Breaking News

Nagini nevének eredete maga volt az utalás a kígyó valódi kilétére?

Rowlingot a napokban elég sok kritika érte Nagini valódi kilétével kapcsolatban - egyrészt azért, mert sokan derült égből villámcsapásnak érzik a dolgot, és míg a rajongók egyik fele örül a meglepetésnek és újabb összekötő elemnek a két széria között, a másik fele utólag kitaláltnak és eltúlzottnak érzi, hogy Nagini egykor ember volt.




Ebben sosem fogunk dűlőre jutni, hiszen véleményes a dolog, nem is kívánok senkit meggyőzni. A Rowlingot ért rasszista vádakra pedig, ha megengeditek, majd egy külön bejegyzésben írom meg a véleményem. 

Mindenesetre egy ilyen vádaskodó kommentre Rowling most reagált, és érdekes dolog derült ki - ami bizonyíthatja, hogy Rowling valóban már több, mint 20 éve őrizgeti Nagini titkát, nem pedig csak most a hasára csapva döntött e mellett a sztori mellett. 

A tweetben Rowling Nagini nevének eredetéről ír. Ebből kiderül, hogy a Naga egy kígyószerű mitikus lény az indonéz mitológiában. Néha szárnyasként, néha pedig félig ember-félig kígyó lányként ábrázolják. Innen ered Nagini neve.




Így tehát nagyon valószínű, hogy ez egy olyan elrejtett dolog volt Rowling részéről, ami nyitva hagyta a lehetőségeket, de ha valaki mégis megfejtette, abba is könnyen bele tudott nyugodni, hogy simán a kígyóságra utal.

Mit gondoltok? Foreshadowing volt vagy szerencsés véletlen, hogy a Naga félig ember is lehet?




4 megjegyzés:

  1. Szerintem ez egy nonszensz amint JKR az új filmek kapcsán talált ki "összekötés" gyanánt. Eddig szó sem volt ilyesmiről és Nagini eredeti Pottermore oldalán sem említi, hogy ember lett volna. (Az újban benne van, de az a trailer után jött ki, tehát nem releváns a kérdésben, mivel az új álláspontot támogatja.)
    Igen, olvastam hogy "húsz éve tudta már ezt" de tudjuk hogy tud számolni JKR. A húsz év max húsz hónap.

    És Dumbledore hogy nem tudott Ember Naginiről mikor ott állt a Roxfort kapujában? (https://66.media.tumblr.com/376793d185b2533da74aa8b0575be608/tumblr_pfmwwtFkyi1ub9852o1_540.png) Ezek után sem jutott eszébe kapcsolatot kereni? Na ezt sem veszem be. Dumbledore ennél jóval okosabb.

    Mi lesz JKR következő húzása? Bedob pár közepesen népszerű fanteóriát, mint hogy Draco vérfarkas vagy Ron valójában időutazott Dumbledore? Esetleg kiderül hogy Mrs Figg valójában Umbrdige nagynénje? Mert ezeknek kb. ugyanannyi az értelem és a valószínűsége.

    Habár ha jobban belegondolok, nem is érdekel mit talál ki megint. Számomra teljesen tönkretette a HP univerzumot az elmúlt pár évben kiadott "canon" tartalmakka. Ezzel a kis húzással azt is elétre hogy végképp ne akarjam megnézni az új filmet. Szóval egy jó dolog van abban, hogy már most ellőtte: nem fogok elmenni moziba így nem kell kijönnöm a filmről egy ekkora blődség után.

    VálaszTörlés
  2. Nekem az szúrt szemet, hogy Godric's hollowban Nagini ugye felvette a halott Bathilda Bircsók alakját, aztán visszaváltozott kígyóvá, és így támadta meg Harryéket. Na mármost... Nagini egy maledictus. Eddig annyit tudunk a maledictusokról, hogy egyfajta vérátkot hordozó nők, akik lassanként teljesen átalakulnak valamilyen szörnyeteggé. Godric's hollow idején Nagini, aki nem animágus!!!, már rég kígyó testben élt, mert végképp átalakult. Semmilyen utalást nem kapunk arra, hogy maledictusként ide-oda tudna változni, mégis felveszi Bathilda alakját. Vagy ő is százfűlé főzetet ivott volna? Esetleg más varázslatot használt? De akkor hogy alakult vissza a kellő időben, hogy támadjon, mint Makesz, aki ugye tudjuk, hogy az animágus Peter Pettigrew. Cáfoljatok meg, de nekem ez is azt bizonyítja, hogy Rowling akkoriban még nem fogalmazta meg magában teljesen ezt a maledictus dolgot. :)

    VálaszTörlés
  3. Én leginkább arra lennék kíváncsi, hogy hogyan reagált volna a rajongó nép, ha ez az információ most történetesen nem egy "Legendás állatok" filmből, hanem teszem azt egy Sirius Black gyerek-kamasz-fiatal felnőttkorát feldolgozó könyvből derült volna ki.

    VálaszTörlés
  4. Valóban gyanús a dolog, de jobban viselem, mint a szörnyű "8. könyv"ként aposztrofált szinművet.
    Godric's Hollow és Bathilda esetében viszont nem értek egyet.
    Számomra kiderül a 7. részben, hogy Bathilda meghal. Vagy magától, vagy Voldemort unszolására. A sötét nagyúr pedig megbűvöli feketemágiával a testet, és ott hagyja Naginit, hogy várjon Potterékre. Azaz Voldemort varázslata révén tudja Nagini mozgatni az oszló holttestet. (Ugye szaglik is.) Tehát nem releváns, hogy valaha mi volt, akkor és ott kígyó. Akit gazdája varázsa képessé tesz mozgatni egy testet. (Nem is inferus, hisz azok nem oszlanak.)

    Gyanús a dolog, de ez - számomra - nem bizonyítja, hogy most találta volna ki. (De ettől még az is lehetséges.)

    VálaszTörlés