Breaking News

Tom Fletcher: Christmasaurus - Dínót kérek karácsonyra {Értékelés + Nyereményjáték}

Tom Fletcher: Christmasaurus - Dínót kérek karácsonyra

A blogturnéról




A Kolibri Kiadó jóvoltából immár magyarul is megismerkedhetünk a Christmasaurus-szal, a karácsonyi történettel egy kisfiúról, aki szerette a dinókat, de sose gondolta volna, hogy valaha is találkozik eggyel. Ám egy varázslatos ünnepi este a Mikulás valami olyannal ajándékozza meg, amire senki se számított. Ha szeretnéd megismerni Tom Fletcher meséjét, tarts a Blogturnéval, hogy megtudd, miképp alakulnak a kisfiú és dínója kalandjai. Azért is érdemes követni az 5 bloggert, mert a turné végén neked is lehetőséged lesz, hogy megnyerhesd a Kiadó által felajánlott 3 könyv egyikét.



Kiadó: Kolibri
Oldalszám: 350
Fordító: Dudik Annamária Éva
ISBN: 9786155633515
Sorozat: -
Nézőpont:
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,39)
Megrendelési link
Felejts ​el gyorsan mindent, amit eddig az Északi-sarkról tanultál, és ismerkedj meg:
– egy Trundli Vili nevű fiúval
– az apjával, Trundli Gyurival
– a Mikulással (igen! az igazi Mikulással!)
– egy Csücsöri nevű manóval
– Undok Brendával, a legutálatosabb lánnyal az iskolában (vagy talán az egész világon)
– egy Vadász nevű otromba alakkal és a kutyájával, Vicsorral
– és egy igazán különleges dinoszaurusszal…
A Christmasaurus varázslatos mese arról, hogy amit nagyon
szeretnénk, az nem mindig az, amire igazán vágyunk.

Tom Fletcher 1985-ben született, Londonban. Népszerű énekes, író, YouTube-sztár, vlogger és nem mellesleg két fiú édesapja.
Egyik kedvenc filmje a Vissza a jövőbe – ezért együttesét Marty McFlyról nevezte el. A zenekar szövegeit nagyrészt Tom írja, és már első lemezükkel bekerültek a Guinness-rekordok Könyvébe mint a legfiatalabb, zenei toplistákat vezető zenekar a Beatles után.
Első regénye, a Christmasaurus 2017 karácsonyán színdarabként is debütál Londonban, de már rajzfilmsorozat is készül belőle.

"Ott állt előtte egy igazi, hús-vér, lélegző dinoszaurusz! Testét fényes, jeges pikkelyek borították, hatalmas szeme kéken csillogott; ez a dínó úgy nézett ki, mint egy téliesített oroszlán. De tetőtől talpig belegabalyodott a szalagba, a csomagolópapírba, a girlandba és az izzósorba. Kifejezetten hasonlított egy karácsonyfára. Vili közelebb lépett hozzá, és meglátott a dínó hátán egy ajándékkártyát:
Vilinek a Mikulástól"

Az első mondat:


"Ez a mese is akkor kezdődik, mint minden jó mese, valamikor nagyon régen."

Véleményem


Ha van két dolog, ami a legtöbb gyerek fantáziáját birizgálja, akkor azok: a dinók és a karácsony. Életemben nem jutott volna eszembe összehozni egy kötetbe ezt a kettőt, de Tom Fletcher megtette, nem is akárhogyan, azt kell mondanom. 

De mielőtt rátérnék a történetre... el kell mondanom, hogy történettől függetlenül is mennyire elvarázsolt a könyv kivitele. Sokat agonizálunk azon, hogy egy YA könyv esetében mennyire fontos a borító, miközben valljuk be őszintén, a gyerekek esetében még fontosabb: a borító no meg az illusztrációk. Ebbe a könyvbe pedig nem lehet nem belezúgni már első pillantásra. Kemény kötéses, gyönyörű fedőborítóval és ha belelapoz az ember, az illusztrációk is lélegzetelállítóak - és meglehetősen sok van belőlük. Ráadásul a betűk is elég nagyok. Így bár nem túlságosan vékony a kötet, de az illusztrációk mennyisége és a nagy betűk miatt nem ijeszti meg a gyerekeket és nem utolsó sorban könnyebb is olvasni.



