Breaking News

100 év után vitték vissza a könyvet a könyvtárba

Aki jár könyvtárba, az tudja, a határidő valami bűvös dolog. Ketyeg az óra minden nappal, és ember legyen a talpán, aki mindig precízen visszaviszi időre a könyveket. Komolyan: tegyétek a kezeteket a szívetekre! Na ugye, hogy legalább egyszer veletek is előfordult, hogy megcsúsztatok! 

Én ezt általában igyekszem pozitívan kezelni, hiszen a büntetés legalább némi plusz bevétel a könyvtárnak. (Hahaha, hogyan nyugtasd meg a lelkiismereted 2.0) 



Mindenesetre nyilván késés és késés között is van különbség. Egy dolog pár nappal megcsúszni, és megint másik hónapokig váratni a könyvre várakozókat. 

De van olyan késés, ami minden képzeletet felülmúl. A The Huffington Post számolt be egy elképesztő esetről.

A San Francisco-i nyilvános könyvtárban történt ugyanis, hogy egy könyvet 100 év(!!!) késéssel szolgáltattak vissza a könyvtári állományba. 

A kötetet még Phoebe Marsh Dickenson kölcsönözte ki, most pedig a dédunokája, Judy Wells vitte vissza. Persze van magyarázat: Dickenson már 83 éves volt, amikor a kötetet kikölcsönözte 100 évvel ezelőtt, és sajnos elhunyt, mielőtt a határidő lejárt volna.

A kötetre még 1996-ban bukkant rá a hölgy egy másik dédunokája, Webb Johnson Dickenson dolgai között. Egy ideig magánál tartotta, még el is olvasta, de a könyvtárba már nem vitte vissza - ahogy nyilatkozta, annyira tetszett neki, hogy inkább magánál tartotta.

A késések után büntetés jelenleg 10 cent naponta, ami azt jelenti, hogy a büntetés immáron 3650 dollárra, vagyis nagyjából 1 millió forintra rúgna, de ezt a leszármazottaknak nem kell megfizetnie. 

Egyébként külön ironikus, hogy a kötet címe 40 Minutes Late, azaz 40 perc késésben.

Nincsenek megjegyzések