Breaking News

Tamara Ireland Stone: Klikk {Értékelés + Nyereményjáték}

Tamara Ireland Stone: Klikk

A blogturnéról




Tamara Ireland Stone Klikk című könyve a Maxim Kiadó gondozásában jelent meg január elején. A blogturné három bloggere is vállalkozott arra, hogy elmesélje véleményét Allie Navarro kalandjáról. A 12 éves lány segítő szándékkal írt alkalmazása a barátságok kialakulását hivatott megkönnyíteni, azonban egy hiba miatt Allie minden munkája kárba veszhet. Ha ti is kíváncsiak vagytok a fiatal zseni történetére, tartsatok a turné bloggereivel, és játsszatok a könyvért! 

Kiadó: Maxim
Oldalszám: 288
Fordító: Bozai Ágota
ISBN: 9789632618890
Sorozat: -
Nézőpont: E/3
Függővég: nincs
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,03)
Megrendelési link
Allie nem egy átlagos lány, hobbija a programozás. A CodeGirls nyári táborban egy
különleges programot írt, mely közös érdeklődésük alapján párosítja a felhasználókat. A párok nem látják egymást, de amikor egymás közelében tartózkodnak, a telefonjuk jelez, és egy képet dob fel a másikról. A program neve: Klikk.
Az applikáció hamar népszeru lesz, és a lány tanára szeretné, hogy Allie nevezzen egy versenyben ezzel az alkalmazással. Kiderül azonban, hogy Allie ellensége, Nathan is indul a megmérettetésen.
A lány applikációja hatalmas siker, de hamar kiderül, hogy a Klikk olyan képeket is feltölt a telefonról, amiket nem tett közzé a tulajdonos. Így Allie barátnője is kínos helyzetbe kerül.
Allie-nek pár napja van kijavítani a hibát, ezért minden percét a számítógépes teremben tölti. Ám elvonja a figyelmét, hogy itt tartózkodik Nathan is, akinek szintén gondja akadt a játékával.
Vajon Allie ki tudja javítani a hibát és el tudja érni, hogy a felhasználók újra bízzanak benne? Legyőzheti ellenfelét és megnyerheti a versenyt? És visszakaphatja valaha a barátait?

Az első mondat:


"Allie erősebben markolta a telefonját, ahogy kilépett a függöny mögül és a színpad közepére sétált."

Véleményem


Jelentem: az első meglepetés akkor ért, amikor rádöbbentem, hogy ez a könyv bizony fiatalabbakról szól, mint gondoltam. Azt hittem, ez zavarni fog, de igazából nem zavart. Mondhatnám, hogy jobban örültem volna 16 éves szereplőknek, és így is van, mert talán egy fokkal kevésbé lettek volna tinibbek, és több szerelmi szál fért volna el, de valójában komoly gondom nem volt ezzel sem. Tizenkét évesekhez képest meglepően érett tinik szerepelnek ebben a könyvben - na, nem amolyan túl komoly értelemben, de nincs olyan mennyiségű hiszti és hormondobálózás, mint amit sok ilyen könyv esetében megszoktam. 

Az a nagyon érdekes ebben a könyvben, hogy szépen csatlakozik egy sorba, amit mostanában gyakran tapasztalok. Nevezetesen, hogy valami szuper ötlet mellett van egy nem rossz, de azért nem is tökéletes kivitelezés. 

Ráadásul a Klikk nem szűkölködik szuper ötletekben. A címadó Klikk nevű alkalmazás - utáltam, hogy játéknak hívják a könyvben, mert ez nem játék - ötlete például rögtön zseniális. Nem mondom, hogy példa nélküli. Nem mondom, hogy agyamat eldobom módon különleges a mai Facebookos-Snapchates világban. De az ötlet tetszik, és egy-két apróság képes volt velem elhitetni, hogy a sok közösségi oldala közepette ez mégis valami új - hiába tudom, hogy a társkeresők is hasonló alapon működnek, amit amúgy Allie maga is megjegyez. 

Adott tehát egy alkalmazás, ami nem sok mindent tud, de azt ügyesen. A cél pedig egyszerű, és tökéletesen passzol egy tinikönyvhöz: egy kérdőív kitöltése után egy 10 fős barátságtáblát rendez össze a rendszer azokból az emberekből, akiknek a válaszai alapján a legjobban passzoltok egymáshoz. A csavar viszont ezután jön: mint a Tinder, ez is földrajzi alapon működik, és ez mondjuk valóban játékos rész egy kicsit: meg kell találni a másikat. Ha közel vagytok egymáshoz, színek jelzik a közeledés és távolodás tényét, a találkozásnál pedig egy hangjelzés "szólít fel" a szelfizésre. 

