Breaking News

Roald Dahl: Boszorkányok {Értékelés + Nyereményjáték}

Roald Dahl: Boszorkányok

A blogturnéról



A Boszorkányok című könyv főszereplője egy bátor kisfiú, akinek nagymamája sok különleges és fontos dolgot mesél el neki a boszorkányokról, és arról, hogy hogyan lehet felismerni őket. Most mi is hasonló feladatra buzdítunk téged! 

Minden blogon találsz majd egy boszorkányos könyvborítót, amiről hiányzik a szerző és a könyv címe. A ti feladatot rájönni a borító alapján, hogy melyik könyvekről van szó, majd beírni a könyv címét és szerzőjét a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Ha jó vagy a boszorkányos borítókban, akkor máris esélyed van megnyerni a 3 könyv egyikét a turné végén. 

Eredeti cím: The Witches
Kiadó: Kolibri
Oldalszám: 240
Fordító: Pék Zoltán
ISBN: 9786155501050
Illusztrátor: Quentin Blake
Sorozat: -
Nézőpont: E/1
Függővég: so-so
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,16)
Megrendelési link
Az IGAZI BOSZORKÁNYOK hétköznapi ruhát hordanak, és szakasztott úgy néznek ki, mint a hétköznapi nők. Hétköznapi házakban élnek, és RENDES ÁLLÁSUK van.
Ezért is olyan nehéz őket nyakon csípni.
Egy IGAZI BOSZORKÁNY olyan utálkozó utálattal utálja a gyerekeket, hogy olyan utálkozó utálatot elképzelni sem tudsz.
Egy IGAZI BOSZORKÁNY folyton-folyvást terveket sző, hogy megszabaduljon a felségterületén lakó gyerekektől. Az a szenvedély élteti, hogy egymás után sorra elbánjon velük. Egész álló nap csak ezen jár az esze.

Ez a könyv nem mese. Ez a könyv IGAZI BOSZORKÁNYOKRÓL szól, akik a legveszélyesebb élőlények a föld kerekén. Ráadásul attól lesznek kétszeresen veszélyesek, hogy nem látszanak veszélyesnek.
Ezért is mesél el Nagymama az unokájának mindent, amit hosszú élete során sikerült a boszorkányokról kinyomoznia. Pedig akkor még nem is sejti, milyen veszedelmes kalandba keveredik a fiú hamarosan, amikor egy szállodában váratlanul az angliai Boszorkányok Titkos Társaságának éves ülésén találja magát…

Az első mondat:


"A mesékben a boszorkányok mindig butácska fekete kalapot meg fekete köpenyt viselnek, és seprűnyélen lovagolnak."

Véleményem


Ez most már nem az első Roald Dahl könyvem, de mindig le tud nyűgözni. Olvasom a sorokat, és azon töprengek, hogy vajon ez a sok minden hogy jutott eszébe?

És persze, sok fantasyszerzőnek félelmetesen gazdag a fantáziája, de ők ettől még ugyanúgy gondolkoznak, mint a nagy átlag. Lehet, hogy repkednek itt-ott sárkányok meg varázslatok, és egy másik világban járunk, de a séma ugyanaz még a legfantáziadúsabb szerzőknél is. Mert a gondolkozás felnőtt. 

Roald Dahl-ban az a nagyon meghökkentő, mennyire más. Nem akar a gyerekekre telepedve tanulságot erőltetni az agyukba. Olyan, mintha ő maga is gyerek lenne. Ez persze nem jelenti azt, hogy a történeteinek nem lehet tanulsága, de ezek az apró részletek alatt lapulnak meg, annyira mélyen, hogy talán nem is veszi észre a csemete, akinek a felolvassák a történetet - vagy épp ő maga olvassa. 



Roald Dahl nem leereszkedik a gyerekekhez, hanem ott van mellettük. Pontosan érti, miért gáz a fürdés. Ahogy azt is, miért rémisztőek az öreg, kesztyűs nők - valamit tuti rejtegetnek. Nem beszélve azokról a kalapokról!

