Breaking News

Vic James: Gilded ​Cage – Aranykalitka {Értékelés + Nyereményjáték}

Vic James: Gilded ​Cage – Aranykalitka

A blogturnéról




A Könyvhétre jelent meg Vic James izgalmas disztópiája, ami egy olyan modernkori Angliát mutat be, ahol minden közemberre 10 év rabszolgaság vár, kivéve a különleges képességekkel születő Egyenlőkre.

A lehetetlen kötetről a Blogturné Klub 3 bloggere ír véleményt, és a könyv egy példányát is megnyerhetitek.

Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 352
Fordító: Szabó Krisztina
ISBN: 9789634573753
Sorozat: Sötét képességek 1.
Kezelhető-e standalone-ként? Nem
Nézőpont: váltott E/3
Függővég: van
Bechdel-teszt: átment
Moly link
Goodreads link (3,67)
Megrendelési link
A mágia uralkodik. Mi szolgálunk.

Victoria Aveyard és Kiera Cass rajongói most egy fantasztikusan sötét Angliába utazhatnak, ahol a mágiával megáldott arisztokrácia uralkodik, a többiek pedig szolgálni kénytelenek.

Mindenki nem lehet szabad.
Mindenki nem lehet egyenlő.
Mindenki nem menekülhet meg.

A modern Nagy-Britanniában mindent a mágiával bírók uralnak. Övék a vagyon, a politika, a hatalom… és persze te. Ha nem abba a bizonyos egy százalékba – a mágikus elitbe – tartozol, akkor tíz évet kell szolgálnod. Ha idősen kezded, nem éled túl, ha fiatalon, sosem lépsz rajta túl.

Csakhogy Anglia egyik legpompásabb birtokának kapuja mögött olyan erő rejlik, ami az egész világot felforgathatja.

Egy szeretetre és tudásra éhező lány.

Abi Anglia legbefolyásosabb családját szolgálja, ám a lelke szabad. Így hát amikor beleszeret a család egyik nemes ifjába, borzalmas döntés elé kerül. A család titkainak feltárása a szabadságát jelentheti, de vajon az árat a szíve fizeti meg?

Egy lázadásról álmodó fiú.

Abi testvére, Luke egy kegyetlen gyárban tölti rabszolgaéveit. Messze a családjától, borzalmas elnyomásban barátokra lel, csakhogy a barátok elképzelései nyomán mindenét elveszítheti. Luke rádöbben, hogy van valami, ami még a mágiánál is hatalmasabb: a forradalom ereje.

Mindeközben egy arisztokrata sötét képességeivel újraformálhatja a világot.

Csupán egy árnyék az Egyenlők csillogó világában, ám rejtélyes képességeit senki sem érti. A kérdés csak az, felszabadítani vagy pusztítani fog.

Teljen gyorsan az a tíz év…

Az első mondat:


"Először a motort hallotta meg, aztán a vágtázó lovat – két távoli zaj menekülés közben, a mindent beborító sötétségben."

Véleményem


Először a könyv borítójába szerettem bele, még amikor angolul láttam. Aztán a fülszöveg is nagyon nem tetszett. De hazudnék, ha azt mondanám, hogy félelem nélkül ugrottam bele a történetbe. Féltem, hogy nem ugorja meg a szintet, amit reméltem, és attól is, hogy esetleg az okoz majd csalódást, hogy a sok disztópia után, amiket olvastam, már nem tud újat mutatni. Szerencsére feleslegesen aggódtam, mert nagyon tetszett ez a könyv.

A történet szerint Anglia jövőjében járunk, a társadalom pedig két "kasztra" osztódott. Vannak a kvázi nemesek, az Egyenlők, akik természetfeletti képességgel rendelkeznek. No és persze adott a "pórnép", az átlagos földi halandók, akik olyanok, mint bármelyik méh a kaptárban. Persze, dolgoznak, mint ahogy mi is, de az egy ennél sokkal súlyosabb szolgálattal is tartoznak. Nekik ugyanis van egy kötelességük: 10 évet kell letölteniük rabszolgaként. Ezt az időt tölthetik elnyomó munkástelepeken, vagy közvetlenül valamelyik Egyenlő család szolgálatában. Ez alatt az idő alatt ténylegesen jogfosztottá válnak, és gyakorlatilag azt csinálnak velük, amit akarnak. A gyárak munkásai gyakran megsérülnek vagy akár bele is halnak a munkába, dolgozó robotokká válnak, egy szennyezett levegőjű, komor gyártelepen, kegyetlen őrök felügyelete mellett, minimális étkezés, szünet és orvosi ellátás mellett. Könnyebb útnak tűnhet egy családot szolgálni, csakhogy ott sem fenékig tejfel az élet: időnként eltűnnek vagy meghalnak emberek, az úr simán megerőszakolhatja őket és még sorolhatnám.

