a kötetet, az a hangulat lesz. Leginkább talán a régi fejezetekben, de az újakban is megvan - egyszerre bölcs és fiatalos a könyv, érdekes volt olvasni, határozottan nem átlagos YA hangulata volt, miközben mégis megvolt benne minden YA cukiság - a titkos érintések, az összepillantások, az első szerelem csodája.

Ezzel együtt viszont az élet nehézségei is: az összecsiszolódás, a hétköznapok problémái és a nagy dilemmák. Mivel nem álltunk meg egyik történetben sem ott, hogy hopp, egymásba szerettek, és boldogan éltek, amíg... Sokkal reálisabb volt az egész. Nem rózsaszín szemüveg nélküli, hiszen azért a romantika nem maradhatott el, de mégis igazi. 

Viszont hazudnék, ha azt mondanám, hogy maradéktalanul elégedett vagyok vele. A vége földhöz vágott, egyelőre próbálom magamban helyretenni. Számítottam rá, hogy nem a szokásos befejezést kapjuk majd, de nekem ennyire szépen kidolgozott 90% mellett ez a lezárás valahogy... túl gyors és túl kapkodó volt. Tekintsünk el attól, hogy nem örülök, hogy rengeteg kérdőjelet hagy a történet a végkifejlettel kapcsolatban, mert erre még esetleg azt tudom mondani, hogy direkt, ez volt a cél - mint ahogy nyilván az volt -, még ha nem is örülök neki. De az utolsó fejezetet már úgy olvastam, hogy csak reménykedtem, hogy van még legalább tíz oldal, és rosszul látom, hogy nincs. Tekintsünk el attól, hogy kérdőjeles a vége, de még ezzel együtt is túl gyors volt a számomra. 

Összességében ezzel együtt jó olvasmány, és még mindig nem hiszem el - na jó, de, de mégis -, hogy ezt egy tizennyolc éves lány írta. Le a kalappal.

AJÁNLOM

U.i.: Szeretlek, Gergő, de az a Kozsó tincs azért sokkolt.

Olvass bele a képre kattintva!


http://konyvmolykepzo.hu/reszlet/7530_zapor_utca-20161014_135206.pdf?ap_id=Deszy



Nyereményjáték


Négy állomás - négy könnyű kérdés a regényről illetve szerzőjéről! Nincs más dolgotok, mint minden állomáson beírni a megadott kérdésre a választ a rafflecopter doboz megfelelő sorába! Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

Mi a két fiatal szerelmes neve?


A turné menetrendje


10.22 Kelly és Lupi olvas
10.24 Szembetűnő
10.26 Könyvvilág
10.28 Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések