Breaking News

Cynthia Hand: Vigyázz, ​Holly Chase! {Értékelés + Nyereményjáték}

Cynthia Hand: Vigyázz, ​Holly Chase!

A blogturnéról





Mindenki ismeri a Karácsonyi ének című klasszikust, ahol az önző, zsugori Scrooge úrhoz bekopog a régi üzlettársának a szelleme, hogy felkészítse három további szellem érkezésére. Miután meglátogatta őt a régi karácsonyok, az új karácsony és a jövő szelleme, Scrooge jó útra tér, ellenben főszereplőnkkel, Holly Chase-zel, aki szerint ő úgy jó, ahogy van, és akit képtelenek jó útra téríteni a karácsonyok szellemei! A jövő karácsony szellemének jóslata beteljesedik, Holly meghal egy lehetetlen balesetben, és a halála után ő lesz a régi karácsonyok szelleme a Scrooge Műveknél, amit egy Dickes-fanatikus vezet. Tarts velünk a turnén, hogy jobban megismerhesd Holly történetét, és megnyerhesd a Maxim Kiadó által felajánlott nyeremény könyvet!  


Kiadó: Maxim
Oldalszám: 384
Fordító: Komáromy Rudolf
ISBN: 9789632619378
Sorozat: -
Kezelhető-e standalone-ként?
Nézőpont:
Függővég:
Bechdel-teszt:
Moly link
Goodreads link (3,96)
Megrendelési link
A múlt kegyetlenül sújtja a szabadságra és boldog életre vágyó fiatal lányt.

Réka kajakozik, és állatorvosi egyetemről álmodik, ám a nyolcvanas években alatt egy dezertőr gyereke az utolsó, aki bejuthat egyetemre.
Egyetlen esélye a sportösztöndíj, és egyetlen dobása egy verseny Belgiumban.
A csapattal tart egy furcsa, örökké jegyzetelő fickó, és egy undok orosz versenyző.
Képes lesz Réka megnyerni a versenyt, ahol a jövője a tét?
Ha mindez még nem lenne elég, feltűnik a színen Szőke, egy vagány új sporttárs, de Ádám, a régi barát is másféle érdeklődést mutat.
Melyikük a nagy szerelem?
Réka izgalmas utazásra indul, ahol nem csak a vízen kell helytállnia, de a szívügyekben is, mert nem minden az, aminek látszik. Főként egy olyan korban, ahol minden szóra vigyázni kell.

Az első mondat:


"Mindenekelőtt közölnöm kell, hogy Yvonne Worthington Chase meghalt."

Véleményem


Tördelmes vallomással szeretném indítani ezt az értékelést: nem olvastam a Karácsonyi éneket. Még csak nem is láttam. De azt hiszem, vannak olyan történetek a világon, amik valahogy részét képezik a kollektív tudattalannak: mindannyian ismerjük például a Rómeó és Júliát, függetlenül attól, hogy olvastuk-e. Azt hiszem, a Karácsonyi ének is ilyen történet.

Adott benne a múlt, a jelen és jövő szelleme, akik a morgós öregembert próbálják jobb útra téríteni karácsonykor. Szép történet, minden karácsonykor elő lehet venni, és kb. millió feldolgozás készült már belőle. (Helló, Excsajok szelleme!)

Nos, nem fogok kertelni: a Vigyázz, Holly Chase! is egy közülük. Viszont rendhagyó módon közelíti meg a kérdést. Nem egy épp feltörekvő Scrooge-ot (nagyon szurkolok, hogy jól írtam le, de bevallom, még most sem vagyok biztos benne - mégis milyen név ez? :D) helyez a középpontba, valamilyen új helyszínre vagy időbe helyezve. Persze, új a helyszín is és az idő is. Csakhogy itt a főszereplőnk már megbukott Scrooge, aki maga is szellem lett - a múlt szelleme. 

Nagyon tetszett ez az ötlet. Hogy ezt a mindenki által ismert történetet egy csavarral mutassa be a regény újra, méghozzá azzal a csavarral, hogy megmutassa a másik oldalt.



Az írónő felépített egy teljes kis vállalkozást, akik a Scrooge-ok életét próbálják a helyes vágányra áttéríteni. Egy éven keresztül ezen dolgoznak, így ha nem lenne már amúgy is elég karácsonyi érzése az embernek, még ezzel is rátesznek egy lapáttal - egy évig dolgoznak a karácsony estéért, pont, mint a Télapó meg a manói. 

A főszereplőnk, Holly tehát a múlt szelleme. Most egy Ethan nevű, gazdag fiú a megtérítendő "áldozat", így egy évet azzal kell tölteniük, hogy mindent kiderítsenek róla: vajon hol siklott félre minden és hogy lehetne helyreállítan? Akad viszont egy bökkenő: Hollynak megtetszik a fiú, és ez a feje tetejére állíthatja az egész küldetést.