A furcsaságait ráadásul úgy tálalja, hogy egyrészt halálosan komolyan lehet venni a történeten belül, és egy ponton túl az ember már bármire fel van készülve, másrészt mégis vicces marad. Minden abszurd, de valahogy ettől az abszurditástól lesz igazán izgalmas, különleges és gyermeki. Mert tényleg bármi megeshet. 

Ez tökéletesen igaz a Boszorkányokra is. A történet - mily meglepő - a boszorkányokat hozza be fő szálként. De ezek nem a Harry Potter-féle kedves boszorkányok, hanem azok a gonosz banyák a régi mesékből, akik gyerekeket ölnek. (Apropó - kifejezetten jót nevettem azon a részen, ahol a szerző kifejti, hogy a boszorkányok csak nők lehetnek, de egyébként nincs baja a nőkkel. Jót mosolyogtam.) 

Szóval vannak nekünk gonosz boszorkányaink, akik gyerekekre vadásznak meg egy gyerek főszereplőnk. Lehet tippelni, milyen eséllyel fognak összetalálkozni. Ráadásul lehet ez még ennél is izgalmasabb, ha rögtön egy egész seregnyi banyával állunk szemben!



De nem csak a boszik voltak itt érdekesek. Kifejezetten fura figura a nagymama is, aki kérdés nélkül hisz a boszorkányokban, és szinte szeme se rebben, amikor olyan tanácsokat osztogat, hogy "a gyerekeknek nem kellene fürdenie", vagy épp szeme se rebben, amikor kisunokáját igencsak meglepő módon látja viszont. 

Több ponton eszembe jutott egyébként olvasás közben, hogy vajon hány általam ismert szerzőt befolyásolt írás közben Roald Dahl meséje, és vajon maga Roald Dahl, minden abszurditásával nem direkt merített-e innen-onnan mesei elemeket, hogy ezzel is azt bizonyítsa: gyerekek, én is tudom használni ezeket az elemeket, és így is totál más lesz a vége! Például a mesebeli kisegér, a mohó gyerek (úgy tűnik egyébként, Dahl-nak gondja van a mohó kisfiúkkal, nem ez az első ilyen a sztorijaiban - egy pszichológus kielemezhetné, milyen gyökerei vannak ennek) vagy épp a történet szempontjából igen jelentőségteljes édesség.

A szokásos cselekményelemek mellett tehát vannak kis és nagy meglepetések is, igen, nagy is, bizony! Nem csak a vicces apróságokban találhatunk váratlan dolgokat, hanem a befejezésben is. Még mindig nem hiszem, mennyire nem jött be az, amit a végére vártam. Még mindig nem dolgoztam fel, mennyire meg tudott lepni azzal, hogy nem a szokásos "felnőtt" befejezés. Ez egyfelől tetszett - hú mekkora spoiler lenne, ha leírnám, hogy melyik része, de maradjunk annyiban, hogy a "maradni" szó a kulcs, aki olvassa, tudni fogja, mire gondoltam. 

Másrészt kicsit olyan "hogy lehet így befejezni" érzésem volt, mert rengeteg kérdésem maradt. És bár el tudom fogadni akár így is a sztori lezárását, azért kicsit gonosznak érzem ezt a "lezárom, de" húzást egy ilyen gyerekkönyvben. És amúgy... mi a fene lett a nagyi ujjával???

AJÁNLOM


Deszy 📚 💕 📖 (@deszy_reads) által megosztott bejegyzés,


Nyereményjáték


A Boszorkányok című könyv főszereplője egy bátor kisfiú, akinek nagymamája sok különleges és fontos dolgot mesél el neki a boszorkányokról, és arról, hogy hogyan lehet felismerni őket. Most mi is hasonló feladatra buzdítunk téged! 

Minden blogon találsz majd egy boszorkányos könyvborítót, amiről hiányzik a szerző és a könyv címe. A ti feladatot rájönni a borító alapján, hogy melyik könyvekről van szó, majd beírni a könyv címét és szerzőjét a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Ha jó vagy a boszorkányos borítókban, akkor máris esélyed van megnyerni a 3 könyv egyikét a turné végén. 



a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


03.08. - Zakkant olvas
03.10. - Szembetűnő
03.12. - Deszy Könyvajánlója
03.14. - Olvasónapló
03.16. - KönyvParfé 

Nincsenek megjegyzések