Breaking News

Mr. Darcy nem is lett volna szexi

A vizes inges Mr. Darcy - vagyis Colin Firth - képe sokak fejébe egy életre bevésődött. 

Mr. Darcy kissé mogorva ugyan, de határozottan jóképű, karizmatikus, divatosan öltözik, előkelően mozog, és talán pont a mogorvasága miatt minden egyes apró örömszikra a szemében életre kel. Magyarul jó pasi. 



Csakhogy most egy friss tanulmány rámutatott, hogy az a férfi, akit mi Mr. Darcyként látunk magunk előtt - legyen az akár Colin Firth, akár Matthew MacFadyen, aki az újabb Büszkeség és balítélet feldolgozásban látható -, nem épp az a Mr. Darcy, akit magunk elég kéne képzelnünk.

Egy egy hónapos egyetemi kutatás keretében ugyanis igyekeztek körüljárni Mr. Darcy külsejének kérdését, és olyan jeles angol irodalom és történelemtudósok vettek részt a projektben, mint John Sutherland, Lord Northcliffe és Amanda Vickery.

Már rögtön az első pontnál megtorpanhatunk, ugyanis ha figyelembe vesszük a kor divatját, a barna hajtól rögtön elbúcsúzhat Fitzwilliam Darcy - annak bizony rizsporos fehér hajnak kell lennie. Ehhez jön még a hosszú orr, a keskeny ajkak, a hegyes áll és az alapvetően sápadt arcszín.

Ami pedig a vizes inges felvételeket illeti... nos, a fizikuma minden bizonnyal inkább egy balett-táncoséra hajazna, mint egy ma jókötésűnek ítélt, izmos férfiéra. 

Ahogy magyarázták: "A kockahas akkoriban ismeretlen fogalom volt, és az izmos váll a munkások jellegzetessége volt, nem az úriembereké." Hozzáteszik, a nem túl erős izomzatú mellkas volt a jellemző, és a kissé megereszkedett váll. 

A jó hír, hogy Darcy fogai legalább rendben voltak, és a korabeli népesség többségével ellentétben nemesként valószínűleg gondoskodott a fogápolásról, így nagy részüket minden bizonnyal öregkoráig megtarthatta. 

Ami az illatát illeti, szintén nem pont olyan illata lehetett, mint amilyet elképzelnénk. "Darcy valószínűleg virágillatú lett volna. A parfümök abban a korszakban uniszexek voltak." 

Nick Hardcastle segítségével illusztrációk is készültek már ennek az elképzelésnek megfelelően. 



A végeredmény pedig koránt sem olyan szexi, mint Colin Firth. Mókásan rá is mutattak, hogy valójában Lizzie is csak azután szeret bele Darcyba, hogy látta a birtokát.

(Igaz, azért legyünk őszinték, minden, amit lejegyeztek, csak feltételezés, emellett bizonyos dolgok, amiket összeszedtek - nos, maradjunk annyiban, ez nem atomfizika. A sápadt bőr evidens, hiszen akkoriban ez volt a divat, kifejezte, hogy olyan osztályból származik, amelyiknek hála nem kell egész nap a napon dolgoznia. A kevéssé izmos alkaton sem lehet igazán meghökkenni, hiszen a nemesek nem végeztek olyan fizikai tevékenységet, ami ezt indokolta volna. Még nem volt divat a "gyúrunk, vazze". A vívás meg a lovaglás pedig ugyan erősít, de azért félelmetes muszklikat nem varázsol a felsőtestre.)

Nincsenek megjegyzések