Breaking News

A kritikusok utálták? Na és?

A napokban tele a falam az olyan hírekkel, miszerint a kritikusok így meg úgy utálták A sötét ötven árnyalata filmet. 

Egy-kettő után még forgattam a szemem - csak hogy anás legyek -, vagy legyintettem, mert nyilván természetes. Viszont amikor már kb. a huszadik jött szembe velem a Facebook falamon, és több ismerős is elkezdte elemezgetni, hogy a kritikusok szerint rossz a film, kifakadtam. Ennek a posztnak a formájában. 



És félre ne értsetek, ez nem egy film védelmében készült bejegyzés, mert egész őszintén, még nem is láttam, így pedig igen nehéz lenne bármit is állítani róla. (Bár láttunk már olyat, hogy valaki így mondott/írt véleményt, de ez már egy másik kérdés.) 

És nem is azért íródott ez a bejegyzés, hogy kifejtsem, mennyire lényegtelen a kritikusok véleménye, mert nagyon sokszor nem feltétlenül tükrözik a közízlést, az egyén ízlését pedig még kevésbé. 

Ez a bejegyzés egy egyszerű kérdés körül forog: 

Mégis mit hittetek? 

De most komolyan kérdezem. Van bárki is, aki az előzményeket - könyveket, az első rész fogadtatását meg azt, hogy Szürkét utálni amúgy is divatos - tekintve másra számított? 

Komolyan volt olyan ember, aki körmét rágta, hogy vajon a kritikusok mit szólnak majd a filmhez? 

Gyerekek, borítékolható volt, hogy utálni fogják a kritikusok. Ezt szerintem még a rajongók is jó előre aláírták volna, és még a legvérmesebbje is maximum halvány reményt táplálhatott, egy afféle "hátha" jegyében. 

Azt hiszem, még a színészek is jó előre tisztában voltak vele, hogy ez bizony szakmai szempontból bukta lesz. Elég meghallgatni egy-egy interjút velük. Jamie Dornan például nagyjából milliószor elmondta, hogy "a film a rajongóknak készült". Hát persze, hogy nekik. Mindenki más úgyis utálni fogja, ideértve a szakmát is. 

Hol itt a hír? Hol van a mindenkit megrázó tény, ami miatt tele a falam azzal, hogy A sötét ötven árnyalatát lehúzták a kritikusok? Mi ebben az újdonság? És ki gondolja, hogy ez bármit is változtat azon, hányan fogják megnézni? Aki szereti a könyveket, az kb. nem mondok csúnyát, szóval azt nem érdekli, hogy mit mondanak a kritikusok, valószínűleg az évek alatt úgyis immúnissá vált a közutálatra. Aki meg poénból akar bemenni, hogy jót fanyaloghasson és nagy tüdővel hirdethesse, hogy ez bizony borzalmas, annak meg úgyis csak táptalajt ad, hogy mások szerint pocsék. 

Úgyhogy köszönjük a semmit, ennyi elég volt a hírekből, hogy A sötét ötven árnyalatát lehúzták a kritikusok. Vagy holnap írjuk meg azt, hogy felkelt a Nap. 

2 megjegyzés:

  1. Nekem nagyon tetszett. Kellemesen csalódtam benne. Volt humor, romantika, erotika és egy kis akció is. A szereplők között jól érződött a kémia és az összhang is.

    VálaszTörlés
  2. Én imádtam a filmet is meg a könyvet is! :)

    VálaszTörlés