Bevallom, imádtam ezt a történetet olvasni. Meglehetősen szomorú vagyok, hogy nem egy kicsivel később talált rám, mert kicsit stílusosabb lett volna decemberben olvasni, egy téli estén, karácsony illatú gyertya mellett olvasni. Szóval vegyétek meg a könyvet, és tegyétek el a karácsony előtti időszakra - ezt most a jelen szelleme, vagyis én mondom nektek. 

A történet egyébként meglehetősen izgalmas. Egyrészt ott a nagyon is valós küldetés, hogy Ethan életét helyreállítsák. Másrészt Ethan élete maga is egy külön sztori, minden szépségével és tragédiájával. Pont, ahogy Holly élete is - amit Ethanével sokszor párhuzamba állítva ismerhetünk meg. Emellett pedig még ott van a jelenben Ethan és Holly közös története... amiről nem szeretnék sokat elárulni, ismerjétek meg magatok. Ezek mind összefonódnak, és azt kell mondanom, gyönyörűen oldotta meg az írónő, hogy minden szálat megismerjünk külön-külön is, mégis érezzük a kapcsolatot végig. Sosem volt túl sok egyikből sem, ideális arányban ugráltunk közöttük ide-oda, ez pedig pluszban is segített fenntartani a feszültséget.



Egy sor Dickens utalást is elhelyezett az írónő a könyvben, leginkább különböző idézetek formájában. Habár ezeket én nem igazán ismertem, mert alapból nem vagyok nagy Dickens rajongó, mindig jókat mosolyogtam rajta, és fogadok, hogy akik nálam tájékozottabbak a téren, még jobban örülnek majd neki.

Ami a szereplőket illeti, szerintem Holly a legnagyobb kihívás. Nagyon kettős szereplő, és bár az első oldalak alapján nagyon egysíkúnak és undoknak hathat - mert az is -, ahogy a jelen, már szellem Hollyját megismerjük, megváltozik a helyzet. Ezzel együtt nem lesz igazi pálfordulás a régmúlt és a jelen Hollyja között. Határozottan sokkal szimpatikusabb a jelen Hollyja, ezzel együtt nem tökéletes: időnként undok, nagyon önfejű, sokszor kimondottan önző döntéseket hoz. De nagyon emberi, és ahogy az oldalak haladnak, a jelen Hollyját megtanuljuk esendő embernek látni. Én a magam részéről nagyon megsajnáltam, és nagyon drukkoltam neki. És azért is örültem, hogy nem volt egyértelmű pálfordulása a múlt és a jelen között, mert így ez a regény igazi fejlődésregény lehetett neki. 

Aztán ott van Ethan, aki szintén elég kettős. Amikor találkozunk vele, ténylegesen is, egy tündér. Imádtam a jeleneteit. De közben amit máskor látunk belőle, az egyenesen... szörnyű. De mindennek oka van. A lényeg: nagyon megszerettem őt is. 

Aztán persze ott vannak még a "vállalkozók", Holly munkatársai. Nem írnék róluk külön-külön, mindenki ismerje meg őket, de mind nagyon a szívemhez nőttek, és kérdés nélkül nagyon szívesen olvasnám bármelyikük sztoriját.

És bár azt gondolná az ember, hogy egy ilyen alappal totál nyilvánvaló, mi fog történni a sztori végén: nos, én ezt nem borítékolnám a helyetekben. Ugyan egy részére én rájöttem, teljesen egészében nem. 

Szóval túl vagyunk a múlton, elmeséltem, milyen volt számomra a könyv olvasása. Ami pedig a jelent illeti: örülök, hogy erről a könyvről írhatok nektek, mert szerintem határozottan olvasásra érdemes. Kedves történet, tökéletes téli hangulatú könyv, amit érdemes minden évben elővenni, és szórakoztató, nem arcamászóan tanító, mégis megvan benne az a bizonyos üzenet, a tanulság, amit minden jó mese után magunkkal vihetünk.

És mi van a jövő szellemével? Nos, látom magam előtt, ahogy nagyon sokan olvassák majd karácsonyi gyertya mellett, egy takaró alatt vackolva - jövőre talán magam is. Újra.

NAGYON AJÁNLOM



Nyereményjáték


Mivel Holly és a társai szellemekként igyekeznek jó útra terelni önző embereket, így a mostani játékunkban is szellemekkel fogunk foglalkozni! A feladatotok az, hogy a leírások alapján találjátok ki, hogy melyik könyvről vagy könyvsorozatról van szó, és az ÍRÓJÁNAK a nevét írjátok be a rafflecopter dobozba.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Mai szerzőnk egy híres horroríró ugyancsak horrorisztikus írásairól ismert fia! A főszereplő rocksztárnak borzasztó gyűjteménye van mindenféle hátborzongató ereklyével, de a legújabb zsákmánya mindenen túltesz. Az interneten vett, szépen bedobozolt ruhadarabbal ugyanis tényleg érkezett egy szellem a házába!  


a Rafflecopter giveaway


A turné menetrendje


10/15 - Kelly&Lupi olvas
10/17 - Hagyjatok! Olvasok!
10/19 - Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések