Breaking News

Leisa Rayven: Hitvány ​Rómeó {Értékelés + Nyereményjáték}

Leisa Rayven: Hitvány ​Rómeó

A blogturnéról
Az Insomnia Könyvek újabb new adult különlegességet hozott a magyar olvasóknak. Leisa Rayven nagysikerű Starcrossed sorozatának első része a Hitvány Rómeó a hetekben jelent meg és máris elvarázsolt mindenkit. Egy intenzív szerelmi történet turnéjára hívunk mindenkit, ahol a Blogturné Klub hét bloggere mesél Ethan és Cassie szerelméről kétnaponta március 5. és 17. között.

Kiadó: Libri - Insomnia
Oldalszám: 498
Fordító: Bikics Milán
ISBN: 9789633109977
Sorozat: Starcrossed 1.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: E/1
Függővég: van
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (4,09)
Megrendelési link
Amikor Cassie és Ethan a színművészetin találkoznak, a levegő is felforr körülöttük.
Cassie igazi jó kislány, nehezen találja a helyét a folyton bulizó művészdiákok közt.
Ethan ezzel szemben vérbeli rosszfiú, vad, tüzes, félelmetes és mégis érzékeny.
Akár a Romeo és Júlia amiben címszerepet kapnak Cassie és Ethan szerelme is mintha a csillagokban lett volna megírva amíg Ethan össze nem törte Cassie szívét, mindörökre eljátszva a bizalmát.

Valami rejtélyes okból, olyan rád nézni, mint megtalálni valami értékeset, amiről nem is tudtam, hogy elvesztettem.

Évek múlva a szívtipró visszatér, hogy ismét felforgassa a lány életét érintésről érintésre. Fokozatosan újraélik titkos diákszerelmük minden felemelő és pusztító pillanatát, mígnem rájönnek, hogy a csillagokban írt szerelemnek nem kell tragédiával végződnie.

„Szerelmes vagyok Leisa Rayven történeteibe.” Colleen Hoover, a Reménytelen és a Szívcsapás sorozatok írónője

Az első mondat:


"Sietősen vágok át a zsúfolt járdán."

Véleményem


A Hitvány Rómeóra már jó ideje kíváncsi vagyok, még angolul találkoztam először vele, másik borítóval. Viszont - ne kérdezzétek, miért és hogyan - odáig valahogy soha nem jutottam el, hogy a fülszöveget is végigolvassam, egyszerűen csak... valahogy vonzott. És egyébként nem is csalódtam. 

A fülszöveg-nemolvasásom miatt kellemes meglepetésként ért, hogy ilyen fontos szerepe van a színháznak a történetben. Én magam nyilvánvalóan nem vagyok színész, soha nem is voltak ilyen irányú törekvéseim. De színházban dolgozom, így az utóbbi időben sokkal közelebb érzem magam az ilyen történetekhez, még ha egészen nyilvánvalóan nem is a Broadway vagy egy színiiskola az én terepem, és még ha nagyon is a színház színészet részére koncentrál a sztori.

Amit még mindenképp szeretnék kiemelni a könyvvel kapcsolatban, az a Rómeó és Júlia alap. Egészen érdekes, hogy az ember élete során hogyan tud változni a viszonya ugyanazzal a történettel. Kisebb koromban a Rómeó és Júliát tragédiaként éltem meg, tiniként a romantikát képviselte az életemben, és bár telebőgtem a párnámat miatta, már hetedikben is imádtam, amikor először olvastam. Aztán ahogy kicsit felnőttebb lettem, észrevettem benne a "furcsaságokat" én is: Rómeó egyik pillanatról a másikra szeret bele pillanatok alatt Júliába; Júlia elképesztően, már-már zavaróan fiatal; a dajka totál felelőtlen és egyébként is, ez az öngyilkosság dolog... 

Ezzel együtt a Rómeó és Júlia érdemeit nehéz elvitatni, és akárhogyan lehet is kötekedni, azt is el kell ismerni, hogy tényleg igazi klasszikus, afféle kollektív tudás, ugyanis valószínűleg elmehetünk a világ bármelyik pontjára, ismerni fogják. Olyan alapszituációt és érzelmeket jelenít meg, amikkel bárhol és bármikor tudnak azonosulni az emberek. 

Épp ezért van annyi feldolgozása, és kifejezetten izgalmas, amikor a feldolgozások nem csupán más korokba teszik át a cselekményt, hanem magát a színházat és a Rómeó és Júlia próbáit építik bele a sztoriba. Ezt lehet nagyon gyengén és nagyon nyilvánvalóan is csinálni, de ha valaki jól ragadja meg a lényeget, igazi csoda lehet a vége. Nekem ebben a legmaradandóbb valószínűleg a Szerelmes Shakespeare lesz mindig, de el kell ismernem, a Hitvány Rómeó is egészen jól hozza ezt a szálat. 