Nem nagyon dolog, de ötletes. És rengeteg lehetőséget ad egy tiniregénybe, amiket hellyel-közzel ki is lövünk - igaz, egyik sem lett túlságosan kifejtve. Nagyon érdekes ugyanis, hogy annak ellenére, hogy tiniregényről beszélünk, a programozás és a program sokkal fontosabb szerepet kapott, mint a szereplők kapcsolatai. Ez helyből jelenti azt is, hogy nélkülözzük az eltúlzott szerelmi picsogásokat, és ha hajba is kapnak a szereplők időnként, az sem idegesítő. Mert közben másra koncentrálunk: a Klikkre. Ezzel együtt azért belefért, még ha mellékszálon is, hogy egy ilyen alkalmazás milyen hatással van egy iskola közösségére. Bevallom, azért szívesen olvastam volna/olvasnék erről bővebben. Milyen jó lenne, ha nem fejlesztőként látnánk, átélnénk, mi ez a felbolydulás az iskola életében. Óóóó, mennyi lehetőség!

De említettem, hogy nem csak ez az alkalmazás volt okos ötlet. Nagyon tetszett a másik alkalmazás ötlete is, ami tényleg játék. Bevallom, amikor először elkezdte mondani a szereplő, hogy mi a játék lényege, csak ültem, hogy ebben mégis mi az egyedi. Aztán amikor kiderült, mosolyogtam. Imádnám ezt a játékot a valóságban - akkor is ha sok hasonló van, a cél miatt meg főleg. (Természetesen nem lövöm le a poént.)

Emellett ötletes ma az alapötlet is. Geekekről azért már olvashattunk. De azok nem voltak ennyire geekek és nem ennyire fiatalon. Remek ötlet programozókat állítani a középpontba, még akkor is, ha bevallom, időnként azért valószínűtlennek éreztem, hogy ezekre a dolgokra valóban képesen 12 évesek. De hát, legyen - úgy tűnik a Köszönetnyilvánításból, hogy a szerző tudja, miről beszél, szóval elfogadom. 

Beszélnem kell még a cselekményről - ez sem volt rossz. Ne számítsatok óriási akciókra és izgalmakra, viszont a Klikk végig ügyesen fenntartja a feszültséget, két oldalról is. Egyrészt folyamatosan látjuk, milyen következményei vannak a közösségre nézve, ami izgalmas - még akkor is, ha ez azért kicsit a háttérbe szorul. Másrészt egy tutinak tűnő programról derülnek ki újabb és újabb hibák és hiányosságok. Ezeknek az ötleteit is nagyon szerettem, és azt is, hogy egyáltalán nem lehettünk biztosak benne, hogy Allie-nek sikerült mindent időben helyretennie. Ez a feszültség pedig remekül vitte előre az embert. 

Fontos az is, hogy szépen átjön a tanulság is, amit magunkkal vihetünk. Teljesen egyértelmű, de azért szerintem nem idegesítően arcba mászó. 

Viszont azt írtam, nem volt tökéletes a kötet. Nos, sajnos azért nem. Írtam már az érzelmi szálakról, én ebből hiányoltam, örültem volna többnek. Értem én, hogy fiatal tinik, de akkor is, vannak itt barátságok és egy szövődő románc, amiből azért kaphatunk. Kaptunk is, ebből is, abból is, csak még egy kicsivel többnek jobban örültem volna.

Ugyanez igaz a stílusra is. Szerettem olvasni a könyvet, nem volt zavaró a stílus sehol, sőt, legnagyobb örömömre végre nem került semmi túlzóan táj jellegű vagy a fiatalok szájába nem passzoló kifejezés a szövegbe. De semmi extra. Ebből a könyvből az ötletet és a sztorit viszem magammal, nem a kiemelkedő stílust vagy a karakterek mélységeit. 

Összességében jól szórakoztam, az ötlet tetszett, a cselekménnyel a feszültség miatt jól elvoltam, a karaktereken és a kapcsolatrendszerünk viszont szerintem még lehetett volna tovább csiszolni, hogy még jobb legyen. 

AJÁNLOM


Nyereményjáték


A mostani nyereményjátékunkban állításokat fogtok találni a könyvről vagy az írónőről minden blogon. A feladat pedig mindössze annyi, hogy eldöntsétek igazak vagy hamisak a kijelentések. 
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

A Klikk főszereplői középiskolásba járnak

a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje


01.15. Könyvvilág
01.17. Deszy könyvajánlója
01.19. Kelly és Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések