Breaking News

Kell egy kis (áram)szünet...

Év elején már írtam egy bejegyzést a blogturnés dolgaimról, de úgy éreztem, kikívánkozik belőlem még egy. Igyekszem rövidre fogni, már csak azért is, mert nem szeretném ismételgetni, amit már megírtam akkor.

A lényeg: az év eleje nem hozott olyan változást a blogturnés életemben, és a határidők tartásában, mint az reméltem. Több turné is csúszott 100%-ban miattam. Kész, pont, ezen nincs mit tagadni. 

Ezért meghoztam egy döntést, ami egyébként abszolút nem volt könnyű, sőt... 

Egy ideig nem veszek részt blogturnékban. 




Hohohóóó! Mielőtt mindenki elkezdené találgatni, kivel vesztem össze, ki tett ki a csapatból és egyéb más indokolatlan pletykák, inkább szeretnék én tiszta vizet önteni a pohárba, és leírni, mire számíthattok. 

Az teljesen nyilvánvalóvá vált az utóbbi hónapok alapján, hogy nem tudom tartani a blogturnékat. Ennek egyrészt az időm szűkösségéhez van köze, másrészt a fáradtságomhoz, harmadrészt a motivációmhoz. Jelenleg ezek közül egyik sem kedvez a blogturnézásnak. 

Mondhatnám persze azt, hogy "csak" csökkentem a turnéim számát, de egyrészt olyan típus vagyok, aki ha valamit csinál, akkor azt nagy eséllyel teligázzal teszi (vagy legalábbis igyekszik), másrészt úgy érzem, ez most nem lenne megoldás. 

Elég mély olvasói és motivációs válságba kerültem, a blogolást és az olvasást, de pláne a blogturnézást illetően. 

2013. óta minden évben legalább 150, de volt, hogy 200 vagy 300 könyvet olvastam évente. Ez alsóhangon több, mint 1000 könyv. Egyetemi vizsgák, nyelvvizsga, munkakeresés, két munkahely, lektorálás, fordítás és minden más mellett. 

Ez sok. És amikor az életem amúgy is tele van eseményekkel, még többnek érződik. Érzelmileg még bírnám szusszal, de sajnos az agyam most kicsit befékezett, és azt mondta, lassítani kell. Én meg kénytelen vagyok ebbe beletörődni, még ha lelkileg kellett is hozzá pár hónap, hogy elfogadjam.

A valaha volt legnagyobb olvasói válságomat élem, és ezt az időhiányon kívül leginkább a túlolvasásra tudom visszavezetni, illetve arra, hogy a bevállalt recenziók határideje megdobja az amúgy is magas stressz-szintemet. Így amikor hazamegyek a munkából, nem tudom magam mögött hagyni és pihenni az idegeskedést, hanem azon rágódok, épp milyen könyveket "kell" elolvasnom és mikorra kell értékelnem őket.

Ez nem jó nekem, nyilvánvaló okokból. És nem jó sem a blogturnés csapatnak, sem nektek, sem a kiadóknak - mert nem vagyok olyan lelkes, mert csúszom, mert az értékelés miatti stressz miatt inkább mást sem írok és még sorolhatnám. 

Úgy érzem, az egyetlen gyógymód az, ha kicsit szüneteltetem a blogturnézást, magam mögött hagyom a határidőket, és időt hagyok magamnak arra, hogy az olvasás újra azt jelentse nekem, amit régen és amit a szívem mélyén, a fáradtság és a stressz burka alatt még mindig jelent.



Rengeteg nagyon várt és megvásárolt könyvem csücsül a polcokon olvasatlanul. Nagyon sok angol nyelvű megjelenés birizgálja a fantáziámat, amikben az a jó, hogy ha valami gyöngyszemre akadok, rögtön tudom is ajánlani kiadásra. (Ráadásul szeretek random kalandozni, számomra ismeretlen könyvek között - ez a magyar piacon valahogy kevésbé megy.)

És persze vannak más irányú terveim és céljaim is, amiket a rengeteg turnézás mellett esélytelen volt megvalósítanom - hátha most majd lesz. 

Na de akkor néhány kérdés, hogy tisztázzuk, mit is jelent ez pontosan.


Akkor mostantól nem lesz több értékelés az oldalon? 

De, lesz. Semmiképp nem szeretnék teljesen leállni az értékelésekkel, azért sem, mert szeretem írni őket, és azért sem, mert azt gondolom, függetlenül minden érdekességes, borítós, hírt megosztó poszt mellett egy könyves blog magját még mindig az értékeléseknek kell adnia.
Viszont valószínűleg nagyrészt olyan értékelésekre számíthattok majd, amik nem blogturnésok, nem recenziók, hanem olyan könyvekről szólnak, amikre random vadászatok során bukkanok, vagy esetleg évek óta csücsülnek a polcomon olvasatlanul.
Emellett azt is remélem, hogy ez a kis plusz szabadság segít abban, hogy kicsit elengedjem magam és akár az értékelésekben is kreatívkodjak.  


Akkor ezután nem lesznek friss megjelenéses értékelések az oldalon? 


De, lesznek. Vannak olyan könyvek, amiket rettentően várok, természetesen ezeket nem fogom kihagyni. 


Akkor mostantól abszolút nem lesz blogturnéd? 

Alapvetően leiratkoztam minden turnémról. De! Vannak olyan könyvek, amikre még korábban jelentkeztem, azokat még befejezem. Illetve az sem kizárt, hogy néhány olyan blogturnéra visszajelentkezem majd, ahol nálam van hamar a kézirat, el tudom olvasni és értékelni, már a blogturné kezdete előtt - így pedig biztosan tudhatom, hogy nem lesz miattam csúszás.
Ezzel együtt az biztos, hogy az elkövetkező legalább egy-két hónapban radikálisan csökkenni fog a turnés bejegyzéseim száma, és az sem kizárt, hogy az előre bevállaltakon kívül nem is lesz.


Tehát kiléptél/kirúgtak a Blogturné Klubból?

Nem, erről szó sincs. Egyszerűen afféle... csendestárs leszek. Továbbra is kapcsolattartó maradok, továbbra is beszélgetek a csapattal, minden jogosultságom megmaradt, és az előző hónapban beindult BTK Magazinban is jelennek majd meg írásaim - erre a projektre rendkívüli módon büszke vagyok, az ilyen kezdeményezések emlékeztetnek a blogturnés kezdetekre és visszahozzák a lelkesedésem. 
És szeretném leszögezni, hogy továbbra is minden tiszteletem a blogturnésoké - én magam is tudom, mennyi meló áll egy-egy turné leszervezése mögött. Respect.


Milyen hatással lesz a blogra ez úgy általánosságban?

Jó kérdés. Meglátjuk. Remélem, pozitív lesz a mérleg, és abból, hogy nem stresszelem magam halálra a határidők miatt, több kreatív poszt születhet. Vannak rovatok, amiket méltatlanul elhanyagoltam. És az is igaz, hogy régen nagyon büszke voltam rá, hogy a blogon vannak újítások, egyedi bejegyzések, egyedi értékelésrészek - de ebből egy ideje nem született új.
Remélem, egy kis váltás és egy kis pihi visszahozza a régi tüzet.


Most akkor nem lesz poszt az oldalon?

De, lesz. Ez csak az értékelésekről szól, remélhetőleg minden másra csak jó hatással lesz. 
Kis túlzással: egy blogturnés poszt mögött annyi munka van, amennyi idő alatt legalább 10 hírt megírok - ha épp van annyi hír a tarsolyomban. De más rovatokra is igaz ez: egy blogturnés poszt megírásának ideje jó pár érdekességes posztra elég. Meglátjuk, hogy alakul. 
Alapvetően nagyon szeretem a merengős bejegyzéseket, és az olyan viccesebb rovatokat, mint a Borzalmas Borítók. Illetve még nem beszéltem a Legendás szerelmek rovatról például, vagy épp X érdekesség Y íróról típusú posztokról, amiket imádok írni, rengeteget tanulok közben - de mivel kutatással jár, sokkal több idő, mint mondjuk egy hír megírása.
Remélem, sikerül ezeket feléleszteni.





Ha van valami kérdés még esetleg, ami felmerült bennetek, nyugodtan tegyétek fel, szívesen válaszolok. 

Még annyit tennék hozzá, hogy nem felejtettem el a kérdőíveiteket sem, de amíg ezt a hírt nem jelentettem be, nem akartam kiértékelni őket és a tervekről írni, mert az kicsit képmutató lett volna. Így meg most már szabad a pálya, hozom a bejegyzést.

Nincsenek megjegyzések