Amikor színésztanoncok a Rómeó és Júliát játsszák, az ember már kicsit szkeptikusan áll a dologhoz - lassan igazi klisé ez. De a Hitvány Rómeó nagyon szépen használja - nem koptatja agyon, mégis érezni, milyen erős a hatása.Történetünk a jelenben kezdődik, amikor is két korábbi szerető, a főszereplőnk sok év elteltével újra találkoznak. Több dolog is teljesen nyilvánvaló már a kezdetektől: Cassie is Ethan nagyon szerették egymást, de Ethan valamivel nagyon megbántotta a lányt. A felvezetés után két szálon és két idősíkon kezd el futni a történet: megismerjük a múltat, egészen Cassie és Ethan első találkozásáig visszamenőleg, ebben pedig Cassie naplórészletei is segítenek - de nem kizárólag mindent így ismerünk meg. A sztori minden más részét Cassie szemszögéből ismerhetjük meg. 

Tehát a jelen és a múlt párhuzamosan bontakozik ki a történetben, ami izgalmas feszültséget teremt. Nem tudjuk ugyanis, mit tett Ethan, amivel ennyire összetörte Cassie szívét. Viszont egyszerre ismerjük meg úgy a történetet, hogy ez a teher még nem lebeg fölöttük, és úgy, hogy küzdenek a következményeivel - de nem ismerjük az alapeseményeket. 

Ez egyébként teljesen jó volt így, igaz, a jelen tekintetében, leginkább a könyv második felében furcsállottam, hogy időnként heteket ugrottunk az időben. Nem volt igazán zavaró, csak kicsit meglepett. Illetve azt hozzá kell tennem, hogy a regény felépítésének köszönhetően az ember várja azt a bizonyos nagy "szívösszetörést". De mire odáig jutunk, addigra a) már annyira sokat várunk tőle a jelen sértettsége miatt, és amiatt, mennyire ki van hangsúlyozva Cassie összetört szíve és b) szépen előkészíti ezt a múlt szála is, már a kezdetektől fogva, így végül bevallom, nekem a nagy megbántás kissé csalódást keltő volt. Valahogy... ennél rosszabb helyzeteket képzeltem el, annyira megbántódott Cassie. Persze, értem így is a helyzetet, de ha már ekkora feszültséget húztak fel rá. Ezzel együtt az is igaz, hogy így könnyebb a megbocsátást is elfogadni - már ha eljön. 

Ami még nagyon maradandó a történetből: Cassie és Ethan kapcsolata. Bár szerettem őket külön-külön is, igazából nem tudom őket nagyon külön karakterekként értékelni, ugyanis nem is nagyon léteznek egymás nélkül. A könyv minden lapján átjárja a kettejük közti kémia. De a kémia valószínűleg nem is igazán erős kifejezés arra, ami köztük van, mert bár valóban pattognak a szikrák, és minden közös jelenetük tele van szexuális feszültséggel, mindezeken felül valami olyan felsőbb hatalmat, valami olyan sorsszerűséget és összetartozást érezni közöttük, ami még a romantikus párosok között is ritka. A színészek a testüket használják munkaeszközként, az írónő pedig ezt használja ki arra, hogy ezt a sorsban köttetett szerelmet megmutassa nekünk. Nagyon izgalmas volt, tényleg maradandó élmény. 

Az is nagyon izgalmas, milyen ellentmondások vannak időnként ebben a történetben. Ott van egyrészről a nagy romantika - másrészről az érzelem nélküli szex is téma. Itt-ott már egészen lírai, ahogy a szereplők a szerelemről beszélgetnek vagy ahogy átélik azt, közben pedig lazán repkednek a káromkodások. 

De ez így volt jó, valahogy... így kerek az egész. 

Na jó, nem kerek, mert sorozatról beszélünk, ez pedig csak a trilógia első része, így senki ne készüljön rá a nagy lezárásra. Sőt, ami azt illeti, kifejezetten függővéges a sztori, jót mosolyogtam az utolsó mondaton. Mert hát azta!

Összességében nagyon tetszett a történet, mindenképp tovább fogom olvasni, annak ellenére is, hogy kicsit félek attól, hogy három részen keresztül tart majd - és ráadásul ha ebből a kötetből indulunk ki, NA-romantikus mértékben nem is rövid kötetek. Remélem, kitart a minőség, mert igazán kár lenne, ha leülne a történet egy ilyen jó indítás után. 

NAGYON AJÁNLOM

Nyereményjáték


A könyv főszereplői színészek, a Rómeó és Júlia mű központi szerepet játszik a történetben, ezért a játék folyamán olyan színészek fotóit látjátok majd a bejegyzésekben, akik Rómeót, vagy Júliát alakítják. A helyes megfejtés a színész neve, írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába és részt vehettek a sorsoláson, amelyen 3 példányt sorsolunk ki a Hitvány Rómeó című könyvből a játék végén a Libri Kiadó felajánlásával.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje


03.07. Deszy könyvajánlója
03.09. Betonka szerint a világ
03.11. Zakkant olvas
03.13. Angelika blogja
03.15. Könyvvilág blog
03.17. CBooks

Nincsenek megjegyzések