Az egyik érdekes dolog a világ felépítése kapcsán, ami engem nagyon elgondolkoztatott, hogy a tíz évet az ember bármikor letöltheti. Viszonylag hamar elhangzik a könyvben, hogy vannak, akik hamar le akarják tudni, ők viszont már sosem lesznek ugyanolyanok, miután visszatérnek az életükbe a szolgálat után. Vagy egészen 55 éves korukig is elhúzhatják, ebben az esetben viszont nagy eséllyel már nem térnek vissza élve. Nagyon elgondolkoztatott, hogy én mit választanék, és végig a könyv olvasása közben dolgozott bennem ez a kérdés.

A főszereplők családjában a szülők és a legidősebb gyerek, aki már tizennyolc éves, úgy döntenek, a család együtt tölti le a szolgálatot, mivel a legkisebb testvér elérte a minimális korhatárt: tíz éves lett. Így tehát a 10 éves Daisy, a 16 éves Luke és a 18 éves Abi a szüleikkel szolgálatba kezdenek. Abi, a család nagyon okos lánya azt hiszi, mindent elrendezett, és nyugodtan szolgálhat majd az egész család az Egyenlő családok legelőkelőbbjénél. Csakhogy semmi sem úgy alakul, ahogy tervezték, és Luke végül a gyárakba kerül - de mivel már nincsenek jogaik, nincs mit tenni.

A sztorit több szálon ismerjük meg, több fontos szereplő akad több helyszínen, és több nézőpontos is a történet. 



Egyrészt adott nekünk egyik helyszínként a gyártelep, ahová Luke került. Luke rövid úton bekerül egy lázadó csapatba, és sorban ismerhetjük meg, milyen akciókat terveznek. A nagyon érdekes ezekben az volt, hogy bár Luke maga nem kap információkat a családjától, mi magunk a szemszögváltások miatt tökéletesen látjuk az eseményeknek mindkét oldalát, azt is, ami a gyárakban történik, azt is, ami egy Egyenlők között, így sokkal jobban láthatjuk az összefüggéseket. És ezek az összefüggések hála istennek meg is voltak, így bár engem gyakran zavarni szoktak a nézőpontváltások, itt egyáltalán nem éreztem így. Mindegyik szál izgalmas és érdekes volt, és hiába élt más helyszínen Luke, mint a többiek, nem szeparálódott el túlságosan az ő szála és helyszíne a többi fontos szereplőétől. 

Ha valamilyen kritikával mégis szeretnék élni ennek kapcsán, akkor két dolgot említenék. Egyrészt azt vártam, hogy a gyártelepek munkakörülményeiről többet megtudunk, és kicsit sajnáltam, hogy nem volt így. Olvashattunk róla, milyen nehézségeik vannak, de valahogy sokkal inkább a lázadásra és a szünetekre koncentráltak, azt is csak nyomokban ismertük meg, Luke mit csinált. Szerintem erősebb lett volna az érzelmi nyomás és jobban lehetett volna érteni Luke motivációit és a benne lezajló változást, ha többet megtudunk a munkájáról és munkakörülményekről is. 
Emellett Luke-ot a sztori elején nagyon erősnek éreztem, de amint... megtörtént az a bizonyos váltás, valahogy sokkal inkább sodródó karakterré vált és háttérbe szorult, mint az szerintem ideális volt. Örültem volna, ha azután is erős marad ténylegesen is, és nem csak tudjuk róla, hanem komolyabban látjuk is. 

Na de ennyit Luke-ról.

