Breaking News

2050-re más lehet a világnyelv?

A Natixis nevű befektetési bank friss felmérése szerint 2050-re változhat a világnyelv!




Az utóbbi néhány évtizedben előretört az angol nyelv, és teljesen elfogadott lett, hogy ez a világnyelv. Ha valaki valamit tanulni szeretne, az legyen az angol első körben, mert egy fajta közös nyelv, ami megtörni látszik a bábeli rendszert. Persze, azzal mindenki tisztában van, hogy ez már nem feltétlenül elég, főleg bizonyos területeken. Feltörekvőben van a kínai és a japán, nem beszélve az arabról és a nálunk is egyre divatosabb oroszról. 

És persze azért ott vannak a klasszikus kiegészítő nyelvek: a spanyol és a francia világszinten, Európán belül pedig még mindig relatíve népszerű a német is. 

A jóslatok szerint viszont az arányok változni fognak, és a francia tör majd előre, ami jelenleg csak a hatadik legbeszéltebb nyelv a világon - a mandarin, az angol, a spanyol, a hindi és az arab után. A mai 220 millió beszélőről viszont ez 750-re nő majd a franciául tudók száma a felmérés szerint, ezzel 3%-ról 5%-ra emelkedne a beszélők aránya.

És hogy ennek mi az oka?

Leginkább a népességnövekedés, ugyanis meglepő módon jobban nő a franciául beszélők népessége, mint az angolé vagy a mandariné.

A jól ismert Marokkó, Tunézia és Algéria mellett összesen 28 országban a francia a beszélt nyelv, és Afrikában a legtöbb helyen a francia a hivatalos tanított nyelv.

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de ez engem eléggé meglepett. Nem is az, hogy ennyi helyen beszélik, hanem a növekedés mértéke - én valamelyik ázsiai nyelv tanulására tettem volna a voksom. 

Ezzel együtt persze nem kell kapát-kaszát eldoba átiratkozni az angoltanfolyamokról a franciára, érzésem szerint azért maradni fog még az angol, befektetői banki felmérés ide vagy oda.

Nincsenek megjegyzések