A rövidke felvezető után pedig akkor térjünk is a történetre magára. A távoli múltban indul a történet, a dinoszauruszokkal együtt élhetjük végig a kipusztulást. Bevallom, engem ez kicsit meglepett, ugyanis bár minden gyerek tudja, hogy ez megtörtént, azért ilyen korban ez kissé rizikós téma - mégis csak egy tömegkatasztrófa, sok-sok halállal. Mindenesetre arányaiban aranyosan sikerül ezt megjeleníteni, még ha a tragédia nyilvánvaló is. Egy dinó szülőpárossal éljük végig, akik még ebben a nehéz helyzetben is próbálják menteni mázlista tojásukat - az utolsót, ami úgy tűnik, mindent túlél. Még a kihalást is. Na, azért ha valami teljesítmény, akkor ez az. 

Bevallom, kicsit olyan érzésem volt, mint régen, amikor beleszerettem a Télapuba. Ez a sztori teljesen valószínűtlen, mégis annyira cuki, hogy nem lehet nem imádni. És nem csak az ötlet miatt, ami már önmagában is zseniális. A történet izgalmas is - annyi minden történik, hogy nem is igazán tudom, hogyan meséljek róla spoilerek nélkül. Mindenesetre bőven túllépi az "egy kisfiú dinót kap ajándékba" szintet, ennél sokkal bonyolultabban zajlik a történet. Kezdjük mindjárt ott, hogy élőben követhetjük a Mikulást az Északi-sarkon. Aztán ott van még a Vadász, aki minél különlegesebb prédát szeretne begyűjteni, és mi lehetne különlegesebb egy dinoszaurusznál? És persze nem feledkezhetünk meg Undok Brendáról sem, a világ egyik legidegesítőbb kislányáról. 

De persze karácsony van, az pedig nem csak szeretettel, de meglepetésekkel is tele van. Pont így alakul főszereplőnk, Vili karácsonya is, tele van meglepetéssel. 

A szereplők közül egyébként szeretném kiemelni Vili apukáját, akit egyszerűen nem lehetett nem imádni. Olyan gyakran látni rossz szülőket a gyerek- és ifjúsági könyvekben, hogy még üdítőbb egy igazán jó apukáról olvasni, aki bajnok meséket mesél és minden ízében imádja a fiát.



De a klasszikus elemek mellett ez a mese nagyon is modern. Előkerül például a válás, mint témakör, és hogy ez milyen hatással lehet a gyerekekre. És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy Vili mozgássérült. Mindezt viszont olyan természetességgel, annyira gyereknyelven és gyerek szemszögből kezeli a történet, hogy egyáltalán nem leereszkedő és erőszakosan tanulságtukmáló. (Tudom, nincs ilyen szó, de néha muszáj újakat alkotni.)

Összességében azt tudom mondani, hogy imádtam ezt a könyvet, a történet is nagyon cuki, a kivitelezés pedig egyszerűen gyönyörű. Bevallom, amikor a végén megláttam a szerző képét és életrajzát a könyv hátuljában, meglepődtem - egyrészt mert nem számítottam rá, hogy ilyen fiatal, másrészt mert meglepett, hogy ismert Youtube-er, és még csak sejtésem sem volt róla. Viszont a sztori adaptációját alig várom!

NAGYON AJÁNLOM


Olvass bele a képre kattintva!


http://kolibri.libricsoport.hu/fooldal/konyvek/christmasaurus-dinot-kerek-karacsonyra/


Blogturné extra - Belelapozó



Deszy 📚 💕 📖 (@deszy_reads) által megosztott bejegyzés,


Nyereményjáték


Ha már egy olyan karácsonyi történetet ajánlunk, ahol vannak dinoszauruszok is, nyereményjátékunk is róluk szól. Minden állomáson találtok 1-1 képet rajzfilm dínókról. A Rafflecopter megfelelő sorába írjátok be, hogy melyik filmben/filmsorozatban szerepelt a képen látható őslény.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.





A turné menetrendje


12.02. Olvasónapló
12.03. KönyvParfé
12.04. Deszy könyvajánlója
12.05. Könyvvilág
12.06. Dreamworld

Nincsenek megjegyzések