Adott nekünk még Luke nővére, Abi, aki a legfontosabb Egyenlő családnál szolgál, ráadásul titkárként, így sok dologra rálátása van és valóban együtt dolgozik a családtagokkal. Az elején kissé naivnak éreztem, és bevallom, az ezen a szálon behozott szerelmi szállal sem voltam igazán elégedett, ez sem tett igazán jó a kapcsolatunknak. De szerencsére idővel egyre többször megcsillant az, hogy Abi valóban értelmes lány. A szerelmi szálat még így is gyengusnak éreztem - nem akartam volna több romantikus jelenetet, mert nem illett volna a sztori hangulatához, de a regény végén kissé eltúlzottnak éreztem a dolgokat. Azzal együtt, hogy kíváncsi vagyok, hová fut még ez a szál. 

Ami viszont nagyon érdekes, hogy az "elnyomott" Abi és Luke szemszöge mellett megismerhetjük a másik oldalt is: két Egyenlő családtag is saját szemszöget kap, Gavar és Silyen. 

Ebben az a nagyon érdekes, hogy bár sokszor érzelemmentesnek tűnnek és túlságosan hidegfejűen döntenek, mindkettőjük szála van annyira érdekes, hogy ne lehessen őket szimplán gonoszként elkönyvelni, ennél sokkal összetettebb karakterek. Tesznek jó dolgokat is, még ha nem is önzetlenül.

A legérdekesebb szereplő számomra határozottan Silyen volt. Nagyon nehéz kapaszkodót találni rajta, de pont ettől ennyire rejtélyes és érdekes. Még a motivációi sem mindig tiszták. Érezni, hogy mindig magánál akarja tartani a gyeplőt, rengeteg titok ismerője, különleges képessége van - de igazából nem tudjuk, mit akar kezdeni vele és mit miért csinál úgy, ahogy. Pont ettől ilyen jó kis szereplő, és alig várom, hogy visszatérjen és még többet megtudjak róla.

Ó, és ott van még Bouda, aki... nos, nem vált túl szimpatikussá. Rendkívül ambíciózus, bármit és tényleg bármit hajlandó megtenni a hatalomért. A nézőpontkarakterek közül talán vele a legnehezebb azonosulni, de még így is érdekesnek találtam, még ha kicsit túl soknak is.

Ami a cselekményt illeti, az is nagyon érdekesre sikerült. Egyrészt ott az alaphelyzet, aztán ugrálunk a helyszínek között és nagyon sok a rejtélyes szereplő és úgy önmagában a kérdőjel: ez óriási adag jó értelemben vett feszültséget teremt, amivel nagyon viszi előre olvasás közben az embert. Amikor éppen nem történik semmi, az is izgalmas, mert az ember próbálja felszedegetni az információmorzsákat, és szinte górcső alatt vizsgálgatni a szereplőket, hogy rájöjjön, ki milyen valójában, mit akar és mit fog tenni. Az izgalom nagy része azért még így is sokkal inkább politikai, de azért akadt egy-két akciódúsabb jelenet is.

Fordulatokban sincs hiány szerencsére, bár ennek azért egy részére rá lehet jönni. Nem idegesítően kiszámíthatóak viszont ezek sem, szóval számomra izgalmas volt a történet is.

Szóval adott egy jó alaphelyzet, a cselekmény is kellően izgalmas, a szereplők pedig nagyrészt összetettek és érdekesek - ráadásul meglepően sokan vannak. Az biztos, hogy ennek a könyvnek az olvasása közben senki nem fog unatkozni. Azt nem állítom, hogy hibátlan, mert azért lehet kötekedni itt-ott, de igazából nincs hozzá kedvem. Jól szórakoztam, várom a folytatást és alig várom, hogy majd választ kapjak a kérdéseimre, különösen Silyen kapcsán. Valahogy úgy érzem, kicsit elsikkadt ez a könyv, pedig szerintem a VP rajongók bátran belevághatnak, kár lenne megfeledkezni róla.

NAGYON AJÁNLOM

Olvass bele a képre kattintva!


https://konyvmolykepzo.hu/reszlet/7863_gilded_cage-20180525_103726.pdf?ap_id=Deszy


Nyereményjáték


A könyv Angliában játszódik, a köszönetnyilvánításában az írónő is egy klasszikus angol történetnek nevezi. Éppen ezért most angol játékot játszunk.

Az állomásokon találtok 3 képet Anglia nevezetességeiről, ezt kell felismernetek, és beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy mely városban található a nevezetesség.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje


07.29. - Deszy könyvajánlója
07.31. - Spirit Bliss blogja

Nincsenek megjegyzések